Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Uff, ale się rozpisałaś :)

Ale z tego co piszesz widać całkiem mocno światło w tunelu, więc trzymam kciuki :)

Chciałoby Ci się wrzucić jakieś rysunki poglądowe tej obróbki?

I nie do końca rozumiem - jakie w końcu będziesz miała rynhaki, skoro nakrokwiowe nie mogą być bo za duże odstępy, a deski czołowej też nie będzie?

Ciekawe czy ten nasz dach to w ogóle wyjdzie bezokapowy i czy nie będzie ciekło...

Pocieszę Cię że u nas są do poprawy rury spustowe, bo Pan sprzedawca zamówił za krótkie trzpienie, a potem Pan dekarz wmówił mi że dłuższych nie ma i zrobili jakąś prowizorkę z desek przymocowanych do Porothermu i w to wchodzących trzpieni.

A w środę Pan z Lindaba powiedział że nie ma problemu z zamówieniem trzpieni 30cm (w sam raz na nasze 20cm ocieplenia), tylko trzeba zamówić takie a nie standardowe.

Tak więc wszystkie spustowe będą u nas do poprawki na wiosnę.

A w ogóle to się roześmiałem jak napisałaś o pralce, bo w naszej 2 tygodnie temu wyłamało się zamknięcie drzwiczek, pierwszy tydzień otwieraliśmy je śrubokrętem, w kolejnym zamocowaliśmy prowizoryczne zamknięcie i ciekawe ile wytrzyma - byle chociaż kolejne 2 tygodnie, bo nowe drzwiczki do naszej pralki jadą z Włoch ;-)

A co Waszej dolega?

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki Madeleine, rzeczywiście prawie identycznie jak u nas. My jednak znowu zaczęliśmy się zastanawiać nad zrobieniem prysznica bez niczego. Po inwentaryzacji Magdy wyszło, że po tynkach zostaje nam 1,68 x 1,86. Po stelażu i kaflach wyjdzie ok. 1,5 x 1,83. Robienie z tego tylko ubikacji jest bez sensu, bo można było zrobić węższą i skorzystałby na tym gabinet.

Dzień dobry, O rany ale masz z tym dachem aż mnie zainteresowało jak to ma być prawidłowo- może rysunek poglądowy jak ma być to wykonane aby było dobrze- to dla potomnych.

a tak w ogóle trzymam kciuki za piękny dom. I pomyśleć że stan surowy zamknięty to najprostsza sprawa w budowie domu- a wiem co mówię bo ciągle wykańczam swój-worek bez dna. Ale za to jak już zamkniesz SSO i wybudujesz go to jaka satysfakcja z wykonanej pracy.

jak zbiorę się to powrzucam zdjęcia tej obróbki i skan wariantów okapu. To są jakieś księgi dla budowlańców i pierwszy raz trafiłam na rysunek konkretnie dla dachu bezokapowego. Fachowo nazywa się to okapem bez podwieszenia.

Acca5, o wykończeniówce nie myślę, mnie już same instalacje przerażają. Założenie było takie, że do listopada skończymy i będzie można spokojnie pomyśleć, a tu wyjdzie, że nie będzie kiedy.

Salik, my mamy sztyft ocynkowany 300 (dane z faktury). Od początku mówiłam o ociepleniu 20cm takie mi wpisali do zamówienia. Nie wiem, czy montować w ogóle teraz te rury spustowe - pojawiły się przypadki kradzieży w okolicy, a poza tym skutkiem wyrzucenia deski będzie bliskość elewacji i rynny i możliwe, że będzie trzeba ją demontować przy ocieplaniu i tynkowaniu.

Co do rynhaków - mamy nakrokwiowe - to ta nazwa wprowadza w błąd. Tak się nazywają, ale nie montuje się ich na krokwi tylko na desce okapowej (kolejny ciekawy element). Ta deska okapowa to taka wyprofilowana trapezowa łata. Idzie przez całą długość, więc można dopasować szerokość. W tych rysunkach napisali, że jeszcze montuje się je na jakimś szalowaniu między krokwiami, ale to już dla mnie zbyt skomplikowane. Przy tych rynhakach gdzieś się coś frezuje, jakieś wgłębienia są - jak chciałam dowiedzieć się jak, żeby to sprawdzić, Pan z RZ wytłumaczył, że takich rzeczy uczą w szkole zawodowej i dekarze będą wiedzieć.

Żeby nie było łatwo - muszę jeszcze rozważyć taśmę wentylacyjną okapu - żeby gryzonie nie wchodziły pod dachówkę - koledze myszka się wślizgnęła i miał wełnę wygryzioną (bo to dookoła pola) i chyba muszą krokwie podocinać równo, żeby potem zlicowały się ładnie ze styropianem, bo do teraz zasłaniała te krzywizny deska czołowa.

A co do pralki - to ją podobno zajechałam. Od pewnego czasu szalała przy wirowaniu, wydawała dziwne odgłosy - wtedy trzeba było wzywać serwis. Ja wezwałam jak już nie chciała wirować i w końcu coś się w srodku zerwało - jakieś łożysko bębna czy coś takiego. Ogólnie naprawa zbyt droga. Muszę jakąś pralkę zostawić w obecnym mieszkaniu, więc wzięłam najtańszą jaka była w sklepie (700 zł, a naprawa miała kosztować 500).

Doczytałam do końca - i faktycznie, macie przeboje z dachem. Będę bardzo wdzięczna za rysunki, jak być powinno, bo już mam wizję, że dokładnie to samo będziemy przerabiać za niedługo.

A co z tą taśmą izolacyjną przeciwmyszową? co to za cudo i czemu nie było jej w projekcie? Nie jest zwyczajowo stosowana?

ta izolacja to taśma wentylacyjna okapu. Była tylko na jednych rysunkach. Z tego co pamiętam, jak rozmawiałam z facetem od naszych dachówek, mówił, że powinno dać się to i grzebień okapowy, a zwykle dają sam grzebień. Mam więc kupiony sam grzebień. Jednak po opowieści kolegi muszę pogadać z dekarzem, czy tego nie założyć. Załamią się, jak znowu wyskoczę z okapem.....

W projekcie nie mam rozrysowanego tego szczegółu. Potem dostałam rysunki od architektki i też tego nie ma. One jednak nie są tak szczegółowe.

Na dniach wrzucę te dokładne, to sobie zobaczysz.

Gość monika996
Beato . Wracam do tematu Zaluzji zewnetrznych. my nie planowaliśmy rolet zewn. ale teraz na etapie planowania elewacji, co na nią dać i tak dalej . my nie mamy wizualizacji, ponieważ nasza współpraca z Architektami została przerwana, byli bardzo nie w porządku. zaprojektowali to co my chcieliśmy.... ale nie dostosowali projektu do wymiarów działki i jej warunków geologicznych . działka 4ary na skarpie . cześc podziemna tzn. garaże i część rekreacyjna , pomieszczenia gosp. 200 m. kw( a obrys domu około98). przy uzgodnieniach z wykonawcą od razu zostało odrzucone ze względu na konstukcję ( 5 metrow wykop w dol) przy obecnym lecie- ulewy za bardzo kosztowne 1/3 kosztow calej inwestycji. co tam o problemach . i tym sposobem mam tylko rysunek wydrukowany z komputera, od znajomej architektki. widziałaś moje zdjęcia ze stanu surowego . caly dom ma być biały . a wykusz z frontu, boku i z tyłu miał być z plyt Euronit w kolorze Antrazyt. ale chyba zrezygnujemy na rzecz tynku w kolorze Antrazytu i na okna od klatki schodowej te ogromne damy żaluzje fasadowe w kolorze Ral 7016 czyli pod okna ( antrazyt) . co o tym sądzisz?

"Beato" to do mnie ;)

Moniko, spróbuj dowiedzieć się o cenę tych okiennic aluminiowych Schuco, które są zamontowane na domie Lumina (wyskoczy w googlach). Na antracycie może to fajnie wyglądać. Jeśli chodzi o żaluzje drewniane, to ciężko mi jest doradzić.

tak . czyli Spireo.

Pytałam na wszelki wypadek, bo ja nie Beata, nawet w realu ;)

Drewniane odpadają!!!1Chciałam aluminium w kolorze. sprawdzę te Schuco. Dzieki

Sprawdź te Schuco, naprawdę super wyglądają. Mogą jednak trochę kosztować.

BetaGreta, wyjaśniło się częściowo. Dzisiaj mieli już robić, zajechałam na budowę i pusto. Przez weekendowy deszcz przyjdą w środę. Znowu się zacznie zabawa w kotka i myszkę.

moi drodzy, dziękuję za trzymanie kciuków ... dekarze przyjechali, zamontowali jedno okno dachowe i pojechali, bo zmokli. Rzeczywiście padało dzisiaj. Mają wrócić jutro. Nie wiem tylko, gdzie są okna. Jak zabrali ze sobą, to ok, ale jak zostawili na budowie, to robią to na własną odpowiedzialność. Powinnam jutro tam pojechać i sprawdzić, jak to wygląda. Nie wiem czemu zaczęli od okien, a nie od okapu. Każda ekipa ma swój styl. Ok, pożyjemy, zobaczymy.