salik 08.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Gratuluję podpisania umowy z wykonawcą WM Czy dobrze rozumiem że w związku z innym umiejscowieniem reku, nie będziecie robili sufitu nad poddaszem? Czy jednak będzie, tylko wyżej - pod jętkami? My u nas właśnie chcemy robić sufit nad poddaszem i puścić nad nim kanały od reku, żeby nie obniżać pomieszczeń na poddaszu rurami od WM. A z kolei wykonawca WM powiedział że muszą mieć dostęp do rur spiro, więc sufit nad poddaszem musi być taki żeby wszedł tam człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 08.03.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 spirea i co z płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 08.03.2011 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Salik, nie do końca chyba rozumiem. U nas będzie tak, że sufit poddasza użytkowego będzie na stelazu z płyt g-k. Pod płytami będzie wełna i tam będą szły te rury. Potem są jętki. Moniko, chodzi Ci o lofty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.03.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Znaczy nie ocieplacie dachu między krokwiami, od poziomu jętek do kalenicy? Jak rozumiem wykonawca nie postawił Wam warunku że musi być dostęp do tych rur spiro idących w wełnie? Bo u nas to był wymóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 08.03.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 tera na pewno nie. Dlatego przenieśliśmy reku. Na skosach będzie 20 cm między krokwiami + 10 cm na krokwie. Na strop damy 30 cm. Od góry nie będzie podłogi. Firma powiedziała, że jak będzie trzeba, to dostaną się do rur od góry. Ale jaki w zasadzie to ma związek z ocieplaniem poddasza nieużytkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.03.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 U nas w projekcie jest ocieplenie międzykrokwiowe aż do kalenicy, pomimo 'nieużywalności' stryszku nad poddaszem Na suficie nad poddaszem nie mamy prawie w ogóle izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 08.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Ja też mam centralę reku w pomieszczeniu kotłowni na parterze, a na ten mini stryszek nad poddaszem (gdzie też myślałam od reku) w ogóle nie robię ani podłogi ani ocieplenia. I takie rozwiązanie doradzali mi i projektant i wykonawca wentylacji, więc to chyba dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 10.03.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Spirea, a nie bedziesz sie bala tego pajaka w kotlowni? Ja sie ciesze, ze jest na stryszku. Dlaczego ocieplanie tego poddasza nad pietrem jest zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 10.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 A powiedzcie- reku może być umiejscowione w nieogrzewanym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 I tak i nie.Temperatura w pomieszczeniu to musi być bodajże przynajmniej 15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 10.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 I tak i nie. Temperatura w pomieszczeniu to musi być bodajże przynajmniej 15 stopni. Raczej nie moze spadac ponizej zera, dlatego zalecaja ocieplenie poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Raczej nie może spadać poniżej zera?W żadnym wypadku.W kilku miejscach mówiono mi o wymogu przynajmniej 14-15 stopni, przy niższej temperaturze (o ile pamiętam) wymiennik ma mniejszą sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 10.03.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Moje 'raczej' odnosilo sie do Twojego 'przynajmniej' Nasi instalatorzy zapewniaja, ze wystarczy utrzymywac temperature powyzej zera. Zobaczymy, jak wyjdzie w uzytkowaniu. Jak na razie na ocieplonym strychu jest zdecydowanie cieplej niz na zewnatrz, temperatury tam nie mierzylam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.03.2011 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 mi powiedzieli, że nie może spaść poniżej 5 stopni. Przerzucenie reku do kotłowni powoduje, że musimy nam zrobić grzejnik. Ocieplenie dachu do szczytów nie jest złe. Chociaż co do zasadności ocieplania, to są różne opinie - niektórzy podają, że powinno się tam dać ocieplenie, a ostatnio w wątku tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172918-Czy-mój-dom-będzie-energooszczędny j-j (ma dom x-litrowy) stwierdził, że nie ma po co ocieplać połaci. Suspenser na grupie wrocławskiej napisał kiedyś, że zrobiło się cieplej jak ocieplił. Ja myślę, że docelowo ocieplimy te połacie, ale teraz finanse musimy przerzucić na wykończenie, aby można było na jesień się wprowadzić. A pająka się nie boję Powstał problem, bo ekipa ma wolny termin i chce wchodzić już w poniedziałek. Nie wiem, czy mi rur nie pokradną i jak z tynkowaniem pod rurami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Moi mówili że przed tynkami tylko przepusty przez strop, a reszta po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 10.03.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ja miałam rozprowadzone rury przed tynkami. Tam gdzie przechodziły przez pomieszczenia i tak potem obudowałam je gk. W kotłowni jest tak ciepło, że żadnego dodatkowego ogrzewania nie trzeba robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 10.03.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ja przed tynkami - rury juz są, a tynków nie mam.A rekuperator moze byc na poddaszu nieużytkowym, byle było ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 10.03.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 U nas robili tak, jak u Rasi. A na rury faktycznie musicie uwazac, kradna rozne dziwne rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Jak widać co firma, to inaczej robi Co do rekuperatora na nieocieplonym poddaszu - sporo ludzi obudowuje wtedy samą centrale otuliną z wełny/styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.03.2011 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 nam ocieplenie poddasza czy rekuperatora, zrobienie podłogi wyszłoby drożej niż przerzucenie do kotłowni. Po zmianie projektu okazało się, że rozprowadzenie rur jest nawet korzystniejsze i łatwiejsze (robimy jedno przekucie przez strop). Fakt, że trzeba było dać reku o większej wydajności. Ale finalnie, przy lepszej centrali, wyszło mniej niż z reku na poddaszu i reku zwykłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts