Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Narendil, mam wątpliwości do rzeczy, które ciężko zweryfikować przed kupnem - np. szerokość miejsc na szklanki czy wysokość miejsca między koszami na talerze. Musiałabym przywieźć do sklepu kilka sztuk z zastawy i sprawdzać, czy się mieszczą, czy za bardzo nie opieraja się na talerze o siebie itd. Kilka razy tabletak została w części w pojemniku nierozpuszczona. Kilka razy zmywarka też niedomyła. Nastawiam na noc i jak rano otwieram, to niektóre naczynia są wilgotne. Muszę raz sprawdzić w dzień, jak jest w środku zaraz po otwarciu, bo nie wiem, czy dosusza. Jestem za to bardzo zadowolona z szuflady na sztućce.

Muszę pewnie przećwiczyć programy i opanować układanie.

Spirea i inni jesli macie, jakl się uzytkuje kuchnię jedynie z farbą na ścianie?

Czy gdy sie coś rozleje to nie brudzi się od razu ściana.

Czy warto zrobić cokól ok. 3cm przy blacie kamiennym gdy na ścianie tylko farba?

I druga sprawa. Czy ociekacz przy zlewie warto mieć nad zmywarka czy nie ma to praktycznego znaczenia?

Madeleine, u mnie chodzi o dolny kosz. Mam zwykłe talerze z Ikei i pierwsze 2 wejdą, a kolejne musze ustawiać odwrotnie. Ostatnio sprzęt sprawuje się trochę lepiej. Obserwuję dalej.

Sheenaz, z samej farby jestem na razie zadowolona. Ostatnio wzięłam lekko wilgotną ścieręczkę i przetarłam ją. Zeszło wszystko. Z tym, ze nie pryska mi tak, że mam brudne plamy - widać je tylko pod światło. Jest to chyba też duża zasługa indukcji. Mam wrażenie, że nie ma tylu tłustych oparów, co przy zwykłej elektrycznej czy gazówce. Niemniej jednak trzeba będzie pokusić się o okap, bo jak mocno paruje, to osiada na ścianie. Lepiej więc, żeby wciągało to do góry. Jak wykipiała mi woda przy gotowaniu makaronu, to wszystko zostało na płycie. Raz wyleciało bardzo dużo, bo się zagapiłam i dopiero wtedy poszło na blat. Do ściany nie doleciało. Musimy jednak i tak uszczelnić brzegi blatu silikonem lub akrylem. Jak był wykończeniowiec, to zapomnieliśmy o tym.

Co do ociekacza, myślę, że nie ma to znaczenia. Raczej zastanów się, na którą stronę wygodniej Ci odłożyć naczynia po umyciu. Ja jestem leworęczna i odkładam na lewo. Jak A. myje to na prawo ;)

Spirea, dzięki za bardzo obrazowy opis blatu :) Cokół jednak zamówiłam, bo jesli nie teraz, to później zapłacę za to 50% więcej i pewnie nie będzie mi się chcialo ciągnąć blaciarzy żeby kawalek kamyka przywieźli. Teraz też mam pewnośc, że kamień z jednego bloku będzie, czyli mniej więcej w tej samej tonacji.

Ociekacz będzie po lewej stronie, bo po prawej od zlewu mamy gówny blat roboczy, no i leworęczna jestem :)

Nastepny temat odhaczony :)

Fajnie ,że napisałaś o życiu w domu. Dużo optimizmu i spokoju płynie z tego tekstu. Sama nadzieję, że sama w okolicy Świąt bedę pisala podobnie :)

Pochwal się lampami na elewację. Akurat poszukuję czegoś stalowego, energoszczednego, oświetlającego chodnik i w niskiej cenie.

Pozdrawiam

Edytowane przez sheenaz

Narendil, nie wiem co Ci doradzić. Jeśli zastanawiasz się nad tym moim modelem, to spytaj jeszcze Jarreta. Ma tę samą zmywarkę. Może ja coś źle robię, a zmywarka jest ok. Ogólnie zmywa itd. Ale zdarzają się naczynia niedomyte i nierozpuszczona do końca tabletka. Muszę sprawdzić chyba jeszcze ten nasz rodzaj wody.

Malkul, mieszka się świetnie :) w zasadzie to szybko zapomina się o warunkach w poprzednim lokum. Jak pojechaliśmy po pozostałe rzeczy, to różnica jest kolosalna. Zaakceptowałam i przyzwyczaiłam się do dojazdów, znalazłam sposoby na omijanie korków. A w przyszłym tygodniu uruchamiają odcinek S8, to w zasadzie prawie spod domu będę miała autostradę do pracy. Minus to moja aktualna sytuacja w pracy - wracam ok. 19-20 i padam razem z córką o 22. Na szczęście jest to okresowe i za parę miesięcy (a może wcześniej) powinno się ustabilizować. Pod warunkiem, że wcześniej organizm nie odmówi posłuszeństwa ;) Czajnika nie kupiłam. Na razie używamy zwykłego elektrycznego.

Basia, bo on jest PIĘKNY :) poszukam z ciekawości w necie zdjęć.

Sheenaz, wczoraj przecierałam ścianę, bo była popryskana i wszystko ładnie zeszło.

Co do lamp, to nie kupiłam żadnego WOW ;) Miały być proste i w naszym stylu. Wcześniej chciałam je w domu, ale wybraliśmy inne. Potem obejrzałam je na elewacji u Oksymoron i uznaliśmy, że będą pasować. Zwykłe oprawy kanałowe.

422231b-jpg.jpg

Mamy łącznie 7 sztuk, więc też nie mogły być zbyt "intensywne". Do przodu kupiłam żarówki z czujnikiem zmierzchu, żeby wieczorem było cały czas światło.

Czuszka, zdjęcie wkleiłam w poście.

tu jest z Eglo - Anola

http://sklep.immag.pl/pl/p/EGLO-ANOLA-Lampa-zewnetrzna-ogrodowa-88802/88802

tu te, które kupiłam, bo akurat trafiłam do Juli

http://www.jula.pl/oprawa-kanaowa-422231

Ten z Juli jest z cały z metalu, ma mleczne szkło, można dać mocniejszą żarówkę 60 W i ma większą szczelność IP54. Eglo jest z tworzywa sztucznego ma przezroczyste szkło, żarówka 40W i szczelność IP44.

Moniko, dzięki :) lubię zaglądać na forum. Przez ponad dwa lata siedzenie, czytanie i pisanie były sposobami na odreagowanie, czasem dla siebie, formą spędzenia wolnego czasu :)

Basia, jak będę pamiętać, zerknę :) Uwielbiam ten stół, bo jest bardzo duży i wszystko się mieści. Teraz zasypany jest papierzyskami, ale ja bałaganiara jestem ;)