Spirea 15.05.2011 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Spirea - flizy, flizowanie, fliziarz to regionalizm. Podobnie jak borówki (w sensie czarnych jagód), wychodzenie "na pole" itp. Lubię je i z pewnym upodobaniem używam. Kafle w tym regionie to tylko kafle do budowy pieców (stąd piec kaflowy). tak własnie myślałam. Pamiętam jak jeździłam do rodziny do Rzeszowa i kuzyn pytał, czy idziemy "na pole", u mnie mówiło sie "na dwór", a koleżanka z Wrocławia, że idzie "na podwórko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.05.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Spirea, nie miałaś koleżanki z lubelskiego. Moja chodzi "na podwórze" Witam się i idę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Co do zabudowy ścianki kolankowej - u nas wykonawca zabudowy GK powiedział że trzeba ścianę kolankową podmurować jednym pustakiem, mniej więcej do wysokości murłaty - u nas w to miejsce idealnie wpasuje się Silka E8, można też pewnie z Porothermu czy coś (mam nadzieję że o to chodziło w Twoim pytaniu). Ja już przestałem wierzyć w przeprowadzkę w tym roku Tynki - lipiec, CO - lipiec, wylewki - sierpień, zabudowa GK - sierpień, gres - wrzesień, parkiet - wrzesień - a gdzie reszta? Jakieś meblowaniem, malowanie, kuchnia, łazienki i inne cuda? No i też idziemy systemem 'jedna łazienka na początek' (a oprócz tego 3 sypialnie, kuchnia, kotłownia i mniej więcej salon/jadalnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.05.2011 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 o zamurowaniu jednym bloczkiem mówił nam kierownik budowy. Tylko elektryk puścił tam miejscami kable, może uda się to jakoś jednak zrobić. Czyli kolejna rzecz do zrobienia przed tynkami. Nasze minimum to meble + sprzęt kuchenny, podłogi i malowanie, jedna łazienka, schody. Resztę robimy już po zamieszkaniu. A w zasadzie to chodzi tylko o meblowanie, bo na te rzeczy, które mi się podobają będę musiała trochę popracowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Pytanie do Krakowiaków - monika i dr_au - piszecie oboje o "flizowaniu" i "flizach". Pierwszy raz się spotykam z takim określaniem kafli i kaflowania. To kwestia regionu czy może to jakieś pojęcie fachowe? Spirea - flizy, flizowanie, fliziarz to regionalizm. Podobnie jak borówki (w sensie czarnych jagód), wychodzenie "na pole" itp. Lubię je i z pewnym upodobaniem używam. Kafle w tym regionie to tylko kafle do budowy pieców (stąd piec kaflowy). Spirea, jako Krakowianka też potwierdzam te "flizy" i "pole" hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Spirea, a wiesz może, do jakiej długości ta rura od kozy może być bez dodatkowych zamocowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No i też idziemy systemem 'jedna łazienka na początek' (a oprócz tego 3 sypialnie, kuchnia, kotłownia i mniej więcej salon/jadalnia). Nasze minimum to meble + sprzęt kuchenny, podłogi i malowanie, jedna łazienka, schody. Resztę robimy już po zamieszkaniu. A w zasadzie to chodzi tylko o meblowanie, bo na te rzeczy, które mi się podobają będę musiała trochę popracowac Eeehhh... przykra rzeczywistość, pod którą podpisuję się i ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.05.2011 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Tatarak, nie wiem. W poniedziałek przyjedzie chyba instalator i muszę z nim omówić sprawę kozy. Zapytaj Irme może, bo Ona chyba nie ma mocowania. Wizualki producentów nigdy nie mają, a jak zaczęłam oglądać zdjęcia mieszkań, to faktycznie pojawiają się. Możesz też zadzwonic do Umetu. Robią te kominy dwupłaszczowe we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.05.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Mam od Irmy zdjęcia całego komina - na pewno leci bez wzmocnień do stropu, z tym że ona ma tak, jak u nas ma być - do stropu między parterem a poddaszem, natomiast u Ciebie nad kozą jest pustka aż do dachu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.05.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 sprawa ścianki kolankowej a właściwie jej zabudowy suporeksem opisana + foty w dzienniku TMK:)wiem bo sama się do takiej opcji przymierzałam ps. dziękuję bardzo za pomoc z korytarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.05.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 dokładnie. Jeśli masz mieć tak, jak u Irmy, to nie ma problemu. U nas rura od kozy do stropu miałaby mieć ok. 5m, potem przejście i komin na zewnątrz. Kierownik budowy powiedział dzisiaj, że nie powinniśmy mieć problemu, aby przymocować rurę. Rozwiązaniem na puszczenie przez strop poddasza jest zrobienie komina dwupłaszczowego od początku. Znalazłam dzisiaj wycenę z UMET-u - sam komin wycenili mi na 5 tys. netto po 5% rabacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.05.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Kasia, mam nadzieję, że się co przyda Dzisiaj miałam walne zgromadzenie na budowie - kierownik zasugerowal bloczek albo obudowę całej ścianki płytą k-g. To drugie dlatego, że bloczek może się nie zmieścić, a elektryk miejscami puścił nam tam kable. Potem było spotkanie z tynkarzami i zaproponowali styropian i chyba na to się zdecydujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.05.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) ps. a "fliziarza" mamy mieć tego samego:) ps 2. styropian nie to najgorsze rozwiązanie już lepiej k-g a optymalnie suporeks sa różne szerokosci bloczka ile masz cm od murłaty do końca pustaka Edytowane 16 Maja 2011 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Co do ścianki kolankowej i zabudowania dziury pomiędzy ścianką a dachem to też zachodzę w głowę jak to zrobić. Mój małż po dyskusjach z wykonawcami twierdzi, że styro, ale nie wiem czy to się sprawdza... muszę chyba jeszcze kierbuda o to ponękać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ej, ale tej dziury się całej nie zabudowuje.Przecież tam na ściankę kolankową musi nachodzić wełna, czy co tam kto ma za ocieplenie dachu.Należy ściankę kolankową podmurować, ale najwyżej do wysokości murłaty a nie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.05.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Kurczę, chyba łopatologicznie na jakimś rysunku ktoś by mi musiał pokazać, albo zdjęciu najlepiej, bo jakoś za chiny sobie wyobrazić nie mogę jak to ma wyglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.05.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 chodzi o część przy murlacie a czemu nie styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.05.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No ja wiem o którą część chodzi tylko tej zabudowy z różnych rzeczy nie mogę sobie wyobrazić Też chciałabym się dowiedzieć dlaczego nie styro, bo myślałam, że właśnie tę dziurę zatka się styro, to się "zejdzie" z wełną z ocieplenia dachu i zabuduje się to finalnie kartongipsem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.05.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 u mnie własnie chodzi o to, żeby nie obudowywać karton gipsem. Tynkarze powiedzieli, że będzie widać różnicę w fakturze - ten kawałek k-g a niżej na porothermie. Będzie inaczej wyglądać. Powiedzieli, że będzie tez problem przy naroznikach ze ścianą bez k-g. Na ten styropian mieliby kłaśc siatkę i tynk i może cos jeszcze, nie wiem dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No różnica w fakturze będzie, z tym się od początku liczyłam, że będę musiała w związku z tym zrobić na poddaszu gipsowanie ścian. Ale ja i tak nie mam wyjścia w tych pomieszczeniach gdzie mam ściankę kolankową, bo niestety mam jeszcze różne inne dziwne elementy konstrukcyjne do obudowania (np. słupy drewniane, które wypadły we framugach drzwi...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts