ivy17 02.08.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ivy, jest głównie w workach, a my potrzebujemy ok. 6,5m3 lub więcej. Jeśli nie będzie innej rady, to kupimy w workach. Wychodzi ok. 1000 zł lub więcej. Alternatywą dla torfu jest obornik... ja znalazłam u siebie jak podzwoniłam po tych co maja ziemie w ofercie, bo potrzebuje do wymieszania z glina i piaskiem jakieś 33m3 wiec worki by mnie zabiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 03.08.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Spirea, zazdraszczam rozpoczęcia prac ogrodowych i kibicuję, mam nadzieję, że czegoś się nauczę, bo jestem w tym temacie zielona jak listek na wiosnę. Nie skojarzyłam żadnej z roślin, którą wymieniłaś - wszystko przede mną Płyty betonowe bardzo fajne. Obawiam się, że do zgapienia PS. Wracałam dziś z Twardogóry i zapuszczałam żurawia w odpowiednie miejsca, nie czułaś się obserwowana? PS2. Dziękuję za maila. PS3. U mnie jeszcze trochę czasu, ale za pamięci też poproszę o namiary na wykonawcę tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.08.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Spirea, płyty jak dla mnie wyglądają świetnie nie pomyślałam, że można będzie potem przerzucić ten piasek przez ogrodzenie koparką! co do obornika - nie macie wokolicy jakiejś stadniny? bardzo dobry jest obornik spod koni, podobno nie śmierdzi, a dobrze rozluźnia ziemię. ja miałam brać z jednej stadniny - "materiał" za darmo. ale koszty transportu i robocizny przy załadunku mnie zniechęciły jak panowie poczuli "gorącego" klienta, to mi zaśpiewali takie stawki, że sobie odpuściłam mamy ten piasek i nadzieję, że wystarczy go wymieszać z naszym materiałem biologicznym w postaci skoszonego łubinu i ściętej trawy od sąsiada. oby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 05.08.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 witam, szczęśliwie załapałem się na nowe zdjęcia z dziennika; w poprzednim wpisie w dzienniku napisałaś, że wyobrażałaś sobie płyty inaczej; chciałem dodać od siebie, że moim zdaniem płyty betonowe prezentują się kapitalnie - nie mogę oderwać od nich oczu, ich zamówienie to był strzał w 10-tkę! Vago na tarasie też robi swoje - super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 06.08.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Spiera a ja jestem zielona w temacie ogrodzen wiec przyszlam po prosbie:yes: Widze ze masz ogrodzenie z prefabrykanow.Mozesz podac jakie szerokie i wysokie masz te elementy podmorowki? Na jaka glebokosc sa one wkopane w ziemie i czy slupki tez sa tak osadzane czy powinnu byc wkopywane ponizej poziomu przemarzania? Mam u siebie sporo do ogrodzenia wiec wydaje mi sie ze takie prefabrykanty wyjda taniej niz typowa pomorowka ale boje sie ze przy dzuej dzialce moze byc ona zbyt slaba.Nie chcialabym aby po pierwszych mrozach ogrodzenie zazelo falowac czy wysadzac slupki. U mnie ziemia bardzo kamienista wiec jak pomysle o takich wykopach na 1,20 (albo i glebiej ) to robi mi sie slabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onoa 11.08.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Hej Spirea . Czy możesz mi napisać jaką fugę ( kolor , rodzaj , producent ) wybrałaś do kafli kuchenno - salonowych ? Wiem , że to dla Ciebie już odległy temat , ale chciałam znaleść sama w dzienniku i właśnie się poddałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 12.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Spireo podziwiałam z mężem Twój taras i płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 12.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Spireo, ciagle Cie po cichu podczytuje pieknie sie u Ciebie robi - teraz takze i naokolo domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.08.2013 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Mam zaległości Ivy, torf można poszukać na tablica.pl. Taniej może wyjść obornik, Tatarak napisała o tym niżej. Moorela, ja jestem też zielona w sprawach ogrodowych. Rośliny wypisałam z otrzymanego zestawienia. Wczytuje się w rozpiski Elfir, podpytuję ją i mam nadzieję, że jakoś się uda. Powoli zaczynam pamiętać nazwy i odmiany, które mam znaleźć. Wolałabym chyba nawet zostać w domu i sadzić, ale gdzieś z córką trzeba wyjechać. Chociaż odkąd mamy taras i jest gdzie usiąść, to pijąc kawę na tarasie po powrocie z pracy czuję się jakbym byłą na wakacjach Co do Twardogóry, to od drogi do nas już blisko. Ale domu chyba nie widać. Płyty mają wykwity wapienne, ale to w betonie ponoć normalne. Wyglądają bardzo fajnie Może mogłyby być bardziej jednolite, ale ogólnie jestem z nich bardzo zadowolona. Sam pomysł na placyk również. Wykonawcę podeślę na priv. Greywolf, dzięki za pomysł z Vago. Tylko mi w nich wygodnie Płyty jeszcze zostały, bo będzie robiona jeszcze ścieżka w głębi ogrodu i między grządkami w warzywniaku. Kakusek, podmurówka ma chyba 20 cm wysokości, długa ma 2,5m. Ona prawie nie jest wkopana, tylko trochę podsypana. Wkopane i zabetonowane są same słupki. Niestety nie powiem na jaką głębokość wkopano słupki. Nie było mnie przy tym, jednak raczej nie były lokowane raczej poniżej poziomu gruntu (słupki nie były takie długie). Onoa, fugę dobrał wykończeniowiec, wiem jedynie, że jest to zwykła fuga (w sensie nie epoksydowa) i jeśli dobrze pamiętam - Mapei). Basia i Mayadaski, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.09.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Spireo powiedz mi ,przy tarasie drewnianym,jak są szparki pomiędzy deskami i coś wpadnie,coś co gnije i śmierdzi (jedzenie,liście) to co wtedy.My już od roku mamy deski kupione,a dzisiaj sąsiadka mi to pytanie zadała i zaczęłam się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.09.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Basia, mamy ok. 4-5mm. Jeśli wpadnie coś wartościowego, to zawsze można odkręcić dechę. Raz wpadła jakaś ważna kartka, a jeszcze nie było placyku, to A. wciskał się pod taras i wyciągnął Jedzenie - to raczej jakieś okruchy. Liście chyba też raczej nie wpadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.10.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 a zamierzacie ten murek malować? nie żebym uważała, że tego potrzebuje - wygląda betonowo, do podjazdu, płyt i w ogóle stylu Waszego domu pasuje moim zdaniem bardzo dobrze. sama bym chciała taki mieć, ale jaki pisałam dłuuuuga jest historia o tym, dlaczego mieć nie będę kiedyś pewnie opowiem, ale na razie wolę unikać mylących streszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.10.2013 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Tatarak, podstawowy problem z murkiem to jego wysokość. Umknęło nam to, że mamy różnicę poziomów i przy wjeździe jest dosypana ziemia. Przy murku już tej ziemi nie ma. Od strony domu będzie zasłonięty trawami. Od zewnątrz będzie widoczny w całości. Drugi problem, to jego struktura. Niby jest ok, ale w zasadzie chodziło mi o gładki beton, który powinien być ładnie przetarty. Na plus, że specjalnie ekipa kupiła nowe szalunki, żeby wyszło wszystko prosto. Jednak beton nie był z beczki tylko rozrabiany i m.in. dlatego jest chropowaty. Opcje są trzy, albo zostaje tak jak jest, albo otynkujemy tynkiem z elewacji, bo zostało wiadro, albo pomalujemy farbą do betonów. Nie wiem natomiast, czy na tym etapie można go jeszcze przetrzeć (pewnie nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 16.10.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Murek wygląda fajnie Czy on ma służyć też do siedzenia czy tylko ozdobnie? Bardzo mi się podobają płyty, chyba zgapię Spirea, mam pytanie o lampę w sypialni. (chcę zmienić córce w pokoju bo obecne - rózowe- kompletnie nie pasują). Czy 2 takie lampy wystarczą za główne światło w pokoju dziecka? Czy to jednak jest bardziej nastrojowe oświetlenie? Edytowane 16 Października 2013 przez sheenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.10.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Przy podjeździe na murku będzie zamontowane drewniane siedzisko (na ok. 2m). Coś w tym rodzaju http://www.artbud.pl/pl/p/Siedzisko-drewniane-konstrukcja-drewno-iglaste-zlszt/26573 . Pytasz o tę lampę z sypialni? Raczej nie. Ona daje takie przytłumione światło i chyba nawet gdyby były dwie, mogłoby być za mało. Chyba, że chodzi o klimatyczne oświetlenie, a to konkretne zapewni lampka na biurku, nocna itp. U nas jest problem właśnie ze słabym światłem. Mała ma lampę, która jej się podobała (takie ledowe "słońce" z ikei). Jest jednak za słaba. Są dodatkowe lampki, ale pewnie trzeba będzie ją zmienić na coś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 16.10.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Spirea, dzięki. Pytam o lampę w sypialni U córki też oprócz górnych są jeszcze 3 lampki, ale potrzeba jednak coś górnego i mocnego przy układaniu klocków czy po prostu zabawie na dywanie. to co mamy nawet moglobyby być, ale wizualnie mi nie leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oktem 24.10.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Spirea oglądam Twój dziennik z budowy i bardzo spodobały mi się schody, chciałbym zapytać czy możecie podać mi namiary na firmę, która je wykonywała i jeśli to nie problem przybliżony koszt takiego rozwiązania. właśnie rozpocząłem budowę swojego domu i stalowe schody jak dla mnie są o wiele fajniejszym rozwiązaniem niż lane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onoa 24.10.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 hej Spirea . Doczytałam się , że prawie wszystko malowałaś białym Dekoralem . Wybrałaś lateksową ? Pamiętasz może konkretnie jaką ? no i czy się sprawdza w " praniu " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.10.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Oktem, konstrukcję stalową robił Norbtech (p. Snela), a stopnie stolarz. Całość kosztowała 23 tys., nie pamiętam ile z tego kosztowała balustrada na antresoli. Onoa, robiliśmy pół na pół Dekoralem i Parą. Dekoral to była zwykła Śnieżka i nie jestem z niej zadowolona. Ale nie dlatego, że jest kiepska, tylko dlatego, że pomalowaliśmy nią miejsca, które powinny być zrobione farbą zmywalną. Ściana jest teraz pobrudzona i będziemy ją przemalowywać na zmywalną Parę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 04.11.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 witaj Spirea, w sprawie wielopniowego drzewa na front, jeśli jeszcze nie wybrałaś, polecam (już z własnego doświadczenia) świdośliwę 'autumn brilliance': http://www.springgrovenursery.com/amelanchier-serviceberry/autumn-brilliance-serviceberry/http://greenfusestock.photoshelter.com/gallery-image/Botanicals-Trees/G0000ADj.90zcmoc/I0000gLtqxMlNMmM kupowałem przez internet w szkółce z woj. opolskiego. Na jasień przebarwiła się oszałamiająco (mimo, że to niewiele ponad 1 m drzewko), a pień już u takiej młodej rośliny ma ciekawy szary kolor, podobnie do buków w moim żywopłocie; polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts