salik 19.02.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 U nas generalnie 2 oferty na rekuperatorach Aeris (ComfoAir) 550 sprzedawanych przez rekuperatory.pl i druga na czymś innym (ale podobny poziom cenowy). Ale i sam rekuperator, jak i robocizna sporo droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.02.2011 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 wiem, że rekuperatory.pl zawsze wychodzą drożej. Może w Warszawie są po prostu takie stawki. Ja miałam jeszcze chyba dwie oferty i też na poziomie 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.02.2011 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 wiem, że rekuperatory.pl zawsze wychodzą drożej. Może w Warszawie są po prostu takie stawki. Ja miałam jeszcze chyba dwie oferty i też na poziomie 20 tys. Znaczy te oferty to nie z firmy rekuperatory.pl, tylko chodziło mi o to że same urządzenia to właśnie te konkretne serii Aeris (których dystrybutorem w PL jest rekuperatory.pl) Niestety obawiam się że tutaj odległość ma znaczenie i pewnie firma z Wrocka raczej nie przyjedzie do Wawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.02.2011 02:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 podejrzewam, że nie byłoby to opłacalne. Pojawiają się 2-3 razy na budowie. Potem jeszcze serwis. Jak doliczyliby za transport, to mogłoby Tobie wyjść na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.02.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 mogę Ci podesłać wycenę mojego domu na maila. z firmy rekuperatory.pl, oni mają oddziały chyba w kilku regionach Polski, np. do mnie do Bytomia ma przyjechać z Krakowa.Mozesz sobie dla celów poglądowych porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.02.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 ocz`ywiście chodziło mi o wycenę wentylacji mechanicznej + GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.02.2011 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Basia, jeśli możesz to podeślij mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.02.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 To ja też poproszę - mam od nich wycenę z Wawy, ciekawe jak się różnią ceny choćby samej centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 23.02.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 U mnie właśnie rozkładają się kanały. Wykonawca zaproponował centralę Danfossa, podobno wypas, ale i cena wypas- ok 10 tys. I właśnie główkujemy co tu zrobić. Czasu jeszcze trochę mamy, bo centralę założymy pewnie jesienią albo dopiero wiosną... W Łodzi w zeszłym roku zebraliśmy kilka ofert i wszystkie oscylowały wokól 19-22 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.02.2011 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 ja w zasadzie dokonałam wyboru firmy z doświadczeniem i w wyborze centrali polegam na nich. Sprzęt AGD dobiorę, ale rekuperatora już niezbyt. W przyszłym tygodniu odwiedzę ich i poznam aktualne warunki. Rezygnujemy jednak z gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.02.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 A ja się nadal boksuję z gwc - chyba poczekam, aż będę mieć w ręce projekt i dostanę jakieś propozycje na pompę ciepła i kolektor - jeśli zdaniem specjalistów warunki gruntowe pozwolą, to pewnie będziemy robić poziomy (dużo tańszy), a wtedy już mi z "technicznej" strony działki nie starczy miejsca na gwc. z drugiej strony jeśli będzie konieczny kolektor pionowy, to pewnie na gwc nie starczy kasy i problem się sam rozwiąże :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 23.02.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 My raczej odpuszczamy GWC. Wolę zainwestować pewnie, bo w klimatyzację. W użytkowaniu wyjdzie drożej, ale za to większy komfort latem. Spirea, mam pytanie do Ciebie w sprawie kozy i komina do niej. Czy zdecydowaliście się już na konkretny model? Pytam, bo pisałaś, że myślisz nad Dovre, które nam się też podobają. Tymczasem Mazo pisała coś o kolorze rury (szara/ czarna), która nie pasuje idealnie do Dovre, w przeciwieństwie do droższego Jotula. Swoją drogą ekipa budująca namawia nas na normalny, murowany komin - że jednak pewniejszy i bezpieczniejszy niż rura w rurze. Ale brzydszy jednak :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.02.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Nam kb cały czas truje, że ta rura to nieteges póki co rozważamy (z naciskiem na: ja rozważam) kozę Westfire, bo ona ma taki prosty wygląd i bezpośrednie podłączenie dopływu powietrza z zewnątrz. Dovre jest za bardzo wybajerowany jak na nasze potrzeby, muszę jeszcze luknąć na Jotula. Znacie inne kozy z bezpośrednim wlotem pow.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 23.02.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 O, Westfire. Nawet nie miałam świadomości jej istnienia. Nie wiecie może, gdzie można pooglądać te kozy na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.02.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Mają na pewno przedstawiciela w Cz-wie - mam zamiar go odwiedzić w marcu, więcej niestety nie znam. Ogólnie marka jest raczej nowa u nas w kraju. Znalazłam jednego Jotula, który mi pasuje na oko i ma doprowadzenie powietrza, ale nigdzie nie widzę cen. To taka polityka firmy, że trzeba specjalnie dzwonić, żeby się dowiedzieć? bez sensu. jaka to jest półka w ogóle, bo pojęcia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.02.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 U mnie właśnie rozkładają się kanały. Wykonawca zaproponował centralę Danfossa, podobno wypas, ale i cena wypas- ok 10 tys. E, 10k za centralę to jest normalna cena (jeśli wydajność to coś więcej niż 300m3/h). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.02.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Rezygnujemy jednak z gwc. O, Wy też? Ja opisałem nasze rozterki w dzienniku i skończy się chyba też tym że zrezygnujemy z GWC, a przynajmniej na najbliższe 2 lata (przepusty w fundamentach i tak mamy zrobione, więc jakby co to się kiedyś puści...) Madeleine - ale GWC, a klimatyzacja to 2 różne tematy. Jedno daje co innego, drugie daje co innego. Poza tym będziesz robiła klimatyzację na cały dom? To są dopiero koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 23.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Madeleine - ale GWC, a klimatyzacja to 2 różne tematy. Jedno daje co innego, drugie daje co innego. Poza tym będziesz robiła klimatyzację na cały dom? To są dopiero koszty... Tak i nie, bo GWC robilibyśmy po to, aby mieć chłodniej latem. Klimę - tak, na całość. Z tym, że ja będę miała mały domek, tak rozplanowany, że instalacja klimy będzie mało skomplikowana. Drogo to nie wyjdzie - ten sam patent mam teraz w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.02.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Tak i nie, bo GWC robilibyśmy po to, aby mieć chłodniej latem. Tylko że GWC Ci da może na poziomie całego mieszkania z 1 stopień mniej. No i klima nic nie daje zimą, poza tym że jeszcze bardziej osusza powietrze. Klimę - tak, na całość. Z tym, że ja będę miała mały domek, tak rozplanowany, że instalacja klimy będzie mało skomplikowana. Drogo to nie wyjdzie - ten sam patent mam teraz w mieszkaniu. I będziesz miała tę klimę razem z wentylacją mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.02.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 to czemu ten Mistral kosztuje tylko 7,5k. To jakaś niższa półka?My nawet nie mamy przepustu do gwc. Będę jeszcze rozmawiać z firmą od WM czy robić czy nie. Prawda jest taka, że przez najbliższe 5 lat będzie jeszcze się pakować kasę w dom - wykończenie, pełne umeblowanie, elewacja, ogrodzenie, zagospodarowanie terenu, ogród. Znając życie w międzyczasie będzie jakaś zmiana samochodu. Potem trochę oddechu, a potem trzeba będzie pomyśleć o wcześniejszej spłacie kredytu. Sądzę, że jak teraz nie zrobi się gwc, to już potem zawsze będzie się odkładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts