Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję bardzo. W związku z tym, że już trochę trwa ta nasza przymiarka do budowania, mieliśmy czas na przeanalizowanie czego oczekujemy i o czym marzymy, co nam jest niezbędne, a bez czego możemy się obejść. Z założenia, na tyle ile się uda, dom miał mieć nowoczesny charakter i być przestronny. Reszta - czyli prawie wszystko :) to zasługa naszej architektki, która idealnie zaaranżowała wszystko pod przedstawiony przez nas "program funkcjonalno-użytkowy".

Bardzo bardzo ładny domek, przynajmniej z tego co widać w awatarze, tym bardziej mi się podoba bo będę miał podobną bryłkę. Co prawda technologia budowy inna ale kształ ten sam.

Jaki dach będziecie robić? Ja chcę blachę płaską bo najlepiej wg mnie komponuje się na takich prostych kształtach.

A co do ocieplenia to lepiej za dużo niż za mało, u mnie grzanie prądem więc i izolacji odpowiednio więcej,.

Trzymam kciuki i pozdrawiam

dziękuję :)

pokrycie dachowe mamy już wskazane w decyzji o warunkach zabudowy ! Poszli tak daleko, że mamy mieć "dachówkę ceramiczną w kolorze naturalnym". Uznaliśmy, że kolor naturalny to każdy występujący w naturze i nikt nie powinien przyczepić się do szarej/grafitowej/antracytowej dachówki. W projekcie mamy właśnie ciemną szarą ceramiczną karpiówkę układaną podwójnie. Wszystko jednak okaże się przy budowie i przy kosztach. Karpiówka jest bardzo ładna, ale droga i droższe jest położenie. Podoba nam się też dachówka płaska, ale ona wychodzi jeszcze drożej, jeśli chodzi o materiał. Blachę rozważaliśmy szczególnie po tym, jak projektantka pokazała nam próbki blachy, z której mają być te elementy na elewacji -vm zinc. We Wrocławiu jest hotel, gdzie właśnie taką blachę położyli, ale nie było czasu podejść zobaczyć. Raczej nikt nie będzie sprawdzał, co mamy na tym dachu. Jeśli jednak uda się wynegocjować dobrą cenę, to ja się skłaniam właśnie do karpiówki. Znajomi mają położoną na podobnej bryle i wygląda super. Tego dachu nie powinno być jakoś też dużo.

Co do izolacji, to stanęło na 15 cm. Ma być to jednak materiał o lepszych parametrach - termoorganika platinum plus (0,0031) lub z austrotherm chyba fasada premium (0,0032). Różnica w U niewielka, a w cenie na korzyść austrotherm. Będziemy mieć gaz (gazociąg jest w drodze), więc powinno wystarczyć.

Witaj

Obawiam się że dla nich kolor naturalny to kolor wypalonej gliny i wtedy grafitowa/antracytowa może wzbudzić ich "opór". Ale jeśli w pobliżu jest choć 1 nowy dom z takim ciemnym pokryciem to nie powinno być problemu.

Ja z dachówki najbardziej lubię mnicha i mniszkę ale to nie do takiego domu i nie na moją kieszeń:)

• 2 weeks później...

witam,

my też chcieliśmy z płaskim dachem, ale warunki zabudowy narzuciły nam spadowy. Wniosek o pozwolenie na budowę będzie składany najpóźniej w drugim tygodniu listopada. Czekamy tylko na projekt instalacji. Starostwo ma 65 dni, więc jak wniosek będzie poprawny, a tego pilnuje nam już architektka, powinniśmy w tym terminie je otrzymać. Na działkę mamy doprowadzoną wodę i prąd, a gaz jest w drodze. Plan jest taki, aby na wiosnę zrobić stan zero. W tym roku chcemy zaklepać kierownika budowy i poszukać wykonawcy na ten pierwszy etap. Chcemy do końca przyszłego roku postawić mury i zamknąć dachem z pokryciem lub bez. Dom się przewietrzy, osiądzie i kolejny rok będziemy szklić, zamykać i wykańczać. To daje nam niestety dopiero 2011 rok na przeprowadzkę, ale wszystko zależy od możliwości finansowania.

dzięki dziewczyny :)

ano planujemy energooszczędny, bo nie cierpię płacić dużych rachunków. Projekt jest w całości przygotowany pod wentylację mechaniczną z rekuperatorem, będzie zwiększone ocieplenie. Zamierzamy też nabyć cieplejsze okna, chociaż przedstawiając moje założenia w wątku o domach 3 i 5 litrowych napisali mi, że niekoniecznie będzie opłacalne inwestowanie w okna o lepszych parametrach i w gwc. Sporo jednak firm wprowadza okna o dobrych parametrach pod kątem energooszczędności i daje korzystne ceny w ramach promocji. Okna będziemy kupować jednak dopiero na koniec przyszłego roku, albo i jeszcze później, więc teraz nie ma co się nad tym zastanawiać. Niestety najwięcej będzie zależeń od staranności wykonawcy. Nawet wymyśliłam wpisanie do umowy, że mają pilnować, aby tak budować, żeby nie było mostków, jako zweryfikowanie miało być zdjęcie kamerą termowizyjną ;) Tylko kto ze mną taką umowę podpisze :) Od razu byłby pewnie powód to podwyższenia ceny.

witaj Ellfik, wyceniałam okna, ale bez tego właśnie, bo nie wiem jak ono dokładnie ma być zrobione. Nie mam jeszcze egzemplarza projektu. Obawiam się, że może być z nim problem, szczególnie w miejscu połączenia z dachowym. Jak będziemy odbierać projekt musimy dowiedzieć się szczegółów jak to technicznie zrobić.

• 3 weeks później...

Cześć. Dzięki bardzo. Widze że mamy bardzo podobne domy. Jestem na etapie koncepcji, i musze trochę zmniejszyć pow. domu bo wyszł ok 230 m2 a chciałem 160-180m2. Wyszło tak chyba dlatego że na piętrze nie chciliśmy skosów tylko pełne ściany. I mam dylemat czy robić wyższą ściankę kolankową np 150 cm czy pełne piętro.

pozdro

A jeszcze mam pytanko. Czytałem że ocieplasz dom styropianem Termoorganica Platinum 15 cm. Też o tym myślałem, ale boję się trochę że ściana ocieplona styropianem nie będzie oddychała. Wiesz może coś więcej na ten temat? Wełna z kolei oddycha, ale ma niższą przenikalność cieplną i trzeba dać jej min 20 cm by zapewnić energooszczędnośc budynku.

pzdr