acca5 22.01.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 dzień dobry, na wizualizacjach było więcej okien dachowych i jedno poziome nad wejściem- co z nimi? A poza tym ładny daszek- bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.01.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Gratulacje i trzymam kciuki za drugą połać! A jak okna Ci się podobają? Nie mieliście mam nadzieję żadnych problemów z uszkodzeniami itd? Czy kapoty w tych Waszych oknach są brązowe, czy w jakimś innym kolorze RAL? Masz jakąś możliwość zrobienia zdjęcia rynien i ich montażu z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.01.2011 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 dzień dobry, na wizualizacjach było więcej okien dachowych i jedno poziome nad wejściem- co z nimi? A poza tym ładny daszek- bardzo ładny Acca5, ograniczyliśmy stolarkę w stosunku do projektu. W projekcie na naszą prośbę były ujęte okna podłużne i dachowe w pralni i w łazience. Projektantka nam wstawiła wszystkie i na etapie budowy mieliśmy zdecydować, czy robimy dachowe czy w ścianie. Okno podłużne w pralni byłoby bez sensu, bo nie doświetli, a pod ścianą będzie pewnie stała pralka i może suszarka. Okno podłużne w łazience miało licować się z brzegiem wanny. Konieczne byłoby jednak wstawienie szyby, przez którą z zewnątrz nic nie będzie widać. Te okna podłużne wyszły jednak na takiej wysokości, że nie zrównałyby się z wanną, więc zostały usunięte. W efekcie ściana frontowa wygląda tak, jak była zaproponowana w pierwszej koncepcji projektantki. Co do okien dachowych, to po lekturze wielu wątków na temat okien dachowych, większośc mówiła, żeby ograniczać ilość okien, jak się da. Tak też zrobiliśmy. W pracowni zostało jedno okno, bo w ścianie szczytowej są dwa 90 x 240. Jest więc wystarczająco doświetlona. W łazience zostało. Wyrzuciliśmy z pralni, bo będzie wentylacja mechaniczna i nie musimy wietrzyć pomieszczenia. Z tyłu w stosunku do projektu nie ma dwóch okien nad salonem, ale ich nie miało być od samego początku tylko projektantka zapomniała je usunąć przed wydrukowaniem papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.01.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Salik, okna, na tyle co je pooglądałam, to bardzo mi się podobają. Przede wszystkim nie ma tego problemu podniesionej dachówki dzięki kołnierzom do dachówki płaskiej. Z zewnątrz wyglądają bardzo ładnie. Wierzch jest w antracycie metalicznym. To jest standardowy kolor przy tych Roto Designo.Co do uszkodzeń - wykonawcy nic nie zgłosili, przy szybkim obejrzeniu też nic nie zauważyłam. Było za zimno. Po weekendzie muszę podjechać i na spokojnie obejrzeć je po kolei. Nie wiem czemu, ale spod nich wystaje folia Roto. Chyba powinni ją ściągnąć, ale o to muszę zapytać wykonawców.Co do rynien, to przejrzę dzisiejsze fotki i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.01.2011 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Niezbyt ciekawe jest to lutowanie denków. Sprawdzałam jednak w poradniku Rheinzink o lutowaniu rynien, to tam takie coś też zostaje, tylko, że u nas jest bardziej widoczne, bo mamy patynę grafitową. Pokazuję jak jest, ale zaznaczam, że nie wiem jeszcze czy jest to zrobione dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.01.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Dzięki za zdjęcia. Byłem ciekaw jak jest zamontowana rynna i do czego są przymocowane rynhaki. Widać że u Was rynna wisi wyżej niż u nas, pewnie kwestia rynhaków i ich mocowania. Porównałem też okna i dachówkę - pomijając inny kolor dachówki i jej wielkość, wygląda to podobnie Będziecie mieli jakieś odpowietrzenie kanalizacji (dachówki wentylacyjne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.01.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Salik, oczywiście zawsze zasiejesz cień wątpliwości i chyba zwykle wychodzi, że słusznie.Dachówek wentylacyjnych nie ma, bo w płaskiej nie ma i połać jest na tyle krótka, że nie ma takiej potrzeby. Mamy kominki wentylacyjne, które dowieźliśmy dopiero dzisiaj. Mają być zamontowane zgodnie z projektem, bo nie wiem, gdzie indziej je wstawić. No i po Twoim wpisie sprawdziłam, że jeden powinien być na tej skończonej połaci .....Będę musieli jakoś wstawić tę dachówkę z kominkiem. Mam nadzieję, że jest to do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.01.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Nie no, ja przepraszam, bo teraz wyszło że wynajduję jakieś problemy, a to wcale nie tak...Po prostu byłem ciekaw czy macie na tej połaci, czy na drugiej - bo zakładam że jakieś odpowietrzanie macie.U nas na przykład wszystkie wyszły na połaci zachodniej.Zdjąć się powinno dać bez problemu, ale trzeba będzie wyciąć kawałek membrany, zaizolować itd.Zapytaj przy okazji co ile dachówek dawali spinki, bo zakładam że jakieś w ogóle dawali (w sensie że Wy kupiliście).To jeszcze kontrolne pytanie - macie jakieś 30cm trzpienie do rur spustowych?I zaciekawiło mnie jeszcze jedno - jak wysoką macie ścianę kolankową, bo wyszło mi że prawie taka jak u nas (coś ok. 140cm od stropu do górnej krawędzi murłaty)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.01.2011 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Nie no, ja przepraszam, bo teraz wyszło że wynajduję jakieś problemy, a to wcale nie tak... Po prostu byłem ciekaw czy macie na tej połaci, czy na drugiej - bo zakładam że jakieś odpowietrzanie macie. U nas na przykład wszystkie wyszły na połaci zachodniej. Zdjąć się powinno dać bez problemu, ale trzeba będzie wyciąć kawałek membrany, zaizolować itd. Zapytaj przy okazji co ile dachówek dawali spinki, bo zakładam że jakieś w ogóle dawali (w sensie że Wy kupiliście). To jeszcze kontrolne pytanie - macie jakieś 30cm trzpienie do rur spustowych? I zaciekawiło mnie jeszcze jedno - jak wysoką macie ścianę kolankową, bo wyszło mi że prawie taka jak u nas (coś ok. 140cm od stropu do górnej krawędzi murłaty)? Salik, źle mnie zrozumiałeś. Ja właśnie bardzo się cieszę, że piszesz. Po to też wrzucam zdjęcia, aby ktoś kto się zna na sprawie, czy jest wyczulony na jakimś punkcie zwrócił mi uwagę. Byłam strasznie podjarana tym, że mamy w końcu tę dachówkę. Dzięki zwróceniu przez Ciebie uwagi wyszły dalsze rzeczy - kominki mamy dwa - jeden w pionie nad łazienką parterową - na drugiej połaci i tam zostanie zamontowany w pionie. Drugi wg projektu o zgrozo jest między oknami połaciowymi ! Co więcej, jak posprawdzałam zdjęcia, to wyszło, że murarze wyszli kanalizacją w małej łazience (której ustawienie graniczy z cudem) ze sporym odsunięciem od ściany, a do łazienki górnej, kuchni w wiatrołapie zamiast w spiżarni. Sprawdzam teraz, czy ten kominek można dać blisko kalenicy albo w ogóle przerzucić na drugą połać. Muszę skontaktować się z instalatorem. Cholera, nie idzie odpocząć od tych problemów. Co do spinek, to dawali na pewno, bo je kupowałam. Muszę podjechać, jak będą na budowie, może w poniedziałek się uda i popytać o wszystko. Do rur spustowych mamy 30cm trzpienie. Ścianka coś ok. 142 cm, może trochę mniejsza, bo na samym końcu wyrzuciliśmy jedną pełną cegłę - nie moglibyśmy otworzyć okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.01.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Odpowietrzenie zdecydowanie nie między oknami! Bo będzie po prostu.. śmierdzieć. Z reguły się daje jak najbliżej kalenicy albo po prostu po tej stronie gdzie nie ma okien/kominów/wentylacji. No to chociaż z trzpieniami nie będziesz miała problemu - u nas są za krótkie i na wiosnę musimy wszystkie wymienić na 30cm Ścianka kolankowa tak jak myślałem - prawie taka jak u nas i niestety oznacza to - wysoka. Do tego nasza dachówka większa niż Wasza, więc u nas jeszcze okno poszło do góry i jest na granicy swobodnego otwierania. Ale też pewnie ani Wy, ani my nie będziemy za dużo otwierać, bo rekuperacja No to jeszcze raz - trzymam kciuki za drugą połać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.01.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Od strony technicznej się nie znam, więc nic nie mówię, ale od strony estetycznej - miód malina!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.01.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Od strony technicznej się nie znam, więc nic nie mówię, ale od strony estetycznej - miód malina!!!!!!!!! I ja się pod tym podpiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.01.2011 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 cieszę się, że się podoba. Z tym dachem, to fajne uczucie, bo to już ten ostateczny wygląd. Cała reszta zniknie pod tynkami itd., a to już jest takie jakie będzie na końcu. Rasia, skorzystam tutaj skoro do mnie wpadłaś - jak Ci się spisuje nowy prysznic? Widziałam, że masz deszczownicę, odpływ liniowy i dalej toaleta (bidet) bez żadnej szyby grodzącej. Swego czasu rozważałam wariant prysznica bez szyby w małej łazience, bo jest ciężko coś tam sensownego ulokować i większość mówi o zachlapaniu wszystkiego dookoła. Jak to wygląda u Ciebie? Czy docelowo będziesz tam miała szybę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 24.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dach wygląda super! Gratuluję i trochę zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 24.01.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Wizualnie dach wygląda cudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.01.2011 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 dzięki dziewczyny. Mazo! Co Ty! Przecież masz co najmniej równie piękny Dzisiaj dowiozłam dekarzom brakujące rynhaki. Panowie spytali, co myślę o Ich pracy, bo boją się, że coś mi się będzie nie podobać i przegonię jak poprzednią ekipę. Ale zapewniłam, że wizualnie wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.01.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 No i jak się czuje druga połówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2011 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 wg twierdzeń wykonawcy - jest skończona od wczoraj. Nie ma kiedy podjechać i zweryfikować. Inspekcja zaplanowana na piątek, Salik, jaką macie założoną kolejność prac po zamknięciu SSO? Do etapu dachu jeszcze jakoś to ogarniałam. Ale instalacje i wykończenie chyba mnie przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.01.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 wg twierdzeń wykonawcy - jest skończona od wczoraj. Nie ma kiedy podjechać i zweryfikować. Inspekcja zaplanowana na piątek, No właśnie chwilę po moim pytaniu odpowiedziałaś w dzienniku Salik, jaką macie założoną kolejność prac po zamknięciu SSO? Do etapu dachu jeszcze jakoś to ogarniałam. Ale instalacje i wykończenie chyba mnie przerasta. Ech, nic mi nie mów. Mam identyczne wrażenie, może jakiś klub założymy czy coś... Ogólny zarys to: - okna + drzwi zewnętrzne - instalacja elektryczna, tv, sat, lan, peszele itp. - instalacja alarmowa (okablowanie) - instalacja wentylacji mechanicznej (rury spiro) - kanalizacja - CO (w tym podłogówka) - instalacja gazowa - odkurzacz centralny - przyłącza (prąd, gaz, woda, kanaliza) Gdzieś pomiędzy tymi etapami: - ocieplenie poddasza - tynki wewnętrzne - ocieplenie podłogi - wylewka Później: - obłożenie schodów i podłogi - ocieplenie zewnętrzne + tynki zewnętrzne - tysiące innych spraw A jak to wygląda z Twojego punktu widzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2011 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 na marzec mamy umówiony montaż okien (Jezierskiego, więc nie wiem, jak się to rozwinie czasowo) i bramy. Nie mamy załatwionych drzwi do kotłowni i wejściowych, bo nie starczyło nam kasy. Zamontujemy wstępnie coś prowizorycznego, a reszta z kolejnej transzy (dostaniemy ją dopiero po oknach). Potem instalacje. Mamy wybranego człowieka do instalacji wod-kan, gazowej i CO. On wchodzi podobno na 2-3 razy. W weekend mamy wszystko poustalać. Potem chyba weźmiemy elektrykę (chyba, że powinien być pierwszy). Dalej wentylację. Ci od wentylacji chcieli wchodzić jako pierwsi, musimy więc to doprecyzować. Potem tynki wewnętrze, ocieplenie podłogi + podłogówka i wylewki. Nie wiem, w którym miejscu umiejscowić ocieplenie poddasza i zrobienie stropu poddasza - fachowcy od wentylacji chcieli mieć podłogę, aby mieli gdzie rury prowadzić. Znowu trzeba do nich podjechać i obgadać szczegóły. Potem ocieplenie i elewacja. Po drodze jeszcze przyłącza - prąd, gaz i szambo. Woda mamy już doprowadzoną do domu. Potem sufity, bo w niektórych miejscach będą podwieszane. Dalej podłogi na parterze i schody. A potem najprawdopodobniej skończy się nam kasa z kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts