Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

no właśnie szukałam u Ciebie tego domku, ale był tylko (aż) stelaż. Montowaliście te słupki jakimiś kotwami do ziemi?

No czekam na elewatora, tynki leżą już ok. 1,5 tyg. w garażu. Obiecuje, że na pewno w przyszłym tygodniu będzie.

Miodzio będzie, jak będzie teren wyrównany i w miarę zagospodarowany dookoła domu. Teram mamy piękne dzikie trawy.

Od tyłu poprzyklejaliśmy w ogóle kartki z imitacjami ptaków, bo jak ostatnio były burze, to ptaki torpedowały nam szyby. Jeden nieszczęśnik padł i A. cucił go w pudełku. Na szczęście doszedł do siebie i odleciał.

Edytowane przez Spirea

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spireo widziałam ,że interesujesz się pergotendą,ja też .Ciekawa jestem projektu ogrodu od Elfir.My z ogrodem ruszamy nie w tym roku.I powiem szczerze,że bardzo intensywnie zastanawiam się nad doradztwem w sprawie ogrodu,a przynajmniej od strony tarasu.Gdzieś pisałąś ,że być może pergotenda wolnostojąca,ja też o takim rozwiązaniu nawet myślałam.Ogólniechodzi ,aby było coś zadaszone,żeby w czasie deszczu nie robić paniki ,

Jakie będziesz miała ogrodzenie?ja też nie grodzę przodu i powiem szczerze nawet rozważałam zwykłą siatkę tylko w graficie, no i daj foty sypialni

u nas nadal stoi stelaż - słupki, podłoga, cztery krokwie ;) mój A ma taki patent, że wylewa punktowe fundamenty (głęboko), w których osadza pręty z gwintem metrycznym, na tych prętach potem osadza slupy drewniane (prostym, ale dla mnie nieoczywistym sposobem, który mu pozwala wszystko idealnie wypionować i wypoziomować). tak że drewno nie ma żadnego kontaktu z gruntem. całość jest bardzo stabilna.

mój A wczoraj pierwszy raz w tym sezonie miał wolne popołudnie, żeby wyjść do ogrodu - pomagał mi w najbardziej zarośniętych zakątkach, gdzie osty sięgają prawie 2M! więc wiem, o czym mówisz :D

właśnie kupujemy kosę elektryczną i muszę się zaopatrzyć w jaką taśmę kolorową, żeby pooznaczać moje biedne roślinki, które zaginęły w tych chaszczach i teraz im grozi dekapitacja.

u nas też ptaki walą w szyby, chociaż coraz rzadziej, więc może te z tegorocznego lęgu już nabierają rozumu :)

Basia, ja nie mam pojęcia o roślinach, A. to samo, więc projekt postanowiliśmy zlecić - na całą działkę, bo chodziło o kompozycję całości. W trakcie prac, jak zaczęliśmy w pewne elementy ingerować, bo nie mieliśmy pewności (po zasianiu wątpliwości przez rodzinę), czy pozbawiać się większych połaci trawnika, to wychodziła też nasza niewiedza - bo w zasadzie każda rzecz, którą Elfir zaproponowała miała określony cel do spełnienia i wszystko tworzyło jedną kompozycję. Na dzisiaj został do ustalenia tylko fragment przy tarasie.

Co do pergotendy, to będzie na części tarasu, który wchodzić będzie w głąb ogrodu. Chodzi nam o coś podobnego:

daily-telegraph-garden-02.jpg

źródło: http://greenforks.com/2009/05/chelsea-flower-show-where-is-a-spare-pair-of-legs-when-you-need-them/

Będziemy chcieli zrobić tę część po prawej, bo przy wejściu na taras lepiej nie robić kawałka drewna/stali na dole. Znając mnie za każdym razem zaliczałabym "glebę" idąc do stołu ;)

Ustalamy tylko czy z drewna czy ze stali. Na razie będzie stelaż, a potem zrobimy jakieś osłony. W drewnie byłoby łatwiej, bo można prosto przymocować jakieś rolety itp.

Kontynuując - nasza pergola ma mieć 3,5 szerokości i niecałe 5 m długości.Nie chciałabym żadnych podpór, ma być prostopadłościan. Może się okazać, że albo przekrój drewna musiałby być bardzo duży, co będzie szpecić albo trzeba dać słupek. To oznacza, że trzeba będzie iść w stal. Zakładam, że na taką szerokość da się uzyskać taki przekrój, aby ładnie wyglądało (to już wtedy brocha naszego (Tatarakowego) ślusarza, który jest idealny do takich prac (vide: nasze schody i barierki). Jeśli jednak stal, to musi być odpowiednie wzmocnienie tarasu po pergolę, aby nie przycisnęła go ciężarem do ziemi. Może więc dojść do zagęszczania słupków pod tarasem. I już okazuje się, że prosta pergola nie będzie tania :(

Można porównać jeszcze cenę do konstrukcji aluminiowej, czyli pergotendy Rasi. W ogólnym rozrachunku może okazać się, że nie będzie dużej różnicy (chociaż wątplię w to).

Tu jeszcze ciekawe rozwiązanie pergoli

tarasy1.jpg

żródło: http://www.monada.com.pl/letnie%20tarasy1.html

Taki zestaw szacunkowo kosztuje ok. 18 tys. zł.

Gdyby robić konstrukcję drewnianą, to wtedy można sobie samemu porobić te zasłony z płótna żeglarskiego z jakąś linką ściągającą. Przy stalowej muszę pomyśleć nad rozwiązaniem.

Sharlotka, z doświadczenia wiem, że jak coś jest nowoczesne i minimalistyczne i na pierwszy rzut oka wygląda proste i tanie, to takie finalnie się nie okazuje :rolleyes:

Nie załamuj mnie!!!!:D - ja nie będę zamawiać pergoli w modnej, designerskiej firmie - tylko zlecę wykonanie lokalnym "zwykłym" fachowcom od drewna - mam nadzieję, że nie śledzą trendów i cen:D - więc cena będzie za materiał i wykonanie, nie za koncept, reklamę i ekskluzywność:).

z boku z jednej strony sąsiad już ogrodził się siatką powlekaną. Z tyłu i z boku robimy tak samo - podmurówka z prefabrykatów + siatka. Wolałabym stalową, ale ta powlekana jednak ponoś trwalsza. Poza tym i tak kiedyś zarośnie roślinami. Od frontu nie robimy ogrodzenia. Na części mamy już ten podjazd, a na pozostałej będzie niski murek, który ma raczej symbolicznie zaznaczyć granicę działki.

• 2 weeks później...
Basia, nie wiem, czy są grafitowe. Widziałam jasno szare i najchętniej takie bym wzięła. Chociaż i tak z jednej strony mamy zieloną (od sąsiada), a reszta i tak docelowo będzie zasłonięta roślinami. Nasz chce 90zł/mb robocizna z materiałem - z podmurówką.

Spirea - piękny ten kolor elewacji. Drzwi do garażu faktycznie ni przypiął, ni przyłata, tylko zastanawiam się, czy jak będą ciemne, to nie będzie razić ta różnica poziomów między wysokością okien i drzwi? może by je pomalować na jasno, ale dokładnie w kolorze elewacji? w caparolu na pewno by dobrali odpowiedni kolor.

Moorela, tynk jest według kolorystyki Caparola wzornik Fasada A1 - Granit 50. To są jakieś mocniejsze pigmenty wybranych kolorów z wzornika 3DS. Jest lekko szary, więc nie powinna rzucać się w oczy każde zabrudzenie (o które przy naszej kiepskiej drodze trudno nie będzie). Barierki są wg kolorystyki RAL - RAL 9006. Chodziło nam o lekko metaliczną tonację.

Tu ta duża barierka już na tle elewacji.

http://img35.imageshack.us/img35/5673/wwz0.jpg