Spirea 16.05.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 u nas pozbycie się słupów było możliwe dzięki stalowej konstrukcji. Tylko przy podejmowaniu decyzji nie wiedziałam, że będzie to tyle kosztować ...tzn. słupy mamy, ale ze stali i w ściankach działowych. Wspominali coś dzisiaj, że mogą tam się pojawiać pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 a ja nie wiem, o które miejsce chodzi. wiem, co to jest murłata, ściana kolankowa itp. ale chyba muszę dokładnie przejrzeć dziennik TMK, żeby wypatrzeć, w czym dzieło. a najpwniej to zrozumiem, jak sama stanę przed tym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Tatarak, na wcześniejszej stronie masz zdjęcie mojej ścianki i murłaty. Jest tam wolne pole. Chodzi o zabudowę tego pola własnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 oglądam to zdjęcie i nie wiem, musiałabyś mi palcem pokazać nie chodzi o zabudowanie tej dziury, przez którą "widać świat"? właśnie - ocieplenie dachu się w tym miejscu powinno zejść z ociepleniem elewacji, dobrze myślę? nie no, nie ma co robić hałasu, jak będę mieć własną ścianę kolankową, to zrozumiem. ale... nie można tego zabudować kg? gdziekolwiek to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.05.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Może to Ci pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Zgadza się, że to puste miejsce jest na "zejście" ocieplenia. Bliżej jest murłata, a na pierwszym planie widać wystający wolny kawałek muru ścianki. Na nim lezy czarna folia. Regipsy nie zejdą do brzegu muru tylko mniej więcej do poziomu murłaty (będzie ocieplenie na krokwiach 10cm). Trzeba czymś wypełnić to puste miejsce przed murłatą na pierwszym planie zdjęcia. Zabudowa gk musiałaby iśc wtedy do dołu, czyli na całą ściankę kolankową w domu. Najprostszym rozwiązaniem jest domurowanie bloczka. U nas może jednak to byc problematyczne, bo puszczone są tam miejscami peszle z kablami a w pralni mamy na tej wysokości kontakty do pralki i suszarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Salki, szczęściarzu, masz miejsce na ocieplenie góry ścian szczytowych, a ja nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.05.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ano mamy, ale tylko dlatego że zadbaliśmy o to przy murowaniu ścian szczytowych.Co i tak nie przeszkodziło ekipie pociągnąć szczytówki prawie do deskowania, na wysokości kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 17.05.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 właśnie wczoraj ostatni kawałek murłaty zniknął za k-g ofoliowany opiankowany i przykryty kołderką z wełny:) też mam słupy w ścianach i potwierdzam pęka na łączeniu mój pomysł na to, to akryl ale idąc za podpowiedzią Claris moze obuduję to drzewem (jeśli tylko bedzie mi to pasować do wystroju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 aaa załapałam Salikowe zdjęcie, Spireowy opis i wszystko jasne. Nie mogłam pojąć, o co chodzi, bo we wszystkich domach z poddaszem, jakie oglądałam pod tym kątem, cała ściana kolankowa była zabudowana kg z upchaną za nimi wełną i już. A z racji kabli u Ciebie Spireo też chyba inne rozwiązanie nie wchodzi w grę. btw, jak Ty umiesz wypatrzeć u niego miejsce na ocieplenie szczytów, no no no szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 aaa załapałam Salikowe zdjęcie, Spireowy opis i wszystko jasne. Nie mogłam pojąć, o co chodzi, bo we wszystkich domach z poddaszem, jakie oglądałam pod tym kątem, cała ściana kolankowa była zabudowana kg z upchaną za nimi wełną i już. A z racji kabli u Ciebie Spireo też chyba inne rozwiązanie nie wchodzi w grę. btw, jak Ty umiesz wypatrzeć u niego miejsce na ocieplenie szczytów, no no no szacun. dziewczyno, to już lata czytania i rok budowania Sama jestem w szoku, wybiorę się na jakieś studia podyplomowe (to ten prześwit, przez który widać złozone na dole deski, widać też schodkową ścianę) My obudziliśmy się za późno. Zresztą okazało się, ze mamy tam wieniec i nie da rady wyciąc pod ocieplenie. Mają tam wcisnąć ile się da przy ociepleniu. Mam zresztą pretensję do wszystkich gazet/poradników/autorów, którzy pisali o mostkach termicznych. Nie pamiętam, aby gdziekolwiek wskazywano na ten mostek. Gdybym przeczytała, to pilnowałabym tego już przy projekcie. teraz mam wrażenie, że całe ciepło mi tamtędy ucieknie i bedzie jeden wielki grzyb:bash: Ale to oznacza, że jestem krok od paranoi. Ja jednak chciałam tylko, aby ten dom był po prostu dobrze zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ano mamy, ale tylko dlatego że zadbaliśmy o to przy murowaniu ścian szczytowych. Co i tak nie przeszkodziło ekipie pociągnąć szczytówki prawie do deskowania, na wysokości kalenicy. To znaczy, że ściana szczytowa powinna być... niższa? czy jakoś ucięta? Salik, dasz jakieś ładne zdjęcie poglądowe? Żebym nie wpadła w obsesję po fakcie jak Spirea? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 szczytowa nie powinna być wymurowana do końca, aby mozna było na szczycie pustaków czy z czego tam budujesz, położyć ocieplenie. Sprawdź w projekcie czy nie masz tam wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.05.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Zaraz wygrzebię odpowiednie zdjęcie. Chodzi o to że jeśli ściana szczytowa wchodzi od wewnątrz w krokiew albo w ogóle wypełnia przestrzeń między krokwiami (aż do samego deskowania dachu albo membrany), to nie ma tam jak wcisnąć ocieplenia i robi się bardzo duży mostek termiczny. Oczywiście zależy ile kto ma ocieplenia - u mnie ma być 30cm, więc i ściana szczytowa ma sporą 'szparę' w stosunku do połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Czyli inaczej mówiąc: nad ścianą szczytową powinno być miejsce styku ocieplenia elewacji i połaci dachu, si? Spireo - na tych przekrojach, które mam w ręce nie widzę wieńca, ale gdzieś mi się po głowie tlucze, że zawsze powinien być wieniec spinający szczytową. Nawet rozmawiałam o tym kiedyś z Magikiem przy okazji obgadywania człowieka, ktoremu się po wichurze obie szczytówki położyły, bo właśnie wieńców nie było. Ale w tym projekcie jest tyle braków, że nic mnie zdziwi (Magik ostatnio prawie płakał nad projektem podłogówki, ktory sprowadza się do ... napisania nad każdy pomieszczeniem, w którym wg. projektu ma być, jakie jest zapotrzebowanie na energię w kW i "ogrzewanie podłogowe") Salik - u Ciebie nie ma wieńca, tylko takie podmurowanie wyrównujące z cegieł? I ten czarny pasek nad nimi to jest to mc-e na ocieplenie szczytu od góry? Faktycznie, też nigdzie nie widziałam ani słowa o tym mostku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 ....i robi się bardzo duży mostek termiczny. dzięki Salik za poprawę samopoczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Tatarak, teraz nie mam dojścia do projektu, musiałabym popatrzeć jak to u mnie wygląda. Projekty instalacji w projekcie olałam, to jest sztampa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.05.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Spiera - przepraszam, tylko odpowiadałem... U nas nie było wieńca na ścianie szczytowej w projekcie, więc ciężko mi się wypowiedzieć. Ale teraz jak o tym wspomniałaś, to faktycznie ma to sens... Z drugiej strony to jak przyjdzie tornado, to niezależnie od tego czy tam będzie wieniec czy nie - z tej ściany dużo nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Spiera - przepraszam, tylko odpowiadałem... nie przepraszaj, było z przymrużeniem oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 19.05.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Niby styropian nie jest ciężki, ale 200 paczek to dużo.W zasadzie to z auta powinien Ci wyjąć. Do mnie jak przyjechał to wynosił z auta i pomagał wnieść do domu.Zadzwoń tam gdzie zamawiałaś to się dowiesz co jest w jego obowiązkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts