anula05 16.03.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) No i tak powinno byc, choc z drugiej strony ja nie musze przedstawiac żadnych fakturA Ty musisz? Edytowane 16 Marca 2011 przez anula05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.03.2011 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 bankowe kosztorysy to porażka. Nie wiedziałam, gdzie będę składać wniosek i wypełniałam do Polbanku, DB PBC i DnBNord. Wszystkie mają dziwny podział prac. Są chyba zbliżone do kosztorysów fachowych. Np. konstrukcja dachu była w jednym polu ze ścianami konstrukcyjnymi, a pokrycie dachu osobno. Mój podział na transze zdeaktualizował się nieco po decyzji banku. Warto sprawdzić w regulaminie (Tatarak to do Ciebie) czy nie ma ograniczeń co do ostatniej transzy. Ja np. mam taki zapis, że ostatnia transza nie może być niższa niż 10% całego kredytu. Trzecią chcę więc wziąć taką, aby zostało mi jedynie to 10%.U mnie rozliczenia polegają na wizycie rzeczoznawcy - przyjeżdza, zaznacza co mam zrobione, oblicza procent zaawansowania budowy. Bank kasuje mnie na 300 zł i idzie transza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.03.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Warto sprawdzić w regulaminie (Tatarak to do Ciebie) czy nie ma ograniczeń co do ostatniej transzy. widzę, notuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 17.03.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Nie wiem czy się dogrzebałaś do tych schodów u Skupińskiegohttp://www.mooos.pl/repository/Villa%20fm/__normal_03_villa%20fm.jpgbo jak nic nie pokręciłam to Ty szukałaś siatkowej barierki?Dzwoniłam do niego zaproponował sprzedaż rysunków wykonawczych, zatem chyba można coś zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.03.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 te schody są genialne! taka zabawa grubościami stopni zakochalam się. z czego to jest zrobione? te stopnie są metalowe i drewniane na przemian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.03.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 no widzisz e-mól, trzeba dzwonić nie pisać Te chyba widziałam (bo kojarzę ten metal jako pośredni stopień), ale zapomniałam o nich. Może podejdę do pracowni w wolnej chwili, bo mi chodzi raczej ogólnie o system, bo dokładnie takie schody u nas nie wyjdą. Mamy niecałe 3m, aby wejść na 3,5m i o jednobiegowych mogę zapomnieć. Wkrótce powinniśmy skończyć projekt i wrzucę wizualki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 17.03.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Projekt wizualnie ekstra, ale użytkowo !!Wyobraźcie sobie przywalić piszczelem w rant tego metalu, AUUUUUĆ. Albo w narożnik na pierwszym stopniu, według mnie takie projekty są nie do przyjęcia choćby nie wiem jak piękne były, a dla projektanta to wstyd takie niebezpieczne rozwiązania promować. Mam nadzieję, że nie doszło do ich realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.03.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 fakt, e-mól - nie pomyślałam o stronie praktycznej, ale wyglądają super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 17.03.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ale jak dołoży się podstopień również z blachy to już bezpieczeństwo bez zarzutu i zdecydowanie prościej (taniej) coś takiego wykonać. Moim zdaniem nawet lepiej będą takie wyglądały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.03.2011 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 nie wiem czy lepiej - taki układ powoduje, że są lekkie w odbiorze - zamiast 16 stopni widzi się 8. Poza tym za schodami jest okno. Jakby był pełne, to nie byłoby widać okna w tyle. U nas jest podobnie. Przeszklenie przez wysokość domu od wejścia jest przysłonięte schodami i nie zrobimy schodów z podstopniami, bo zasłoniłyby światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 17.03.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) no to u Was zdecydowanie powinny być ażurowe, ale choćby nie wiem jak lekkie miały się wydawać i oryginalne to nie zdecydowałabym się na ten pomysł ze sterczącymi stopniami z blachy. Wyobraźnia mi działa i widzę poharatane stopy po nieprecyzyjnym wbieganiu na górę na bosaka, wrrrrMożna by tam jeszcze zrobić podstopień z pleksy, ale to już trzy różne materiały. Edytowane 17 Marca 2011 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.03.2011 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 no to u Was zdecydowanie powinny być ażurowe, ale choćby nie wiem jak lekkie miały się wydawać i oryginalne to nie zdecydowałabym się na ten pomysł ze sterczącymi stopniami z blachy. Wyobraźnia mi działa i widzę poharatane stopy po nieprecyzyjnym wbieganiu na górę na bosaka, wrrrr Można by tam jeszcze zrobić podstopień z pleksy, ale to już trzy różne materiały. u nas na pewno takie coś nie wchodzi w rachubę, przy moim i córki roztrzepaniu.... never mnie się podobają te drewniane i takie białe z początkiem brązowym na jego stronie - chyba też dom z Wrocławia. Ale u nas nie wchodzi to w rachubę. Super są też schody z domu w Raciborzu proj. Ola Wołczyk, wklejałam link gdzieś wcześniej. Nasz projekt uwzględnia nasze warunki i na wizkach jest ok, nie wiem, jak będzie w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 17.03.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 No to ja jeszcze podrzucę schody, które mnie ostatni zachwyciły: http://img847.imageshack.us/img847/1433/rodinndmoech6.jpg Wyglądają jak abstrakcyjna rzeźba, a są całkiem funkcjonalne. Choć jeżeli chcesz ażurowe, to pewnie nie do wykorzystania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.03.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 No i tak powinno byc, choc z drugiej strony ja nie musze przedstawiac żadnych faktur A Ty musisz? jeśli to do mnie pytanie to odpowiadam - nie nie muszę I bardzo dobrze, bo mnie się papierologia kiepsko udaje:) Wystarczy bankowi ta fotoinspekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.03.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Projekt wizualnie ekstra, ale użytkowo !! Wyobraźcie sobie przywalić piszczelem w rant tego metalu, AUUUUUĆ. Albo w narożnik na pierwszym stopniu, według mnie takie projekty są nie do przyjęcia choćby nie wiem jak piękne były, a dla projektanta to wstyd takie niebezpieczne rozwiązania promować. Mam nadzieję, że nie doszło do ich realizacji. Ja spadam ze schodów (nawet wewnętrznych w domu) nie rzadziej niż raz do roku (i to po trzeźwemu żeby nie było domysłów , więc piszczele mnie zabolały od samego patrzenia na te schody... ale są piękne. Dzieci też bym się bała na te schody puścić. Jednym słowem one są tylko do patrzenia, a nie przemieszczania z góry na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.03.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 dr au, świetne schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 17.03.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Polecam poszperanie na archiweb.cz. To akurat z tego domu:http://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=2217& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.03.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Możesz napisać coś więcej co to za 'projekt instalacji' musiałaś zanieść do starostwa i po co w ogóle musiałaś zanosić? (jak rozumiem chodziło o wydanie nowego PnB?) A z oknami faktycznie trochę lipa - ja biorę pod uwagę mniej więcej 2-tygodniowy poślizg i umawiamy ekipy dopiero na przełom kwietnia i maja. W sumie to trochę przeze mnie lipa, bo gdybym nie powiedział Ci że jest inny antracyt, to byście już pewnie mieli okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 18.03.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Też mnie zaintrygowała ta procedura instalacji i PNB:)chodzi o instalację gazową, wodociąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.03.2011 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Salik, cieszę się, że mi powiedziałeś o innych kolorach. Na okna będziemy patrzeć dobrych parę lat, więc nie ma ogólnie problemu, ze poczekamy miesiąc. Problem jest w tym, że jak się okazało potem, za wczesnie wpuściliśmy firmę od wentylacji. Co do projektu - powiedziano mi, że na instalację gazową potrzebne jest pozwolenie na budowę, a dokladnie jego zmiana. Najpierw muszę mieć jednak projekt instalacji. Sensownie jest to określone tutaj http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/doprowadzamy-gaz-ziemny-projekt-i-przyacze,13_2815.html i fragment z innego miejsca "na wykonanie przyłącza ( od budynku do skrzynki gazowej potrzebne jest pozwolenie na budowę, od skrzynki gazowej do rury wystarczy zgłoszenie i tą część może zrobić gazownia"u mnie wielkich zmian nie ma - roznica to wcześniejsze wejście rurą do kotła i blizej połozony rurociąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts