Spirea 17.11.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Cześć. Dzięki bardzo. Widze że mamy bardzo podobne domy. Jestem na etapie koncepcji, i musze trochę zmniejszyć pow. domu bo wyszł ok 230 m2 a chciałem 160-180m2. Wyszło tak chyba dlatego że na piętrze nie chciliśmy skosów tylko pełne ściany. I mam dylemat czy robić wyższą ściankę kolankową np 150 cm czy pełne piętro. pozdro witam ponownie my zaczynaliśmy ze ścianką od 70 cm i stanęło w okolicach 150 cm. To taka wysokość, że 50 cm od ściany jest już 1,9m, pod skosem spokojnie można postawić już biurko, łózko, wannę czy toaletę. Zwróć uwagę, że pewne ograniczenia może narzucić też decyzja o warunkach zabudowy - nasza była bardzo szczegółowa i do kalenicy ma by 9 m. Z tego m.in. względu musieliśmy zejść z kątem dachu z 40 na 38. Jeśli nie chcesz przekroczyć 180, to nie ma sensu robić piętra, chyba, że masz pomysł i potrzebę na strych. To wszystko trzeba jeszcze ogrzać. A jeszcze mam pytanko. Czytałem że ocieplasz dom styropianem Termoorganica Platinum 15 cm. Też o tym myślałem, ale boję się trochę że ściana ocieplona styropianem nie będzie oddychała. Wiesz może coś więcej na ten temat? Wełna z kolei oddycha, ale ma niższą przenikalność cieplną i trzeba dać jej min 20 cm by zapewnić energooszczędnośc budynku. pzdr taki jest plan, w grę wchodzi też fasada premium austrotherm. Są zwolennicy wełny i styropianu. My zdecydowaliśmy się na tym etapie na styropian na ściany i podłogę a wełnę na dach. Z tym oddychaniem były różne wątki na forum np ten http://forum.muratordom.pl/czy-sciana-oddycha-welna-czy-styropian-mity-i-fakty,t44269.htm z tego, co pamiętam to istotna jest wentylacja, dlatego skoro zdecydowaliśmy się na lepsze parametry ocieplenia, to będziemy robić mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 17.11.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 cześćdzięki za linka. Może rozwieje moje wątpliwości.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 25.11.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ale fajny domek, prosta bryła, niczego nie udajaca, wpisująca sie w każde otoczenie. A najbardziej podoba mi sie kolorystyka : grafitowy dach + ta przełamana biel ścian(wiesz jaki to konkretnie kolor?) i ten czerwony smaczek przy wejściu do domu i wjeździe, mniam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.11.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 witam serdecznie dokładnego koloru nie znam i w projekcie też go nie ma. Z tego, co pamiętam, to miał to być bardzo jasny szary. Dzięki, że zwróciłaś na to uwagę, to poproszę architektkę o dokładne dane koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.12.2009 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ale fajny domek, prosta bryła, niczego nie udajaca, wpisująca sie w każde otoczenie. A najbardziej podoba mi sie kolorystyka : grafitowy dach + ta przełamana biel ścian(wiesz jaki to konkretnie kolor?) i ten czerwony smaczek przy wejściu do domu i wjeździe, mniam.. dzisiaj dostałam plik z kolorami - jasna elewacja to RAL 9003 - signal white, a to czerwone pod zadaszeniem to RAL 3002 - Carmine Red. Blacha na tym ozdobniku to RAL 7042 Traffic grey a (VMzink). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 01.12.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie moge sie napatrzec na ten Twoj projekt, jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 02.12.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ale fajny domek, prosta bryła, niczego nie udajaca, wpisująca sie w każde otoczenie. A najbardziej podoba mi sie kolorystyka : grafitowy dach + ta przełamana biel ścian(wiesz jaki to konkretnie kolor?) i ten czerwony smaczek przy wejściu do domu i wjeździe, mniam.. dzisiaj dostałam plik z kolorami - jasna elewacja to RAL 9003 - signal white, a to czerwone pod zadaszeniem to RAL 3002 - Carmine Red. Blacha na tym ozdobniku to RAL 7042 Traffic grey a (VMzink). To jest czysta biel, czy przełamana? Bo na ekranie mam bardzo fajny kolor i nie wiem czy mi nie przekłamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.12.2009 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 z tego, co mówiła projektantka, to miał to być bardzo jasny szary, czyli taka złamana biel. Wg nazwy jest to szara biel. Jak wrzuciłam numer do internetu, to czasami występuje on pod nazwą czysta biel. Myślę, że ostatecznie i tak trzeba będzie patrzeć na próbki kolorów konkretnych tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 03.12.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 witam i moge tylko powiedzieć że bardzo ładny macie projekt ,podobaja mi się takie nowoczesne bryły ale u nas niestety nie dałoby sie wybudować takiego domku,bo musi byc "tradycyjny" ,i ja juz nie moge sie doczekąć jak wyglądaja rzuty Waszego domku , a przede wszystkim rzyczę cierpliwości w załatwianiu pozwolenia ,bo wiem co to znaczy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.12.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 u nas też w decyzji jest o tradycyjnej zabudowie nawiązującej do historycznej zabudowy. W zasadzie to elementem "unowocześniającym" projekt jest rezygnacja z okapu. Reszta to typowa stodoła Rzutów nie będę wklejać. W dzienniku wstawiłam jedynie uproszczony schemat rozkładu pomieszczeń. Mam nadzieję, że z tym pozwoleniem nie będzie problemu. Wniosek przygotowywała i składała architektka. Ma w tym doświadczenie, więc nie powinno być żadnego wzywania do uzupełnienia braków formalnych itp. Starostwo ma na to 65 dni + z dużym nakładem miesiąc na doręczenia i uprawomocnienie. Wychodzi więc początek marca. I nie dopuszczam myśli, że będzie inaczej. i niniejszym postem stałam się forumowiczem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 03.12.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 u nas też w decyzji jest o tradycyjnej zabudowie nawiązującej do historycznej zabudowy. W zasadzie to elementem "unowocześniającym" projekt jest rezygnacja z okapu. Reszta to typowa stodoła Rzutów nie będę wklejać. W dzienniku wstawiłam jedynie uproszczony schemat rozkładu pomieszczeń. Mam nadzieję, że z tym pozwoleniem nie będzie problemu. Wniosek przygotowywała i składała architektka. Ma w tym doświadczenie, więc nie powinno być żadnego wzywania do uzupełnienia braków formalnych itp. Starostwo ma na to 65 dni + z dużym nakładem miesiąc na doręczenia i uprawomocnienie. Wychodzi więc początek marca. I nie dopuszczam myśli, że będzie inaczej. i niniejszym postem stałam się forumowiczem ) ja tez zleciłam mojemu architektowi żeby zajął sie za nas całą ta papierologia i dzieki temu uniknęłam dużo stresów i przede wszystkim latania co mnie ucieszyło hihhi ,a na pozwolenie czekałam raptem 2 tygodnie od dnia złozenia w urzedzie wiec może i u was też pójdzie szybko i sprawnie ,czego Wam życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 10.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Rzutów nie będę wklejać. W dzienniku wstawiłam jedynie uproszczony schemat rozkładu pomieszczeń. Szkoda, że nie wkleisz rzutów. Mam podobny projekt i chętnie bym sobie porównał to i owo ... A co do styropianu to możesz jeszcze rozważyć lambdę swisspora. U=0,031 i cena około 160zł/m3: http://www.icmarket.pl/swisspor-plyta-styropianowa-lambda-fasada-p-12512.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.12.2009 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Projekt robiony był dla nas indywidualnie, ale w tańszej opcji (o 50%) - architekt zachował prawo do kolejnej odsprzedaży. Dlatego rzuty (świetnie wyglądają też elewacje) można już obejrzeć na http://www.assaprojekt.pl projekt House 07. Na początku było nam obojętne, że ktoś może mieć taki sam dom, teraz jak jest wystawiony to trochę szkoda. Wszystko było tyle razy przemyślane przez nas i przez architektkę, dopracowane, a teraz ktoś może kupić gotowca. Upust był jednak spory, więc nie ma co narzekać. Byle sąsiad obok nie postawil mi takiego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 11.12.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Hej. Obejrzałem sobie plany i muszę przyznać, że rozkład pomieszczeń i ich wielkość są fajnie przemyślane. Może tylko wielkość gabinetu jest trochę za mała.Ja bym też osobiście nie robił antresoli. U moich rodziców jest takie rozwiązanie i wizualnie wygląda to świetnie ale pod względem akustyki ma to niestety swoje wady . Hałasy z dołu docierają do sypialni na poddaszu i wieczorem, kiedy dzieci śpią, na parterze trzeba "chodzić" na paluszkach. Patrząc na przekrój (G1) nasunęła mi się też taka refleksja, że stosowanie styroduru na podłogę jest (z finansowego punktu widzenia) niezbyt fortunne - wystarczy zwykły styropian podłogowy. Zbyt cienka wydaje mi się też warstwa wylewki na pod kaflami/parkietem (4,5cm). Realna grubość to 7-8cm (no chyba, że nie planujecie ogrzewania podłgowego). Jeszcze pytanie o ocieplenie dachu. Czemu jest styropian, a nie wełna? Dlaczego tylko 20cm i tylko jedna warstwa między krokwiami (brak warstwy pod krokwiami)?Proponowałbym ocieplenie z wełny o grubości 30cm (20+10cm).Warto też pociągnąć ocieplenie aż do kalenicy (a przynajmniej dać cienką warstwę na stryszku nieogrzewanym - między krokwiami). Wtedy poddasze nie nagrzewa się latem - znam to rozwiązanie z autopsji w domu moich rodziców. PzdrKrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.12.2009 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 gabinet rzeczywiście nie jest duży, ale potrzebuję tam zmieścić biurko, jakiś regał i niewielką sofę. Te niecałe 9 m powinno wystarczyć. Dzięki zmniejszeniu gabinetu, udało się tam zmieścić łazienkę i uzyskać w pełni otwartą przestrzeń dzienno-komunikacyjną. Na tym nam najbardziej zależało. Nie zakładaliśmy antresoli, chociaż zawsze coś takiego mi się podobało. Wiem, że mogą być minusy takiego rozwiązania, bo ciepło ucieka do góry, trudniej może się więc ogrzewać, głos będzie się niósł w górę. Planujemy jednak wentylację mechaniczną, mam więc nadzieję, że to trochę zmniejszy te kwestie z rozchodzeniem ciepła, bo wyciągnie to ciepło. Jeśli chodzi o głos, to ściana pokoju od strony salonu może być zrobiona z jakiegoś materiału o dobrych parametrach akustycznych. Jakoś damy sobie radę. Sprawę ocieplenia rzuciłam na forum domów x-litrowych. Też mi powiedzieli, że na podłogę nie ma sensu dawać styroduru tylko zwykły styropian. Co do tej grubości wylewki, to zwrócę na to uwagę wykonawcy. Podłogówkę planujemy. Pod dachem rzeczywiście zaproponowano nam w projekcie styropian, ale my będziemy dawać wełnę. Razem na 30 cm dokładnie tak jak napisałeś. Chcemy uzyskać dom energooszczędny, więc tam gdzie będzie za mało ocieplenia, na pewno dorzucimy. Na ścianach mamy 15, ale chcemy dac ten tzw. "szary". Będziemy też ciągnąc ocieplenie do kalenicy. Na suficie poddasza będzie rekuperator i na forum wyczytałam, że powinien być on w miejscu ocieplonym. Dzięki za te wszystkie uwagi. A Ty na jakim jesteś etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 12.12.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 A Ty na jakim jesteś etapie? Dom mamy podobny i założenia dot. energooszczędności również Ja planuję dać na ściany 20cm styropianu z lambdą 0,031 (prawdopodobnie Swisspor lambda lub Platinum Plus Termoorganiki). Na podłogę 20cm styropianu, na poddaszu 30cm wełny. Do tego również rekuperator i szyby 3-warstwowe. Teraz jestem na etapie SSZ i wygląda to tak: http://chr.republika.pl/foto/DSC05371_.jpg Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.12.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 super ) mnie się wydawało, że wystarczy 15 cm tego Platinum Plus - warto więcej? A jak będziesz miał to mocowane? Na dachu to chyba dachówka płaska? Jakiej firmy? Ile wyszło Tobie za m2? W projekcie mamy właśnie płaską, a w wizualizacjach karpiówkę. Nie wiemy na którą się decydować, finalnie wybierzemy tańszy wariant. A co będziesz miał między końcem ściany szczytowej a dachem? Tam już wchodzi ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 12.12.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 super ) mnie się wydawało, że wystarczy 15 cm tego Platinum Plus - warto więcej? A jak będziesz miał to mocowane? To w sumie jest indywidualna sprawa. Niektórzy to nawet i 30cm dają Ja mam przewidziane 20cm. Teraz tylko zostaje kwestia: 20cm czego? Myślę, że dam najlepszy styropian (o ile finanse pozwolą) żeby za kilka lat nie żałować ... Z zamocowaniem styropianu nie przewiduję problemów. Odpowiednia listwa startowa + kilka kołków na płytę powinno załatwić sprawę. Na dachu to chyba dachówka płaska? Jakiej firmy? Ile wyszło Tobie za m2? W projekcie mamy właśnie płaską, a w wizualizacjach karpiówkę. Nie wiemy na którą się decydować, finalnie wybierzemy tańszy wariant. Dachówka to Creaton Domino. Kolor łupek angobowany. Zapłaciłem około 17000 za mniej więcej 180m2 dachu (w tym dachówki podstawowe, gąsiory, szczytowe, taśmy, grzebienie itd.). Dostałem rabat na poziomie 20% od cen katalogowych. W Twoich okolicach miałem dobre ceny od firmy: http://www.millenniumproject.pl/ Ale ze względu na odległość wziąłem wszystko lokalnie. A co będziesz miał między końcem ściany szczytowej a dachem? Tam już wchodzi ocieplenie? Tak, w tę dziurę przyjdzie ocieplenie żeby wyeliminować mostek pomiędzy górną krawędzią ściny szczytowej i powierzchnią dachu. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.12.2009 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 dziękuję za wszystkie rady. Stronkę milleniumproject już sobie zapisałam. Szkoda, że nie masz dziennika, bo z chęcią pośledziłabym postępy i wybory. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 13.12.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 CześćWidzę że zastanawiasz się nad wyborem dachówki. Zerknij na dachówkę Braas Tegalit. Jest tańsza od Creatona Domino. jest płaska więc super wygląda na nowoczesnej bryle. w pierwszej lepszej hurtowni dwali mi 30% rabatu od cen katalogowych (a tylko byłem zapytć bo jeszcze jestem na etapie projektowania) My raczej wybierzemy Tegalita. Grafitowy lub szary. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts