Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę że po cięciu ceramiki już prawie nie zostało śladu - super ;)

No i dach wygląda też super!

Faktycznie wygląda że szeroki kąt fałszował trochę perspektywę, ale przy tej ogniskowej nie ma się co dziwić.

Jaki planujecie dać styropian na elewację? EPS-200?

Twardy styropian - musielibyście dać XPS, ale raz że on drogi, a dwa że parametry cieplne jednak gorsze niż wszelkie EPS-y :(

Salik, jaki dokładnie to jeszcze nie wiem, bo na razie dałam wolną rękę wykonawcy, który ma dobrać uwzględniając swoje doświadczenia. Podałam tylko, że ma być 20cm i ma wycenić wiariatn zwykły i szary i że budujemy dom energooszczędny. Na razie pytał czy chcemy 2 x 10 i na przekładkę czy 20cm w jednym kawałku frezowany. Ma wycenić ten frezowany, z tego, co pamiętam taki jest lepszy. Zobaczymy jednak jaka wyjdzie cena. Zapytał też o ten XPS, ma zrobić tak jak uważa, ale właśnie muszę posprawdzać te lambdy. Czy EPS to po prostu zwykły styropian?

Muszę znać wycenę, bo nie wiem ile nam kasy zostanie na wykończenie, a przez to na jakie materiały możemy sobie pozwolić. Wstępnie wychodziły mi jakieś koszmarne kwoty, więc mam nadzieję, że się miło rozczaruję.

coś czytałam na ten temat, EPS to zgodne z obowiązującą normą oznaczenie styropianu. jak jest EPS to znaczy, że mamy co czynienia ze styro właśnie.

ciekawa jestem właśnie, jak lepiej ten styropian na elewację dawać - jedną warstwą czy na przekładkę. daj znać, co Twój wykonawca poleca i jak to uzasadnia, ok?

Jareko jest z Warszawy. Kiedyś gdzieś pisał, że jak zamówienie przewyższy 20tys. to robi na terenie całej Polski. W związku z tym, że będziemy mieć trochę nietypowy montaż oraz z uwagi na lekturę wątków o błędach w montażu okien postanowiliśmy zamówić okna u Niego mimo odległości. Uznałam, że wtedy będę spokojna co do montażu. Wszystko dogrywaliśmy mailowo. W grudniu przyjechał na pomiary.

Sposób montażu jest skutkiem rolet integro i wysokich okien. Większość okien mamy na 2,4m. Skrzynka takiej rolety to 20,5 cm. Ze względów, o których kiedyś pisałam wybraliśmy rolety integro. One wymagają wrzucenia jeszcze na wysokość skrzynki przynajmniej 2-3cm styroduru np., żeby zminimalizować mostki cieplne. Do tego nie chcieliśmy, aby było widać skrzynkę na elewacji. Szukaliśmy różnych pomysłów na wyeksponowanie takiej skrzynki, np. metalową listwą itd., ale nasz dom z założenia ma być kompletnie prosty i bez specjalnych dodatków na elewacji poza tymi już zaplanowanymi w projekcie. Trzeba było więc tę skrzynkę schować. Na forum pojawiały się dwie możliwości albo cofnąć nadproże albo zastosować poszerzenia systemowe. My właśnie mamy ten drugi sposób - dzięki niemu chowamy roletę pod elewację (ale przy cofnięciu okna, bo nawet 20cm nie starczy) i w związku z obłożeniem dookoła styropianem ma być to bardzo ciepłe miejsce. Tak przynajmniej gwarantuje Jareko. I mam nadzieję, że się nie myli. Montaż w warstwie ocieplenia był analizowany, ale przy integro i ich schowaniu pod elewację musielibyśmy dać 30 cm styropianu.

Rolety - jasne :)

My w końcu zrezygnowaliśmy z rolet, ale też zrezygnowaliśmy (prawie) z montażu w warstwie ocieplenia.

Czyli mówisz że będziecie mieli skrzynkę 20.5cm, przy 20cm styropianu i jeszcze ocieploną, bez cofania nadproża i bez wystających elementów izolacji?

Bo ja tego jakoś nie widzę (wyobraźnia).

Nadproże macie tak jak u nas - zlicowane ze ścianą.

No to jak na to się da skrzynkę 20.5cm to będzie wystawało?

Chyba że skrzynka idzie pod nadproże i zmniejsza wysokość okna?

Edytowane przez salik

Tak ma podobno wyjść, ale jak pisałam wyżej okno będzie cofnięte. Ogólnie jest tak, że otwory mamy zrobione wyższe o 25cm niż wysokość okna. To 25cm to będzie poszerzenie systemowe. Tam przyjdzie ten styrodur i skrzynka rolety. Okna będą cofnięte na tyle, aby skrzynka schowała się w warstwie ocieplenia. Poszerzenia będą na całym obwodzie i będą potem obłożone styropianem od zewnątrz i wewnątrz. Na to tynk, więc nie będzie nic widać. Przez to, że będzie to obłożone styropianem ma to być ciepłe miejsce. Podobno tak się też robi w domach pasywnych. Zobaczymy.

Nie no - my temat rolet ciągnęliśmy mocno zanim wbiliśmy jeszcze pierwszą łopatę, ale zakodowałem sobie jakoś dziwacznie że bez większej ilości styropianu się nie da.

Ale może to dlatego że cały czas rozmawialiśmy o montażu okien w warstwie ocieplenia :(

Teraz się nie da, bo popsułoby to nam całkowicie elewację i zmniejszyło wysokość okien do 2m, a to odpada.

Widzę że znowu nocny marek z Ciebie ;-)

Witam się u Ciebie i zarazem ujawniam ;). Przyznaję się bez bicia, że czasem podglądam co słychać w Twoim domostwie. Bardzo podoba mi się Twój dom :) Czytałam, że planujecie wyspę z płytą gazową i powstał problem doprowadzenia gazu do płyty. Czy orientowaliście się co zrobić z tym fantem i jak ten problem rozwiązać?

Pozdrawiam

witam i dalej zapraszam :)

orientowaliśmy się i ... zdecydowaliśmy się na elektryczną. Jest parę sposobów, ale nie ma znaleźliśmy takich, które doprowadzą rurę "niezauważalnie". Były takie chyba dwa wątki na forum. Możesz też zajrzeć do dziennika Majkiego i komentarzy. Pytałam tam o sposoby, bo ma gazówkę, ale On ma półwysep i na ścianie jest taki panel, pod którym idzie gaz. W komentarzach podał mi jeszcze parę innych sposobów, ale u nas nie wchodziłyby w rachubę. Np. puszczeniu rury od góry i zrobienie z tego jakiejś kolumienki. Tu jest coś takiego, chociaż nie wiem, czy akurat w środku idzie rura.

kit20..jpg

My mamy za mało miejsca na puszczanie rury od góry. Inny wariant to puszczenie rury po podłodze, ale musiałby być na niej jakiś zdejmowalny panel, przez który przechodziłoby powietrze. To z kolei brudziłoby się. Ogólnie sprawa nie jest prosta przy naszych przepisach. Reklamują kuchnie z gazówkami na wyspie, ale nie mają pomysłu jak to rozwiązać. Jak pytałam gdzieś w sklepie, to powiedzieli mi, że po stropie piwnicy. Tylko, że trzeba mieć piwnicę.

Cóż, gotować będziemy na elektrycznej, a na wypadek braku prądu będziemy chyba trzymać jakąś turystyczną maszynkę z butlą gazową ;)

Cóż, gotować będziemy na elektrycznej, a na wypadek braku prądu będziemy chyba trzymać jakąś turystyczną maszynkę z butlą gazową ;)

My chcemy to rozwiązać w ten sposób że zrobimy dodatkowy zawór w kotłowni (gaz będzie tylko tam) do którego w razie potrzeby podepniemy kuchenkę 'turystyczną' :)

Spójrz na to tak - odpadnie Wam problem ciągnięcia gazu przez pół domu.

A właśnie - mieliście rozrysowaną instalację gazową na projekcie?

Bo ja dopiero wczoraj doczytałem że jak ktoś nie miał na projekcie, to trzeba robić oddzielne projekt wewnętrznej instalacji gazowej i występować o pozwolenie na budowę (instalacji gazowej) :(

Znaczy u nas nic nie było, więc jutro będę dzwonił do gazowni, kogo polecają do projektu (musi to być ktoś z uprawnieniami i do tego znający 'teren').

niezły pomysł z tym zaworem :)

przez dom nie mieliśmy ciągnąc, tylko puścić osobną rurkę już na działce w stronę kuchni.

Właśnie jestem na etapie tych sprawa gazowych, tylko nie mogę zebrać się i napisać do koleżanki, która jest bardziej zorientowana. W projekcie mamy narysowaną linię, gdzie idzie gaz. Mamy też warunki przyłącza. Zawarłam też umowę na przyłączenie i mają to zrobić w okolicach września/października. Wtedy też muszę rozpocząć odbiór. Do tego czasu jednak trzeba zrobić przyłącze od działki do domu i jak się ostatnio dowiedziałam do tego projekt. Pewnie tak samo, jak było z instalacją wodną. Nie wiem natomiast nic o pozwoleniu. Przy wodzie robiłam tylko uzgodnienie z ZUDP. Muszę się za to zabrać, bo potem obudzimy się z ręką w nocniku.

Płytę kup koniecznie indukcyjną, nie zwykłą elektryczną - trzeba na początku trochę zainwestować w garnki, ale komfort gotowania na indukcji jest nieporównywalny! przerabiałam gaz i elektryczne, od 5 lat mam indukcję i w życiu nie zmienię jej na nic innego. szybko osiąga zadaną temp, doskonale się reguluje moc grzania, płyta się nie przypala, szybko stygnie, łatwo czyści. jedyny minus to cena zakupu :)