Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdzam szacunkowy koszt wylewki i ocieplenia. Spojrzałam na rozpiskę hydraulika i m2 maty 5cm kosztuje 20,90 zł. Mieliśmy zmniejszyć ją do 3 cm, ale widzę w necie, że i tak kosztuje ok. 20zł/m2. To daje mi na całość domu 3600 zł! Jeśli to możliwe, to wolę dać folię na styropian. Fakt, że wyjdzie więcej EPS100, ale mimo wszystko o 2tys. taniej. Jak Wy robicie?

nie wyłapałam tego wcześniej, bo nie rozróżnialam tych dwóch spraw. Z porównania kosztów widzę, że zrobimy tak samo. Jaki styropian planujesz? Po przebojach z Termoorganiką rozważam Genderkę. Dalej nie wiem, co z garażem. Tam mamy identyczną sytuację - musimy dać 15 cm styro albo więcej wylewki. I nie wiem czy ten EPS100 starczy.

Do garażu bym jednak sugerował EPS200, bo jest twardszy.

Nie wiem jeszcze jakiego producenta weźmiemy, Genderka ma najcieplejszy styropian podłogowy 0.036.

Dla porównania - najcieplejszy podłogowy Styropmin ma 0.030, Knauf - 0.033, Austrotherm - 0.035

Za ten eps 100 wychodza już wielkie kwoty. Zastanawiam się czy nie dac w takim razie jednej warstwy eps200. I jednej eps100. A w ogole to zadzwonie chyba do jakiegos producenta i spytam, czy ta setka jest ok na garaz czy nie.

Bede brac raczej 0,038. Jak sprawdzalam roznice na scianie w garazu między 0,040 a 0,031 to było to 0,06 kW/m2 roznicy i sobie podarowalam.

cześć

również styro układaliśmy sami tam gdzie nie było podłogówki jak prawdziwa matka polka zaczęłam od miejsc strategicznych pokoi dzieci trochę to trwało ale mamy czas tylko po pracy praca lekka tylko te kulki "biały wiruje pył" do krojenia używałam noża do tapet (szczegóły gdzieś u mnie w komentarzach)

a i jeszcze jedna sprawa pisałaś o styropianie 3 cm z folią aluminiową nie kupuj!

kup osobno styropian i folię daje to dużą oszczedność jest poprawne techniczne a hydraulik (A.R?) no cóż trochę wiecej pracy (Wojtek dał się przekonać i ma sprawdzony namiar na folie aluminiowe)

i jeśli to ten hydraulik o którym myślę to przykłada się do układania styropianu ja tylko mu zwracałam uwagę przy drzwiach tarasowych na podwójne- potrójne warstwy foli dobrze poslkejane i duże wywinięcie jej do góry reszta była ok

Edytowane przez Kaśka73

U nas na chudziaku dwie warstwy folii, później 3 warstwy styropianu 5 cm i jedna warstwa wyrównująca (tutaj dawaliśmy styropian różnej grubości 1cm, 2 cm, 4 cm i 5 cm). Także różnica w poziomach u nas wahała się w granicach 5 cm. Na styropian folia pod podłogówkę.

Pracowaliśmy głównie w weekendy i przy 115m2 zajęło to nam miesiąc.

bierz eps 200 Spirea. Garaż to garaż. A ten 200 w porównaniu z 100 to jest naprawdę skała (salik zaraz powie że skała to jest xps, ale ja porównuję 100 do 200)

Mój mąż miał przez chwilę ochotę na cały dom wziąć 200 a do garażu xps, ale zrobiłam mu taką awanturę, że musiał odpuścić. Nakręcił go znajomy, który twierdzi że tylko 200 jest dobra, bo jemu coś tam pękało. Podejrzewam, że mógł mieć za dużo wylewki na za cienkim styropianie, a nie o twardość styropianu tu chodziło

My mieliśmy Genderkę i podobno jest super (tak mówiłu kolejne ekipy)

Ja bym się*w ciepłotę styropianu o różnicy 0,02-0,03 nie pchała. Folia odbije swoje a ciepło i tak pójdzie do góry

Salik, wiem że dajecie grubo wełny, ale tu różnica między nawet grubą wełną 0,042 a 0,033 ma już większe znaczenie. Tu warto zainwestować kasę zaoszczędzoną na styropianie i macie z folią. Nie wpadliśmy na to i kupiliśmy 3 cm z folią. Ale akurat niedrogą. No ale, można było zaoszczędzić więcej. Trudno

Wojtek dał się przekonać i ma sprawdzony namiar na folie aluminiowe)

podziel się namiarem, please. Mnie AR powiedział, że jeśli folia sama, bez styro, to inaczej liczy układanie. Ale i tak się będzie opłacać - ja mam 20cm styro w podłodze - w sam raz na dwie warstwy plus trzecia folia.

dzieki Wam wszystkim ja wyjaśnienie.

Hydraulika mamy spoza Wrocławia. Nie rozmawiałam z nim jeszczeo folii, bo dopiero wczoraj na to wpadłam.

Co do folii, to wydaje mi się, ze Wojgoc kupował wszystko przez internet na folnecie.

Beta, przeraziłaś mnie z tym miesiącem. My mamy wszystkiego 228m2. Wysłanie dziecka do dziadków ma umozliwić pracę codziennie, więc może pójdzie sprawniej.

Monsabia, zadzwonię z ciekawości i spytam o ten EPS200. Różnica w cenie to ok. 650 zł na garaż.

Monsabia, zadzwonię z ciekawości i spytam o ten EPS200. Różnica w cenie to ok. 650 zł na garaż.

No my robiliśmy 200 ale jeszcze dawaliśmy zbrojenia na dystansach (o czym też się dowiedzieliśmy w trakcie, że bez dystansów zbrojenie jest bez sensu)

Dopytaj, bo może, jak dajesz zbrojenie, to 100 jest wystarczająca

No to napisz jak Ci odpowiedzą (sama jestem ciekawa, chociaż już mnie to nie dotyczy)

Siatkę zbrojeniową trzeba kłaść na folię na specjalnych dystansach (takich kółkach lub kostkach), bo rzucona prosto na folię nie spełnia swojego zadania. Musi być po prostu uniesiona (dla mnie to nie było istotne, bo nasi ssowcy w chudziaka tak właśnie ją rzucali, dopiero inspektor mi to uświadomił)