Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiem, że rekuperatory.pl zawsze wychodzą drożej. Może w Warszawie są po prostu takie stawki. Ja miałam jeszcze chyba dwie oferty i też na poziomie 20 tys.

Znaczy te oferty to nie z firmy rekuperatory.pl, tylko chodziło mi o to że same urządzenia to właśnie te konkretne serii Aeris (których dystrybutorem w PL jest rekuperatory.pl)

Niestety obawiam się że tutaj odległość ma znaczenie i pewnie firma z Wrocka raczej nie przyjedzie do Wawy :(

U mnie właśnie rozkładają się kanały. Wykonawca zaproponował centralę Danfossa, podobno wypas, ale i cena wypas- ok 10 tys. I właśnie główkujemy co tu zrobić. Czasu jeszcze trochę mamy, bo centralę założymy pewnie jesienią albo dopiero wiosną... W Łodzi w zeszłym roku zebraliśmy kilka ofert i wszystkie oscylowały wokól 19-22 tys.

A ja się nadal boksuję z gwc - chyba poczekam, aż będę mieć w ręce projekt i dostanę jakieś propozycje na pompę ciepła i kolektor - jeśli zdaniem specjalistów warunki gruntowe pozwolą, to pewnie będziemy robić poziomy (dużo tańszy), a wtedy już mi z "technicznej" strony działki nie starczy miejsca na gwc. z drugiej strony jeśli będzie konieczny kolektor pionowy, to pewnie na gwc nie starczy kasy i problem się sam rozwiąże :/

My raczej odpuszczamy GWC. Wolę zainwestować pewnie, bo w klimatyzację. W użytkowaniu wyjdzie drożej, ale za to większy komfort latem.

Spirea, mam pytanie do Ciebie w sprawie kozy i komina do niej. Czy zdecydowaliście się już na konkretny model? Pytam, bo pisałaś, że myślisz nad Dovre, które nam się też podobają. Tymczasem Mazo pisała coś o kolorze rury (szara/ czarna), która nie pasuje idealnie do Dovre, w przeciwieństwie do droższego Jotula.

Swoją drogą ekipa budująca namawia nas na normalny, murowany komin - że jednak pewniejszy i bezpieczniejszy niż rura w rurze. Ale brzydszy jednak :/

Nam kb cały czas truje, że ta rura to nieteges :) póki co rozważamy (z naciskiem na: ja rozważam) kozę Westfire, bo ona ma taki prosty wygląd i bezpośrednie podłączenie dopływu powietrza z zewnątrz. Dovre jest za bardzo wybajerowany jak na nasze potrzeby, muszę jeszcze luknąć na Jotula. Znacie inne kozy z bezpośrednim wlotem pow.?

Mają na pewno przedstawiciela w Cz-wie - mam zamiar go odwiedzić w marcu, więcej niestety nie znam. Ogólnie marka jest raczej nowa u nas w kraju.

Znalazłam jednego Jotula, który mi pasuje na oko i ma doprowadzenie powietrza, ale nigdzie nie widzę cen. To taka polityka firmy, że trzeba specjalnie dzwonić, żeby się dowiedzieć? bez sensu. jaka to jest półka w ogóle, bo pojęcia nie mam.

Rezygnujemy jednak z gwc.

O, Wy też?

Ja opisałem nasze rozterki w dzienniku i skończy się chyba też tym że zrezygnujemy z GWC, a przynajmniej na najbliższe 2 lata (przepusty w fundamentach i tak mamy zrobione, więc jakby co to się kiedyś puści...)

Madeleine - ale GWC, a klimatyzacja to 2 różne tematy.

Jedno daje co innego, drugie daje co innego.

Poza tym będziesz robiła klimatyzację na cały dom?

To są dopiero koszty...

Madeleine - ale GWC, a klimatyzacja to 2 różne tematy.

Jedno daje co innego, drugie daje co innego.

Poza tym będziesz robiła klimatyzację na cały dom?

To są dopiero koszty...

Tak i nie, bo GWC robilibyśmy po to, aby mieć chłodniej latem.

Klimę - tak, na całość. Z tym, że ja będę miała mały domek, tak rozplanowany, że instalacja klimy będzie mało skomplikowana. Drogo to nie wyjdzie - ten sam patent mam teraz w mieszkaniu.

Tak i nie, bo GWC robilibyśmy po to, aby mieć chłodniej latem.

Tylko że GWC Ci da może na poziomie całego mieszkania z 1 stopień mniej.

No i klima nic nie daje zimą, poza tym że jeszcze bardziej osusza powietrze.

Klimę - tak, na całość. Z tym, że ja będę miała mały domek, tak rozplanowany, że instalacja klimy będzie mało skomplikowana. Drogo to nie wyjdzie - ten sam patent mam teraz w mieszkaniu.

I będziesz miała tę klimę razem z wentylacją mechaniczną?

to czemu ten Mistral kosztuje tylko 7,5k. To jakaś niższa półka?

My nawet nie mamy przepustu do gwc. Będę jeszcze rozmawiać z firmą od WM czy robić czy nie. Prawda jest taka, że przez najbliższe 5 lat będzie jeszcze się pakować kasę w dom - wykończenie, pełne umeblowanie, elewacja, ogrodzenie, zagospodarowanie terenu, ogród. Znając życie w międzyczasie będzie jakaś zmiana samochodu. Potem trochę oddechu, a potem trzeba będzie pomyśleć o wcześniejszej spłacie kredytu. Sądzę, że jak teraz nie zrobi się gwc, to już potem zawsze będzie się odkładać.