Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Spirea jak zaglądam do ciebie to zawsze na wiadomości o schodach!!!! jeszcze ich nie macie:confused: co za fachowcy wam je robią?????

a tak odchodząc od schodów super ,że już niedługo będziecie mieszkać u siebie:) dodaje to skrzydeł p[rawda????

Moniko, sprawa schodów to baaardzo długo historia. Pierwsze spotkanie mieliśmy chyba w czerwcu. Umowę podpisałam w I poł lipca. Mam nadzieję, że jest to historia z happy endem.

Masz rację, że już coraz bliżej, że dodaje skrzydeł :) Ciężko uwierzyć, że finiszujemy. Inna sprawa, że trochę czasu ta budowa zabrała.

W niedzielę przywieźliśmy sobie stół i krzesła i obiad zjedliśmy na budowie :) W zasadzie można powoli zacząć mówić, że w domu :) Potem kawka i ścieranie ścian, gruntowanie.

Jest dobrze, ale pozytywne zakończenie zależy od schodziarzy i finansów.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spireo ja też życzę ,aby sprawa schodów się zakończyła- w końcu.

Nam facet od gładzi zaśpiewał 18!!!! to ten co nam zabudowę poddasza robi,Powiedział, że ściany wyglądają tak że żaden pylek nie osiądzie i że mogę świecić lampą na wszystkie strony-trochę duża róznica w cenie

Spirea, wg mnie najpierw się maluje a potem kładzie panele!! Z paneli (z docinki) wcale aż tak się nie brudzi, zresztą docinkę i tak się robi zawsze w pomieszczeniu obok, ale to jest naprawdę mało brudna praca. A jak wypaprzesz panele farbą, to będziesz potem szorować :(

Mój ojciec kładzie kafle i mówi, że dylatację robi się właśnie silikonem, przynajmniej on tak praktykuje.

Obeliksss, a jakie masz konkretnie te panele - chodzi mi o firmę? Ten nasz dąb, o którym myślimy jest kompletnie biały i dlatego mam wątpliwości. O fudze czytałam na jakimś wątku o jasnych/białych panelach, stąd moje wątpliwości.

Moorela, dzięki z tym silikonem. Trzeba w takim razie dobrać lepszy kolor.

O malowaniu przed panelami napisała mi właśnie Magda34. Myślę, że nie będziemy w takim razie czekać na panele, tylko dalej malować. A ciąć możemy w pralni i ją pomalować na końcu.

Basia, chcę brac właśnie jak najjaśniejsze. Do pokojów dziecięcych bierzemy Teak Biały Bielony. Do reszty najbardziej podoba nam się Dąb Biały Passionata. On jest całkowicie biały - wygląda jak pomalowana na biało deska. I tego się trochę obawiam. Na idealnym białym będzie widać zadrapania itp. Chociaż podobno QS nie nie zadrapuje ;)

Użytkuję 4-mce myję mopem ,wiadomo czasem jak dzieci czymś wybrudzą to też mokrymi chusteczkami ,nie wczuwam się w środki czyszczące ,panele super się sprawują ,kurzu w fugach nie widzę odkurzacz je dobrze czyści ,ciemne podłogi są piękne ale pracochłonne a ja jestem leniwa ,więc zadowolona jestem z tego wyboru i myślę że jaśniejsze równie dobrze będzie się użytkowało ,podobnie jak z białymi kuchniami które są proste w utrzymaniu czystości

Spirea, czym czyścicie ściany?

Co do cen, to za gładzie masz doskonałe. Gdy zaproponowalam u siebie taką cene to wykończeniowec parsknął śmiechem :) U nas cena to 15zl gladzie + 2zl grunt.

U nas do przeprowadzki daleko (liczym, że cale wakacje się bedziemy przeprowadzać, znaczy przenosić graty z jednego domu do drugiego oddalonego o 20m :) ) i jestem przerazona, że większy, straszniejszy w nocy i po prostu inny :)

Obeliksss, dzięki za info.

Sheenaz, ścieramy piasek z tynków. Mieliśmy kupić papier ścierny, ale jak kupowałam farby, to dostałam takie kostki do ścierania (policzyli mi chyba po 2zł za sztukę). To jakby gąbka obłożona papierem ściernym. Jest wygodniejsza w trzymaniu.

Z ceną faktycznie nam się udało. Może to też dlatego, że wykończeniowiec ma do nas 5 km.

Ale jak Wy macie bliziutko :) U nas wychodzi 45 km. W tym tygodniu mamy przeprowadzkę w pracy i muszę biurko posprzątać i mnie to przeraża, a co dopiero będzie, jak będziemy się ze wszystkim przenosić?

Spirea, mamy blisko co jest przekleństwem wykonawaców, bo własciwie caly czas jestesmy na budowie.

Mój wykończeniowec tez ma do nas blisko - ze 3 km i twierdzi, że ta cena to i tak specjalna dla mnie. Bo gdyby to kotś zupełnie obcy (znamy się) był to byłaby powyżej 20zl.

Nie wiem na ile szyje, na ile mówi prawdę, ale w warszawskich warunkach pewnie wszystko jest możliwe.

Jak bardzo czyścicie tymi gabkami? Aż zupełnie gładkie będzie czy jakoś tyle o ile, żeby pył zetrzeć?

Spirea a jakieś dziury, ubytki itd, to sami uzupełnialiście, czy ekipa to robiła?

czyścimy tylko żeby zettrzec piach, bo te tynki mamy dośc dobrze przeszlifowane. Były robione tak, żeby je od razu malować i nie kłaść gładzi. Po połozeniu gładzi, same tynki zostały jedynie w spiżarni, wnęce kuchennej, pralni i garderobie (kotłowni i garazu na razie nie ruszamy). Są miejscami jakieś ubytki, ale nic z tym nie robimy. Te pomieszczenia będą w większości zabudowane półkami i szafami. Jesli potrzebujesz coś a dużo tych ubytków ine ma, to w Dekorianie (przedstawiciel Pary) polecali taką masę plastyczną właśnie do wypełnień.

Spirea ja maiłam podłogi drewniane kładzione po malowaniu. absolutnie się nie brudzi ( trochę wiór przy cięciu ) i nie kurzy. 1000 razy bardziej kurzy sie przy gładziach.:)

a ze schodami to wiem , bo mam takie jak wy bedziecie mieć i ślędzę co nie co twoje zmagania. trzymam kciuki

i mówisz, że nie ma problemu z fugami? Czytałam wczoraj instrukcję montażu QS i napisali, że nie powinnno sie w ogóle myć paneli na mokro. Uzytkujesz już te panele? Jak je czyścisz?

ja miałam QS to myłam je normalnie mopem. inna rzecz, że ciemne były i po 2 czy 3 latach zarządziłam wymianę na jasne kafle.