Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

jedyny minus to cena zakupu :)
już nie, teraz płyty indukcyjne kosztują tyle samo, co elektryczne. No i garnki nadają się też zupełnie zwykłe, żeliwne, choć oczywiście na dedykowanych do indukcji gotuje się oszczędniej. I płyta jest faktycznie chłodniejsza po gotowaniu. Chociaż sama mam garnki za 500, nie 2500, i też jest ok.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spirea dzięki za odp. Ta rura z sufitu mi się całkiem nie widzi ;). Jedynie co pozostaje to pociągnąć w tym korycie, ale tu się pojawia kolejny problem- podłogówka. No nic mam jeszcze dużo czasu na przemyślenia i jak nic nie wymyślę to pewnie też zainwestuję w płytę indukcyjną. Garnki do nie już mam, choć o tym całkiem nie dawno się dowiedziałam :p

a widzisz, jak ten postęp pędzi. moja płyta "widzi" tylko garnki dedykowane :)

niemożliwe :) Pewnie nie widzi zwykłych emaliowanych, ale stare żeliwne na bank. Test: garnek się będzie nadawał na indukcję, jeśli dno przyciąga magnes. Z tym, że lepiej, aby miał idealnie równe dno, bo inaczej porysuje płytę (tak nas załatwiła jedna - nowa zresztą - patelnia z ikea).

Spirea a z ktorego skladu budowlanego mieliscie wycene na dachowke Nelskamp Nibra G10 ,bo nie moge znalezc we Wroclawiu.Napisz na priva jak mozesz:)a dach jest piekny.....

Spirea ma na dachu Meyer-Holsena Piano.

I pamiętam że pisała iż u niej Nibra G10 była droższa niż M-H (w przeciwieństwie np. do cen u mnie, gdzie Nibra G10 wyszła dużo taniej niż inne ceramiczne płaskie dachówki).

Tak jak napisał Salik - mamy Meyer Holsen Piano. Nibrę wyceniałam Millenium Project z Długołęki. Mieli wtedy G10 w dwóch kolorach w promocji. Te kolory wychodziły taniej. Cynkowoszara (chyba taka jaką ma Salik) wyszła mi trochę drożej od Piano.

Co do płyty, to na pewno będzie indukcyjna. Widziałam, że już za 1,3k można kupić. Trzeba będzie posprawdzać czy taka wystarczy czy trzeba brać jakąś lepszą/droższą.

Edytowane przez Spirea

umawianie w trakcie, śnieg stopniał i po wrzuceniu zdjęć ktoś z forum miał jakieś wątpliwości. Do dzisiaj je wyjaśniamy. Jak sprawa będzie jasna napiszę. Mam nadzieję, dzisiaj lub jutro.

Przypadkiem dzisiaj trafiłam na Pani posty i dziennik,jestem tą "panią",która najpierw Pani - przez pomyłkę - prosiła o opinię o dachu na podstawie przesłanych zdjęć ,a teraz wyraża Pani krzywdzącą dla mnie opinię.Po pierwsze cenik dachówki Meyer Holsen jest w euro,w momencie wyceny musimy przyjmować aktualny kurs sprzedażowy banku,czasami w ciagu bardzo krótkiego czasu zmiana kursu powoduje bardzo dużą różnicę w cenie,czasami trzeba to sprawdzić.Zdjęcia przesłane do nas przedstawiały zbliżenia Pani dachu i chyba Pani sama była zaniepokojona jego wyglądem,ja też wyraziłam naszą opinię.Prosiła Pani o wyjasnienie wątpliwości,wyjaśniłam je a fakt zakupu dachówki tam, gdzie Pani kupiła spowodował tylko zdziwienie,że na pewne rzeczy nie zwrócono uwagi - wentylacja dachu.Szkoda,ze na forum nie zamieściła Pani tych samych zdjęć,które przesłała Pani do nas.Moja nieuprzejmość polegała na -wg.Pani- zwróceniu uwagi na niechlujne wykonanie -tak to wyglądało na zdjeciach-,cięte dachówki nie zamalowane,zapytaniu o dachówki wentylacyjne,element wietrzenia okapu.Zdjęcia ,które pojawiły się na forum,to już zupełnie inaczej wyglądający dach,mnie Pani prosiła o opinię na zupełnie innym etapie i nie miało to nic wspólnego z nieuprzejmością.

Z poważaniem Małgorzata Borkowska

Co do płyty, to na pewno będzie indukcyjna. Widziałam, że już za 1,3k można kupić. Trzeba będzie posprawdzać czy taka wystarczy czy trzeba brać jakąś lepszą/droższą.

Ja mam taką właśnie za 1400 bodajże i jest ok. Pewnie, że te za 2k mają ładniejszy design i funkcję opóźnienia włączania/ wyłączania (moja tego nie ma), ale cóż, kupiliśmy taką, a nie inną. Warto tylko zwrócić uwagę na to, że najtańsze czasem mają opcję grzania pulsacyjnego (bodajże gorenje tak miało w jednym modelu) - tzn. poziom mocy 6/9 nie oznaczał słabszej podawanej mocy, tylko maksymalną, ale przez pewien czas. Nie jest to optymalne.

No i czasem droższe modele mają na wszystkich polach booster/ różny sposób rozłożenia mocy w polach grzewczych oraz rożne minimalne średnice garnków.

Mój electrolux ma boostera na 2 polach (i tak rzadko z tego korzystam), no i okrągłe zaznaczone pola, a nie np. same krzyżyki. Poza tym gotuje i wszystko pięknie działa.

Przypadkiem dzisiaj trafiłam na Pani posty i dziennik,jestem tą "panią",która najpierw Pani - przez pomyłkę - prosiła o opinię o dachu na podstawie przesłanych zdjęć ,a teraz wyraża Pani krzywdzącą dla mnie opinię.Po pierwsze cenik dachówki Meyer Holsen jest w euro,w momencie wyceny musimy przyjmować aktualny kurs sprzedażowy banku,czasami w ciagu bardzo krótkiego czasu zmiana kursu powoduje bardzo dużą różnicę w cenie,czasami trzeba to sprawdzić.Zdjęcia przesłane do nas przedstawiały zbliżenia Pani dachu i chyba Pani sama była zaniepokojona jego wyglądem,ja też wyraziłam naszą opinię.Prosiła Pani o wyjasnienie wątpliwości,wyjaśniłam je a fakt zakupu dachówki tam, gdzie Pani kupiła spowodował tylko zdziwienie,że na pewne rzeczy nie zwrócono uwagi - wentylacja dachu.Szkoda,ze na forum nie zamieściła Pani tych samych zdjęć,które przesłała Pani do nas.Moja nieuprzejmość polegała na -wg.Pani- zwróceniu uwagi na niechlujne wykonanie -tak to wyglądało na zdjeciach-,cięte dachówki nie zamalowane,zapytaniu o dachówki wentylacyjne,element wietrzenia okapu.Zdjęcia ,które pojawiły się na forum,to już zupełnie inaczej wyglądający dach,mnie Pani prosiła o opinię na zupełnie innym etapie i nie miało to nic wspólnego z nieuprzejmością.

Z poważaniem Małgorzata Borkowska

Witam,

Pani Małgorzato, nie miałam zamiaru wystawić Pani krzywdzącej opinii. Jeśli tak to Pani odebrałą to przepraszam. Tak jak napisałam zdjęcia trafiły do Pani przypadkiem, gdyż byłam zaniepokojona dachem po zwróceniu uwagi na forum i przesyłałam je kierownikowi budowy. Te uwagi dotyczyły tych samych zdjęć, które trafiły do Pani. Były i są umieszczone od początku na forum - wpis z 31 stycznia br http://forum.muratordom.pl/blog.php?b=112425&goto=prev W związku z uwagami Pani i forumowiczów założyłam też dodatkowy wątek, aby wyjaśnić wszelkie wątpliwości. Jak się okazało część "problemów" z dachem wynikała z pyłu, który spłukał deszcz, część z przekłamań zdjęć. Nie wiem do dzisiaj, czy nie ma też racji jeden z forumowiczów, o tym, że dach nie został "wyprowadzony". Co do wentylacji, o której Pani wspomniała rozmawiałam na razie z wykonawcami. Skorzystałam z Pani uprzejmości i poprosiłam o dalsze uwagi. Moje subiektywne odczucie było jednak takie, że niektóre uwagi, czy też sposób ich wyrażenia, pojawiły się wtedy, kiedy podałam kto był sprzedawcą dachówki. Kiedy tak prawdę mówiąc jeśli ktoś zawinił, to zawinił dekarz czy cieśla. |Rozważałam, czy nie podesłać nowych zdjęć, ale uznałam, że może to być odebrane jako bronienie sprzedawcy. Może nie powinnam pisać wprost opinii kierownika.

Co do ceny, to wiem, że są w euro, bo wycenę od sprzedawcy dostałam w euro. Ceny porównywałam wg tych samych elementów i wg tego samego kursu.

wjazd na 5m jest wystarczający. Przy pracach nad projektem mierzyłam szerokość dwóch miejsc parkingowych pod naszym blokiem. Było coś koło dwóch metrów. Wjedzie się więc bez problemu. Miejsce po bokach to inna sprawa. My powiększaliśmy, żeby można było swobodnie wysiąść, wsiąść, zapiąć dziecko i przejść do kotłowni przy zaparkowanych autach i np, postawić rower itp.