Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ws. rolet w okna dachowe to mam u siebie materiałowe wewnętrzne w kasecie z napinaczem juz 5 rok i wszystko ok. Są ciemne i faktycznie dobrze zatrzymują promienie słoneczne.

Kilka dni temu zamówiłam też dla sąsiadów u tego samego sprzedawcy

http://allegro.pl/rolety-na-okna-dachowe-kaseta-poznan-i2468019202.html

Koszt takiej na standardowe okno Fakro (w świetle szyby 60x120 cm) to 125zł więc cenowo ok. Tańsze są na te łańcuszki ale ja wolę ze sprężyną/napinaczem. Kolor kasety mają do wyboru - przy Fakro sosna.

Podoba mi się ta oprawa z grubym szkłem.

Możesz też rozważyć typowo kanałowe oprawy http://www.luxmarket.pl/kategoria/oprawy-kanalowe/1 ale wtedy byłoby bardziej industrial. ;)

Przykład takiej opaski:

http://www.ferdeksklep.pl/produkt/4471,OBEJMA-OK-50W13-KOMIN.+TASMA-2x5mb.html

Do tego się potem mocuje maszt z anteną.

Dodatkowo jeśli masz w domu rozprowadzoną instalację, to będziesz potrzebowała:

- multiswitch aby rozprowadzić sygnał do dekoderów

- splitter - jeśli zamierzasz np. dzielić uprawnienia Cyfra+ na kilka dekoderów (czyt. masz jedną kartę Cyfry+ i rozdzielasz uprawnienia do odbioru Cyfry+ na kilka dekoderów w różnych pokojach)

Wy jesteście uzależnieni od telewizji?

Przykład takiej opaski:

http://www.ferdeksklep.pl/produkt/4471,OBEJMA-OK-50W13-KOMIN.+TASMA-2x5mb.html

Do tego się potem mocuje maszt z anteną.

Dodatkowo jeśli masz w domu rozprowadzoną instalację, to będziesz potrzebowała:

- multiswitch aby rozprowadzić sygnał do dekoderów

- splitter - jeśli zamierzasz np. dzielić uprawnienia Cyfra+ na kilka dekoderów (czyt. masz jedną kartę Cyfry+ i rozdzielasz uprawnienia do odbioru Cyfry+ na kilka dekoderów w różnych pokojach)

a pan MIetek ma znajomego, który Ci to wszystko sprzeda i podłączy, chyba nawet zapisałam sobie gdzieś namiary, tylko gdzie!!!!!!???

monia - no dobra, robiłaś instalację do jednego telewizora.

Ale to jakby się nijak ma do czasu potrzebnego na wykonanie większej instalacji.

I wtedy czas montowania anteny jest po prostu krótki :)

Tak czy siak - należy tylko pogratulować K że jest taki... khem... sprawny manualnie ;)

Ja nawet jak bym miał komunikację dachową, to bym po dachu nie chodził.

wojgoc - nie rozumiem pytania?

Znaczy pytanie rozumiem, nie rozumiem związku z tematem :)

Spirea - my w naszych Roto będziemy mieli wewnętrzne rolety materiałowe, a na wszelkie wypadek podciągnęliśmy też pod każde okno zasilanie do rolet zewnętrznych.

Mayland, dzięki wielkie :) To będę zamawiać, też podoba mi się bardziej wersja z napinaczem.

I też z tej trójki porcelanowej podoba mi się najbardziej ta z grubym szkłem. :)

I też rozważaliśmy oprawy kanałowe. Nawet kiedyś wklejałam do dziennika ;) Trafiłam gdzieś na nie i spodobały mi się, nawet jedną kupiłam. Potem widziałam na fotkach u Oksymoron. A potem zakochałam się w Teti. Jednak przeszkadza mi w nich to, że ta podstawa jest z jakiegoś plastiku. Myślałam pierwotnie, że to metal. Dlatego szukałam dalej.

Mayland, a jakie reflektory byś zaproponowała z Brilux-a? Jeśli można spytać :)

a pan MIetek ma znajomego, który Ci to wszystko sprzeda i podłączy, chyba nawet zapisałam sobie gdzieś namiary, tylko gdzie!!!!!!???

Pan Mietek podał mi ten namiar na ostatnim spotkaniu. Zapisałam go na białej kopercie. Nie mogę znaleźć koperty.... Pan nazywa się Tomek.

Podejrzewam, że koperta leży na parapecie pod stertą papierzysk, ale jeszcze tam nie dotarłam ;)

Edytowane przez Spirea

monia - no dobra, robiłaś instalację do jednego telewizora.

Ale to jakby się nijak ma do czasu potrzebnego na wykonanie większej instalacji.

I wtedy czas montowania anteny jest po prostu krótki :)

Ale Salik, chodzi Ci o montaz samej anteny i ustawienie jej, czy o montaz calej instalacji?

Bo instalacje mielismy zrobiona na etapie elektryki przez elektryka dla wielu pokoi - salon, sypialnia, 2 pokoje.

Ty masz zamiar teraz na tynku rozprowadzac instalacje czy co?

Splittery i rozdzielacze mamy w skrzynce na strychu

Antena jest jedna i jej montaz bez wzgledu na ilosc pokoi w ktorych jest TV nie jest niczym wyjatkowo trudnych ani czasochlonnym o czym juz napisalam

Pisze to zeby Spirea nie zaprzatala sobie po prostu glowy antena :)

Te mi się podobają

http://www.luxmarket.pl/asortyment/brilux-elgo/reflektor-par-estra-p20/6171

http://www.luxmarket.pl/asortyment/brilux-elgo/reflektory-g9-estra-g90/6172

Ale kierowałabym się też gwintem dlatego te na E27 bo dają możliwość wkręcenia najwiekszej ilości źródeł światła.

Z tkanin na rolety Pani poleciła mi a602, eden 134, eden 135 i zamówiłam te najciemniejsze. Próbki mogą Ci wysłać.

Spirea, wlasnie trafilam przy okazji szukania markizy nad taras na all na cos takiego http://allegro.pl/markiza-fakro-amz-i-78-x-98-118-140-roleta-i2454471081.html Dopiero co pisaliscie tu nt ochrony poddasza przed naslonecznieniem. Nie wczytywalam sie, wiec nie wiem co i jak, podrzucam tylko

Spirea fajną lampę w Ikei kupiłąs:yes:

a wiesz,że my tez na etapie budowy zrezygnowaliśmy z polaciowek w łazienkach . I jestem y tego powodu bardzo zadowolona. Moje polaciowki mają za male kolnierze i nie za ładnie wyglądają.mam tylko z tylu domu 2 , jedno nad drugim.w pokoju syna( konieczność, więc musieliśmy dać)

Basia podeślij. Zdecydowaliśmy się na górze na drzwi grafitowe, od wewnątrz u córki, jak się da, będzie inny kolor, na dole białe. Pójście w kolor = stolarz. W Polskone kolorowe wychodzą za drogo jak na płytę wiórową. Euroba w kolorze z kolei duzo drożej od stolarza. Poza tym drzwi między wiatrołapem a salonem będą otwierane do wiatrołapu. Chciałabym więc tam dać takie, aby zlicowane były jednak ze ścianą.

Dzisiaj skręciliśmy lampę. Jest rewelacyjna. Pojechaliśmy i kupiliśmy drugą :)

Jutro panele cz. 3

pa

Ws. rolet w okna dachowe to mam u siebie materiałowe wewnętrzne w kasecie z napinaczem juz 5 rok i wszystko ok. Są ciemne i faktycznie dobrze zatrzymują promienie słoneczne.

Kilka dni temu zamówiłam też dla sąsiadów u tego samego sprzedawcy

http://allegro.pl/rolety-na-okna-dachowe-kaseta-poznan-i2468019202.html

Koszt takiej na standardowe okno Fakro (w świetle szyby 60x120 cm) to 125zł więc cenowo ok. Tańsze są na te łańcuszki ale ja wolę ze sprężyną/napinaczem. Kolor kasety mają do wyboru - przy Fakro sosna.

zdecydowanie wolałbym rolete zewnętrzną za 2x tyle ok 240 zł z Fakro

słońce przechodząc przez szybe rozgrzewa ją , następnie roleta odbija je i szyba znów się nagrzewa przez odbite promienie słoneczne - dzieki temu w domu mamy w srodku lata całkiem niezły kaloryfer - nawet wtedy gdy promienie nie wpadają w głąb pomieszczenia