Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uff, udało się

moment i przerzuciłam 200 paczek ;)

http://img844.imageshack.us/img844/5900/img00177201105191350.jpg

a tak na poważnie... udało mi się ściągnąć ekipę od ocieplenia. Przerzuciłam do garażu jakieś 30 paczek, a resztę juz oni zrobili. Efekt powyżej. Jutro ruszamy z ociepleniem fudamentów.

Słuchajcie, to na czym stanęło z tą murłatą??

Ja mam ścianę kolankową 160 czy 170, k-g do samego dołu odpada. Zresztą ja już mam ściany kolankowe otynkowane. Był pomysł żeby murłatę g-k obudować. Ale zważywszy, że pewnie sami będziemy się zabudową trudnić, boję się o jakość wykonania połączenia.

Był plan zamurowania murłaty pełną cegłą, ale wiadomo-słaba izolacyjność. Tynkarze wracają na dokończenie prac za 3 tyg i muszę coś wymyślić.

Styro, klej i siatka? Czy już nie panikować i dać cegłę?

A w sumie nie ma potrzeby docinać. O jakiej piance piszesz? Takiej niskorozprężnej ale z lepszymi parametrami? No i wtedy wypadałoby murłatę jakąś folią zaizolować? Czy pianka może stykać się z drewnem? Muszę zmierzyć jakiej szerokości szczelina zostanie między murłatą a cegłą.Od zew . pójdzie na murłatę wełna i styro lub styro i styro. Powinno być dobrze.

właśnie dlatego, że nie trzeba przycinać to może być dobre rozwiązanie. nie wiem, jakie są rodzaje pianek - trzeba by to sprawdzić, ale raczej mogą się stykać z drewnem, przecież jak się montuje na piankę okna czy drzwi drewniane, to się stykają i nic im nie jest.

rany, mam podwyższoną temp., chore dziecko i powinnam gdzieś legnąć pod kocykiem, jak ono, a tymczasem wisi nade mną praca do zrobienia :( cmokasy i znikam!

Właściwie to mi nawet trochę zostało. Musiałbym docinać tylko. Ale zdecydowanie pod rozwagę.

Jest jeszcze klops bo pod murłatą nie ma papy. Panowie murarze nie dali, a pan Kierownik powiedział o tym przed tynkami, jak już byliśmy z ekipą daaawno rozliczeni! I teraz musimy ją jakoś tam wcisnąć.

Sorry Spirea za tę prywatę...

No folię albo taką papę jak na fundamencie. Ja nie mam nic!

Przez "zamurowanie" miałam na myśli takie domurowanie cegły, żeby ją zlicować z istniejącą ścianą, a przestrzeń między murłatą a tą cegłą wypełnić pianką. Wypali to? Żeby powstała szczelina cegła musi byc chyba na sztorc murowana...ma to sens?

dr_au, ten finał trochę czuć :) Właśnie wróciliśmy z budowy - hydraulik zostawił klucz w innym samochodzie i trzeba było jechać zamknąć dom, ale też pomalowac niedomalowane przez murarza słupy. Było ciemno, więc zapaliliśmy światło i już naprawdę jest fajnie, tak trochę domowo :) Widać już miejsca na armaturę, zarówka w każdym pokoju... Jednak jak sobie pomyślę ile przed nami, to aż mnie skręca z przerażenia. Teraz dwa dni bez budowy, bo muszę do pracy wrócić :)