Basia_KRK 22.06.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hop hop Spirea, co tam u Was na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.06.2011 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 napiszę wieczorem, właśnie zbieram się na spotkanie z Panem od wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 25.06.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Spirea, a robiłaś w ogóle wycenę kozy z montażem? Ile Ci wyszła? Bo ja mam moją 12 tys (na gotowo), ale u mnie rury widocznej jest dużo mniej, niż było u Ciebie - za to dwa przejścia dachowe. Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, jak zaczęłam drążyć temat, wszyscy sugerują komin dwupłaszczowy już od dołu, bo rura się mocno nagrzewa. Co pomijając kwestię ciepła, jest problematycznie wizualne - piece dovre są malutkie, nad nimi rura w otulinie fi 25 wygląda mało proporcjonalnie, a u Ciebie jest jeszcze długi kawałek. To tak do przemyślenia. Ze sprzątaniem to chyba niestety taki standard. W czwartek obeszłam teren budowy i znalazłam naprawdę cuda i dziwy po krzakach. Kurczę, już nawet rozumiem bałagan w budynku czy wokoło, ale za płotem?... Aha, i przede wszystkim - otynkowana ściana robi wrażenie! Mówię o pierwszym zdjęciu, różnica w stosunku do "przed" jest mocna (albo takie zdjęcia wklejałaś). Ad geberitu - jeśli nie chcesz Grohe, to pewnikiem interesują Cię ładne przyciski. Ergo - musi być geberit duofix, h=112-114 czy jakoś tak. Faktycznie są geberity (głównie marketowe), do których są inne przyciski, są też niskie albo takie z przyciskiem od góry. A poza tym są jeszcze do wmurowania w ścianę albo wolnostojące - tzn. rzeczony duofix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.06.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 jak rozmawiałam o kozach Westfire z panami z Częstochowy, to właśnie mówili, żeby dawać zwykłą rurę do stropu, a dwupłaszczową dopiero od stropu (czyli łączą się tuż przed stropem, a przez strop przechodzi już dwupłaszczowa). Spireo - zamotałaś nam tym agregatem... biorąc pod uwagę, że będziemy mieć w domu tzw. wszystko na prąd (ogrzewanie, wentylacja, płyta indukcyjna...), faktycznie agregat jest sensowniejszym rozwiązaniem niż koza. teraz mamy kominek i odpalamy go z 5 razy do roku - jak wracamy po świętach i chcemy szybko dogrzać wyziębiony dom i kiedy są naprawdę ostre mrozy, jakieś -25 stopni. w doskonale ocieplonym domu z automatycznym ogrzewaniem nie powinno być takich powodów... mnie na kominku w zasadzie nie zależy, nawet chciałabym mieć dom bez żadnych kominów mężowi też się spodobał pomysł z agregatem. Co do wizualizacji z kozą - miejsce jest fajne, ale bryła kozy powinna być dużo większa, żeby wytrzymać optycznie "ciężar" tej długiej rury. Może jest to kwestia perspektywy na zdjęciu, ale ta wizualizacja wzbudza we mnie niepokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ho ho - widzę że prace na budowie idą pełną parą Pozazdrościć Jak rozumiem nie robiliście żadnych 'ciepłych parapetów'? I czy dobrze wnioskuję że rury od wody na chudziaku kładziecie dopiero teraz po tynkach? U nas też wszelkie wyceny przychodziły na komin dwupłaszczowy od dołu, a ja takiego kategorycznie nei chcę. Do sufitu ma być normalna czarna rura, a dopiero dalej dwupłaszczówka. U nas jeszcze komplikacją jest podwieszany sufit w salonie, przez który musi przejść rura i bliskość ekranu od projektora. Ale podobno to nie problem, żeby to zaizolować dobrze niepalną zabudową GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Spirea - jaki w ogóle odkurzacz kupiłaś? My mieliśmy wypożyczony Hilti i był super (nieskomplikowany i działający), ale widzę że na Allegro używane kosztują prawie 1k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 25.06.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ja doczytałam do końca:)Genialnie wygląda taki wysoki salon. Pięknie. Bardzo żałuję, że u nas to nie wyszło - od początku mieliśmy plan dwukondygnacyjnego salonu, ale architekcie wymyślili coś innego i jakoś się rozeszło po kościach. A szkoda, bo efekt, co widać po Twoim niewykończonym jeszcze, salonie, jest świetny.Podziwiam też, że pracując i koordynując budowę masz czas i siłę odkurzać chudziak:) Prawidłowe podejście, aczkolwiek ja odpuściłam. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Placki tynku kazałam natomiast tynkarzom usuwać - mają do tego narzędzia i to ich obowiązek, nie Twój.Koza w Twoje wnętrza wpisuje się idealnie, więc nie rezygnujcie, będziecie żałować. Jeśli do tej pory chodzi Wam to po głowie, to nie zapomnicie o niej do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 25.06.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 mnie też się podoba taki wysoki salon. w poprzednim domu miałam. teraz mam tylko dziurę przy schodach z widokiem na salon. były ograniczenia metrażowe. ale rura od kozy potężna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Mi się też podoba otwarty salon, ale... ...kiedyś myślałem o mankamentach takiego rozwiązania przy tzw. standardowej bryle stodoły - czyli np. spore koszty ogrzewania takiej kubatury, utrata powierzchni do zabudowy nad salonem itp. Jednym słowem - ekonomia i praktyczne podejście wygrały. Natomiast u mnie ciągle pojawia się myśl o (czasowym?) zrezygnowaniu z kozy. U nas sprawa o tyle łatwiejsza, że jeśli się kiedyś zdecydujemy, to będzie to właściwie tylko wymagało wyjęcia dwóch pustaków w stropie (dziura już jest, trzebaby ją zaklajstrować jeśli byśmy kozy nie brali), a także wykonania przejścia przez strop nad poddaszem i dach. Jakoś ciężko mi umotywować 'dekoracyjny' charakter kozy o którym pisała Spirea, z wydatkiem rzędu 10-12k (na kozę + rurę). Do ogrzewania jej i tak nie planowaliśmy używać, bo będziemy mieli zabezpieczoną pracę kotła i podłogówki przy braku prądu, więc u nas tego argumentu 'za' w ogóle nie ma... A w praktyce i tak pewnie byśmy jej używali ze 2-3 razy w roku. Z drugiej strony nie chciałbym żeby żonie było potem przykro że jednak nie zrobiliśmy kozy, i usłyszeć z jej ust 'miło byłoby usiąść sobie w salonie, przy rozpalonym palenisku' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.06.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 jak będziecie mieć zabezpieczoną pracę pc i podłogówki? agregatem? jak ja sobie dziś myślałam o obserwowaniu płomienie w salonie itp. to przyszło mi na myśl, że zawsze można 100 świeczek zapalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 My nie mamy PC.Kocioł i oprzyrządowanie kotła (pompy, rozdzielacze podłogówki) będą podpięte pod UPS-a.PC się nie da podpiąć pod UPS-a bo większość PC ma podłączenie 3-fazowe.Co do robienia instalacji pod agregat to uważajcie - generalnie powinno się wystąpić do lokalnego ZE, o wydanie warunków wykonania takiej instalacji.Instalacja taka musi być wykonana przez elektryka, który ma o tym pojęcie (separacja zasilania agregatu od sieci, specjalna automatyka albo przełącznik ręczny), potem instalacja taka musi być zgłoszona do ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.06.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 dobrze wiedzieć, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 25.06.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Spirea jesli pozwolisz http://images49.fotosik.pl/929/2146ffeebc541918.jpghttp://images49.fotosik.pl/929/7a9d6a527ce088ed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 25.06.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ja też podziwiam wysoki salon - wygląda rewelacyjnie. W sprawie kozy to nowe miejsce mi pasuje, a tamto poprzednie faktycznie mocno utrudniało ustawienie mebli w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.06.2011 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Cieszę się, że Wam się podoba, to zawsze miłe . Pustka faktycznie robi wrażenie, jesteśmy zadowoleni, że zdecydowaliśmy się na nią. Ze względów, o których pisał Salik moja siostra odradzała nam pustkę, ale teraz bardzo jej się podoba i żałuje, że sama ma parterówkę. Z ogrzewaniem jakoś sobie poradzimy, a dodatkowe pomieszczenie - mamy już teraz 181m2 i nam wystarczy. Wysokość salonu jednak się obnizy po ociepleniu poddasza - na górze do wysokości rur wentylacyjnych pod jętkami i na skosach o 10cm wełny na krokwiach. Ogólnie wyjdzie chyba ok. 6,2-6,4 wys. Madeleine - wycenę robiłam w ubiegłym roku, jak robiliśmy dach. Była to rura zwykła od kozy do stropu i przed stropem chyba przechodziła w komin dwupłaszczowy. Jak ostatnio rozmawialiśmy z kierownikiem i architektką to mówili, że lepiej, aby szła od dołu już własnie ta podwójna. Chodziło nie tylko o bezpieczne przejście przez strop, ale i sąsiedztwo drewnianych stopni schodów i w ogóle poruszania się koło rury, oraz sposób zabudowy słupa. Ale faktycznie - średnica rury mogłaby wyglądać kiepsko przy drobnej kozie dovre. Tatarak - zdjęcie było poglądowe. Przekleiłam kozę z wizualki do zdjęcia, a nie chciało mi się jej skalować. Normalnie sięgałaby co najmniej do tych otworów na gniazdka. Salik - nie robiłam ciepłych parapetów. Z tego, co pamiętam, to było u nas chyba za późno na takie rozwiązanie. Styropianem podchodzimy pod sam parapet. Odkurzacz kupiłam jeden z tańszych MacAllister - jakaś firmówka Castoramy. Żadna rewelacja. Zależało mi na szybkim rozwiązaniu, bo mieliśmy jechać zacząć sprzątac w czwartek i nie było czasu na szukanie wypozyczalni. A ile płacileś za wypozyczenie? Co do Waszej kozy, to pamiętaj, że przy wentylacji koza musi mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Anula - Ty za to masz płaski dach Obawiam się, że od tynkarzy ciężko mi będzie wyegzekwować skuwanie. To nie są jakieś duże grudy tylko takie placki. Jak zamietli, to nie było ich widać i myślałam, że jest ok. Wiem, ze koza pasuje tam i pewnie kiedyś ją wstawimy. Przekujemy się wtedy przez ściany i możliwe, że nie będziemy nawet wychodzić kominem przez strop. Co do agregatu, to mamy go uwzględnionego w instalacji elektrycznej. Nie słyszalam natomiast o zgłaszaniu tego do ZE. Muszę to sprawdzić. Trzeba jednak kupić dobry agregat, bo u siostry już spaliło coś wskutek zmian w natężeniu (chyba). Kasia, oczywiście, że pozwolę Super. Mnie chodzi o wariant mieszany - długość jak na pierwszym, a kabel jak na drugim zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Na szczęście my mamy zrobione doprowadzenie powietrza pod kozę, więc nie będzie problemu ze zrobieniem jej później Za wypożyczenie płaciliśmy coś ok. 45zł za dobę, ale u nas tego sprzątania to trochę jest i teraz się zastanawiamy czy nie kupić takiej używki bezworkowej. Co do agregatu - nawet te 'dobre' nie dają na wyjściu sinusoidy i potrafią być skoki, więc zaleca się podpinać urządzenia przez listwy filtrowe. Podobno ma też znaczenie czy agregat jednofazowy, czy trójfazowy. Sprawdź u siebie czy masz na tablicy rozłączenie (najlepiej trójpozycyjne) agregatu od sieci i czy elektryk Ci zamontował lampkę do potwierdzania obecności zasilania z sieci (jeśli masz przełącznik ręczny, żeby było wiadomo kiedy można wrócić na sieć i odpiąć agregat). A z ZE to też się zdziwiłem, ale ponoć jak wykryją to są srogie kary (bo każdy agregat w domowej instalacji, stwarza ryzyko przy wszelkich pracach dotyczących sieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.06.2011 01:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 no my też mamy zrobione podejście z rurą, tylko nam miejsce nie pasuje a agregat muszę sprawdzić, w wycenie miałam ogólnie "przygotowanie pod agregat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 26.06.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Spirea tak tez myslalam i dlatego wkleilam dwa zdjecia bo pojedynczych na czarnym kablu nie znalazlam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 26.06.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Pustka wygląda świetnie! A nowe miejsce kozy przypomina mi nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.06.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Mazo, a Ty masz zamontowaną kozę? Nie kojarzę w Twoich fotkach kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts