Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

witam,

elewacja wyszła obłędnie, idealny kolor - brawo! dołączam się do próśb o dokładne obfotografowanie w słoneczną i pochmurną pogodę - to takie ułatwienie dla łamiących sobie głowy od rozmyślania nad kolorem elewacji :)

barierka - taka jaką uwielbiam, nie mogę się napatrzeć; a do bryły waszego domu, kolorów i sposobu ułożenia kostki, pasuje doskonale.

szczerze gratuluję!

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za miłe słowa :)

Greywolf, ta barierka to w części dzięki Twojej inspiracji, bodajże z japońskiego domu.

Prace elewacyjne, w związku z intensywnymi opadami uległy niestety wstrzymaniu. Mamy na razie zrobioną połowę. Mam tylko zdjęcia w dzień częściowo zachmurzony ;)

http://imageshack.us/a/img838/3884/g5xg.jpg

http://imageshack.us/a/img825/3522/zgh6.jpg

Basia,

jeszcze jesteśmy w trakcie ustalania projektu. Został w zasadzie jeden fragment. Wklejam to, co było przed ostatnimi zmianami.

http://img708.imageshack.us/img708/3327/mlkw.jpg

Na dzisiaj jest kilka zmian - od frontu będzie mniej roślin - bardziej jednolite nasadzenia, będą odwrócone proporcje rabat i pasów trawnika, prawdopodobnie w końcu drugiego pasa rabat będzie stał domek dla córki i gdzieś jeszcze huśtawka z czymś do wspinania, na razie rezygnujemy z pasów z borówkami, ścieżki (po prawej stronie i w głębi ogrodu) chcemy zrobić z deski tarasowej (wciąż jeszcze zmagamy się z kosztami), trochę inaczej będzie w tej części zaraz przy tarasie (placyk, i taras będzie krótszy, bo tutaj źle podałam wymiary). Nie ma jeszcze wrysowanych nasadzeń po lewej - jeśli dobrze pamiętam, będą tam mikrobiota.

Projekt robi nam Elfir i jesteśmy bardzo zadowoleni :)

Edytowane przez Spirea

Uff . Dzięki , że napisałaś . Właśnie przeglądałam Twojego bloga w poszukiwaniach :) Swego czasu , kiedy odkryłam FM przeglądałam różne dzienniki , w tym Barbary 76 . Dotarłam do tematu Twojego stołu i myślałam , że spadnę z krzesła . Czy Ty wiesz dziewczyno , że sprzątnęłaś mi go z przed nosa ? Jechałam do Czeladzi z mężem żeby go kupić i ktoś nas ubiegł . Znalazłam go u Ciebie :))) . Cieszę się , że trafił do fajnego domu :))) . Dzięki za info o pstryczkach :) .

ścieżki (po prawej stronie i w głębi ogrodu) chcemy zrobić z deski tarasowej (wciąż jeszcze zmagamy się z kosztami), trochę inaczej będzie w tej części zaraz przy tarasie (placyk, i taras będzie krótszy, bo tutaj źle podałam wymiary).

Wczoraj trafiłam na świetny materiał, który wykorzystamy na ścieżki po bokach i w trawach - duże betonowe płyty Megan firmy Jadar. Tak mi się podobają, że wracamy do pomysłu Elfir z placykiem przy tarasie.

nawierzchnia_z_prostokatnych_plyt_betonowych_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Spireo, domek wygląda pięknie :) Gratuluję! Projekt ogrodu zapowiada się świetnie. Już chciałabym wiedzieć, jakie rośliny wybierzecie :)

U nas na ścieżki też wykorzystamy płyty... Będę podglądać i podpatrywać. Może mnie zainspirujesz :) i dodasz sił, bo to odchwaszczanie terenu mnie wykończy :D

Spirea, witam się u Ciebie :) co prawda, przeleciałam pobieżnie,ale jestem pod wrażeniem :) suuuper :) i wracam aby dokładniej się przyjrzeć i poszukać z czego zrobiłaś "barierki" w oknach (chyba,że bedziesz tak miła i jeszcze raz napiszesz...bo pewnie pisałaś :) z góry dziękuję :)i pozdrawiam

Uff . Dzięki , że napisałaś . Właśnie przeglądałam Twojego bloga w poszukiwaniach :) Swego czasu , kiedy odkryłam FM przeglądałam różne dzienniki , w tym Barbary 76 . Dotarłam do tematu Twojego stołu i myślałam , że spadnę z krzesła . Czy Ty wiesz dziewczyno , że sprzątnęłaś mi go z przed nosa ? Jechałam do Czeladzi z mężem żeby go kupić i ktoś nas ubiegł . Znalazłam go u Ciebie :))) . Cieszę się , że trafił do fajnego domu :))) . Dzięki za info o pstryczkach :) .

To moja siostra sprzątnęła ci go sprzed nosa,ale potem oddała następnego dnia,ja miałam go kupić ,ale ponieważ miał blat uszkodzony ,a ja głupia wtedy nie pomyślałam ,że stolarz mi dorobi na wymiar.

Spireo muszę przeanalizować projekt jak go rozszyfruję,ciekawa jestem...

Aha drzwi do kotłowni zrobiłabym w kolorze okien.

a to co jest w kolorze sraczkowatego brązu ?to komunikacja, z czego jest (piszę o projekcie) ?

Mimblay, Honya - witam serdecznie :)

Mimblau, nie wiem jeszcze czy pergolę będziemy robić z drewna czy ze stali. Jeśli ze stali, to na pewno u tego samego ślusarza, co schody i barierki.

Honya, zajrzałam do Ciebie na chwilę, widzę, że masz podobną bryłę :) Barierki są z siatki spawanej, prostokąty 100x25, profile stalowe chyba 2x4. Wszystko malowane proszkowo na RAL 9006

Rere, posłodziłaś, że aż miło :)

Basia, ostateczną wersję koncepcji wkleiłam już do dziennika. Drzwi techniczne pójdą w kolor elewacji. Nie chcę ich eksponować, szczególnie, że są niższe niż linia okien. Brąz na projekcie to albo taras drewniany (to największe), linia na froncie to siedzisko drewniane na murku, po bokach po lewej to miejsca na kompostownik do wyboru. Co do ogrodzenia, to panelowe fajnie wygląda, ale nie chcę przepłacać. Najbliższe prace na zewnątrz już i tak będą dochodzić prawie do 30 tys. Robimy siatkę, bo wszędzie będą rośliny, które prędzej czy później ją zasłonią. Dowiedziałam się dzisiaj u wykonawcy, że można kupić grafitową, więc taka będziemy brać.