Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Ja firm od kontenerów wypróbowałam chyba ze 3 albo 4, ostatnia jest absolutnie najlepsza - i cenowo, i kontaktowo, no i elastyczność w podstawieniu/ odbiorze. Kto inny zgodziłby się na kontener stojący 2 miesiące.

W sprawie AGD - z jednej strony warto skonsultować pewne decyzje, z drugiej - to jest jakaś tam kasa (ale niewielka). No ale umówmy się, jakby nas było stać na najwyższą półkę, to i ryzyko wtopy się na tyle minimalizuje, że nie do końca ma to znaczenie, czy będzie Miele to czy tamto.

A im niżej, tym większa szansa nawet nie na gorszą funkcjonalność, co spektakularną wtopę.

Generalnie w klasie tanich indukcji Electrolux ma podobne opinie, co Teka. Amica z kolei ma niższe ceny (albo wyższą funkcjonalność) - tak ta marka jest pozycjonowana. Jeśli chodzi o faktyczną awaryjność, a nie tylko opinie z ceneo - nie wiem, jak to procentowo wygląda i przede wszystkim gdzie jest dobry serwis.

Inna sprawa, że niektóre modele mają całkiem długi cykl życia i widziałam opinie sprzed 4-5 lat - a to przecież sporo w AGD, możliwe są zmiany w produkcie, usuwanie usterek itd.

Szuflada jest świetna. Łyżki musisz ułożyć bokiem, żeby się woda nie zbierała, zresztą ja układam o tyle, o ile, bo zazwyczaj sztućców mam dużo. Jedyne, co jest wkurzające - to niższy górny poziom, skutkiem czego np. zawsze talerzyki małe muszą być myte w dolnym koszu - u góry nie wejdą. No i warto obok zmywarki mieć zaraz szufladę do chowania sztućców - jasna sprawa.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to, co jest bardzo wygodne w szufladzie, to fakt, że kiedy dokładasz coś - to się nie schylasz do koszyka na dół, tylko prawie na poziomie blatu układasz sztućce. Noży itp. oczywiście nie układam między rowki.

Co ma konkretne znaczenie, jeśli w koszyku na dole są już brudne rzeczy i próbujesz wcelować z kolejnym brudnym widelcem i oczywiście przy okazji smyrasz inne sztućce, niezbyt czyste. Mnie to subiektywnie obrzydza. No i lepiej się sztućce domywają, jeśli korzystasz z separatorów w koszyku, a nie ładujesz wszystko razem - a tu już jeden pies, czy schylając się porządkujesz sztućce, czy układasz bez schylania.

Aha, ja mam w sumie najtańszą sensowną zmywarkę z trzecim poziomem - i bardzo sobie chwalę składane wszędzie półki, dodatkowy uchwyt nie wiem, na co (u mnie stabilizuje wysokie kieliszki itp.). Generalnie drugi raz kupiłabym tę zmywarkę też.

Układ ze zlewem pośrodku jest ok, akurat stoisz przy zamkniętej szafce, otwierasz obie szuflady i idzie raz raz.

wrzucanie garścią do koszyka to mi się nigdy nie udało. chyba żeby wyjąć tę kratkę na nim. zawsze się bawię we wkładanie poszczególnych sztuk w dziurki (pewnie bez sensu, jak z tym ręcznym praniem ścierek, wzdech).

acha, ja mam plytę indukcyjną Mastercooka od 4,5 roku i jestem b. zadowolona. ale nie mam porównania z innymi markami, bo może bym wybrzydzała? lubię sterowanie +/-, w zasadzie nie korzystam z żadnych specjalnych funkcji, bo mi się nie chce czytać instrukcji, a wiadomo, jak u mnie z obsługą intuicyjną ;)

Ja mam zwykla ceramiczna Mastercooka od 12 lat! I poza tym, ze miejscami jest ciezko z domyciem, to jest ok. Ma zwykle pokretla, wiec nie ma sie co psuc ;)

Od pewnego czasu wyciagnelam kratke z koszyka i dlatego pakuje garscia.

Madeleine, a jak oceniasz domywanie i ladownosc? Czy te przegrodki mozna zlozyc? Czy masz siemensa sn66m083eu (tak z tych maili o agd zapisalam)?

Poczatkowo chcialam zmywarke gdzies do 1,5k, ale nie wiem czy nie lepiej dolozyc i kupic tanszy piekarnik.

to dobry kierunek myślenia ze zmywarki korzystasz na okrągło (i musi być dobra) a z piekarnika 1 w tygodniu no może 2 (tak mi wynika z autopsji)

podglądam wybór płyty bo też coś muszę kupić:)

dziewczyny jeszcze raz dziękuję za namiary na kontenery jutro dzwonię a w sobotę akcja posesja

Szczerze to nie wierzę w nie wiadomo jakie wykorzystanie piekarnika. I zmianę przyzwyczajeń, bo akurat kupiło się bardziej wypasiony model.

Ja się uparłam na prowadnice teleskopowe, bo są wygodne, i termoobieg. Od pyrolizy się odchodzi, zresztą jeśli nie piecze się mięsa, żeby skapywał tłuszcz, to i nie brudzi się piekarnik szczególnie.

A swoją drogą mam w piekarniku jakąś masę programów automatycznych, ale ponieważ jeszcze nie wyciągnęłam instrukcji, nie wiem, do czego służą ;) I żyję.

ja umiem w piekarniku nastawić jeden program, którego zawsze używam - on coś tam jeszcze umie (rozmrażanie itp), ale tu znowu trzeba intuicyjnie albo z instrukcją, a ja piekę czasami raz na kwartał. ma się to jednak zmienić, gdyż maż z synem zamierzają częściej robić pizzę oraz piec mięsa, żeby nie spożywać gotowych wędlin, które są ZUEM ;)

Kolo zmywarki bede miec zlew, potem dopiero szuflade. Czytalam chyba u Efilo, ze te sztucce trzeba porozkladac i nie jestem pewna czy nie lepiej wrzucic garsc do koszyka i miec z glowy.

ja mam teraz zmywarkę z szufladą na sztućce i według mnie jest zdecydowanie lepsza niż taka z koszykiem. Przede wszystkim sztućce sie domywają o niebo lepiej, na szufladach również kłade duże noże i malutkie przybory kuchenne (np. mam z IKEA wyciskarę do czosnku która ma wyciąganą cześć i tam ją kładę, w niższych szufladach wszystko by przepadało na dno zmywarki a na tej górnej nie). Może troche czasu wiecej poswieca sie na układanie sztućców (do koszyka wrzucic i tyle) ale naprawde jest to czynnosc która zajmuje dosłownie 3 sekundy a nie 3 minuty więc to nie jest argument przeciw. no ale za to wyciaganie jest duzo lepsze-chwytasz garścią po kilka nozy i juz do szuflady a z koszyka trzeba wyszukiwac, wybierac ( moja mama tez ma zmywarke z szufladą i ona układa wszystkie łyzki przy łyzkach, widelce przy widelcach itp- juz jej powiedzialam ze to zboczenie:))

myślę ze lepiej kupić tanszy piekranik a dołożyc do lepszej zmywarki (te lepsze oczywiscie mają niższy poziom hałasu-kup jak najcichszą-zobaczysz jaki to komfort w uzytkowaniu-ja taka mam i można bez problemu wstawić ja do kuchni otwartej i egzystować w tym samym czasie w domu oraz zeby jak najmniej wody zuzywala)

nie doczytałam natomiast jaką chcesz tą zmywarkę-ja mam bosch a moja mams siemens-wyglądają identycznie, mają identyczne funkcje tylko panel rózni sie wyglądem. Na krótkim programe (29 min) myje wszystkie swieze brudy i jest w miarę ok, jak włacze długi program to wszystko domyte i doszuszone ale i mamy i moja nie są ideałami (mamy je juz 3 lata wiec troche zuzyte już są:)

no patrzcie jak się pięknie zgadzamy;)

no i nie żebyśmy nie gotowały przecież gotujemy.....

Madeleine jeśli jeszcze nie próbowałaś piec ciasta to z termoobiegiem to uważaj bardzo skraca czas pieczenia szczególnie lekkich ciast biszkoptowych szybkość może Cię zaskoczyć:)

w temacie zmywarek patrzyłabym raczej (po za ceną mam boscha tani nie był )

nie tylko na decybele ale i na czas trwania programów o ile pamiętam marketingowcy w opisie podają parametry dla jednego programu tego najkrótszego (45C do szklanek kieliszków itp) i wszystko jest pięknie i czas ok 30min i zużycie wody

tylko najczęściej pierzemy garnki i talerze i programy 60C-50C które trwają 2h to mnie wkurza bo jakie jest w tym programie zużycie prądu to już sekret a wolałabym mieć porównanie właśnie dla tych programów które są do codziennego użytku

Edytowane przez Kaśka73

w temacie zmywarek patrzyłabym raczej (po za ceną mam boscha tani nie był )

nie tylko na decybele ale i na czas trwania programów o ile pamiętam marketingowcy w opisie podają parametry dla jednego programu tego najkrótszego (45C do szklanek kieliszków itp) i wszystko jest pięknie i czas ok 30min i zużycie wody

tylko najczęściej pierzemy garnki i talerze i programy 60C-50C które trwają 2h to mnie wkurza bo jakie jest w tym programie zużycie prądu to już sekret a wolałabym mieć porównanie właśnie dla tych programów które są do codziennego użytku

a ja prawie wszystkie mycia ustawiam na najkrótszy własnie program czyli 29 min. i tak trzeba spłukac największy syf z talerzy wiec juz go tyle nie ma na nich, a poza tym włączam przynajmniej raz dziennie zmywarke więc brud nie jest az tak stwardniały żeby mu krótki program nie dał rady. Jedynie jak mam bardzo dużo rzeczy i mocno obtłuszczone są to wtedy włączam ten program do garów.

zreszta kwestie podania danych w sprawie zużycia pradu czy wody nie tylko tyczy się zmywarki ale każdego sprzetu agd zaczynając od pralki i suszarki poprzez zmywarke, piekarnik czy mikrowelę. zawsze jest podana najniższa wartosc jaką osiąga dana rzecz i zazwyczaj własnie są podane dane do tych najkrótszych programów.

Edytowane przez koktajl

zreszta kwestie podania danych w sprawie zużycia pradu czy wody nie tylko tyczy się zmywarki ale każdego sprzetu agd zaczynając od pralki i suszarki poprzez zmywarke, piekarnik czy mikrowelę. zawsze jest podana najniższa wartosc jaką osiąga dana rzecz i zazwyczaj własnie są podane dane do tych najkrótszych programów.

moja nowa pralka zużywa więcej wody, prądu i czasu przy programie bawełna/30 stopni niż bawełna/60 stopni :(

i mam zawsze jakiś garnek do umycia, więc włączam program 45 minut, który niestety trwa niecałe 2 godziny.

słuchajcie - jak gotujecie wodę przy indukcji? bo ja mam czajnik elektryczny i ostatnio doszłam do wniosku, że chyba przez niego mamy takie rachunki za prąd - tzn za duże i coraz większe :( może taniej byłoby kupić czajnik na indukcję? są takie?

i tak trzeba spłukac największy syf z talerzy wiec juz go tyle nie ma na nich, a poza tym włączam przynajmniej raz dziennie zmywarke więc brud nie jest az tak stwardniały żeby mu krótki program nie dał rady. Jedynie jak mam bardzo dużo rzeczy i mocno obtłuszczone są to wtedy włączam ten program do garów.

jak bym miała każdy talerz opłukać i dopiero go dać do zmywarki to wolałabym go już umyć a zmywarki w ogóle nie włączać;)

jak bym miała każdy talerz opłukać i dopiero go dać do zmywarki to wolałabym go już umyć a zmywarki w ogóle nie włączać;)

wrzucasz talerze i gary z wszystkimi resztkami jak leci?rozumiem ze te wieksze zrzucicsz do kosza ale te mniejsze do zmywary?szczerze to nie znam nikogo kto nie opłukuje naczyn przed ich włożeniem. przeciez wiadomo ze rury i zmywarka bedzie za jakis czas zapchana. mam nadzieje ze przynajmniej uzywasz od czasu do czasu "udrazniacza" do zmywarek w płynie który ma wszysko wyczyscic i przetkac.

wcięło mi posta :bash:

Tatarak - ja nie kupuję czajnika. Są takie na indukcję. Wolę dołozyć 100-200 do indukcji

Zmywarka:

- własnie jestem na etapie szukania, celuję albo w Siemensa albo Boscha. Szczegóły, jak uda mi się dzisiaj skończyć, dzisiaj w dzienniku. Postanowiliśmy w każdym razie wczoraj, że dołozymy do zmywarki, a weźmiemy mniej wypasiony piekarnik. Co do programów referencyjnych, to niestety wszędzie podają te najniższe dane. Przykładowo wchodziłam dzisiaj na instrukcję zmywarki Siemens SN66M095EU. Podają dane 6,5l i 0,92 kWh. Zuzycie dla wszystkich programów mieści się natomiast w widełkach od 6-17 litrów i od 0,75 kWh do 1,4 kWh.

Ja raczej nie opłukuję talerzy, ale usuwam oczywiście resztki jedzenia, więc talerz idzie "pusty".