Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Ja ze zmywarek wybiorę boscha albo siemensa do 2000 tys, i to samo z piekarnikiem.A najbardziej to chciałabym zmywarkę taką aby można ją było podłączyć pod ciepłą wodę-mam tak instalację przygotowaną.Latem jak woda z pompy będzie tańsza,albo niektórzy z Was co mają solary to to będzie energooszczędność dopiero!

Spireo to ja w takim razie dam lustro od blatu szafki podumywalkowej.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak musisz mieć podłączenie jak do umywalki ,czyli ciepła też.Ja mam zarówno tam gdzie ma być pralka jak i zmywarka.Niestety sprzęt AGd musi być specjalnie do tego przystosowany,co za tym idzie mało modeli to ma.Ja niedawno kupowałam pralkę i zupełnie o tym szczególe zapomniałam, no więc teraz tego nie zużytkuję.To jest uważam świetna sprawa dla tych co mają solary.

Tak na szybko znalazłam, ale ja zmywarkę to wolałabym Bosch lub siemens

http://allegro.pl/zmywarka-electrolux-esl67070r-real-life-xxl-a-aa-i2118113518.html

i jeszcze ze strony siemensa :)

Ponad to, prawie wszystkie zmywarki Siemens oferują także możliwość podłączenia do ciepłej wody. Dzięki temu można osiągnąć obniżenie zużycia energii w programie Eco 50°C do bezkonkurencyjnej wartości 0,7 kWh.

Edytowane przez Barbara74

Tak na szybko znalazłam, ale ja zmywarkę to wolałabym Bosch lub siemens

http://allegro.pl/zmywarka-electrolux-esl67070r-real-life-xxl-a-aa-i2118113518.html

i jeszcze ze strony siemensa :)

elektrolux-siemens-bosch - to wszystko od 3lat jest jeden producent, tylko pierwszy rózni się designem od dwóch pozostałych.

jeszcze sie rózni, bo jak wszystko ulegnie standaryzacji czyli cięciu kosztów produkcji.

Electrolux to raczej razem z AEG., a Bosch z Siemensem. Bosch Siemens Hausgerate - BSH.

Basia, nie zmywalam na razie plam, bo ich jeszcze nie ma :)

Z ta ciepla woda, to ciekawe na jaka konkretnie kwote to sie przeklada. O,2 kW * 365 dni to mniej o 73 kW rocznie. Nie wiem ile to bedzie w przeliczeniu na zlotowki. Ale kiedy zwroci koszt dodatkowej instalacji i ewent. Wyzszej ceny sprzetu. Przy solarach moze miec to wiekszy sens.

wg mnie nie ma żadnej róznicy, zarówno jesli chodzi o mycie jak i pranie

to ja zupełnie zgłupiałam i tak jak Spirea wiedziałam że electrolux z AEG a bosch z siemensem.Chyba,że wojgoc wiesz coś więcej z ostatniej chwili.Jeśli chodzi o jakość zmywania to podobno nie to samo,A powiem szczerze ,że wolę lepszą zmywarkę niż wybajerowany piekarnik.

Spireo te zmywarki wcale nie są takie droższe, możliwe ,że w tej co wybrałas też to jest.

Dla zainteresowanych podaję,że dostałam odpowiedz od siemensa ,że mają tylko jedną zmywarkę z możliwością podłączenia do ciepłej wody

SN66M033EU, dziwne bo na ich stronie podali:"Ponad to, prawie wszystkie zmywarki Siemens oferują także możliwość podłączenia do ciepłej wody"

Kakusek, na dole mam w większości gres, a w jednym pokoju panele. Z uwagi na to, że mam podłogówkę i musi być zachowana dylatacja na wszystkich łączeniach materiałów muszę dać listwy. Będę kupować takie specjalne w Quick-Stepie. Dla wyrównania poziomu można przy końcu pokoju podwoić ten podkład, ale to i tak nie załatwi konieczności dania tych listew. Nie mogę więc dać np. korka w płynie, bo panele są jako podłoga pływająca a nie klejona i nie mogą być na stałe zamocowane do innego materiału.

Basia - uroki reklamy :)

Jestem prawie po zakończeniu korzystania z usług doradcy AGD - naprawdę warto. Pozmieniało się wszystko, poza lodówką. Debatujemy jeszcze nad zmywarką.

To, co najważniejsze - odradzono mi piekarnik z pyrolizą, jeśli ma stać obok lodówki. Powinna być pomiędzy nimi przynajmniej 30 cm szafka. U mnie będzie 6 cm, więc ta funkcja u nas odpadła.

Spireo ja mam u siebie położone panele jako podlogę pływającą i połączone z gresem na dość dlugiej powierzchni bo wokół całego salonu i jadalni bez listew. Szczelina wypełniona jest silikonem w kolorze podłogi. Już kilka lat się to sprawdziło i jest ok.

potwierdzam dzis dzwoniłam do pocy technicznej SIEMENS i Pan powiedział że jak lodówka będzie stała przy piekarniku z pyrolizą to będzie miała duże zużycie prądu i nie powinna stać obok. na dodatek powiedział tez że zdarza się że meble się rozłażą przy takiej temp. bo nie są dostosowane :( Mówił tez że lodwóki ani zamrażarki nie powinny stać prze oknach i przy kaloryferach (czyli blisko źródeł ciepła)

Spirea jakie wybrałaś zatem sprzęty??? Napisz jaki piekarnik bo jestem w kropce :(

Edit: Jeszcze muszę dodac że Pan techniczny tłumaczył mi że to nie chodzi tylko o to że lodówka (urządzenie chłodzące) styka się bokiem z urządzeniem grzewczym ale także o to, że jak piekarnik piecze to wydziela ciepło i wtedy przy otwarcie sobie lodówki np. w celu wyjącia pożywienia lodówka chłonie sobie to ciepło z powietrza i wtedy się szroni i bierze więcej prądu.

Edytowane przez malkul

Kasia, napisałam maila do osoby poleconej mi przez Madeleine, która z kolei znalazła Ją przez forum. Po sposobie opisywania wszystkiego i zapoznaniu się z wpisami na forum uznaliśmy, że może nam doradzić co wziąć sensownego. Jest to na forum Semper Solus. Maila mogę podesłać na priv. Naprawdę polecam, bo Pan ma niesamowite rozeznanie w funkcjach sprzętów, ale i doświadczenie w sprzedaży AGD (teraz już nie sprzedaje, więc będzie bardziej obiektywny niż sprzedawcy w sklepach) i w gotowaniu :) Mąż lubi gotować, więc był pod wrażeniem :)

Lodówka nie była dyskutowana, ale potwierdził słuszność naszego wyboru.

Płyta Bosch PIE651R14E

Piekarnik Gorenje BO 8770AX

Zmywarka - tu jeszcze klamka nie zapadła, bo mamy niezły zgryz - albo full wypas Siemens SN66M095Eu, za którym stoi wiadomo jaka opinia nt marki albo full wypas .... Whirlpool ADG 9860. Wyposażenie mają takie same, podobne programy itd. Musimy ją jednak zobaczyć, a na razie nie namierzyłam jej we Wro. Zgryz wynika z różnicy w cenie - 1000 zł.

Dlaczego takie a nie inne, to jak zdążę - później napiszę.

Ja chciałem jeszcze tylko dopisać coś oczywistego, ale może nie wszyscy są świadomi ;)

Lodówka wbrew swojej funkcji, na zewnątrz nie jest zimna.

Jest wręcz gorąca (tam gdzie agregat), ponieważ podczas schładzania, produkuje ciepło.

Piekarnik może przeszkadzać lodówce o tyle, że obydwa te urządzenia produkują ciepło.

Ughr... Aż mnie zęby bolą z tą lodówką i piekarnikiem. Nie jestem fizykiem, jestem humanistą. ALe to są naprawdę podstawy termodynamiki. I to naprawdę nie jest trudne do zrozumienia:

- agregat lodówki to pompa ciepła. Zabiera ciepło ze środka izolowanego pudełka i wypompowuje go na zewnątrz. Dokładnie tak jak takie pompy ciepła do ogrzewania domu.

- wyższa temperatura otoczenia lodówki powoduje, że: a) oddawanie ciepła przez tą kratę z tyłu jest trudniejsze, a więc musi być nagrzana do wyższej temperatury (to tak, jakby w PC do ogrzewania domu chcieć uzyskać wysoką temperaturę wody w instalacji CO), b) jest więcej ciepła do wypompowania ze środka lodówki (izolacja lodówki nie jest nigdy idealna) - to z kolei tak, jakby temperatura dolnego źródła przy domowej PC była bardzo niska.

Czyli: ciepło jest trudniej oddawane i jest go więcej do przepompowania. Oba czynniki powodują, że układ działa gorzej. Jest to dokładnie tak, jak z działaniem lodówki w upalne dni. Czyli agregat lodówki musi pracować dłużej i z większą mocą, żeby osiągnąć taką samą temperaturę w środku. Ma to wpływ na zużycie prądu przez lodówkę oraz czas bezawaryjnej pracy agregatu. Czyli - jak ktoś piecze sporadycznie, to problemu nie ma. Jak ktoś piecze często, bardzo sugerowanym rozwiązaniem jest zmiana usytuowania lodówki i piekarnika.