salik 28.01.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Salik, uważam, ze to jest bardzo ciekawe rozwiązanie, jeśli ma się komin z takiej strony, że można tym wysięgnikiem podjechać. My mamy 'stodołę', więc u nas stosunkowo łatwo (powiedzmy że trzebaby 3m w poziomie + 7m w pionie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 28.01.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Ano, coś za coś... wtedy pewnie trzeba będzie zerwac kawałek płyty osb. Ale jeśli macie takie niskie stryszki, to ja bym płyty nie dawała. Przynajmniej nie na całości, a tylko tam , gdzie strych użytkowy będzie. W razie awarii położą jakąś kładkę/ deskę na jętkach. Przecież płyta osb też na jętkach ma się właśnie opierać. A 3 tys spożytkować inaczej racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.01.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Spireo, gratulacje, czekam na refleksje kierbuda o dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.01.2011 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Gratuluję zakończenia SSO No i przede wszystkim skończenia dachu, bo chyba Ci to trochę spędzało sen z powiek. Dach jest super - układanie płaskiej dachówki bez przesunięcia, to jest jednak to Mam 2 pytania - ile Wam wystaje dach poza ścianę szczytową? I co to za klinkier na kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.01.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Co tu dużo mówić - GRATULACJE! czy mogę prosić o namiary na specjalistów od dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.01.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Spireo, czy w związku z tym, że macie dach bezokapowy, puszczacie w rynnach kable elektryczne do ich podgrzania?Zastanawiamy się nad tym, bo po pierwsze - rynny mamy wpuścić w elewację (jak się coś przytka/zamarznie to będzie problem) a po drugie chciałabym zminimalizować ryzyko, że będzie mi ciekło po elewacji... Rozważaliście w ogóle temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.01.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Spireo, czy w związku z tym, że macie dach bezokapowy, puszczacie w rynnach kable elektryczne do ich podgrzania? Zastanawiamy się nad tym, bo po pierwsze - rynny mamy wpuścić w elewację (jak się coś przytka/zamarznie to będzie problem) a po drugie chciałabym zminimalizować ryzyko, że będzie mi ciekło po elewacji... Rozważaliście w ogóle temat? To może ja odpowiem. Ja się interesowałem tematem, czytałem, sprawdzałem i da się to zrobić dobrze, ładnie i niezbyt drogo. Kabli grzejnych jest na rynku sporo, ceny nie zabijają - ważne żeby zrobić instalację zarówno w rynnach jak i rurach spustowych (w pętli). Można zrobić albo włącznik wewnętrzny w domu albo wręcz instalację automatyczną która załączy kable w określonej sytuacji temperaturowo-wilgotnościowej. Pytałem o to nawet swoich dekarzy, ale dla nich to jakiś kosmos - "panie, po co Panu jakieś kable w rynnach", ale myślimy ciągle czy tego jednak nie zrobić na wiosnę. Zresztą z tego samego powodu (wody cieknącej po elewacji) przewymiarowaliśmy rynny/spustówki (125/100 zamiast 100/85). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 10zl za metr takiego kabla. U nas wlasnie mialoby to byc podpiete pod stacje pogodowa i wlaczac sie tylko w okreslonych warunkach. Kabla niestety pojdzie duzo, ale sporo to tez niestety ciagnie pradu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.01.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 10zl za metr takiego kabla. U nas wlasnie mialoby to byc podpiete pod stacje pogodowa i wlaczac sie tylko w okreslonych warunkach. Kabla niestety pojdzie duzo, ale sporo to tez niestety ciagnie pradu:( Myślę że nie ma co dramatyzować Przecież nie będzie to włączone non-stop, tylko w określonych sytuacjach i na określony czas. Ja szukam jakiejś instalacji w okolicach Wawy, ale na razie mi słabo idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.01.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Kumaty elektryk to chyba zalatwi? Mam nadzieje, ze wlasnie taki do mnie wkracza w tym tyg, jak sie spisze to Ci go ,,oddam'm (pld Wwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.01.