salik 14.05.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 dr_au - Spirea ma okna Hekaplastu na profilach Schueco. Rolety też będzie miała, tylko jeszcze nie są zamontowane Co do projektanta wnętrz - ja na początku żałowałem wzięcia projektanta wnętrz dopiero po postawieniu konstrukcji, ale potem widziałem plusy - postawiliśmy jasno sprawę że nie ma żadnego przenoszenia ścian działowych i innych tego typu przeróbek. Jak czytam że projektanci wnętrz potrafią zupełnie przebudować dom, to mnie jakoś to odrzuca - w końcu to mój dom, a projektant wnętrz ma zaprojektować wnętrza domu, a nie cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 14.05.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Madeleine - taki mam zamiar - tzn. równolegle projektować wnętrze z robieniem projektu architektonicznego. Również z tego powodu, że wydusić coś z architekta jest ciężko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 14.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Oj, ciężko, ciężko, święte słowa... Najlepiej, jak to (wnętrza i projekt domu) robi jedna osoba, choć z drugiej strony ciężko znać się na wszystkim... Chyba najlepsza opcja to jedno biuro projektowe - team architekt budynku i architekt wnętrz. U nas nie wyszło i teraz projektant wnętrz musi naprawiać sporo "baboli"... Wracając do wylewek i styropianu. Jakoś mi umknął w kosztorysie koszt styro, a okazuje się, że jest niebagatelny... Wyszło mi ponad 5 tys. - 13 cm na dole, 7 na górze, w tym 2 cm akustycznego. Nie daję papy. Folia, styro, rurki i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 14.05.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Salik, tak i nie. Generalnie się z Tobą zgadzam, ale np. mi wyszło, że fajnie będzie przesunąć okno w kuchni o 30cm. Żeby wszystko miało większy sens i łatwiej meble poustawiać. Plus oczywiście przyłącza, ale to pikuś. Koncepcja architektów od konstrukcji była bowiem całkiem niezła, ale wrysowane sprzęty lekko przeskalowane i może niekoniecznie optymalne. Aha, przy okazji: czy zdecydowałeś się - i Spirea - na wysunięcie okien w warstwę ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 14.05.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 anula05 - z pewnych względów (hmmm... niewydolności czasowej architekta i moich nacisków na zwiększenie tempa ) stanęło na tym, że projekt arch. ma robić architekt będący podwykonawcą biura, które opracowało koncepcję. Może przy okazji coś na tym urwę . Natomiast wnętrza chciałbym, żeby projektowały osoby, które robiły koncepcję. Co z tego wyjdzie, to się zobaczy. Co do innych kwestii - widzę, że etap pt. wylewki, tynki, docieplenia, jest najbardziej niedocenianym a mocno kosztochłonnym etapem. Ech. Salik - dzięki. Z roletami doczytałem . Ponieważ usiłuję oszacować sobie koszt przeszkleń u mnie, to dobra wiadomość, bo oznacza że mam szansę zmieścić się w 50 tyś bez rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.05.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Nie mówię - wzięcie architektów wnętrz przed budową ma swoje plusy, ale niesie też ryzyko drastycznych przeróbek.Czasami mają one naprawdę spory sens, to projektant jest dupa, a nie projektant, ale czasami projektanci wnętrz z góry zakładają że 'zrobią dom pod swoją wizję'. My montujemy okna w warstwie ocieplenia, Spirea - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.05.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 dr_au - pamiętaj że całkowita powierzchnia okien to jedno, a drugie to koszt pojedynczego okna - im okno większe (zakładam że wiesz że każde profile mają swoje limity wymiarowe) tym droższe i koszt rośnie prawie że wykładniczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 14.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Salik - wiem, niestety (bo mnie to martwi ). Muszę zrobić update dziennika, żeby było widać o czym mówię, bo trochę się pozmieniało w stosunku do ostatnich pokazanych tam rzutów. Generalnie większość okien jest względnie normalna, ponadto sporo będzie warto zrobić jako fixy. Natomiast jest sobie takie przeszklonko o wymiarach ~9x2,4m, w którym do tego przydało by się ze dwa segmenty zrobić przesuwne. Kwestia liczby podziałów i wielkości kwater jest do dyskusji, ale będzie to chyba najdroższy element domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.05.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Natomiast jest sobie takie przeszklonko o wymiarach ~9x2,4m, w którym do tego przydało by się ze dwa segmenty zrobić przesuwne. Kwestia liczby podziałów i wielkości kwater jest do dyskusji, ale będzie to chyba najdroższy element domu. Oj wiem coś o tym U nas przeszklenie jak na rysunku poniżej: o wymiarach, mniej więcej: 7,30 + 2,80 (fix po narożniku/okno narożne) x 2,70 m, w tym dwa okna przesuwne, to koszt 25.900 zł netto... http://img339.imageshack.us/img339/9052/oknok.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 15.05.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Basia z czego robisz tak wysokie okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.05.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Okna drewniane meranti - firma Natura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.05.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 I zrobią Ci je normalnie z gwarancją?Pytam bo tego typu przeszklenia się z reguły wykonuje na profilach aluminiowych (wytrzymałość).Ja bym się na Twoim miejscu poradził w wątku okiennym czy takie wymiary można robić bezpiecznie w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 15.05.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Basia_KRK - jakie zamawiasz okna? Drewniane? Z czystej ciekawości już od jakiegoś czasu chciałem cię zapytać o jeszcze jedną sprawę - w jakim rejonie Krakowa jest twój dom? Przypomina mi to trochę Kliny, ale nie mogę dopasować miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 15.05.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 no to wyjaśnia wysokość . ja mam tylko 2, 30m , bo plastikowe.dziewczyny przepraszam Spirea ,że u ciebie w komentarzach. czym usunąć silikon na plytkach. zostaly po fliziarzu tak jakby tłuste plamy ( jak z wosku ). nie mogę doszorować!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.05.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 monika, nie pomogę, nie mam bladego pojęcia o sprzątaniu budowy (póki co) Ja mam okna 2,90, ale aluminium. Wybierałam dostawcę pół roku - ze średnim skutkiem, jak się teraz okazuje, ale cenowo wyszło ok, niektóre oferty dostawałam 100% wyższe. Wiele w domu można zmienić, ale okien raczej nie wymienicie. Ja jestem fanką dużych przeszkleń, uwielbiam światło w domu, jasne przestrzenie. Teraz mieszkam w domu, gdzie są malutkie okna i w pochmurny dzień to jest katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 15.05.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Anula dam jakoś radę . jeszcze nie kupowałam specjalnych środków. we wtorek przeprowadzka. potem doczyszczanie ze świnstw.e-mól mi. doradził co nieco. wypróbuję.ja też mam duże przeszklenia , tylko na 2, 30 . tyle ile pozwoliło pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.05.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 dr_au - co do kosztorysu, to nie wiem, gdzie zamawiasz projekt, ale mój z biura projektowego jest nic nie wart - koszty ustalam na podstawie wycen z hurtowni robionych na podstawie projektu oraz ofert wykonawców, kosztorysant się nie popisał - najdelikatniej mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.05.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 I zrobią Ci je normalnie z gwarancją? Pytam bo tego typu przeszklenia się z reguły wykonuje na profilach aluminiowych (wytrzymałość). Ja bym się na Twoim miejscu poradził w wątku okiennym czy takie wymiary można robić bezpiecznie w drewnie. Dostanę normalną gwarancję. Firma wykonuje takie przeszklenia. Z resztą okna będą trochę niższe niż w projekcie, ale nie wiem ile dokładnie, bo trochę zmieniła nam się belka i wszystkie pomiary okien będą wykonywane, gdy będą już otwory. Basia_KRK - jakie zamawiasz okna? Drewniane? Z czystej ciekawości już od jakiegoś czasu chciałem cię zapytać o jeszcze jedną sprawę - w jakim rejonie Krakowa jest twój dom? Przypomina mi to trochę Kliny, ale nie mogę dopasować miejsca. Tak, tak, drewniane. I zgadza się, to Kliny Ty też budujesz w KRK ? Spirea, przepraszam, że w Twoim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.05.2011 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 w końcu znalazlam chwilę, żeby popisać Potwierdzam wpisy Salika - mamy Hekaplast na Schuco - miał być Jezierski, ale z racji problemów firmy dealer przerzucił zamówienia do Hekaplastu. Skorzystaliśmy na tym i zmieniliśmy fakturę. Rolety będą - mam nadzieję, że do końca miesiąca, bo chcę ruszyć z ocieplaniem elewacji. Jareko ma jednak problemy z terminami i nie wiem, jak się skończy. Co do wysokości okien - my mamy 2,4 w PVC, ale mamy jakieś profile pośrednie - dodatkowo wzmocnione. Już nie pamiętam dokładnie, przy wyborze okien miałam to wszystko obcykane. Pytanie do Krakowiaków - monika i dr_au - piszecie oboje o "flizowaniu" i "flizach". Pierwszy raz się spotykam z takim określaniem kafli i kaflowania. To kwestia regionu czy może to jakieś pojęcie fachowe? Tatarak, ja z kosztorysu korzystam pod kątem wielkości. Mam tam policzoną np. powierzchnię tynków. Co do kosztów, to traktuję to jako maksymalną stawkę. Ja też chciałam dużo przeszkleń i teraz mam problem z umiejscowieniem tv, kozy i sofy. Na TV nie było innego miejsca, więc już wszystko przygotowane. Jak mi zwróciliście uwagę po wizualizacjach sofa, a w przypadku narożnika jej dłuższy bok powinien byc naprzeciwko TV. Ale na razie okien nie załuję, zobaczymy jak wyjdzie w uzytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 15.05.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Spirea - flizy, flizowanie, fliziarz to regionalizm. Podobnie jak borówki (w sensie czarnych jagód), wychodzenie "na pole" itp. Lubię je i z pewnym upodobaniem używam. Kafle w tym regionie to tylko kafle do budowy pieców (stąd piec kaflowy). Dzięki za namiary na okna - będę już pewnie niedługo medytował nad tym, na co się nastawiać. Pewnie zadecyduje cena - jeżeli okna PCV będą istotnie tańsze od drewnianych przy porównywalnych parametrach, pewnie będę optował za takim rozwiązaniem. Basia_KRK - buduję pod Krakowem, w Zabierzowie (na górce po lewej stronie od wjazdu do wsi). Chodziło mi o las w pobliżu, tereny do wycieczek pieszych i rowerowych, no i schludne otoczenie. Natomiast na Klinach przemieszkałem 15 lat i nadal mieszkają tam rodzice. Bardzo lubię to miejsce i powinno ci się tam dobrze żyć, zwłaszcza w tej lokalizacji. Szkoda, że nowe Kliny zostały tak spaprane urbanistycznie. Kiedyś były tam fantastyczne łąki, na których okresowo górale pasali owce (jak redyk, to redyk - docierali nawet pod Kielce, nie wiem czy jeszcze jest to praktykowane). Chodziłem do nich po żentycę i oscypki (takie prawdziwe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts