Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mayadaski, witaj i dziękuję bardzo :)

Podkład mamy z Quick Stepa - Uniclic Plus. Do podłogówki proponowano jakiś specjalny Arbitrona, ale QS podaje, że uzycie innych materiałów może pozbawiać gwarancji, więc wzięliśmy od nich. Weźmiemy też od nich listwy w kolorze paneli, aby było do kompletu.

My od początku byliśmy zdecydowani na panele. Nie mam przekonania do drewnianej podłogi. Celowaliśmy jednak ostatnio w niższą półkę, a potem wybraliśmy jednak QS. Te, które pójdą na pozostałe miejsca (QS Voque Dąb biały passionata) są jeszcze droższe, ale nie widzę już innej podłogi :)

Poszlam sobie wyguglowac:D - piekne!!

A te u dzieci w pokojach to jakie QS? W internecie podoba mi sie ich typ Elite, ale nie wiem jak w rzeczywistosci wygladaja, bo u nas do pomacania maja bardzo okrojona oferte QSow....chcialabym takie ktore imituja drewno...obecnie mam w domu w jadalni takie juz 10letnie panele gladziutkie....jak zdjecie z polyskiem:D....takich bym nie chciala w nowym domu....nie wiem czy sie jasno wyrazilam, bo jak tlumacze Panu Mezu o co mi chodzi....to konczy sie wojna domowa:p

Maja

Maja, ja oglądałam w Belpolu. Mieli wszystkie próbki.

Dziecięce to też QS Classic Teak Biały Bielony (QSM031 jeśli dobrze pamiętam). Początkowo chyba braliśmy Elite pod uwagę, myślę o nich jeszcze do gabinetu. Jak jednak zaczęliśmy zmierzać do bardziej białych, to tamte odpadły.

Kolory znacznie różnią się w realu od tego, co widzimy w internecie. Dlatego najlepiej spróbować, gdzieś je zobaczyć.

Gratuluję pozytywnego załatwienia sprawy z wykonawcą od schodów!

Już słyszę, jaki ciężki kamień spadł Ci z serca:yes:

Lampka cudo (mam je w swoich ulubionych - te łańcuchowe:)).

Spirea, Salik mi wspominał, że gdzieś u Ciebie jest spis papierów potrzebnych do oddania domu do użytkowania.

Szukałam, ale nie mogę znaleźć:-(

Monika, E-mól podesłała mi link do polskiego producenta takich kulek. Cenowo wychodzi identycznie. Różnica jest w kosztach transportu - taniej jest z Polski niż z Francji :)

Balbina, dzięki. Cała sprawa kosztowała nas wiele nerwów. Wczoraj jeszcze odbyła się ostatnia wymiana zdań, bo poprosił nas, aby częśc zaliczki rozliczyć materiałami. Ceny za jakie kupił były o 2300 zł wyższe niż ceny, które znalazłam za taki sam lub podobny (siatki) materiał w necie. Skończyło się tym, że nie chcę wchodzić w żadne układy i jak nie będzie zapłaty w terminie wnoszę sprawę do sądu. Nie mam czasu czekać.

Wklejałam gdzieś zestawienie dokumentów - chyba w komentarzach - tak tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132762-Komentarze-do-dziennika-budowania/page72 post 2874. Tak jak pisałam wtedy, zaznaczam, że są to rzeczy, które wymaga mój rejon. Kierownik pokazywał mi pisemko z Wrocławia i zawartość nieco się różni. Rzeczy skreślone mnie nie dotyczą, ale może Was i owszem.

Siatka fajowa i dobrze, że sprawa schodów ruszyła z miejsca :)

Co do płyt. Jestem wysoka więc nie zwróciłam na to większej uwagi, ale moja ciotka psioczy na swoją indukcję, bo pola grzejne dla wielkich garów ma na froncie. i jak gotuje rosół i chce coś tam w mniejszym garnku upichcić z tyłu, to musi się wspinać na palce albo boli ją kręgosłup. Ale ona ma indukcję z wyrysowanymi polami. Te, które mają tylko taki krzyżyk na środku same się dostosowują? Na każdym polu mozna postawić jaki się chce garnek? Może wiecie?

Spirea, dlaczego sami układaliście panele? Nam w dwóch salonach zaproponowano przy zakupie paneli powyżej 80 zł ukladanie gratis. A moze znalazłaś swoje w QS w jakieś rewelacyjnej cenie? Pochwal się? Ponieważ też zdecydowaliśmy się na QS, chciałam Cię jeszcze podpytać o podkład? Faktycznie wycisz stukanie? Jakie są Twoje odczucia?

Olgo, co do płyt z samymi krzyżykami to np. w Amice, która ma tylko kropeczki na środku w specyfikacji podano, że są 4 pola o średnicy 21. To nie jest więc tak, że możesz stawiać gdzie chcesz. Są takie płyty, które mają tzw. Flex Induction, czyli np. jedno lub dwa duże pola (np. prostokąt 18 x 40) i tam faktycznie możesz wszędzie postawić. Ma to jednak sens jak gotujesz w kilku małych garnuszkach.

Co do paneli, to nie mieliśmy oferty na położenie gratis :) Poza tym ja nie wierzę w coś, co dostaję gratis. Cena jest zawsze gdzieś ukryta. Cena za układanie była w okolicach 16-20 zł w zależności od wykonawcy/sklepu. Od początku jednak szwagier się deklarował, że pomoże A., więc z chęcią z tego skorzystaliśmy, bo fundusze są w opłakanym stanie. Układanie to nie jest jakaś specjalna filozofia. Z tego, co widziałam, to ważniejsza jest staranność i dokładność. I tego obawiam się może nie być w cenie 16-20 lub gratisu. Chłopaki wymierzali panele co do części milimetra, tak je ułożyli, że prawie nie było odpadów. Minus, że jeden i drugi okupił to bólem biodra lub kolana. A Vat z paneli mogę odzyskać samodzielnie.

Z cenami za Quick Step jest ciężko, bo wszędzie są podobne. Porozsyłałam sporo ofert i dwie były zbliżone Wikkula z forum (doradza w wątku o panelach) i Belpolu we Wrocławiu. Wybraliśmy Belpol, bo był tańszy i na miejscu. Sami odebraliśmy panele, więc odpadł dodatkowy koszt transportu. Te, co są położone dostaliśmy za coś ok. 60 zł. Dąb passionata wychodzi nam coś ok. 100 zł.

Co do podkładu, to sprzedawca zachwalał Unisound Pro - taki biały. Podobno super wycisza. 1m2 kosztuje jednak ok. 20 zł. Uznaliśmy, że to za dużo. Wzięliśmy Uniclick Plus za 10 zł (po rabacie chyba coś koło tego wyszło). Wg parametrów też wycisza, ma też folię przyklejoną, więc nie trzeba dawać dodatkowej folii pod podkład. To taka miękka gąbeczka. A czy stuka? Zależy jakie buty - mi nie stukało, bo miałam adidasy, A. miał jakieś buty z ciężką podeszwą, to stukały. Ale mam w pracy deski drewniane i moje buty też na nich stukają. Natomiast wydaje mi się nie ma pogłosu, czyli tego odbijania. Jednak musiałabym jeszcze raz pochodzić i się przysłuchać. Panele mają fajną powierzchnię, bo się nie błyszczą, jak takie stare, które mam w domu sprzed 10 lat za 20 zł.

Edytowane przez Spirea

to podświetlanie kiedyś nam szwagier proponował, ale nie chcieliśmy, bo nie będzie do nas pasować, a teraz okazuje się, że może to nie był zły pomysł. Nie znam się kompletnie na tym i nie wiem, czy nie da rady pociągnąć czegoś, aby rzucić jakąś wiązkę ledów :)