e-mól 12.10.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Piękna bryła i elewacja, rozkłąd wewn genialny, a zważywszy na rozsądny metraż to już zupełnie mistrzostwo, brawo będę śledzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.10.2009 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 dziękuję bardzo. W związku z tym, że już trochę trwa ta nasza przymiarka do budowania, mieliśmy czas na przeanalizowanie czego oczekujemy i o czym marzymy, co nam jest niezbędne, a bez czego możemy się obejść. Z założenia, na tyle ile się uda, dom miał mieć nowoczesny charakter i być przestronny. Reszta - czyli prawie wszystko to zasługa naszej architektki, która idealnie zaaranżowała wszystko pod przedstawiony przez nas "program funkcjonalno-użytkowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 16.10.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 witam odnosnie gazowni, procedure maja taka a nie inna, ja wlasnie niestety przegapilam swoja szanse na gaz w odpowiednim czasie i teraz pozostanie nam grzac sie kominkiem po wprowadzeniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 17.10.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Uwielbiam nowoczesne bryły! Trzymam kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 19.10.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Bardzo bardzo ładny domek, przynajmniej z tego co widać w awatarze, tym bardziej mi się podoba bo będę miał podobną bryłkę. Co prawda technologia budowy inna ale kształ ten sam. Jaki dach będziecie robić? Ja chcę blachę płaską bo najlepiej wg mnie komponuje się na takich prostych kształtach. A co do ocieplenia to lepiej za dużo niż za mało, u mnie grzanie prądem więc i izolacji odpowiednio więcej,. Trzymam kciuki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.10.2009 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 dziękuję pokrycie dachowe mamy już wskazane w decyzji o warunkach zabudowy ! Poszli tak daleko, że mamy mieć "dachówkę ceramiczną w kolorze naturalnym". Uznaliśmy, że kolor naturalny to każdy występujący w naturze i nikt nie powinien przyczepić się do szarej/grafitowej/antracytowej dachówki. W projekcie mamy właśnie ciemną szarą ceramiczną karpiówkę układaną podwójnie. Wszystko jednak okaże się przy budowie i przy kosztach. Karpiówka jest bardzo ładna, ale droga i droższe jest położenie. Podoba nam się też dachówka płaska, ale ona wychodzi jeszcze drożej, jeśli chodzi o materiał. Blachę rozważaliśmy szczególnie po tym, jak projektantka pokazała nam próbki blachy, z której mają być te elementy na elewacji -vm zinc. We Wrocławiu jest hotel, gdzie właśnie taką blachę położyli, ale nie było czasu podejść zobaczyć. Raczej nikt nie będzie sprawdzał, co mamy na tym dachu. Jeśli jednak uda się wynegocjować dobrą cenę, to ja się skłaniam właśnie do karpiówki. Znajomi mają położoną na podobnej bryle i wygląda super. Tego dachu nie powinno być jakoś też dużo. Co do izolacji, to stanęło na 15 cm. Ma być to jednak materiał o lepszych parametrach - termoorganika platinum plus (0,0031) lub z austrotherm chyba fasada premium (0,0032). Różnica w U niewielka, a w cenie na korzyść austrotherm. Będziemy mieć gaz (gazociąg jest w drodze), więc powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 20.10.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witaj Obawiam się że dla nich kolor naturalny to kolor wypalonej gliny i wtedy grafitowa/antracytowa może wzbudzić ich "opór". Ale jeśli w pobliżu jest choć 1 nowy dom z takim ciemnym pokryciem to nie powinno być problemu. Ja z dachówki najbardziej lubię mnicha i mniszkę ale to nie do takiego domu i nie na moją kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.10.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 witam ponownie no właśnie po sąsiedzku kolega już się wybudował i ma taki antracyt, więc mam nadzieję, że nie będą robić problemu. Niestety moja decyzja jest bardzo szczegółowa i już w dwóch kwestiach ją zmienialiśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 28.10.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 witajbardzo ciekawy projekt, jestesmy na podobnym etapiemy tez dogrywamy projekt naszego domu z płaskim dachemchcemy na wiosnę budować-a wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.10.2009 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 witam,my też chcieliśmy z płaskim dachem, ale warunki zabudowy narzuciły nam spadowy. Wniosek o pozwolenie na budowę będzie składany najpóźniej w drugim tygodniu listopada. Czekamy tylko na projekt instalacji. Starostwo ma 65 dni, więc jak wniosek będzie poprawny, a tego pilnuje nam już architektka, powinniśmy w tym terminie je otrzymać. Na działkę mamy doprowadzoną wodę i prąd, a gaz jest w drodze. Plan jest taki, aby na wiosnę zrobić stan zero. W tym roku chcemy zaklepać kierownika budowy i poszukać wykonawcy na ten pierwszy etap. Chcemy do końca przyszłego roku postawić mury i zamknąć dachem z pokryciem lub bez. Dom się przewietrzy, osiądzie i kolejny rok będziemy szklić, zamykać i wykańczać. To daje nam niestety dopiero 2011 rok na przeprowadzkę, ale wszystko zależy od możliwości finansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 29.10.2009 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Jaaaaaki zajefajny domek mnie o maly wlos ominal. Super sie zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 29.10.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Zapowiada się bardzo fajny domek - rozumiem, że będzie to dom energooszczędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.10.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 dzięki dziewczyny ano planujemy energooszczędny, bo nie cierpię płacić dużych rachunków. Projekt jest w całości przygotowany pod wentylację mechaniczną z rekuperatorem, będzie zwiększone ocieplenie. Zamierzamy też nabyć cieplejsze okna, chociaż przedstawiając moje założenia w wątku o domach 3 i 5 litrowych napisali mi, że niekoniecznie będzie opłacalne inwestowanie w okna o lepszych parametrach i w gwc. Sporo jednak firm wprowadza okna o dobrych parametrach pod kątem energooszczędności i daje korzystne ceny w ramach promocji. Okna będziemy kupować jednak dopiero na koniec przyszłego roku, albo i jeszcze później, więc teraz nie ma co się nad tym zastanawiać. Niestety najwięcej będzie zależeń od staranności wykonawcy. Nawet wymyśliłam wpisanie do umowy, że mają pilnować, aby tak budować, żeby nie było mostków, jako zweryfikowanie miało być zdjęcie kamerą termowizyjną Tylko kto ze mną taką umowę podpisze Od razu byłby pewnie powód to podwyższenia ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ellfik 29.10.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Witam.Rewelacyjny projekt .My mamy projekt w podobnym typie.W związku z tym chcialam spytac czy masz już wycenę tego okna ,które przechodzi w połaciówkę na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.10.2009 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 witaj Ellfik, wyceniałam okna, ale bez tego właśnie, bo nie wiem jak ono dokładnie ma być zrobione. Nie mam jeszcze egzemplarza projektu. Obawiam się, że może być z nim problem, szczególnie w miejscu połączenia z dachowym. Jak będziemy odbierać projekt musimy dowiedzieć się szczegółów jak to technicznie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 13.11.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 CześćFajna "stodoła" ja równiez jestem na etapie projektowania chatki. Styl podobny, nowoczesna stodoła. Czy możesz pochwalić się rzutami? Jestem ciekawy jak u Ciebie to wyszło? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.11.2009 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 witaj Kju, uproszczone rysunku wstawiłam do dziennika, a rzuty przesyłam na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.11.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Co do realizacji, to musicie się uzbroić w cierpliwość, bo najwcześniej zaczniemy na wiosnę, a i to zależy od możiwości finansowych - musimy mieć na 2 tys. raty kredytu (zakładamy optymistycznie koszt na 400 000 zł) (...) Jestem jednak dobrej myśli. Identycznie jak u Nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 16.11.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Cześć. Dzięki bardzo. Widze że mamy bardzo podobne domy. Jestem na etapie koncepcji, i musze trochę zmniejszyć pow. domu bo wyszł ok 230 m2 a chciałem 160-180m2. Wyszło tak chyba dlatego że na piętrze nie chciliśmy skosów tylko pełne ściany. I mam dylemat czy robić wyższą ściankę kolankową np 150 cm czy pełne piętro. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 16.11.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A jeszcze mam pytanko. Czytałem że ocieplasz dom styropianem Termoorganica Platinum 15 cm. Też o tym myślałem, ale boję się trochę że ściana ocieplona styropianem nie będzie oddychała. Wiesz może coś więcej na ten temat? Wełna z kolei oddycha, ale ma niższą przenikalność cieplną i trzeba dać jej min 20 cm by zapewnić energooszczędnośc budynku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts