Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

takie zwykłe albo z Ikei , albo z innych sklepów. nie nie wszystko. Te rzeczy , które mało używam- garnitury męża, ciuchy wyjściowe, sukienki , i te ciuchy , które trzeba oddawać do pralni, bo nie da się ich wyprać. nawet ostatnio wpadłam na pomysł zapakować narciarskie spodnie i kurtki do pokrowców i na pólki na płasko. mam jasne spodnie,żeby ich nie trzeba było prać przed sezonem;)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyjaśniła się sprawa ceny podcięcia wentylacyjnego - 52,62 netto za sztukę. Dopłata za grafit to 320 zł netto. Średnio można założyć, że białe drzwi z podcięciem ze zwykłymi zawiasami wyjdą ok. 1400 zł brutto bez montażu, a grafitowe ok. 1750 zł. Jeśli wziąć wersję bezprzylgową z zawiasem widocznym to trzeba dodać kwotę brutto 667 zł, a z zawiasem ukrytym 974 zł.

Do sprawdzenia mam jeszcze drzwi z InterDoor Płaskie, Polskone Płytowe i wycenę na indywidualne zamówienie u stolarza.

Spirea, sprawdz drzwi Jagdor-baaardzo solidne, pieknie wykonane drzwi. Ja zamówiłam w białym lakierze, bezprzylgowe z ukrytymi zawiasami i zapłaciłam (z montazem) ok 1800 zł/szt. Montaz mamy na poczatku kwietnia, wiec niestety sie nie pochwale na razie. Edytowane przez hazeleyes1982

Balbina, poszła tylko jedna warstwa tego grafitu w sypialni, bo musieliśmy dopasować podłogi. A farba sufitowa nie kapie. A. malował dwa sufity i nie ma żadnych zacieków.

Co do drzwi dam znac, jak pozbieram wyceny, ale pewnie to trochę potrwa.

Edytowane przez Spirea

Spireo, ty pewnie robiłaś już odbiór kominiarza, bo do podłączenia gazu jest konieczny. Czy jest jeden papier potrzebny do podłączenia gazu i potem odbioru budynku czy może być jeden wspólny? Bo mi w zakładzie kominiarskim powiedzieli, że to dwa niezależne dokumenty i za każdy chcą po 360zł???

Kominiarz powiedział, że jeśli było wszystko, to zrobiłby mi odbiór gazu z odbiorem końcowym za jednym razem. Muszę jednak zrobić wentylację garażu. Mają mi to zrobić za 200 zł i potem odbiór końcowy chyba 100 zł. To są kwoty netto. Za odbiór gazu zapłaciłam 123 zł.

Ogólnie powiedzieli, że u mnie nie wychodzi dużo, bo nie mają za dużo do sprawdzenia - mam tylko jeden komin.

Tatarak, u mnie jak robili komin i potem obudowali styropianem w ogóle nie zrobili przepustów, aby zrobić wentylację garażu. Kominiarze mają po prostu zrobić większy otwór w kominie - mam go wymurowanego z pustaków z dwoma komorami, w jednej idzie komin, w drugiej puszczą tę wentylację. Dodatkowo ma być tam doprowadzona wentylacja z kotłowni.

Odotka, a o które drzwi chodzi, bo jedne i drugie to Hormann. Z tym frontowy nic się nie działo. Tylne u góry lekko odstają, ale nie wiem, czy to sprawa mrozów czy coś ise stało przy prowadzeniu innych prac. Będę to zgłaszać do montazysty, aby przyjechał poprawić.