Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Niekoniecznie niższa półka, natomiast chodziło mi o to że 'wypasione' centrale to potrafią raczej 13-15k kosztować ;-)

Ale je się rzadko w domach montuje.

7-10k to jest raczej normalny przedział kosztowy.

Do tego na przykład polscy producenci są tańsi (nie znaczy gorsi), jedne rekuperatory posiadają taki wymiennik, inne - inny, jedne mają wstępną nagrzewnicę, inne nie i tak dalej.

U mnie w kilku wycenach były na przykład tańsze/droższe centrale, ale z reguły jak była tańsza centrala, to była z kolei droższa robocizna/pozostałe materiały, wiec suma sumarum wychodziło na to samo.

Jeśli chodzi jeszcze o GWC, to mnie odrzuca stosunek wymaganych nakładów do zysków.

Nie wiem czy jest sens się pakować w GWC dla 1-1.5 stopnia mniej latem i przy posiadaniu (najprawdopodobniej) wstępnej nagrzewnicy w centrali.

A nie wiem jak u Was, ale u mnie wszystkie wyceny wykonania GWC nie zawierały czasu pracy koparki - przy naszej ilości kopania wyszło mi że sama koparka to będzie koszt dochodzący do kilku tysięcy złotych :(

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziewczyny to Westfire ładnie wygląda.

Jeśli chodzi o dovre i rurę, to nam akurat podoba się taka, jaka jest w komplecie. Jotula gdzieś sprawdzałam i jest droższy od dovre.

To, co nas przekonało do dovre, to:

wydajność (8 kw, nominalna 10kw)

system dopalania spalin

wkładka kumulacyjna

popielnik

duża szyba

Jotul F 373 kosztuje ponad 8 tys., a moc ma 7kw.

1kw ma ogrzać 10m2. Nad jotulem można się jeszcze zastanawiać, ale westfire dla nas byłby za słaby (ma 5kw). Skoro Jotul jest droższy o 3 tys., to zostaje dovre.

Edytowane przez Spirea

Spireo, a jak zamierzasz z tego kominka korzystać - bo jeśli tylko w razie przedłużającej się awarii prądu, ewentualnie dla nastroju lub w najgorsze mrozy - czyli w sumie parę razy w roku, to nie musi mieć dużej mocy. (my tak planujemy) Do tego dogrzewać Cię będzie też rura :) a jaka jest w komplecie z Dovrem?

Tylko że GWC Ci da może na poziomie całego mieszkania z 1 stopień mniej.

No i klima nic nie daje zimą, poza tym że jeszcze bardziej osusza powietrze.

I będziesz miała tę klimę razem z wentylacją mechaniczną?

No właśnie. Żeby GWC wspomagało chłodzenie domu, wypadałoby mieć rolety zewnętrzne. Ja ich nie planuję.

Na problem osuszania powietrza będzie automatyka przy rekuperacji.

Klima oddzielnie raczej, z tego, co wiem (instalacje to temat męża).

Z tymi kominkami trzeba zbadać sprawę, żeby też nie przesadzić w drugą stronę, tzn. żeby w dobrze ocieplonym domu, po odpaleniu kominka, dało się wytrzymać. Jako, że u mnie kominek będzie służył wyłącznie do budowania nastroju, DGP nie planujemy - to mniejsza moc nie przeraża mnie jakoś bardzo.

Tutaj są zdjęcia różnych realizacji kominków i kóz i obok ceny:

http://www.tapis.pl/piece-piecyki/realizacje/

Generalnie Jotul to tak ze 2k więcej niż Dovre.

w razie awarii na pewno, dodatkowe grzanie, ale może też jako przejściowe (wtedy na pewno nie w całości, bo do dalszych pokoi ciepło nie dojdzie. Rura jest oczywiście do kupienia osobno. Dovre ma taką jak na folderach. Jest jasniejsza niż inne (np. od takiej, którą ma Irma).

Madeleine, a z czego wynika to, że Jotul to 2kw więcej niż Dovre. Ja słyszałam coś takiego ale jako porównanie kominkó francuskich (uniflam np.) do norweskich. Jotul i Dovre to norweskie firmy. Zakładałam więc, że to co podają jest wiarygodne.

Widziałam na żywo w ubiegłym roku na targach budowlanych w Hali Stulecia. Bardzo nam się spodobało. Wtedy byliśmy nastawieni na invicta antalya (ta Irmowa). Dovre do nas lepiej pasuje, bo invicta byłaby zbyt przysadzista i za niska. U Irmy jest ładnie wyeksponowana na podwyższeniu, więc taka panoramiczna koza wygląda dobrze. My potrzebujemy coś węższego i dłuższego.

Salik, wytłumacz mi jeszcze raz proszę, co to jest ta wstępna nagrzewnica? bo znowu mi się miesza :(:sick:

Taki element w centralach wentylacyjnych (rekuperatorach), który powoduje że wymiennik nie zamarza.

W centralach gdzie nie ma wstępnej nagrzewnicy, GWC jest zalecane w celu uzyskania tego samego efektu.

Samo GWC też korzysta z urządzenia zwanego nagrzewnicą :)

Madeleine - możesz napisać coś więcej o tej 'automatyce przy rekuperacji'?

Bo generalnie z WM jest taki problem że zimą powietrze ma dużo mniejszą wilgotność niż przy wentylacji grawitacyjnej.

Latem to super cecha, ale zimą - mocno niepożądana.

Są co prawda centrale z wymiennikiem entalpicznym, który daje dodatkowe kilka procent odzysku wilgotności, ale mało kto je instaluje.

No i ciekawi mnie jak będzie współdziałała osobna (centralna) instalacja klimatyzacji z WM - tak aby nie tworzyło się podciśnienie albo nadciśnienie.

Skoro już padł temat kóz i kominków - wszystkie planujecie dać rurę 'nierdzewkę' do kozy?

Bo moja żona twierdzi że taka rura nierdzewka wychodząca przez dach jej popsuje cały efekt dachu i nie chce za chiny ludowe słyszeć o nierdzewce (z tego co wiem nierdzewka wystarczy też przy kominkach o mniejszej mocy).

Patrzę na ten link podany pod Madeleine i martwi mnie to że większość kóz z realizacji jest podpiętych do komina, a nie do rury nierdzewki idącej pionowo w górę :(

bo większoć podlącza rurę do ściany. Puszczenie rury do góry ma sens przy pustce. Wtedy rura oddaje też ciepło całą swoją powierzchnią, chyba, że od samego dołu da się rurę tzw. dwupłaszczową czyli od razu z izolacją. U nas ma być tak, że do stropu nad pustką idzie rura kwasówka, od stropu w górę już nierdzewka ta dwupłaszczowa i wychodzi na zewnątrz bez komina. Już pisałam w Twoich komentarzach, że my z kolei nie chcieliśmy drugiego komina murowanego. Ostatnio tylko doczytałam, że ta rura ma być jakaś strasznie wysoka.

bo większoć podlącza rurę do ściany.

No tak, ale wtedy w tej ścianie musi być komin, bo przecież rura w ścianę nie wejdzie...

Już pisałam w Twoich komentarzach, że my z kolei nie chcieliśmy drugiego komina murowanego. Ostatnio tylko doczytałam, że ta rura ma być jakaś strasznie wysoka.

No pamiętam.

A nie będzie Cię raziła srebrna rura dyndająca nad czarnym dachem? :)

Pytam całkiem serio, jako kobietę ;-)

wiesz co, po pierwsze ona będzie raczej w antracycie (pytałam w formie Umet, to robią w każdym kolorze RAL). Po drugie, zwykle będę w środku domu i chyba nie będę zaprzątać sobie głowy tą rurą na dachu. Po trzecie blaszana rura będzie bardziej industrialna ;) A czy będzie mnie razić - pewnie okaże się, jak ją zobaczę

wiesz co, po pierwsze ona będzie raczej w antracycie (pytałam w formie Umet, to robią w każdym kolorze RAL).

O, to tego nie wiedziałem - w sensie że to nie musi być 'srebrna' rura.

To może zmienić postać rzeczy.

Muszę doczytać jaka może być maksymalna moc wkładu dla takiej rury...

Taki element w centralach wentylacyjnych (rekuperatorach), który powoduje że wymiennik nie zamarza.

W centralach gdzie nie ma wstępnej nagrzewnicy, GWC jest zalecane w celu uzyskania tego samego efektu.

Samo GWC też korzysta z urządzenia zwanego nagrzewnicą :)

Skoro już padł temat kóz i kominków - wszystkie planujecie dać rurę 'nierdzewkę' do kozy?

Bo moja żona twierdzi że taka rura nierdzewka wychodząca przez dach jej popsuje cały efekt dachu i nie chce za chiny ludowe słyszeć o nierdzewce (z tego co wiem nierdzewka wystarczy też przy kominkach o mniejszej mocy).

Czyli ta nagrzewnica to taka grzałka elektryczna? Bo są jeszcze takie centrale, które wykorzystują do odszraniania ciepło usuwanego powietrza (okresowo słabiej wentylując). Te grzałki do rozmrażania to słyszałam, że nieźle prąd pożerają :(

My myślimy o rurze nad dachem, takiej jak u Efilo (fotka w moich komentarzach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162239-Komentarze-do-Tatarakowego-Dziennika/page14) - tylko ona ma srebrną, a ja bym wolała ciemną pod kolor dachu.

Edytowane przez Tatarak

Czyli ta nagrzewnica to taka grzałka elektryczna? Bo są jeszcze takie centrale, które wykorzystują do odszraniania ciepło usuwanego powietrza (okresowo słabiej wentylując). Te grzałki do rozmrażania to słyszałam, że nieźle prąd pożerają :(

Bez przesady - przecież to nie działa non-stop, tylko się włącza co jakiś czas na chwilę.

My myślimy o rurze nad dachem, takiej jak u Efilo (fotka w moich komentarzach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162239-Komentarze-do-Tatarakowego-Dziennika/page14) - tylko ona ma srebrną, a ja bym wolała ciemną pod kolor dachu.

Coś nie widzę tam zdjęcia żadnego :(

A co do kominka - chodzi o to że nierdzewką się z reguły podpina kozy (mała moc) i małe kominki (też mała moc).

Typowa koza to do 10kW, a kominki to na przykład 15-20kW.

Nie pamiętam już czy ograniczeniem była temperatura spalin, czy coś innego ale generalnie do takiej nierdzewki (przekrój jest tutaj rzeczą wtórną) nie można podłączyć dowolnego kominka/kozy.