Moorela 07.12.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 To ja mam podobnie jak salik, przy krawędzi nie ma styropianu i od samego stropu jest wylewka, tylko własnie ta wylewka nie jest niczym obrobiona a część stropowa jest otynkowana i tez nie wiem co z tym zrobić jak obłożę płytą kg to z kolei z dołu bedzie widać na suficie jakby łaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.12.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 u nas na części stropowej była na tynku zrobiona gładź i ona zakrywa kątownik na styku powierzchni pionowej i poziomej, czyli płyty kg z sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 09.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Tatarak, nie rozumiem. Ja mam tak: Na suficie (stojąc na parterze) mam położony tynk cementowo-wapienny. To co ja mogę z tym zrobić? Spirea, przepraszam, za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.12.2012 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Nie ma sprawy. U mnie sprawa była prostsza, bo siłą rzeczy trzeba było zasłonić pustkę. Nie miałam też przylegającego stopnia schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.12.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Moorela - już wyjaśniam, u mnie gładź była na na "suficie", czyli spodzie antresoli, a na "czole" miałam przed przyklejeniem kg układ: strop/styro/wylewka. płyty kg zakryły tego sandwicza, krawędź na styku czoło-sufit została wzmocniona narożnikiem, a ten narożnik zagipsowany czy tam zaszpachlowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.12.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Spirea, a jak zrobiliście zakończenie listwy przypodłogowej przy krawędzi antresoli? bo tak się zastanawiam, jak to będzie wyglądać... jak się za to weźmiemy za milion lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.12.2012 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Tatarak, nie mamy tego jeszcze skończone Tzn. nie mamy położonej wykończeniowej listwy. Skorzystaliśmy z systemu, jaki oferował Quick Step, bo nic innego nie znalazłam. Mamy na samym skraju przykręcony śrubami do wylewki proil aluminiowy z rowkami. Do niego z jednej strony dochodzą panele. Na to przychodzi ta listwa wykończeniowa. Profil wygląda tak: Ta listwa przychodzi na tę srebrną część na czole stropu i zasłania brzeg panela. Listwy są kupione, ale niezałożone. Po przyłożeniu widać, że biel paneli jest inna niż biel ściany. Do dzisiaj nie podjęliśmy decyzji, czy kłaść tę białą czy przemalować na kolor schodów, żeby było "zamknięcie". Ani do jednego ani do drugiego nie mam przekonania. Jeszcze można przemalować na biały Można było wziąć też aluminiowy, ale za późno się zorientowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.12.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 ja też mam jak Salik ,że styropian nie dochodzi do końca,ale i tak pęka ,damy teraz jakąś taśmę i trudno jak pęknie to się poprawi. Tatarak ja też się zastanawiałam nad listwami przypodłogowymi,bo będzie widać jej bok,no ciekawa jestem jak to ludzie rozwiązują-z reguły mają barierkę. Dziewczyny a czy pamiętacie jak robili u was sufity podwieszane to na łączeniu ich ze ścianą macie akryl ,czy łączyli to taśmą fizelinową.Ja mam problem dali fizelinę,ona odstaje,trzeba to wycinać,kupa roboty szkoda gadać,jestem przybita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.12.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Tatarak, nie rozumiem. Ja mam tak: [ATTACH=CONFIG]153660[/ATTACH] a ten ostatni stopień będzie wyższy od pozostalych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.12.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Spirea, to miejsce, które opisujesz, to ja wiem, jak zrobimy - kątownikami 20x40 z nierdzewki. chodziło mi o listwy przyścienne. bo - jak pisze Basia - będzie widać ich bok, jak się dotnie tam, gdzie ściana się "urywa" i zaczyna się pustka. nie mam przy samej ścianie słupka od barierki, więc mi tej krawędzi nie zakryje.... Basia - na łączeniu sufitow podwieszanych ze ścianami mam akryl. mąż mówi, że też gdzieniegdzie popękał, ale ja jakoś nie widzę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.12.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Fakt, źle zrozumiałam Listew też jeszcze nie ma... Nie pomogę, bo my akurat mamy słupki po obu stronach ściany, więc ta listwa będzie dochodzić do tych słupków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.12.2012 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 np. tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129681-Nasz-dziennik-)/page2 post 53 widać kawałek listwy, o dziwo białej na antracytowej ścianie tu u Efilo http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167567-Zdjęciowa-zbieranina drugie zdjęcie. Z dołu widać chyba delikatnie końcówkę listwy. Pewine po przecięciu trzeba ją pomalować. Basia, u nas jest chyba jedno i drugie. Na początku nic nie pękało. Po jakimś czasie (chyba po zimie) poszły spore pęknięcia przy ścianach szczytowych. Z dołu było widać przerwy. Wykończeniowiec naprawił to i na razie widać w niektórych miejscach delikatne ryski. Nie ma ich chyba przy łączeniach ze ścianami wewnętrznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.12.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 mnie będą zdzierać paski fizelinowe i dawać akryl,bo podobno własnie daje się akryl.Paski mi zaczęły odchodzić od ściany-niepękać na łączeniu,bo po zapianowaniu dachu ściana była pianą "polakierowana" i przyczepność jest zła. Tatarak a te listwy z nierdzewki 20x40 to dajesz gdzie? masz na myśli 20mmx40mm?dajesz na róg antresoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 a ten ostatni stopień będzie wyższy od pozostalych? Nie, skąd taki wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.12.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Nie, skąd taki wniosek? ze zdjęcia - gruba ta wylewka na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.12.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Spirea, dzięki za foto-inspiracje, u nas wychodzi coś takiego jak na fotce w poście Oksymoorona nr 53 - z jednej strony będzie taki krótki odcinek listwy przy drzwiach, a parę cm dalej antresola się kończy. Basia - zobacz drugie zdjecie w poście nr 1 u Efilo (drugi link podany przez Spireę) - u nas ten kątownik będzie zakrywał krawędź antresoli. już przymierzaliśmy ze ślusarzami i efekt będzie super, ale na razie mam tylko jedną sztukę kątownika, a potrzebuję 5. muszę zamówić, a nie mam kiedy się tym zająć (ani za co, szczerze mówiac ) i w sumie to nie wiem, czy nie powinno być najpierw listew przyściennych. muszę to na spokojnie przemyśleć w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 13.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 ze zdjęcia - gruba ta wylewka na poddaszu Ale na każdym stopniu dojdzie 4 cm drewna, na każdym a na ostatnim nie, bo tam już panel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 13.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Spirea, to ja mam jeszcze jedno pytanie do tego zdjęcia: Jak rozumiem, barierki są przykręcane od policzka do antresoli ale przechodzą przez płytę kg, którą była ta antresola obudowywana, tak? Czy ślusarze nic nie marudzili, że coś im się źle montuje to płyt kg? no nie wiem... że są za miękkie, itp.? muszę właśnie zabudować bok schodów płytą kg i się zastanawiałam, czy to nie będzie potem przeszkadzać barierce, która też ma być montowana z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 13.12.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Tatarak poddałas mi pomysł tą listwą,a mianowicie na ściance podestu u mnie mi pęka ,mogę dać tam płytę karton gips to mi zakryje spękania.Ale na tym podeście kafle już są ,jak dał płytę to płyta nie będzie pod kaflami ,ale jak dam narożnik to mi przykryje,tylko wtedy ten kątownik nie zlicuję z kaflami tylko nakładam na nie.ty też tak będziesz miała?że listwy nakładasz na kafle? Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.12.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Basia - właśnie tak jak piszesz, ten kątownik będzie nachodzić na kafle, co ma też znaczenie praktyczne - przy myciu podłóg będzie zatrzymywać ewentualny nadmiar wody, który inaczej mógłby się wydostać za krawędź antresoli i porobić zacieki Moorela - też mam barierkę montowaną policzkowo przez kg. ona jest montowana na długich śrubach, żeby się dobrze trzymała, więc nie ma strachu, że kg na wierzchu coś przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts