Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

cześć

Kiedyś pytałem Cię o wysokość ścianki kolankowej. Masz ok 150cm. Nam też architekt taką wysokość zaproponował. Widzę w projekcie że masz okna połaciowe i tu nasuwa mi się pytanie, czy nie będzie problemu z otwieraniem tych okien i wyglądania przez nie (zaczynać będą się pewnie na wysokości ok 180 cm, 150 ścianka+30 ocieplenie) Widziałeś może takie rozwiązanie na żywca? Zastanawiam się nad tą ścianką w moim projekcie i nie wiem czy ją zmniejszyć np do 120 ale szkoda mi trochę niewykorzystanej powierzchni.

pozdro

cześć,

nasza ścianka ma dokładnie 141,5 cm. Jak patrzę na rysunek, to wychodzi mi, że okno w zasadzie zaczyna się zaraz nad ścianką kolankową, tak mniej więcej na wysokości 1,55 - 1,6 m, a kończy na 2,77m. To są wysokości w linni prostej. Zakładając, że dobrze odczytałam to z rysunków. Okna mają mieć wysokość 1,6 m. Klamka na pewno będzie na dole. Przy takichwysokościach nie powinno być problemu z wyjrzeniem przez okno przez dorosłego, a dzieci niech się lepiej nie wychylają. Nie widziałam tego nigdzie, zakładam, że architektka wiedziała, co robi tak projektując. Jak na razie w innych sprawach się nie myliła. My chcieliśmy właśnie ściankę na maksa, a naszym ograniczeniem była m.in. wysokość kalenicy (do 9 m). Nasza ścianka została też podwyższona, aby zmieściły się te podłużne okna (chyba są na wysokości 60-70 cm). U nas ocieplenie nie koliduje z oknem. Fakt, że teraz widzę, że mamy jedynie 20 cm między krokwiami i na pewno trzeba będzie dać jeszcze 10 na to, ale to chyba nie przeszkadza, bo okno zaczyna się zaraz nad ścianką.

cześć,

nasza ścianka ma dokładnie 141,5 cm. Jak patrzę na rysunek, to wychodzi mi, że okno w zasadzie zaczyna się zaraz nad ścianką kolankową, tak mniej więcej na wysokości 1,55 - 1,6 m, a kończy na 2,77m. To są wysokości w linni prostej. Zakładając, że dobrze odczytałam to z rysunków. Okna mają mieć wysokość 1,6 m. Klamka na pewno będzie na dole. Przy takichwysokościach nie powinno być problemu z wyjrzeniem przez okno przez dorosłego, a dzieci niech się lepiej nie wychylają. Nie widziałam tego nigdzie, zakładam, że architektka wiedziała, co robi tak projektując. Jak na razie w innych sprawach się nie myliła. My chcieliśmy właśnie ściankę na maksa, a naszym ograniczeniem była m.in. wysokość kalenicy (do 9 m). Nasza ścianka została też podwyższona, aby zmieściły się te podłużne okna (chyba są na wysokości 60-70 cm). U nas ocieplenie nie koliduje z oknem. Fakt, że teraz widzę, że mamy jedynie 20 cm między krokwiami i na pewno trzeba będzie dać jeszcze 10 na to, ale to chyba nie przeszkadza, bo okno zaczyna się zaraz nad ścianką.

Z tymi oknami może nie być tak prosto. Wg moich dekarzy pod oknem trzeba zostawić pełną dachówkę (bez przycinek) tak więc okno pewnie pójdzie trochę w górę. No chyba, że da radę okno zainstalować bezpośrednio na murłacie (chociaż wtedy z kolei może być problem z uszczelnieniem/ociepleniem). Musisz pogadać z dekarzem.

Ja mam ściankę kol. 120cm i starałem się dać okna jak najniżej. Wyszło z tego co pamiętam 170cm do dolnej klamki.

Rozwiązaniem może być dołożenie okien kolankowych.

Pzdr

Tak to wygląda wewnątrz i na zewnątrz:

http://chr.republika.pl/okna/okno_w.jpg

http://chr.republika.pl/okna/okno_z.jpg

Dom nie będzie miał okapów. Mały "okapik" jest niezbędny na warstwę ocieplenia (u mnie 20cm - wklejony już został pasek styropianu pod rynnami).

Od wewnątrz mam krokwie o grubości 18cm (ocieplenie będzie miało 18cm + 12cm pod krokwiami).

Niżej ponoć nie było szans zainstalować okna ...

Pzdr

nam zależało, aby ścianka była jak najwyższa, by wykorzystać maksymalnie powierzchnię na poddaszu. Ze względu na WZ - kalenica do 9 m wystarczyło tylko zmniejszyć o 2 stopnie kąt dachu. Tutaj jednak pojawił się jeszcze wątek ocieplenia. Tak jak napisałam, mamy w projekcie tylko 20 cm pomiędzy krokwiami. Na pewno trzeba dać na to 10 cm, więc ten skos się trochę obniży. Trudno. Zależy nam na uzyskaniu domu energooszczędnego, więc zwiększenie ocieplenia jest konieczne.

Tak to wygląda wewnątrz i na zewnątrz:

http://chr.republika.pl/okna/okno_z.jpg

Spirea przepraszam, że w Twoim wątku, ale skoro temat tutaj się rozwija, to mam pytanie do krzyk123.

Czy przy Domino i innych płaskich, dachówki zawsze się tak "podnoszą" wokół okna, tak jak u Krzyk123?

Z tymi oknami może nie być tak prosto. Wg moich dekarzy pod oknem trzeba zostawić pełną dachówkę (bez przycinek) tak więc okno pewnie pójdzie trochę w górę. No chyba, że da radę okno zainstalować bezpośrednio na murłacie (chociaż wtedy z kolei może być problem z uszczelnieniem/ociepleniem). Musisz pogadać z dekarzem.

widzę, że Krzyk123 odpowiedział już wyżej. Z tego wychodziłoby, że zawsze będzie podwyższona.

Spirea przepraszam, że w Twoim wątku, ale skoro temat tutaj się rozwija, to mam pytanie do krzyk123.

Czy przy Domino i innych płaskich, dachówki zawsze się tak "podnoszą" wokół okna, tak jak u Krzyk123?

Był wątek o tym:

http://forum.muratordom.pl/dachowka-creaton-domino-wybrzuszenie,t170363.htm

U mnie zostało to trochę poprawione (wcześniejsze zdjęcie nie jest aktualne).

Teraz wygląda to tak:

http://chr.republika.pl/okna/DSC05397_.jpg

nie ma sprawy, sama jestem ciekawa. Na zdjęciu rzeczywiście dachówka podnosi się na kołnierzu. Może jutro uda mi się sprawdzić jak to wygląda u koleżanki, która ma karpiówkę i wkleję fotkę.

Do karpiówki jest specjalny kołnierz, który rozwiązuje ten problem:

http://chr.republika.pl/okna/karpiowka.jpg

Niestety chyba nie można zastosować go dla Domina. Konsultanci Fakro sugerują żeby stosować kołnierz do pokryć falistych (taki jak u mnie). Ale wtedy znowu jest ten problem z wybrzuszeniem ...

Pzdr