Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

U nas rury wentylacji też robią po tynkach. Przed tynkami tylko przepusty przez strop. I tak mówili mi wszyscy instalatorzy.

A co do ogrzewania kotłowni, to chyba, aby utrzymać tam kilka - kilkanaście stopni nie trzeba grzejnika?

No ale my chowamy w karton - gipsach tylko te rury pionowe, poziome dajemy w wylewce poddasza, bo nie chcę podwieszanych sufitów na całym parterze.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nam ocieplenie poddasza czy rekuperatora, zrobienie podłogi wyszłoby drożej niż przerzucenie do kotłowni. Po zmianie projektu okazało się, że rozprowadzenie rur jest nawet korzystniejsze i łatwiejsze (robimy jedno przekucie przez strop). Fakt, że trzeba było dać reku o większej wydajności. Ale finalnie, przy lepszej centrali, wyszło mniej niż z reku na poddaszu i reku zwykłym.

Spireo, możesz mi podrzucić na priwa nazwę firmy, która Wam robi reku?

cześć Madeleine,

nie dostałam, muszę się upomnieć. Na razie użytkujemy w kuchni Zirconio :)

Co nowego? Może dzisiaj uda mi się wpisać. Do wczoraj było ok, a dzisiaj okazało się, że okna wchodzą na produkcję dopiero ok. 12 kwietnia. Mamy miesiąc w plecy. Najgorzej, że kładą wentylację. Tydzień można było poczekać, a miesiąc to już strach.

Poszukam tej Argenty. I gratulacje z okazji PNB :)

zmienialiśmy tę fakturę. Nie wiedzieliśmy jednak dokładnie o ile się przesunie termin. Zmianę robiliśmy jakoś w I połowie lutego, więc liczyłam, że będą najpóźniej na koniec marca. Poza tym, jeśli dobrze zrozumiałam, jest sporo roboty z montażem opóźnionych okien od Jez.

Rozumiem.

My wybraliśmy w końcu firmę od WM, ale tak jak pisałem wcześniej - na razie będą robili tylko przepusty.

Do tego zdałem sobie sprawę że na kosztorysie banku mamy wpisane jako drugi etap różne instalacje, ale przecież większość z nich będzie miała robione tylko rury/przewody na obecnym etapie, a urządzenia będą montowane dopiero latem/jesienią :(

Mam nadzieję że bank uzna to jako postęp prac i wypłaci kolejną transzę...

Niestety dla banku liczy się to co już wykonane.... i zamontowane. Pytałam o to, bo planowałam kupić wcześniej kafelki żeby już czekały na położenie, ale tego kosztu nie mogę zaliczyć do poprzedniej transzy....

Więc urządzenia, które mają być, ale ich jeszcze nie ma chyba się nie liczą...

Dlatego trzeba dzielić wydatki z poszczególnych kategorii (jak te nieszczęsne instalacje) na kilka transz... ech te nieszczęsne rozliczenia z bankami.

Myszonik - ale u mnie się nie dało podzielić instalacji na 'instalacje' i 'urządzenia'.

Była jedna pozycja i nie można było tego rozbić w żaden sposób.

Spirea - u nas też kolejna transza jest oczywiście uzależniona od okien i drzwi (co mi przypomina że mieliśmy kupić najtańsze drzwi tymczasowe w jakimś supermarkecie).

salik

ja wiem, że w kosztorysach nie ma osobnych pozycji, ale ja wtedy pisałam np. tak instalacja CO 50.000 zł - w I transzy 10.000 zł, w II transzy - 20.000 zł w III transzy 30.000 zł.

Już mówiłam bankowcom, że mogę im za free zrobić taki wzór kosztorysu, że mucha nie siądzie, bo te bankowe są bez ładu i składu i stworzył je chyba jakiś geniusz, który w życiu budowy na oczy nie widział ;)

U mnie tez sie nie dało rozbijac jednej pozycji na kilka etapów - była tabelka z ustalonymi kolumnami w określonej kolejności i to była świętość (Multibank, nie polecam).

I teraz przed wystąpieniem o każdą transzę musimy pisać podanie o zmianę w harmonogramie prac (że zrobiliśmy coś tam zamiast czegoś tam), robią inspekcję, aneks i tak to sie odbywa.

To są debile.

U mnie tez sie nie dało rozbijac jednej pozycji na kilka etapów - była tabelka z ustalonymi kolumnami w określonej kolejności i to była świętość (Multibank, nie polecam).

No to w ING analogicznie :(

Można było dopisać coś do etapu albo przesunąć całą transzę, ale nie dało się rozbić kawałka prac na różne transze/etapy :(

I teraz przed wystąpieniem o każdą transzę musimy pisać podanie o zmianę w harmonogramie prac (że zrobiliśmy coś tam zamiast czegoś tam), robią inspekcję, aneks i tak to sie odbywa.

To są debile.

No to czuję końcem nosa kłopoty, szczególnie że planujemy robić elewację (tynki zewnętrzne) dopiero we wrześniu, a w harmonogramie mamy je wpisane w drugim etapie (zaraz po tynkach wewnętrznych).

Też słyszałam, że aneksowanie umów i harmonogramów to tak masakryczna papierologia, że prawie jak nowe podpisanie umowy..

I zgadzam się ci analitycy w bankach to debile, albo też mają wymyślone przez debili procedury, których muszą przestrzegać.

Ja na szczęście ostatecznie wzięłam kredyt w DnB Nord, a tam jest w ogóle luz blues (mam nadzieję, chyba, że dopiero kwasy się zaczną przy rozliczaniu transz), bo w ogóle nie musiałam wpisać w której transzy które prace wykonam, tylko mam się przed fotoisnpekcją wylegitymować pracami o wartości transzy, a nie interesuje ich czy najpierw zrobię parkiet czy kafle, elektrykę czy wentylację.