Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Spirea - jak Ty miałaś u siebie klejony ten styropian, który był podmurówką murłaty?

I czy Twoi wykończeniowcy od GK nie marudzili na taki materiał?

Bo mój człowiek od GK mówi że styropian nie (nawet XPS), bo on potem przy zabudowie połaci dachu płytami GK nie będzie miał jak stabilnie zamocować dybli...

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Salik, człowiek od zabudowy GK nie widział tego. Jego ojciej jednak - nasz murarz - wie, jak ma iść ocieplenie i sam mówił o styropianie. Mnie się wydaje, że powinni dać radę, to w końcu bedzie tylko mocowanie na dole, bo ta płyta zejdzie tylko trochę na styropian.

Aha.

U mnie i tynkarz i kartongipsiarz mówią jednym chórem że sam styropian nie, bo nie będzie się miała jak trzymać podkonstrukcja GK i że jeśli już to trzebaby obudować ścianę kolankową od wewnątrz (od dołu do końca murłaty) płytą OSB, a tylko powstałą przestrzeń między płytą OSB, a murłatą wypełnić styropianem.

I już sam nie wiem jak to zrobić, a do jutra coś musimy zdecydować :(

Spirea - pamiętaj że wylewki nie możesz zwiększać w nieskończoność, bo ona jednak swoje waży.

Z reguły więc 'wypełnia się' lukę styropianem.

Pamiętaj też że na podłogę warto położyć styropian w 2 warstwach wzajemnie na siebie nachodzących, żeby zlikwidować ewentualne mostki cieplne.

wychwytywałam te mądrości na forum wczoraj w nocy. Wiem już, że nie powinno dawać się więcej niż dwie warstwy i najlepiej własnie dwie. Na podłogówce na podłodze na gruncie najlepiej własnie 15cm styropianu. Ale czy w tym jest już ten z tą warstwa aluminiową? Nie wiem, ile odliczyć na tę częśc, bo ją kupuje hydraulik. Mam wpisane jakieś 3 cm, czyli na zwykły styropian zostaje 12 cm. Na gres +klej i panele+ coś tam daję 1,5cm. Wylewki na podłogówce co najmniej 6 cm, więc tyle muszę mieć na poddaszu. Wyjdzie mi kurcze bardzo mało styro na górze (2-3cm+ 3cm z aluminium) i ciepło będzie uciekać w sufity :( Ktoś wie, jak temu zapobiec? Dawać ten grafitowy?

Ciepło na poddasze Ci będzie i tak uciekało - dlatego się izoluje porządnie strop nad poddaszem.

Styropian z aluminium to ten z drążeniami pod podłogówkę?

Pytam bo ostatnio jak dostaliśmy wycenę z tym styropianem, to on dosyć drogi był i stwierdziliśmy że jednak nie.

Styropian na górze się czasami też kładzie akustyczny - wtedy nie robi on żadnej 'izolacji cieplnej', tylko wygłusza dodatkowo strop.

W zasadzie nie wiem Salik jaki to ma być dokładnie. Na razie dzisiaj załatwiłam sprawę materiału na ocieplenie garażu w środku. Mam mieszane uczucia czy to się zwróci, ale już wszystko kupione i klamka zapadła. Mam mętlik w głowie i postanowiłam podarowac sobie na razie sprawę drzwi zewnętrznych, schodów i kuchni, a skupić się na tym, co zaraz będzie się działo, czyli wod-kan i wylewki własnie. Okazuje się, że też są jakieś sprawy do rozstrzygnięcia (chyba nie powinnam się już dziwić). Styropian najprawdopodobniej rozłożymy sami. Hydraulik w swojej gestii tego nie ma. Wylewkarze powiedzieli, żeby wziąć kogoś, to zrobi za 1-2 zł/m2. Mam jednak wątpliwości co do jakości wykonanej pracy po takiej stawce. Na forum sposo osób pisało, że robili to własnie sami, żeby zrobić starannie. Poczytamy, czy damy radę, jak tak, to po tynkach i ociepleniu kupimy materiał i zabierzemy się do roboty. Dziecko akurat ma planowany wyjazd do dziadków, więc będzie spokój.

Spirea, tak jak zrobisz sama, nie zrobi nikt, dlatego polecam się poświęcić. Nam co prawda położył hydraulik, ale on akurat niepoprawnym perfekcjonistą jest i tak jak on to zrobił tak nawet my byśmy nie zrobili.

Zainwestuj w "ciepłą" matę na poddasze (i grubą), też 2 warstwy

Styripian pod podłogówkę musi być z folią, ona jest ekranem odbijającym ciepło promieniujące z rurek

Pozdrawiam i życzę owocnych wyborów

Dacie radę ze styropianem.

Ja praktycznie sama ułożyłam styropian w naszym domku.

U nas było dużo zabawy, bo wyrównywaliśmy poziom styropianem, ale jak masz w miarę równo, to samemu zrobi się na pewno dokładnie.

Beta, Ty to akurat nie powinnaś się podawać za przykład, bo Wy z mężem to jesteście niedoścignieni. Wyrównywanie (ja się zastrzelę!)

Własnie do dziennika Netbeta chyba skoczę na przeszkolenie. On i Nadia są niesamowici - i z budową i z pisaniem dziennika :)

Jak się uda wydać dziecko, to zabierzemy się za to sami. Beta - ile czasu zajęło Wam rozłożenie tego styropianu? Możesz napisać, co po kolei dawaliście chyba, że masz w dzienniku to zapoznam się u źródła.

Mikiada - miło, że się podoba :) i oczywiście zapraszam. Po przeczytaniu Twojego dziennika załapała dzisiaj stresa, że jeszcze tyle przed nami. Jakoś zaczynam się łamać, bo coraz częściej to się zdarza. Nie ogarniam wszystkiego i zaczynam ignorować pewne sprawy, a to chyba niedobrze.

Mazo, dzięki za namiar. Ta listwa ma 6 cm. Czy ta wysokość jest ok? Mnie chodziło własnie o wyższą, ale może nie ma takiej potrzeby.