RK1719508166 11.08.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 ja mam u siebie podobny "problem"w szczycie dachu mam ocieplenie na suficie i miedzy krokwiami krokwie były jeszcze mokre, gdy dach był robiony - teraz dachy się tak robi - bo krokwie sezonowane wyginają się w tym zaizolowanym trójkącie miałem wilgotno w marcu - ale w lecie pod dachówka w upalne dni mam 60 stopni , a membrana jest paroprzepuszczalna wszystko wyschnie - grzyb nie ma szans .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.08.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Cronin - R&K ma rację, robienie jakiegokolwiek kawałka WM na nieocieplonym stryszku, to proszenie się o kłopoty (możesz mieć tylko albo wyciąg albo nawiew, nie ma innych opcji). Z ciekawości - gdzie i jak zamierzasz robić te 'szczeliny wentylacyjne'? Ja mam dach jednospadowy z attyką i te otwory będę miała w ściance attyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.08.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Moorela - i tak i nie. Jeśli ktoś ma zostawioną szczelinę, to tamtędy dmucha wystarczająco do wentylowania stryszku nad poddaszem. Ciężko jest wentylować (niezabudowaną) połać dachową, bez wentylowania stryszku Ale to, rozumiem, działa wtedy tak, że powietrze dostaje się przez okap, leci po polaci i potem na strych przez membranę? A gdy jest zrobione ocieplenie po samą kalenice, to jak się wentyluje taki strych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.08.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Doliczając działkę wychodzi nam ok. 2920 zł za m2 pow. całkowitej.Przy tym co zrobiliście i ile rzeczy w domku jest o podwyższonym standardzie,sama się dziwię że Ci taka mała kwota wyszła.Możesz być bardzo z siebie zadowolona kobito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.08.2012 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Rasia, w naszej kwocie razem z działką we Wro pewnie kupiłabym spore mieszkanie - może coś koło 80-100m2 (zależy czy bliższe peryferie czy dalsze + pozostała kwota na wykończenie). Niekoniecznie byłoby to miejsce w dobrze skomunikowanym miejscu. W ogóle to decyzja o budowie, która zapadła w 2007 roku wynikała właśnie z wyliczenia, że za podobne pieniądze będziemy mieć mieszkanie we Wro w okolicach 100m2, małym kawałkiem trawnika i dwoma miejscami parkingowymi. Liczone było spłacenie siostry kwotą połowy ceny mieszkania rodziców, do tego staranie o wykupienie mieszkania sąsiadującego z boku (korzystniejszy wariant, bo wtedy łącznie byłoby ok. 35m2 trawnika pod domem) lub na górze. Do tego liczony był generalny remont obu mieszkań. Szacunkowo całość wyliczona była przez nas na ok. 525k. Wtedy stwierdziliśmy, że za taką kwotę wybudujemy dom i decyzja zapadła. W Warszawie ceny są monstrualne. Koleżanka szykowała się ostatnio do kupienia mieszkania ok. 100m2 na Mokotowie w jakimś atrakcyjnym miejscu i miało kosztować 2 mln:jawdrop:Finalnie wycofała się z transakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Spirea, podziwiam Cię za ten ostatni wpis w dzienniku - ja dotąd prowadziłam dokładną kronikę wydatków, ale od miesiąca nie mam czasu na NIC tylko sprawdzam stan konta, żeby się za bardzo nie rozpędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 acha, dostałaś mojego SMS-a? umówiłaś się z p. Krzyśkiem na kiedyś? kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.08.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Tatarak, byłam ciekawa ile to wszystko wyjdzie, więc spisywałam każdą złotówkę Sms-a dostałam. Jeszcze nie dzwoniłam, bo muszę spisać i przesłać wszystkie rzeczy, które mamy do zrobienia. Ale ten termin mi odpowiada, nie wiem jak Im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2012 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 to fajnie, zaraz jadę na budowę, to zagadnę p. Krzyśka w sprawie końcówki tygodnia - ja mam wtedy drzwi i schody, to nawet bym wolała, żeby był ciut mniejszy ruch miłego tygodnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.08.2012 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 dzięki, wzajemnie Termin schodów już potwierdzony? Super. Wrzuciłabyś jakieś fotki postępów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 13.08.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Spirea - ja Ci zazdroszczę zamknięcia się z domem w takiej kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprout 16.08.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Spirea, przede wszystkim gratulacje - dom jest przepiękny. Do pozazdroszczenia. A co do kwoty - zadziwiająco niska, na taki standard. Dla porównania - mój, o nieporównywalnie niższym standardzie, o powierzchni użytkowej ok 170m2, budowany w nieszczęsnych latach 2007-2008, zamknął się kwotą nie niższą, niestety... Kredytu nie ujmuję w kosztach, ale walę głową w ścianę każdego dnia, że porwałam się wówczas na to, na co się porwałam. Ale czasu nie cofnę. Reasumując - masz prawo do dumy i do zadowolenia. Z efektów, ale przede wszystkim z siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.08.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 dzięki, wzajemnie Termin schodów już potwierdzony? Super. Wrzuciłabyś jakieś fotki postępów budowlanych. termin schodów znowu przesunięty na razie nie widać postępów, bo wszędzie wiszą folie - na oknach, barierkach, parapetach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Spireo ułożenie kostki w podjeździe jest bardzo ważne i to przesunięcie chyba konieczne,kosztka ułożona prostopadle do lini zjazdu, poszukaj bo ostatnio gdzieśo tym czytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jest moc,co tu gadać. Obok mnie tez sypią to czarne i to są "granulki asfaltowe",które mają się rozpuścić pod wpływem słońca(dlatego sypią w upały) i utwardzić dziury.Co za ruski patent to ja nie wiem,w każdym razie straszny syf.Co do tynków zewnętrznych,mój ociepleniowiec sam mnie namawia zostawić rzecz za kilka miesięcy(najlepiej do wiosny),żeby widzieć dobrze czy coś nie popękało,nie poosiadało,nie trzeba poprawić itd.Ale gruntować każe koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 20.08.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Spireo, uroczy wpis. Jak rodzinnie się już zrobiło. Szkoda jedynie, że córcia nie ma rozrywek, ale już niedługo pójdzie do szkoły i będzie miała dużo znajomych:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.08.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Spireo kolor szarego na mojej elewacji to kabe K 12970.Dobrze podobno jak styropian z siatką i klejem pobędą bez tynku trochę,ale Ty tak już masz od roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 20.08.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Cudownie moje gratulacje Zdjecie z mala i farbami bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.08.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Te czarne granulki to najlepiej się kleją do mojego samochodu, szlag by trafił ale ja nie o tym Spireo, fajne te fotki bez ustawki. pamiętam, że po przeprowadzce do obecnego domu miałam taki trudny moment - bo w życiu zazwyczaj nie wszystko układa się gładko, a nie można oczekiwać, że zmiana lokum spowoduje automatycznie rozwiązanie wszystkich problemów. jak już to sobie przemyślałam, to od razu domek mnie zaczął bardziej cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 21.08.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Spireo, zdjęcie córki super! A huśtawka nastrojów? Podobno norma. Tyle energii poszło w doprowadzenie spraw do końca, że na radość na razie braknie. Ale nadrobisz Skorzystam z fotek tego nowego systemu IKEA. Wygląda porządnie, a chyba tańszy jest niż Elfa. Możesz mi tylko powiedzieć, jaka jest głębokość elementów? 40 cm? Nie mogę coś się połapać na stronie IKEA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts