Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Sheenaz, też mam taką nadzieję. Myślę, że będzie się lepiej czuła, jak zwieziemy wszystkie zabawki. Mamy liścia nad łóżko, baldachim wydawał mi się klaustrofobiczny ;) Dokupujemy jeszcze do tego Stuvę - szafę, komodę i szafkę.

Jeszcze do Twojego wpisu o kanciastych brzegach płyt np. Boscha - płyty chyba nie są wpuszczane w blat. Wystają chyba zawsze ponad blat.

Na stronie Boscha jest coś takiego:

Jakie są rodzaje wykończenia płyt (np. ramka albo listwy) i czy ma to wpływ na ich funkcjonalność?

W płytach Bosch wyróżniamy kilka sposobów wykończenia. Wszystkie formy zapewniają ochronę dla płyty oraz stanowią jej eleganckie wykończenie. Płyty do zabudowy na blacie są wykończone czterama sposobami:

- listwy stalowe na krawędziach bocznych oraz szlif ozdobny z przodu

- płyta bezramkowa – posiada szlify na wszystkich krawędziach

- stalowa ramka na wszystkich krawędziach

- MetalTouch – posiada z przodu szeroką, stalową listwę z sensorami. Boczne krawędzie wykończone są listwami stalowymi.

Edytowane przez Spirea

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze do tej płyty. Sama zaczęłam szperać dalej. Może te obiekcje do sterowania są uzasadnione. Tu trafiłam na więcej opinii i sporo osób na to narzeka.

http://cokupic.pl/produkt/Bosch-PIE-651R14E

Różnice jakie udało mi się wyłapać między nowszym modelem z osobnym sterowaniem PIE651T14E (ok. 2200) a starszym PIE611T14E (ok. 1400) są takie:

- tańszy nie ma timera

- tańszy ma wersję bezramkową, a nowszy jakieś ozdobne szlify. Ktoś na forum skarżył się, że ta tańsza płyta mu odstaje. W opiniach nie znalazłam u nikogo takiego problemu.

Może w takim razie lepiej wybrać osobne sterowanie i podarować sobie timer?

Spirea - korzytałaś kiedyś z timera, tudzież miałaś taką potrzebę korzystania?

Bo jak rozumiem odcina on dane pole grzejne po określonym czasie?

Czy timer to tylko 'opóźniony start'?

A może to taki timer jak w piekarnikach, że po prostu wyje np. po 30 minutach, ale nic nie robi?

Patrzyłaś na odpowiedniki tych płyt u Siemensa?

Może tam coś wypatrzysz, ich produkty są prawie identyczne, bo to jeden koncern...

ja zwróciłam uwagę na jeszcze inną prawidłowość 2 pola cena 1tys, 4 pola 2tys, 5 pól cena 5 tys i tak moje marzenie o 5 polach pozostanie marzeniem;)

timer działa raczej tak że wyłącza pole po określonym upływie czasu traktuję to jednak jak dodatek

przyglądam się mocno http://www.electrolux.pl/Products/Gotowanie/P%C5%82yty_do_zabudowy/P%C5%82yty_indukcyjne/EHL7640FOK

ale nie mam zdania co do firmy znam tylko ich odkurzacze

Kasia, Electroluxa ma Madeleine. Wiem tylko, że lubią być kapryśne i istotny jest dobór garnków. Z tego, co pamiętam Madeleine korzystała z tych Ikea 365+ i jest chyba zadowolona. Ma ze sliderem.

timer - ze strony Boscha

Do czego służy timer? Funkcja timer pozwala zaprogramować żądany czas gotowania. Po upływie tego czasu pole grzewcze wyłączy się automatycznie. O zakończeniu pracy pola informuje sygnał dźwiękowy. Timer można ustawić dla każdego pola grzewczego oddzielnie, dzięki czemu można automatycznie kontrolować czas gotowania każdej potrawy.

Podobno przydatne do gotowania jajek na miękko/twardo ;)

Piękne podłogi:cool:... perfekcyjna robota!:yes::cool:

Co do indukcji: mam z timerem i używam go często, bardzo często... jajka, makarony, kasze, ryże, ziemniaki, zupy... no wszystko co się gotuje lub dusi...

Mam też plusy i minusy;), czyli nie mam slidera, nie wiem jak by było z tym drugim, przypuszczam że trochę szybciej, ale mówimy tu o sekundach;) Z boosta korzystam... rzadko...:)

Edytowane przez rasia

no i bądź tu mądry z płytą.

To, co wybrać? - osobne sterowanie czy timer.

Olga, nie chcę brać z Ikei. Ich sprzęt to Whirlpool lub Electrolux, jakoś nie mam przekonania.

Sheenaz, dobry pomysł z komodą Malm. Myślę o niej też do garderoby. A jaką szafę bierzecie dla córki?

Zmywarka już kupiona, fotki w dzienniku - Whirlpool ADG9960. Piekarnik Gorenje BO 8770AX. Wybraliśmy model z termosondą.

no i bądź tu mądry z płytą.

To, co wybrać? - osobne sterowanie czy timer.

Timer jest przydatny

nie chcesz Ikei - kup taką jak ja

http://m2.agitomedia.pl/image/700x700/dc4a485c7ad780436954ce03c3aca384/plyty-grzewcze/hotpoint-ariston-kio-744-dd-z.683032.2.jpg

Hotpoint-Ariston KIO 744 DD Z - cena ok 1600zł

ma i 1 i druga funkcję na której Ci zależy

Wczoraj odbyła się burzliwa dyskusja. Zapoznaliśmy się z instrukcją płyty i raczej pozostaniemy przy dotychczasowym wyborze. Jak widać z wypowiedzi Rasi czy Madeleine funkcje timer czy booster są przydatne. Modelu z osobnym sterowaniem teraz nie kupimy, więc przyzwyczaimy się do tego wspólnego przycisku. Nie jest to znowu nie wiadomo jakie skomplikowane urządzenie, z którym sobie nie poradzimy.

Spirea, zazdroszcze podejmoweania decyzji w 1 wieczór :) Ja bym się kilak zstanawiała i analizowała.

Mam pytnaie o termosondę, czy to jest potrzebne, np. do ciasta.

W pokoju córki szafy brak, będą 2 komody Malm a właściwie chyba jedna ta podwójna i nic wiecej nie planuję. Czy szafa jest potrzebna?