Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Spirea - u Was doprowadzenie powietrza do kominka stojącego w rogu, można łatwo dorobić (bo masz bardzo blisko aż 2 ściany).

Nie musisz więc np. ryć połowy salonu jak co niektórzy.

Przy okazji - szukając czegoś w Twoim dzienniku znalazłem zdjęcie tablicy :)

I okazało się (na oko, bo zdjęcie mocno niewyraźne) że masz 2x4x12 modułów, czyli też 96 modułów :)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie dlatego darujemy sobie w całości teraz kozę. Jak będą chęci i możliwości, to przebijemy się przez ścianę, a chudziak zalewamy w całości.

co do tablicy - nie wiem, jak to liczyć, ale wiem, że mam sporą tablicę - dwuczęściowa. Legenda pierwszej części obejmuje 48 punktów a drugiej 43 pkt.

dzięki Mayland za zwrócenie uwagi. Posprawdzałam teraz i ciekawe:

- Riho Lusso - gł. 43,5cm, dolna szer. 115 poj. 250l

- Sanplast Ergo - gł. 45cm, dolna szer. 106 poj. 221l

- Kaldewei Saniform Plus - gł. 41 cm, dolna szer. 105 poj. 120l

- i jeszcze jeden ładny typ Duravit D-Code - gł. 40cm, dolna szer. 120 poj. 120l

wszystkie wanny w rozmiarze 170x75

Spirea, batrdzo ładnych wyborów dokonałaś.

Sama zastanawiam się nad tym zestawem prysznicowym Grohe do jednej lazienki - ladny jest i cena nie zabija.

Z Twoich wyborow mamy rowniez zestaw Roca Meridian N - w laziencie dzieci.

Sama jeszcze zastanawiam się nad Kolo Ergo.

Zazdroszcze wanny 170cm, chcialabym taką miec, ale miejsca brak.

Co do glebokosci. Mierzylam kilka wanien i dla mnie roznica miedzy 40cm a 45 cm jest bardzo odczuwalna, nie kupilabym tak plytkiej dla siebie.

Ale znowoz dla dzieci wolalabym taką.

Spirea, chodze i szukam po dziennikach wkutego Geberitu a tu prosze jakie ladne zdjecie u Ciebie :)

W związku z tym mam pytania. Czy masz gdzieś takie zdjęcie ale juz po tynkach?

Czy masz go w calości otynkowany czy później jakoś będziesz KG to okladac i kafelkowac?

Jaka grubosc wylewki bedziesz miala, bo ten Geberit ma zakres regulacji nozek 0-20cm i zastananwiamy sie czy to wystarczy po wylewkach, czy za nisko nie będzie, gdy u nas dojdzie 24cm.

Edytowane przez sheenaz

Sheenaz, to typu już bardziej zaawansowane. Jak oglądałam je potem w dzienniku to zauważyłam, że lepiej wziąć Croma100 bo identyczny sposób montażu rurki jak bateria termostatyczna, która jest przy wannie. Grohe to już inna firma i inne mocowanie. Grohe ma też gumę pod spodem głowicy a Hansgrohe srebrną - nie wiem, co to jest za materiał. Wolę wziąć prostsze modele z tych, bo jak dotykałam deszczownice Kludi np., to jest ona jakaś plastikowa. Mam wrażenie, że po jakimś czasie będzie się to odłupywać. Muszę sprawdzić jeszcze gdzieś Tres, bo chyba Magda nam na dół proponowała Tres. Są teraz jakieś promocje i zestaw z bat. termostatyczną kosztuje już niecałe 800 zł http://www.ceneo.pl/2737257. A tu coś lepszego - bateria połączona z drązkiem w baterii coś tam się reguluje - 1330 zł. Ładna http://www.ceneo.pl/6561666 Jeśli głowica nie jest plastikowa, to może to weźmiemy.

Co do ceramiki, to wiadomo najlepiej mieć całą serię, jednak wc i bider roca element jest za drogi. Weźmiemy więc przynajmniej jednego producenta, żeby nie było różnic w odcieniu bieli. Widziałam dzisiaj fajną podwójną umywalkę w Ikei, ale ich ceramika jest trochę szarawa. Z wannami będziemy sprawdzać, jeszcze trochę czasu jest. Mamy pod ręką MaxFliz i zobaczymy.

U nas są dwa geberity - na dole cały jest wkuty w ścianę nośną i wygląda tak:

Obraz 2846.jpg

Nie jest otynkowany więc trzeba będzie robić to kg.

Na górze stoją pod ścianą i będą musiały byc obudowane płytą kg. Nie chcemy mieć żadnych murków, więc najchętniej puściłabym kg na całą ścianę wkomponowując podłużne płytkie szafki. Nie wiem, czy tak się da, ale może. Gdzieś te wszytkie łaziekowe rzeczy trzeba trzymać. Wygląda tak:

Obraz 2738a.jpg

Wysokości sprawdzałam tylko na dole i pytałam o to monterów. Mierzylismy i wychodziło ok. Pokazywali mi, że na gebericie jest kreska, gdzie ma być metr nad gotową posadzką i tak montowali uwzględniając nasze wysokości. Montaż był przed tynkami. Wylewka na dole to 23-24, a na górze 11-12.

Jakiej mocy planujesz brać tego Buderusa?

My mamy teraz teoretycznie wybranego Vaillanta, ale jemu się zaczyna moc od 6kW, a to trochę sporo jak na naszą niską temperaturę układu.

Patrzyłem tego Twojego Buderusa i on ma wersje od 3kW, ale wymiarami nam nijak nie wejdzie (jest bardzo szeroki).

Jest też w miarę wąski Junkers od 3kW - zobaczę, może coś jeszcze znajdę...

U nas wymiary (a właściwie szerokość) kotła są kluczowe, bo mamy generalnie tylko 2 miejsca gdzie możemy zamontować kocioł (a właściwie jeden róg, ale możemy na 2 różnych ścianach).

No i niestety Buderus ma 8cm szerokości więcej, niż inne kotły z rej grupy.

24kW to bardzo dużo jak na Wasz dobrze zaizolowany dom i mam wrażenie że wyszło z mnożenia jakiejś wartość razy metraż lub kubatura...