Madeleine 24.02.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Salik - nie mam pojęcia, ja się instalacjami kompletnie nie zajmuję. Ale klimy używa się wyłącznie latem, kiedy problem wilgotności jakby ma mniejsze znaczenie. Natomiast automatyka - będziemy mieć dom inteligentny, ze zintegrowanym co-tylko-się-da, więc jakoś to będzie (tzn. tym będzie zajmował się mąż ). Poza tym taniej jest nawilżać powietrze zimą poprzez - excuse le mot - mokre pieluchy tetrowe, niż GWC (nawilżacze się słabo nadają dla alergików). Obecnie mam w mieszkaniu wilgotność na poziomie 20-30% (a i to w porywach) i szczerze, nie bardzo mi to przeszkadza. Wentylacja mechaniczna. Tatarak, nIe umiem odnaleźć zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.02.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Spirea, jeszcze jedno pytanie - o rynny. Jakie dokładnie macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Coś nie widzę tam zdjęcia żadnego post nr 550 autorka Efilo. może spróbuj jeszcze raz stronę załadować. może spróbujcie skopiować link http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162239-Komentarze-do-Tatarakowego-Dziennika/page14, bo ostatnio te przekierowania na fm robią psikusy. (hmm mnie się normalnie wszystkie fotki tam otwierają). jak nie widać, to podeślijcie na priwa adresy i wyślę Wam mailem. Edytowane 24 Lutego 2011 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.02.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 dzięki, mam:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162239-Komentarze-do-Tatarakowego-Dziennika/page28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.02.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 to chyba zależy, ile masz w ustawieniach postów na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 25.02.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Spirea macie okna grafitowe bez faktury , gładkie jak aluminium? ja mam fakturę (m jak drewno). bałam się ,że na gładkich będą widoczne ryski po doczyszczaniu po tynkowaniu, malowaniu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.02.2011 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Moniko, pierwotnie zamawialiśmy antracyt z Jezierskiego. On ma taką fakturę żłobioną, jakby drewna. Nie podobało nam się to zbytnio, ale nie było innego, który nas satysfakcjonował. W związku z problemami z terminowością u Jezierskiego nasze zamówienie przeniesiono do Hekaplast. Oni też robią na Schuco, ale w przeciwieństwie do Jezierskiego, mają pełną kolorystykę Schuco. Jest sposo ładnych szarości. Mieliśmy już zamówioną antracytową bramę, więc zmiana koloru nie wchodziła w rachubę. W samym jednak antracycie mają dwa rodzaje - jeden z fakturą jak u Jezierskiego i drugi gładki. Ten z fakturą na próbniku w internecie wygląda w ogóle jak zielony. Zmieniliśmy więc na gładki. Do tynkowania i malowania będę kazać okna zabezpieczyć. Nie powinno być więc problemu, a okna na dobrych kilkanaście lat. Teraz dopiero doszłam, że one mogą mieć spory połysk???Salik!!! Widziałeś te próbniki na żywo czy tylko w katalogu? Błyszczą się mocno!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 26.02.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Spirea, ja widziałam wzornik Hekaplastu w Lakbudzie. Nie błyszczały się jakoś specjalnie, naprawdę fajny ten antracyt i też nad nim się zastanawiam. A właśnie, nie boicie się dominacji dużej powierzchni ciemnej bramy nad elewacją? Ja z jednej strony tak... ale z drugiej zauważyłam, że jeśli oglądam inspiracje, to właśnie takie zwracają moją uwagę, z bardzo ciemną stolarką (tyle, że tam raczej bram nie widać).Wzięłaś kolor jedno- czy dwustronny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 26.02.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 wiem zawsze się zabezpiecz,ale zawsze coś wyjdzie. u nas moje były z 2 grupy cenowej, a gładkie wyglądające jak aluminium były z 4 tzn. droższe. Moje są super prawie czarne. niestety środek ciemnobrązowy. czarnego rdzenia nie dało się zrobić. widać tylko przy otwarciu i to trzeba się przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.02.2011 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Madeleine, mamy kolor dwustronny. Nie podobają mi się dwukolorowe. Co do dominacji bramy. Parę osób mnie przestrzegało przed tym, ale na etapie zamawiania bramy i okine byliśmy zdecydowani na RenoDoor w titan metallic. Kontaktowałam się z architetką co o tym myśli, bo w wizualkach mamy szarości. Powiedziała, żeby brać ciemną bramę. Tak zrobiliśmy. Jasna (miała być taka jak u Efilo) bardzo mi się podobała, ale z kolei obawialiśmy się, że będzie za mdło. Jeśli uda nam się doprowadzić elewację do stanu z wizualek, czyli zrobić konstrukcję blaszanego zadaszenia, to dookoła bramy i drzwi docelowo ma być inny kolor elewacji. Mam nadzieję, że będzie ok. Jeśli nie, już nic nie zrobię. Brama już dawno zrobiona i czeka na montaż u sprzedawcy. Okna w produkcji. Mozemy kombinować z elewację. Moniko, bedziemy wymagać zabezpieczenia i zobaczymy. Jeśli miałam możliwość wzięcia innej faktury niz drewniana, to skorzystałam. Ta ze żłobieniami nie pasuje mi do szarości. Tak samo mam z drzwiami. Nie widziałam ładnych drewnianych drzwi w kolorze szarym. Zawsze będzie widać strukturę drewna. Nie wiem jak z redzeniem. Pytałam o to Jareko jeszcze przy Jezierskim i faktycznie są brązowe. Nie wiem, co jest w Hekaplaście. Czytałam tylko, że jakaś uszczelka jest szara czy czarna i podobno to wygląda lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 26.02.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 bramę też mam grafitową . na białym tle jest ok. Elewacja musi być bardzo prosta i ascetyczna , bez dużej ilości kolorów. u mnie biała z grafitem :yes:7016:yes:wystarczy. nawet mur będzie w kolorze 7016( chyba ,że zdecydujemy się na obłożony jasnym wapieniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.02.2011 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 czyli można i bez sztuczek pod daszkiem. Moniko, masz już zrobioną elewację? Szkoda, że nie mogę zgapić od Ciebie drzwi U nas takie jak Ty masz nie wchodzą w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 26.02.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 z drzwi jestem zadowolona. miałam takie w poprzednim domu tylko szersze. 1m otwierany + naświetle 60 cm. bonie ( 10 cm) poprzeczne.Elewacja koniec marca początek kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.02.2011 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 u Ciebie widać, że masz dom w mieście. My jesteśmy na wsi i dlatego obawiam się dać takie całej z szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 26.02.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 ja dam żaluzje od srodka na drzwi. też nie będą przejrzyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.02.2011 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 nie chodzi mi o przejrzystość, tylko o bezpieczeństwo. Bardziej skłaniałabym się do zrobienia drzwi pełnych niż całych szklonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Salik!!! Widziałeś te próbniki na żywo czy tylko w katalogu? Błyszczą się mocno!? Widziałem na żywo u jareko, i porównywałem ze swoim próbnikiem Jezierskiego. Ten wasz pierwotny antracyt był identyczny, a ten drugi się różnił tylko brakiem faktury. Ale o żadnym z nich bym nie powiedział że jest z połyskiem Ja bym chętnie też wziął antracyt na okna (albo jakiś szary), ale żona mówi że ona nie chce mieć takiej ciemnej elewacji i nie będzie żadnych jasnych kolorów w domu A o takim antracycie w środku w ogóle nie chce słyszeć Więc od środka będzie biały, a od zewnątrz - ciągle nie wiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.02.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Salik, a widzieliście na żywo takie dwukolorowe? moim zdaniem już lepiej z obu stron białe. taka jest zresztą nasza obecna koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.02.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Salik, a widzieliście na żywo takie dwukolorowe? moim zdaniem już lepiej z obu stron białe. taka jest zresztą nasza obecna koncepcja Widzieliśmy w salonie. W środku planujemy białe ściany, więc jakikolwiek kolor nie bardzo będzie pasował. A na zewnątrz z kolei białe okna się zleją zupełnie z elewacją i będzie to wyglądać fatalnie. Spirea - na czym planujecie montować płyty OSB? Bo widzę że nie liczysz żadnego stelaża. I dlaczego wykonawca chce od razu dawać ocieplanie zewnętrze po oknach? Tak chyba nikt nie robi elewacja ogólnie idzie jako jedna z ostatnich rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.02.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 no właśnie, u Jezierskiego płaci się tyle samo za jeden kolor jak za dwa. Ja też miałam sporo wątpliwości z ciemnymi oknami w środku. Pooglądałam sobie sporo zdjęć i jakoś się przekonałam i uznałam, że będzie ok. Podobny kolor będziemy mieć na podłodze. Sciany jasne, sporo okien, więc mam nadzieję, że ciemnicy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts