Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Gratuluję podpisania umowy z wykonawcą WM :)

Czy dobrze rozumiem że w związku z innym umiejscowieniem reku, nie będziecie robili sufitu nad poddaszem?

Czy jednak będzie, tylko wyżej - pod jętkami?

My u nas właśnie chcemy robić sufit nad poddaszem i puścić nad nim kanały od reku, żeby nie obniżać pomieszczeń na poddaszu rurami od WM.

A z kolei wykonawca WM powiedział że muszą mieć dostęp do rur spiro, więc sufit nad poddaszem musi być taki żeby wszedł tam człowiek.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tera na pewno nie. Dlatego przenieśliśmy reku. Na skosach będzie 20 cm między krokwiami + 10 cm na krokwie. Na strop damy 30 cm. Od góry nie będzie podłogi. Firma powiedziała, że jak będzie trzeba, to dostaną się do rur od góry. Ale jaki w zasadzie to ma związek z ocieplaniem poddasza nieużytkowego?

mi powiedzieli, że nie może spaść poniżej 5 stopni. Przerzucenie reku do kotłowni powoduje, że musimy nam zrobić grzejnik. Ocieplenie dachu do szczytów nie jest złe. Chociaż co do zasadności ocieplania, to są różne opinie - niektórzy podają, że powinno się tam dać ocieplenie, a ostatnio w wątku tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172918-Czy-mój-dom-będzie-energooszczędny j-j (ma dom x-litrowy) stwierdził, że nie ma po co ocieplać połaci. Suspenser na grupie wrocławskiej napisał kiedyś, że zrobiło się cieplej jak ocieplił. Ja myślę, że docelowo ocieplimy te połacie, ale teraz finanse musimy przerzucić na wykończenie, aby można było na jesień się wprowadzić.

A pająka się nie boję ;)

Powstał problem, bo ekipa ma wolny termin i chce wchodzić już w poniedziałek. Nie wiem, czy mi rur nie pokradną i jak z tynkowaniem pod rurami?

nam ocieplenie poddasza czy rekuperatora, zrobienie podłogi wyszłoby drożej niż przerzucenie do kotłowni. Po zmianie projektu okazało się, że rozprowadzenie rur jest nawet korzystniejsze i łatwiejsze (robimy jedno przekucie przez strop). Fakt, że trzeba było dać reku o większej wydajności. Ale finalnie, przy lepszej centrali, wyszło mniej niż z reku na poddaszu i reku zwykłym.