Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mila, skrzynkę kupiłam za 120 zł w Bricomarche. Stal jest dość cienka, więc nie wiem jak z grawerowaniem. Jest jednak z nią problem,bo jak pada, to woda zacieka do środka. Jak A. ją montował, to młotek mu się omsknął i walnął w skrzynkę zamiast w palik. Jest wgłębienie i może dlatego zacieka.

Katti, drzwi zamówione. Powinny być najpóźniej w połowie marca.

Basia, ta woda to w Oleśnicy. We Wrocławiu, nie wiem, jak jest. Rozliczał nas zarządca i nie pamiętam czy były podawane stawki. Weź też pod uwagę, ze to sama woda bez ścieków (mamy szambo).

Katti, drzwi zamówione. Powinny być najpóźniej w połowie marca.

Basia, ta woda to w Oleśnicy. We Wrocławiu, nie wiem, jak jest. Rozliczał nas zarządca i nie pamiętam czy były podawane stawki. Weź też pod uwagę, ze to sama woda bez ścieków (mamy szambo).

Nasze będą do 15 kwietnia. Czekam z niecierpliwością i oczywiście podglądam Twój dziennik :)

Garaż sąsiaduje u nas z kotłownią i wiatrołapem. Na dzisiaj nie ma tych drzwi. Zamówiliśmy na razie między garaż a wiatrołap białe pełne metalowe z Porty z wełną w środku. Będą montowane razem z pozostałymi. Te drugie pójdą jakieś zwykłe za 300 zł marketu będziemy wstawiać po wykończeniu garażu (pewnie wiosną/latem), jeśli w ogóle będziemy je montować, bo na razie nie ma ich i nie odczuwamy potrzeby montażu. Przynajmniej wygodnie widać z daleka przy wejściu do garażu panel pieca.

Spirea długo to trwało ale gdyby interesowały Cię jeszcze zdjęcia mojej barierki na tarasie to podsyłam Ci link do albumu. Sama zapomniałam, że już sporo zdjęć tam było ;). Ale zrobiłam jeszcze kilka zdjęć. Ciężko tam robić zdjęcia bo chybotliwe deski są tylko położone luzem. Jakby interesowały Cię jakieś szczegóły to pisz.

Barierka zrobiona jest przez ślusarza, mocowanie mamy do dwuteowników stalowych. Całość ocynkowana i pomalowana. "Przęsła" są odkręcane w celu ewentualnej przyszłej konserwacji. Pręty 10/10, a część do trzymania płaskownik 40/10.

Adk, dziękuję bardzo za fotki. Bardzo ładna jest ta Twoja balustrada. Z moimi nadal nie ma decyzji. SKończy się na tym, że będzie elewacja, a nie będzie barierek. A tak w ogóle to muszą być? Mnie się prawdę mówiąc podoba, jak jest bez niczego. Trzeba było nam robić fix-y, bo i tak nie otwieramy przy WM okien.

Spirea - ale czasami będziecie okna otwierać do myci na przykład, nie będziesz się wtedy czuć bezpieczniej? I na wypadek jakiejś większej imprezy - żeby któryś gość nie "wyszedł" oknem? nie wiem, jak to jest od strony prawnej, ale nasz kb dwa razy dzwonił pytać (z rzadkim u niego przejęciem), czy mamy barierki przy portfenetrach na poddaszu, zanim złożymy kwity do odbioru. bo gdyby jakimś cudem zdarzyła się nam kontrola przy odbiorze, to byłaby duża wpadka podobno.

Tatarak, wiem, że właśnie do mycia pewnie bezpieczniej. Chociaż w zasadzie tylko w sypialni, bo tam trzeba się będzie wychylić, żeby umyć fix. Z pozostałymi problemu nie ma, bo już myłam. Ale oczywiście zgadza się, że powinny być tak logicznie. Co do kwestii prawnych, to nie wiem, bo nie sprawdzałam, mogą być jakieś zapisy w rozp. o warunkach technicznych itd.

O tym, żeby wymyśleć barierki przypominam sobie, jak akurat nie ma na to szans. A. stwierdził, żeby zrobić z siatki jak w domu, tylko w jasnym kolorze. Ja jakoś nie mam przekonania, bo wydaje mi się, że powinno to nawiązywać do ewentualnego przyszłego ogrodzenia. Do tego zaraz obudzę się w ręką w nocniku, bo ślusarz nie będzie miał czasu.

Aaa, już są moje drzwi :) Dzisiaj Pan Krzysztof skończył obróbkę i umawiam montaż.

A jakiego koloru będą drzwi w końcu??

przede wszystkim to barierak zewn musi być na pewno nierdzewna :) może jakoś nawiązywać do koloru obróbek itp. u nas są inoxowe pasy na drzwaich wejściowych i barierka z nierdzewki nad nimi fajnie wygląda :)

materace na razie odpuszczam. muszę załatwić kuchnię, zasłony i łóżko do młodego (zamówione, idzie). nasza sypialnia chyba dopiero po zwrocie VATu - jakiś mały mi wyjdzie w tym roku :( mam wrażenie, że bardzo trudno jest odliczyć cały limit.

Nie musi być nierdzewka, ale materiał musi być zabezpieczony przed rdzewieniem.

A co do odbioru to nie wystarczy powiedzieć, że się zrobi? Albo dać coś tymczasowego?

Co do wyglądu - niekoniecznie musi barierka przy oknach nawiązywać do ogrodzenia, ale może jak najbardziej. Może tez nawiązywać do tego co wewnątrz.

Spireo zastanów się dobrze z odkurzaczem.Ja w najbliższym czasiego podłączę to zdam relację,ale chyba myślę,że lepiej kupić jakiś stacjonarny.Wkurzają mnie te długie rury od centralnego.moja sąsiadka chociaż miała na początku budowy zamontowany centralny to odkurzała Karcherem,teraz urodziła to odkurza centralnym.Zapytam ją czy czuje różnicę-aczkolwiek nie wiem czy to może być odczuwalne.

Spirea no niestety dyskusja nad wyborem odkurzacz centralny czy zwykły to jak dyskusja nad kuchenka gazowa czy indukcyjna. Jest kilka wątków z tego co pamiętam o odkurzaczu centralnym - poszukaj może znajdziesz odpowiedź. Ale prawda jest taka, że dopóki nie spróbujesz nie będziesz wiedziała.

Ja też jeszcze nie miałam okazji używać, instalację robimy z założeniem dla odkurzacza centralnego na tak. Ale na wszelki wypadek wszędzie gdzie jestem a mają taki OC to pytam jak się sprawuje i wszyscy zachwyceni. Nikt nic nie mówi o hałasie, na pewno nie będzie głośniej niż przy zwykłym. Jeśli chodzi o wyrzutnię powietrza to nie wiem co poradzić, my mamy poprowadzoną do komina, ale komin był od razu pomyślany żeby tam szło kilka "wyrzutni".

Jeśli chodzi o tynki - ja osobiście bym nie szła w najdroższą markę, tynk silikonowy to tynk silikonowy. A farby zmywalne naprawdę są zmywalne - my mamy albo Decorala albo Duluxa (kurcze teraz nie wiem) i miała być zmywalna i jest zmywalna. A żadna z nich nie są polecane na FM powiedziałabym że nawet krytykowane.

Spireo, pozwolę sobie wyrazić swoją opinię o odkurzaczach (centralnym/zwykłym). Ja wprawdzie na razie mieszkam w mieszkaniu i na co dzień używam zwykłego, ale czasem bywam w domu swoich teściów, którzy mają duży dom i odkurzacz centralny. Odkurzam ich dom co drugi dzień (mój pobyt u nich trwa zwykle 1-2 tygodnie), ponieważ przyjeżdżam z bardzo kłaczącym psem. Moje wrażenia są takie:

Odkurzacz centralny jest dużo bardziej cichy od zwykłego. Natomiast w garażu (tam mają centralę) jest straszny hałas. Jednak hałas przeszkadza tylko przy otwartych drzwiach do garażu. Rura jest bardzo długa i trochę nie wygodnie się z nią chodzi po schodach. Ale na jednym poziomie już lajcik, po prostu ciągnę ją za sobą. Rura ma to do siebie, że możesz ją zarzucać jednym ruchem ręki, a zwykłemu odkurzaczowi musisz poświęcić trochę uwagi i tak go za sobą pociągnąć, żeby z impetem nie walnął w ścianę/drzwi/mebel. No przynajmniej ja mam dar do obijania odkurzaczem wszelkich elementów, które stoją na jego drodze.

I jeszcze jedna rzecz. Kurz. Kiedy rura im się zniszczyła i czekali na nową, używałam zwykłego odkurzacza (dobrego, z systematycznie wymienianym filtrem). Dużo więcej kurzu osiada na meblach. Podejrzewam, że przy odkurzaniu zwykłym odkurzaczem powietrze z niego wydmuchiwane po prostu wzbija kurz do góry, a on sobie potem swobodnie opada i z powrotem osiada na meblach/podłodze. W przypadku ich domu zwykle (kiedy jest używany odkurzacz centralny) wystarczy zetrzeć kurze raz w tygodniu. Gdy używali zwykłego - już po dwóch dniach na meblach była warstwa zmuszająca do latania ze ścierką.

Edytowane przez merenwen