Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Właśnie! Nic Ci nie jest??? Gdzieś czytałam, że tylko lekko uderzyłaś, ale wolę zapytać u źródła! ??

Jakie zamówiłaś drzwi i gdzie? Możesz coś napisać? Sama szukam, pytam, rozglądam się - choć pewnie będziemy jeszcze jakiś czas mieszkać bez drzwi wewnętrznych. Ceny jednak zabijają...

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie! Nic Ci nie jest??? Gdzieś czytałam, że tylko lekko uderzyłaś, ale wolę zapytać u źródła! ??

Jakie zamówiłaś drzwi i gdzie? Możesz coś napisać? Sama szukam, pytam, rozglądam się - choć pewnie będziemy jeszcze jakiś czas mieszkać bez drzwi wewnętrznych. Ceny jednak zabijają...

a jakich drzwi dokładnie szukasz?

Nic mi nie jest :) Na szczęście nie było nikogo za mną. Ucierpiał tylko samochód. Na razie mam małą traumę i jeźdzę bardzo wolno. Likwidator ma przyjechać na drugie oględziny i zobaczymy.

Katti, drzwi wzięłam zwykłe białe gładkie. Taki wzór ma Polskone o nieciekawej nazwie Płytowe. Mają mieć dodatkowy trzeci zawias i pełne wypełnienie. Sporo osób z forum brało swego czasu Simple z Polskone i wizualnie było zadowolonych. One mają jednak takie podziały, a ja chciałam gładkie. Namawiano mnie, żeby brać od stolarza czy lepszej firmy, ale nie znalazłam uzasadnienia dla płacenia 100% drożej i wyżej, bo takie wychodziły różnice.

Minus, że nie ma wariantu bezprzylgowych.

Jeśli szukasz ładnych białych i chcesz wydać więcej, to zobacz drzwi Euroba z Dana.

Spirea, nie fajnie z samochodem:-(

Ale to tylko samochód, najważniejsze, że Ty jesteś cała!

Szkoda jednak kasy...

Tym bardziej, że wiosna się zbliża i trzeba wyjść na zewnątrz.

Myślałaś już co robisz na podjazd?

Ja coraz bardziej jestem za betonowym podjazdem i wejściem.

Teraz szukam rozwiązań.

Napisz, proszę, co postanowiłaś albo wywaiedziałaś się w tym zakresie.

I gratuluję drzwi!

Wojgoc, no niestety aż tak dobrze nie będzie. AC mam i z tego jest likwidowana szkoda. Problem w tym, że suma ubezpieczenia to nie wartość aut na rynku tylko wartość wg Eurotax. I okazuje się, że w moim przypadku to różnica 6 tys. Przy szkodzie całkowitej ubezpieczyciel odlicza od sumy ubezpieczenia wartość części, które są dobre i wypłaca różnicę + oddaje samochód. Dużo z tego nie będzie.

Moniko, na razie nic nowego nie ma ponad to, co już wrzucałam. Poczekam jak będą drzwi wstawione, to wtedy cyknę coś nowego. Chcemy zaraz po drzwaich zrobić też listwy, żeby już ten etap zamknąć.

Balbina, podjazd mamy od września :) Zrezygnawaliśmy z betonu. Miałam dość szczegółową instrukcję od Katti, ale wychodziło to dość drogo. Trzeba byłoby mieć zaplanowane, tak jak Ona, od samego początku. Poszliśmy w zwykłą kostkę betonową ułożoną bez przesunięcia i wyszła bardzo fajnie. Niestety mamy straszny syf na drodze i jak było mokro, to ten brud zostaje na kostce.

Wojgoc, no niestety aż tak dobrze nie będzie. AC mam i z tego jest likwidowana szkoda. Problem w tym, że suma ubezpieczenia to nie wartość aut na rynku tylko wartość wg Eurotax. I okazuje się, że w moim przypadku to różnica 6 tys. Przy szkodzie całkowitej ubezpieczyciel odlicza od sumy ubezpieczenia wartość części, które są dobre i wypłaca różnicę + oddaje samochód. Dużo z tego nie będzie.

powinnas otrzymac równiez oferty na wykup auta przez warsztaty - i sumarycznie moze będzie dobrze:rolleyes:

mi swego czasu wyszlo 2,5tys powyzej wartosci rynkowej

dopiero wczoraj mechanikowi udało się podnieść maskę. We wtorek będą drugie oględziny i zobaczymy. Na razie przeglądam ogłoszenia na allegro i mobile.

Moorela, nie robiłam. Nic nie czuję, żeby było. Ponoć nawet do miesiąca coś się może ujawnić, więc może z ostrożności powinnam skoczyć na fotki :)

dopiero wczoraj mechanikowi udało się podnieść maskę. We wtorek będą drugie oględziny i zobaczymy. Na razie przeglądam ogłoszenia na allegro i mobile.

Moorela, nie robiłam. Nic nie czuję, żeby było. Ponoć nawet do miesiąca coś się może ujawnić, więc może z ostrożności powinnam skoczyć na fotki :)

Idź, idź. Potem nagle nie wiadomo skąd głowa boli, plecy przy siedzeniu, a ludzie nie wiążą tego z wypadkiem. Tak gadam a samej pewnie by mi się nie chciało ;)

http://emoty.blox.pl/resource/nosze.gif

Edytowane przez Moorela

a jakich drzwi dokładnie szukasz?

Koktajlu, mają być gładkie, proste, najlepiej gdyby licowały się ze ściana, ale nie wiem, czy będzie nas na takie stać... :)

Szklane odrzuciliśmy. Potrzebuje drzwi, które będą dobrze wygłuszały pokoje (nie wszystkie takie muszą być).

Pisałam już u siebie, że od dłuższego czasu budujemy znowu z własnych środków, co DO LICHA, bardzo ciąży! i opóźnia prace...

Nie wiem też jeszcze, w jakim mają być kolorze. Może biel, a może z czymś zaszalejemy. Zastanawiamy się jeszcze...

Dominuje u nas biel, szarość i czerń - wszystko złamane będzie drewnem. Zobaczymy :) Jeszcze mnóstwo takich znaków zapytania :)

Wojgoc, konkretnie nie wiem. Decyzja, czy nowe czy remont zapadnie w przyszłym tygodniu.

Moorela, właśnie dzisiaj mnie kręgosłup boli, więc sprawdzę.

Katti, zajrzyj na te Euroby. Sa bardzo ładne. http://drzwidana.pl/drzwi-lakierowane.htm

http://dan-pol.com.pl/kategoria/drzwi-drewniane-biale-i-ncs/

Wojgoc, konkretnie nie wiem. Decyzja, czy nowe czy remont zapadnie w przyszłym tygodniu.

Moorela, właśnie dzisiaj mnie kręgosłup boli, więc sprawdzę.

Katti, zajrzyj na te Euroby. Sa bardzo ładne. http://drzwidana.pl/drzwi-lakierowane.htm

Dziękuję Spireo! Przyglądnę się, podpytam o ceny.... :hug:

Hej, Spirea.

Chciałam mieć zwykłą betonową kostkę, myślałam o dużych, chodnikowych formatach, ale coraz bardziej nie opuszcza mnie wersja taka, jak u Ciebie. Okazuje się jednak, że to, co zwyczajne jest niezwyczajne;) Brukarze powiedzieli, że w życiu nie kładli kostki bez przesunięcia:cool: Czy u Ciebie nie było z tym żadnego problemu i jeszcze jedno czy Twoim zdaniem da się położyć te prostokąty dłuższym bokiem równolegle do domu?

Spireo, poprosiłam o wycenę i ... nie stać nas w tej chwili na ten model. Oczywiście bardzo dziękuję za ten trop :)

Dla zainteresowanych poniżej wycena, którą otrzymałam:

"Model Euroba kolor biały podstawowy NCS (m.in. szary, grafit)

wersja przylgowa 2048 zł 2574 zł

wersja bezprzylgowa 3238 zł 3786 zł

Podane ceny netto obejmują koszty skrzydła podciętego wg indywidualnych ustaleń oraz ościeżnicy obejmującej.

W wersji bezprzylgowej wliczono koszt zawiasów ukrytych oraz zamka magnetycznego.

Do podanych cen należy doliczyć koszt montażu oraz transportu (250 zł) oraz klamek.

W przypadku montażu w budynku mieszkalnym należy doliczyć podatek VAT 8%."

Katti - swego czasu trafiłem na informację, że Euroba była po 1500 zł, później trafiłem na jakiś cennik, z którego wynikało, że cena wersji bezprzylgowej z ościeżnicą to około 2000 zł. Najwyraźniej zależy od chwili i klienta, a rosnąca popularność powoduje wzrost ceny ponad racjonalne granice.

Z drzwi do obejrzenia - asilo już ktoś podawał. W Krakowie na żywo oglądałem Eurodoor - bardzo ładne. W wersji lakierowanej, bezprzylgowej z ościeżnicą wychodziły bodajże około 2200 za sztukę.

Do tego możesz obejrzeć Interdoor, chociaż mam wrażenie że ceny katalogowe dotyczą wersji przylgowej. Ponadto PolSkone wprowadziło drzwi płaskie bezprzylgowe (nie ma we wszystkich katalogach, trzeba szukać) w cenie katalogowej z ościeżnicą w granicach 1600 zł brutto.

dr_au, dziękuję. W tej chwili najlepiej cenowo wypada Asilo. Dostałam też ciekawą ofertę na PolSkone - ten model, o którym piszesz to chyba L-Projekt.

W tej chwili ma świetną cenę i przede wszystkim oferowany jest w różnych kolorach, co dla nas jest ważne, bo (chyba!) zdecydujemy się na jedne drzwi w innym kolorze. Zastanawiamy się również, czy drzwi, które wypadają na czarnej ścianie, nie będą lepiej wyglądały, jeżeli będą pod jej kolor. Jak widzicie u mnie ostatnio same znaki zapytania! :)