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 cześć Wam. W ogóle nie rozważaliśmy ogrzewania rynien. Zrobiliśmy podobnie jak Salik - wzięliśmy większe rynny - 150/100 z 125/80. Nasz wykonawca straszył mnie ostatnio, że i tak będziemy mieć zacieki, bo będzie wiało/lało od przodu, a nie mamy okapu. Nie wiem, zobaczymy. Myślicie, że warto rozważyć te kable do rynien? 10 zł za metr - 34 m rynien + 20 m spustówki =54 x 10=540 zł - nie majątek. Ale znając życie nie tylko o kable chodzi. Możecie napisać coś więcej na ten temat? Szczególnie jak to się przekłada na ryzyko zacieków na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Nasz magik (architekt) też narzeka, że dachy bezokapowe to zacieki itp. ale jak się rozglądam po wsi, w której mieszkam, to jest masa poniemieckich domów, w których właściwie nie ma okapów, tylko taki gzyms wspierający dolną koniec połaci, a na ścianach szczytowych dachówki kończą się na murze. I nie widzę żadnych zacieków itp. wręcz doszłam do wniosku, że ten bezokapowy dach mogę w starostwie reklamować jako "nawiązanie do lokalnych tradycji architektonicznych", przy którym się tak upierają, każąc nam robić stromy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 31.01.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 :yes:ja też się rozglądam, bo też mam minimalny okap. doszlam do wniosku,że to zależy od wykonawcy. jak zrobi dobrze to nie cieknie:yes: u nas jest pełno z plaskimi dachami. przeciez deszcz też zacieka:yes:ja też większość ścian będzie biała, jak nie wszystkie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Coś mi się kołacze po głowie, że dachówek nie należy ciąć na dachu bo ten pył im nie służy... może spytaj kierbuda albo powiedz wykonawcy, żeby to jakoś zmyli? Jaką rurą będziecie odprowadzać dym z kozy? srebrną czy szarą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.01.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Coś mi się kołacze po głowie, że dachówek nie należy ciąć na dachu bo ten pył im nie służy... może spytaj kierbuda albo powiedz wykonawcy, żeby to jakoś zmyli? Bardziej bym się martwił o rury Spirei. Ale fakt że moi dekarze też mówili że na dachu się nic nie docina, tylko montuje. Macie już wodę na działce, prawda? Może spróbujcie spłukać jakoś od strony okien połaciowych? Tylko jak to opiłki ceramiki, to może nie być tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.01.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 super po prostu. Zadzwonię dzisiaj do kierownika i spytam. Rura do kozy będzie szara - w środku a na zewnątrz nie wiem. Jak sie uda to też szara. Salik, o które rury się martwisz, bo nie zrozumiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 31.01.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Gratuluję SSO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.01.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 dzięki Beta rura w środku - tzn. w budynku Cholera, zaczęłam szperać po necie i rzeczywiście nie powinni ciąć na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.01.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Miałem na myśli rynny nie rury, sorry.Chodziło mi o to że ceramika jest jednak ostrym materiałem i żeby nie było że Ci te opiłki później wpadną do rynny tytan-cynk i ją porysują od środka.No ale teraz to chyba już i tak za późno, sugeruję spłukać i zapomnieć. Chciałem się jeszcze coś zapytać o Wasz komin - robiliście z klinkieru 'połówki' (vel dziurawki) czy z pełnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.01.2011 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Salik, co do tego pyłu czekam na telefon od kierownika. Nie wiem czemu strona północna jest czyściutka a południowa taka brudna. Tam leżał śnieg i przy stopnieniu jednak ten pył nie spłynął. Do tego okno jest zapaskudzone nim. Komin jest z cegły pełnej. Nie wiem, co to za cegła, bo dobierał ją wykonawca do dachówki. Mogę spytać przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts