Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Spirea - flizy, flizowanie, fliziarz to regionalizm. Podobnie jak borówki (w sensie czarnych jagód), wychodzenie "na pole" itp. Lubię je i z pewnym upodobaniem używam. Kafle w tym regionie to tylko kafle do budowy pieców (stąd piec kaflowy).

tak własnie myślałam. Pamiętam jak jeździłam do rodziny do Rzeszowa i kuzyn pytał, czy idziemy "na pole", u mnie mówiło sie "na dwór", a koleżanka z Wrocławia, że idzie "na podwórko".

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do zabudowy ścianki kolankowej - u nas wykonawca zabudowy GK powiedział że trzeba ścianę kolankową podmurować jednym pustakiem, mniej więcej do wysokości murłaty - u nas w to miejsce idealnie wpasuje się Silka E8, można też pewnie z Porothermu czy coś (mam nadzieję że o to chodziło w Twoim pytaniu).

Ja już przestałem wierzyć w przeprowadzkę w tym roku :(

Tynki - lipiec, CO - lipiec, wylewki - sierpień, zabudowa GK - sierpień, gres - wrzesień, parkiet - wrzesień - a gdzie reszta?

Jakieś meblowaniem, malowanie, kuchnia, łazienki i inne cuda? :(

No i też idziemy systemem 'jedna łazienka na początek' (a oprócz tego 3 sypialnie, kuchnia, kotłownia i mniej więcej salon/jadalnia).

o zamurowaniu jednym bloczkiem mówił nam kierownik budowy. Tylko elektryk puścił tam miejscami kable, może uda się to jakoś jednak zrobić. Czyli kolejna rzecz do zrobienia przed tynkami.

Nasze minimum to meble + sprzęt kuchenny, podłogi i malowanie, jedna łazienka, schody. Resztę robimy już po zamieszkaniu. A w zasadzie to chodzi tylko o meblowanie, bo na te rzeczy, które mi się podobają będę musiała trochę popracowac ;)

Pytanie do Krakowiaków - monika i dr_au - piszecie oboje o "flizowaniu" i "flizach". Pierwszy raz się spotykam z takim określaniem kafli i kaflowania. To kwestia regionu czy może to jakieś pojęcie fachowe?

Spirea - flizy, flizowanie, fliziarz to regionalizm. Podobnie jak borówki (w sensie czarnych jagód), wychodzenie "na pole" itp. Lubię je i z pewnym upodobaniem używam. Kafle w tym regionie to tylko kafle do budowy pieców (stąd piec kaflowy).

Spirea, jako Krakowianka też potwierdzam te "flizy" i "pole" :) hihi

No i też idziemy systemem 'jedna łazienka na początek' (a oprócz tego 3 sypialnie, kuchnia, kotłownia i mniej więcej salon/jadalnia).

Nasze minimum to meble + sprzęt kuchenny, podłogi i malowanie, jedna łazienka, schody. Resztę robimy już po zamieszkaniu. A w zasadzie to chodzi tylko o meblowanie, bo na te rzeczy, które mi się podobają będę musiała trochę popracowac ;)

Eeehhh... przykra rzeczywistość, pod którą podpisuję się i ja...

Tatarak, nie wiem. W poniedziałek przyjedzie chyba instalator i muszę z nim omówić sprawę kozy. Zapytaj Irme może, bo Ona chyba nie ma mocowania. Wizualki producentów nigdy nie mają, a jak zaczęłam oglądać zdjęcia mieszkań, to faktycznie pojawiają się. Możesz też zadzwonic do Umetu. Robią te kominy dwupłaszczowe we Wrocławiu.

dokładnie. Jeśli masz mieć tak, jak u Irmy, to nie ma problemu. U nas rura od kozy do stropu miałaby mieć ok. 5m, potem przejście i komin na zewnątrz. Kierownik budowy powiedział dzisiaj, że nie powinniśmy mieć problemu, aby przymocować rurę. Rozwiązaniem na puszczenie przez strop poddasza jest zrobienie komina dwupłaszczowego od początku. Znalazłam dzisiaj wycenę z UMET-u - sam komin wycenili mi na 5 tys. netto po 5% rabacie.

Kasia, mam nadzieję, że się co przyda :)

Dzisiaj miałam walne zgromadzenie na budowie - kierownik zasugerowal bloczek albo obudowę całej ścianki płytą k-g. To drugie dlatego, że bloczek może się nie zmieścić, a elektryk miejscami puścił nam tam kable. Potem było spotkanie z tynkarzami i zaproponowali styropian i chyba na to się zdecydujemy.

No ja wiem o którą część chodzi tylko tej zabudowy z różnych rzeczy nie mogę sobie wyobrazić ;)

Też chciałabym się dowiedzieć dlaczego nie styro, bo myślałam, że właśnie tę dziurę zatka się styro, to się "zejdzie" z wełną z ocieplenia dachu i zabuduje się to finalnie kartongipsem....

u mnie własnie chodzi o to, żeby nie obudowywać karton gipsem. Tynkarze powiedzieli, że będzie widać różnicę w fakturze - ten kawałek k-g a niżej na porothermie. Będzie inaczej wyglądać. Powiedzieli, że będzie tez problem przy naroznikach ze ścianą bez k-g. Na ten styropian mieliby kłaśc siatkę i tynk i może cos jeszcze, nie wiem dokładnie.

No różnica w fakturze będzie, z tym się od początku liczyłam, że będę musiała w związku z tym zrobić na poddaszu gipsowanie ścian. Ale ja i tak nie mam wyjścia w tych pomieszczeniach gdzie mam ściankę kolankową, bo niestety mam jeszcze różne inne dziwne elementy konstrukcyjne do obudowania (np. słupy drewniane, które wypadły we framugach drzwi...).