Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Moniko, z nieba spadłaś z tymi zdjęciami :)

Właśnie dzisiaj mieliśmy pomiary okien i dostałam próbnik z kolorami. Mamy do wyboru jasne kolory - tytan, platyna i silbergrau i ciemny antracyt. Męzowi podoba się ten antracyt. Ja się trochę obawiam takich ciemnych okien i właśnie miałam szperać po forum, bo jest parę domów z taką stolarką. Ładnie u Ciebie wygląda ten ciemny. Ten kolor macie obustronnie?

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość monika996
Spirea rzeczywiście szarych jest dużo i każdy z nich wygląda fajnie. my nie chcielismy drewnianych okien. dla odmiany szare i padło na grafitowy, szczęśliwie nie było dachówki Creatona domino w kolorze łupka a więc takim szarym ( już nawet kolorow i nazw nie pamiętam , a tak niedawno wybieraliśmy). mamy dachówkę Nelskampa tą angobę strarą . ona jest prawie czarna. więc okna idealnie podpasowały , ale są ciut jaśniejsze, znalazłam już nawet pod te okna wewn. parapety z mielonego kwarcu. Okna są dwustronne , bo ja osobiście nie preferuje kolorowych i są w plastiku , profile Kabe . II grupa cenowa. pózniej prześlę inne zdjęcia.:bye:

Gość monika996
jestem spowrotem. na zdjeciach widać,że rynny są czarne i taka prawie jest dachówka. Okna są jaśniejsze. Spirea czy twoja blacha do obróbek nie jest w kolorze ral 7016 ten kolor jest teraz popularny.dom planujemy biały, tylko przod ( taki wykusz z oknami klatki schodowej ), tył też wykusz i mała wystająca"kostka" jak ja to nazywam( miał być nad tym balkon) w kolorze ciemnym, prawdopodobnie łupek:rolleyes:

nie mam pojęcia jaki to kolor wg RAL. Rheinzink nazywa to patyną grafitową. Moim zdaniem to nie RAL 7016, bo za bardzo wpada w zieleń. Nasza elewacja ma być prawie biała. Mamy w projekcie kolor, musiałabym sprawdzić. Bramę mamy antracytową. Miała być jasno szara, ale chcieliśmy drzwi RenoDoor w promocji Titan Metalic. Teraz nie mamy już kasy, więc pewnie ich nie kupimy i wychodzi na to, że mogliśmy spokojnie wziąć tę jasną. Ale może byłoby za monotonnie. Do poniedziałku musimy wybrać kolor. Jak dasz radę, to poproszę o zdjęcia. Dzięki.

Gość monika996
jutro zrobię zdjecia domu w dzień ze wstawionymi oknami. prześlę wieczorem. My też mamy bramę w kolorze Titan metalic. w twoim projekcie widziałam,że okna, brama i drzwi były w jednym kolorze i tak bym zostawiła.Ja mam bardzo dużo okien 2potrojne tarasowe , 1 poczworne suwane , 6 podwojnych( skrzydla 90 cm) 3 podwojne stale szklenia szerokie na 2, 10, jedno ogromne na prawie 2m szerokie i male z 4 róznej szerokości.Drzwi zamówiłam z aluminium, bo jak wspominałam mielismy już takie w poprzednim domu. daje na nie zaluzje aluminiowe wewnętrzne i wychodzą połowę taniej niż twoje. Oczywiście na zdjęciach jest brzydka klamka. my też robimy elewację off-white ale nie wiem jeszcze jaki numer tynku. Będę się zastanawiać na wiosnę:no:

matko, to jakim cudem tyle mi wyszło, albo Tobie tak mało. U nas ok. 21tys. to okna, 7,5 rolety, niecałe 4 silniki do rolet, ok. 3 tys. profile bazowe do montażu (podobno pasywnego) i ok. 5 montaż okien i rolet. Mamy jakieś 40m2 szklenia. Miałam wycenę na jedną witrynę aluminiową i wyszła 10 tys. (0,9 x 4,6).

dzięki z góry za zdjęcia.

Na wizualce mamy wszystko w jednym kolorze, tylko, że przez to RenoDoor (którego może w końcu nie być) przeszliśmy na antracyt. Poczekam na Twoje zdjęcia.

Gość monika996
mnie wyszło połowę mniej za drzwi. Jestem z Krakowa i tu znalazłam firmę, która robi aluminium w dobrej cenie. za okna dałam więcej, jakieś polowę twojej ceny plus. moje drzwi mają 155x230 .

na przykładzie mojej witryny - jedna firma 10 tys. druga 14,5. Producent ten sam, dealre inny. Po rabatach ceny raczej by się zrównały. Dla nas jednak było to za dużo i odpuściliśmy. Wiadomo, efekt nie będzie taki jak przy jednolitym przeszkleniu, ale nie było wyjścia. I tak mocno przekroczyliśmy budżet.

właśnie je oglądałam, dziękuję Ci bardzo,

świetnie się prezentują, w wykuszu masz aluminium a reszta pcv, tak?

Czy ten Twój antracyt pcv ma gładką powierzchnię czy taką z rowkami? Jezierski ma taki z rowkami i właśnie to mi się nie podoba. Do tego potwierdziły się moje obawy, że profil w środku jest ciemnobrązowy.

Naprawdę potężny macie dom, ale widzę że w ogóle okolicy taka architektura. Myślałam, że przesadzamy z tymi wszystkimi oknami do podłogi, jednak u Ciebie jest tego znacznie więcej. Ciekawa jestem jak to finalnie będzie się prezentować.

Zajrzałam też na kafle. Odcień ładny, natomiast te maziaje jakoś mnie nie przekonują. Są pewnie bardziej praktyczne od takich jednolitych.

Gość monika996

cześc!!! wszystkie okna są pcv ten wykusz też. ja mam z rowkami, bo mi sie podobają. są z 2 grupy cenowej , są też gladkie wyglądają jak aluminium z 4 grupy aluminium. Zobacz sobie alternatywa do aluminium. Brązowe bardzo ciemne są w środku ale to nie przeszkadza.

ja uwielbiam duże okna:yes:

wzięlam maziate flizy, mało widać . trochę rozjaśnią mi kuchnie . szafki grafitowe mdf lakierowany i blat granitowy szczotkwany. cokól z nierdzewki. szafę zrobię z mdf w drewnie( sciana spiżarni):yes:jeszcze jutro pójdę oglądać Lupek, ale moj mąz też wybiera i on ma jednak dobry instykt praktyczny:yes: