Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Mazo, dzięki za namiar. Ta listwa ma 6 cm. Czy ta wysokość jest ok? Mnie chodziło własnie o wyższą, ale może nie ma takiej potrzeby.

Nie ma tam wyższych? widocznie nie zauważyłam. 6cm to trochę mało, ale bez tragedii (to do niskich pomieszczeń ponoć), 8 to według mnie ok, u nas będzie 9cm, taka się zmieściła pod gniazdka od odkurzacza.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to napisz jak Ci odpowiedzą (sama jestem ciekawa, chociaż już mnie to nie dotyczy)

Siatkę zbrojeniową trzeba kłaść na folię na specjalnych dystansach (takich kółkach lub kostkach), bo rzucona prosto na folię nie spełnia swojego zadania. Musi być po prostu uniesiona (dla mnie to nie było istotne, bo nasi ssowcy w chudziaka tak właśnie ją rzucali, dopiero inspektor mi to uświadomił)

a to już kojarzę, zbrojenie mielismy na czymś takim. Siatkę mamy w chudziaku pod działowkami i kominkiem.

Hmmm, trochę mnie przerażacie z tym chudziakiem.

My u nas ani nie dawaliśmy żadnej siatki w/pod chudziak, ani żadnego zbrojenia, ani nic.

Ot po prostu beton poszedł na metr zagęszczonego piasku...

I kierbud nie zgłaszał żadnych uwag :(

Zaraz przejrzę swoje zdjęcia z tego etapu budowy, żeby się upewnić czy czegoś nie pomieszałam (ale byłam przy tym i pamiętam że siatka była)

Nie pomieszałam. Było zbrojenie chudziaka (siatką oczka chyba 15x15) - zagęszczony piach, czarna folia, siatka, chudziak

Nie rozumiem dlaczego może być różnie. Myślałam że budowa domu to jest schemat

Aha, a zbrojenie pod działówki to jeszcze co innego. Na piachu ubitym jest folia i zbrojenia tak jak potem idą ścianki działowe (ale to pręty zbrojeniowe łączone, takie jak w fundamentach)

Edytowane przez monsanbia

Wymieniałaś u siebie grunt pod chudziakiem, czy tylko miałaś wykopywane miejsce pod ławy?

Poczytałem trochę o tym zbrojeniu chudziaka i stanęło na tym że z reguły robi się takie zbrojenie siatką na trudnych gruntach albo tam gdzie się nie wymieniało ziemi//nie zagęszczało.

U nas był wykop po całości i teraz pamiętam że kierbud mówił że przy 1m (głębokości) zagęszczonego gruntu nie musimy chudziaka, bo potem w wylewce będzie wzmocnienie.

Mam nadzieję że nie będzie z tym problemów, bo pękająca podłoga to jakiś koszmar :(

Monsabia, piach zawsze wchodzi, bo trzeba wypełnić czymś tę dziurę po fundamentach. Czasami grunt jest kiepski i wtedy trzeba wymieniać całość, czyli wykopujesz kawał ziemi pod dom i wsypujesz grunt stabilniejszy.

A ja namieszałam. Chudziaka nie mamy, bo grunt był ok. Mamy zrobione szersze ławy, które są wyłożone folią. W wykopach są połozone te dystanse i na tym zbrojenie. Siatka zbrojeniowa, o której pisałam jest położona juz w warstwie wylanej podłogi.

Wymieniany, wymieniany.

Blah.

Jakby co to powiększymy ilość wpisów w wątku 'Ratunku, pęka mi podłoga!" :/

Myślisz że jesteś jedyny który ma tak ma?

I co? ludziom podłogi pękają?

Mój mąż miał hopla by trzymać się punkt po punkcie wszystkiego co było w projecie. Chłopaki wrzucili do fundametów osobne zbrojenia, musieli na rogach dozbrajać, nie bardzo chcieli zagęszczać, kazał im przywozić zagęszczarkę i działać. Może nie trzeba było tego robić

Edytowane przez monsanbia

Spirea, nie wiem jak z tym wymienianiem gruntu jest, ale pamiętam jak byliśmy zszokowani że weszło nam te 16 wywrotek i nie bardzo się z tym zgadzaliśmy. Wykonawca tłumaczył, że to co wykopali z fundamentów się nie nadawało i trzeba było tyle piachu dowieźć.

My te zbrojenia (takie same jak są dawane w fundamenty) pod ścianki działowe mamy położone w takich tunelach w folii na piachu i na to był wylewany chudziak i w niego wrzucali siatkę zbrojeniową.

Może są różne techniki