ellik 28.02.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Spirea, napisz mi (może byc na pw) ile się płaci pi razy oko za projektanta wnętrz? A jak to wygląda w praktyce; Wasza pani będzie jeździć z Wami robić zakupy? Tatarak, Madeleine, ja mam to samo i chyba większość osób Powiem Wam, że jak podjęliśmy decyzję, że w tym roku startujemu i zaczęliśmy działać konkretniej to przez 3 noce nie spałam z nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dziewczyny , w sumie to marna pociecha, że wszyscy się stresują tymi "rzeczami do ogarnięcia", ale przynajmniej wiem, że nie zwariowałam Bo mój A. wychodzi z założenia, że on się jeszcze napracuje (jak go znam, to wiele rzeczy wymagających dokładności/solidności będzie chciał robić sam), więc póki co ładuje akumulatory i "zgłębianie tematyki" zostawia mnie. Na razie rozrysowałam kuchnię - po wnikliwej analizie masy artykułów o ergonomii, kilku forumowych wątkach o projektowaniu kuchni itp. Wyszło mi, że oczywiści kompromiski, kompromiski, kompromiski Ellik, ja bym strasznie chciała w tym roku ruszyć - zobaczymy, czy Magik załatwi pnb tak szybko, jak obiecywał. No i komplikuje się sprawa z naszym "majątkiem ziemskim" na wschodzie, który miał zapewnić pierwszą część funduszy na budowę. Okazuje się, że w tamtych rejonach jest tak nagmatwane w księgach, że brak mi słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.02.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Spirea, napiszę tutaj, żeby już dalej Mazo nie robić offtopu - mam wrażenie, że się częściowo wyjaśniła przyczyna nieuchwytności p. Renaty - otóż zmieniła nazwisko. Tatarak, trzymam kciuki, aby udało się w tym roku ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Madeleine - na wszelki wypadek "niedziękuję" wynajęliśmy już radcę prawnego do spółki z notariuszem, żeby to wszystko poodkręcać, bo normalny człowiek tego nie ogarnie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.02.2011 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Spirea, napiszę tutaj, żeby już dalej Mazo nie robić offtopu - mam wrażenie, że się częściowo wyjaśniła przyczyna nieuchwytności p. Renaty - otóż zmieniła nazwisko. faktycznie, ale jakoś na dniach będę musiała udać się i popytać o wykończenie krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.02.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 no to najpierw do niej zadzwoń, bo biuro stare zamknięte, a nowe jeszcze nie otwarte, bo poślizg w wykończeniówce - dopiero od środy rozpoczynają rozpakowywanie się. Muszę od nich wyciągnąć mapę do celów projektowych i na razie się nie da, bo cały dobytek biura mają w kartonach. A dokumenty z ubiegłego tygodnia, pieczątki itp. nadal na stare nazwisko. I przedstawia się starym. Nowe nagrane na poczcie głosowej i stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.03.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nie bardzo rozumiem - co Pana od gazu obchodzi Twoja instalacja CO/CWU? A może Pan sobie dorabia jako instalator tychże i dlatego tyle ględził? To by tłumaczyło jego 'preferencję Viessmanna'. Mój człowiek od projektu gazu nic nie wspominał o typie pieca, mówił tylko że trzeba będzie podać orientacyjną moc. Trzeba było Panu od gazu wytłumaczyć że Ty chcesz od niego gaz, a nie pozostałe instalacje, a on ma ten gaz doprowadzić w konkretny punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.03.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Mam wrażenie, że pan miał dobry dzień na gawędę i jakkolwiek w wielu sprawach mógł mieć rację, to wykraczają one poza zakres jego kompetencji i obowiązków Przy kupowaniu żarówek/świetlówek - warto zwrócić uwagę, aby miały jednakowy "kolor światła" - nie pamiętam, jak to się fachowo nazywa, ale trzeba patrzeć po cyferkach. Szczególnie te, które mają być w jednym pomieszczeniu, bo jak się da razem takie o zimnym świetle i żółtym, to efekt może być nieciekawy. Co do solarów na cwu, to mądrzy ludzie mówią, że dużo lepiej opłaca się powietrzna pompa ciepła - co prawda podgrzewa wodę tylko latem, podczas gdy solary mogą też w słoneczne zimowe dni, ale za to instalacja jest dwa razy tańsza, nie widać jej na dachu itp. Podobno dużo lepiej się opłaca. Gdybyś się więc zastanawiała, to weź i tę opcję pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.03.2011 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 o nie, jak do tego dojdzie pompa ciepła to odpadam. Kiedyś to analizowałam. Uznaliśmy, że nam się to nie zwróci. A Pan chyba rzeczywiście się zagalopował. Spytałam o poradę co do kotła tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4580-Wybór-kotła-gazowego/page33. Pójdę w tego Buderusa, bo nie widzę sensu przepłacać. Szczególnie, że tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168329-Buderus-GB162-i-inne-kotły-buderusa-proszę-o-opinie-użytkowników ma dobre opinie. Nie wiem tylko, czy inwestować w ten nowszy 162 czy brać ten sprawdzony 022. Po porównaniu widzę, że 162 nadaje się do solarów. Więc trzeba teraz podjąć decyzję, czy kiedykolwiek w te solary pójdziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.03.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Z Buderusami czytałam, że jest granda, bo gwarancji udziela Ci tylko instalator, a nie producent (który nawet ich podobno sam nie sprzedaje) i wyegzekwowanie wymiany części lub nie daj bóg kotła to mega trudna sprawa. a pompa powietrzna podobno kosztuje połowę tego co solary, w dodatku nie ciągniesz rurek aż na strych (gdzie jeszcze pewnie musisz mieć przestrzeń do serwisowania!), tylko na poziomie parteru do "kotłowni". ja bym na Twoim miejscu nad tym pomyślała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.03.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 czekaj, bo myślałam, że Ty o pompie ciepła mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.03.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 mówię o pompie ciepla, ale powietrznej - taki agregacik elegancki sobie stawiasz w ogródku, bez żadnych odwiertów itp. gdybym miała gaz do ogrzewania, to na bank bym robiła taką pompę do cwu na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.03.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 tak dla rozeznania tematu, rzuć okiem np tu: http://www.interloop.pl/powietrzna-pompa-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej-bwp-30hlw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.03.2011 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 ciekawe rzeczy piszesz Tatarak. Mam co robić wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 wiesz, ja te pompy "przerabiam" już parę miesięcy... bo u nas gazu nie ma i nie wiadomo, czy kiedyś będzie. mam nadzieję, że nie zamącą Cię w głowie bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.03.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 musze sprawdzić do jakiego kotła można ją podłączyć, czy ten zasobnik od pompy zwalnia mnie od zasobnika w kotle, czy pompę mogę sobie podłączyć w późniejszym czasie, jak się ma koszt do osiągniętych dzięki temu zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.03.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Spirea, daj znać, co uda Ci się wyguglać i jakie masz przemyślenia w tej kwestii. Ten model, który zalinkowała Tatarak, to 7500. Dużo i niedużo - pytanie, jaki jest okres zwrotu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.03.2011 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 postaram się coś poszperać i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.03.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Oświetlenie jest to rzecz, którą chyba najtrudniej jest mi sobie wyobrazić jak będzie funkcjonować i czy to co zaplanowałam w praktyce się sprawdzi czy będzie kompletnie bez sensu.... coś cały czas czuję kucie w gotowych już tynkach...Co do projektu instalacji to mój projektant nie domagał się ode mnie podejmowania już teraz decyzji co do rodzaju pieca. Jakie to ma mieć znaczenie dla projektu instalacji?Bardzo ładna cegła, a ceglana ściana to strzał w 10. ja u siebie też planuję, z tym, że nie będę budować ściany z cegły (bo akurat mi się ta cegła w miejscu ścian nośnych uwidziała) tylko obłożę klinkierem ręcznie formowanym ciętym w płytkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.03.2011 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Myszonik ja też będę miała ją na ścianie nośnej. To, co na zdjęciach to jest płytka, tak z przyzwyczajenia napisałam, że cegła.A z tym projektantem, to myślę, że chciał mnie namówić na viesmanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts