Madeleine 27.06.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Spirea, podziel się namiarami, gdzie zamawiasz projekt podłogówki i OZC. Salik, a viessmann? my bierzemy vitodens 200-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.06.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Viessmanna odradzało mi kilku instalatorów.Nie dość że podobno drogi na tle konkurencji, to jeszcze podobno wymaga stosowania elementów wyposażenia kotłowni od tego samego producenta.A to powoduje że wyposażenie kotłowni może nas kosztować 2 razy tyle.No i o ile pamiętam minimalna moc kotłów jednofunkcyjnych wiszących, się też zaczyna w okolicy 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.06.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Salik, a to kW ktoś Wam liczył? Mój instalator zdziwił się dzisiaj, że 24 będzie za dużo. Uwzględniasz przygotowanie cwu? Madeleine, skontaktowałam się z Panem, u którego projekt robiła BetaGreta - użytkownik Foczki na forum (ma ogłoszenie) a w realu www.centino.pl Właśnie szykuję wszystkie rzeczy do wysłania. Mi Viesmanna proponowal pierwszy projektant gazu. Piec wychodził mi drugie tyle, co piec z Buderusa. Jest taki wątek na forum o doborze pieców, może tam zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.06.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Przy dużych zasobnikach (a taki planujemy), nie jest potrzebna taka duża moc kotła.Przynajmniej tak wyczytałem w kilku wątkach...Woda to raptem 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.06.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Viessmanna odradzało mi kilku instalatorów. Nie dość że podobno drogi na tle konkurencji, to jeszcze podobno wymaga stosowania elementów wyposażenia kotłowni od tego samego producenta. A to powoduje że wyposażenie kotłowni może nas kosztować 2 razy tyle. No i o ile pamiętam minimalna moc kotłów jednofunkcyjnych wiszących, się też zaczyna w okolicy 6kW. No właśnie z tymi cenami to nie do końca tak, robiliśmy jeszcze wycenę Buderusa i wyszła drożej o 1 czy 2 tysiące, jak się wszystko do kupy zebrało. Moc minimalna 4,8kW, maksymalna 19, albo 6-23 (co ma tę zaletę, że łatwiej jest się wykąpać całą rodziną po sobie, a nie na raty - zbiornik planujemy 300l). Ja jestem za mniejszym piecem, mąż za większym. Spirea, dzięki Edytowane 27 Czerwca 2011 przez Madeleine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 28.06.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 O Buderusie czytałam i słyszałam wiele niepochlebnych opinii. Nasz instalator odradzał, mojemu fryzjerowi rozleciał się 3mies po gwarancji.U nas stanęło w końcu na Immergasie. Mam nadzieję, ze nie będę żałowała. Mam tzw "lodówkę" czyli piec i zasobnik na wodę w jednym- plus- zasobnik jest z nierdzewki. Hydraulik proponował jeszcze Vaillanta i Viessmana jako "sprawdzone". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.06.2011 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 na forum czytałam sporo o Buderusie - były dobre i złe opinie. Złe przede wszystkim w kontekście tego, że gwarantem nie jest producent tylko autoryzowany sprzedawca. Pierwotnie miałam mieć gb22 - rodzice mają od 5 lat i wszystko jest ok. Na wątku o doborze pieca pocelono mi właśnie nowego Buderusa. Tu o tym modelu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168329-Buderus-GB162-i-inne-kotły-buderusa-proszę-o-opinie-użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 28.06.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ok, faktycznie, było coś o serwisie.A jak rozwiązaliście sprawę odpływu w garażu? Bo u nas miało być tak jak u Ciebie. Kratkę kanalizacyjną na środku zostawiliśmy, ale bardziej awaryjnie. A przed bramą zrobiliśmy odpływ liniowy połączony z deszczówką. Podobno tak najlepiej, bo woda z kół nie dociera do bramy i dzięki temu uszczelka nie przymarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.06.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Spirea - większa moc kotła, to też większe zużycie gazu.Sprawdź sobie np. zużycie gazu dla 2 kotłów o różnej mocy (ten sam model) i porównaj.Dodatkowo podawana moc końcowa jest z reguły podawana dla CO - dla CWU z reguły jest dostępne jakieś 10-15% mocy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.06.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 ja też próbuję wybrać kocioł i mam juz kompletny mętlik w głowiejak czytam Wasze opinie to jedno przynajmniej mi się zgadza duży zasobnik na wodę 300l cała reszta jest zagadką co do firmy celuję w de dietricha ma b. dobre opinie no i firma wrocławska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.06.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 DeDietrich ma dobre opinie, aczkolwiek są też głosy że seria kotłów MCA jest taka sobie.Natomiast kotły te mają też wyższe ceny i konkurencja, przez to są mniej popularne.Czy u Was też wszyscy instalatorzy robią wyceny z zasobnikami Biawiaru, a nie producenta kotła (oczywiście w związku ze sporą różnicą w cenie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.06.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 zasobniki to różnie miałam wycenę z galmetem i acv i różnica jest spora ok 1000 mniej od DD czemu uważasz że kotły DD sa drogie? IMHO Vaillant to sa duże koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.06.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Mam niejasne podejrzenia, że te wszystkie produkty są podobne do siebie i jakościowo, i parametrami. I tylko marka się różni. Im większy udział w rynku, tym głośniej o usterkach i wadach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.06.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jak patrzyłem ostatnio DeDietrich, to model o porównywalnej mocy miał wyższe ceny niż Vaillant, Viessmann albo nawet Wolf. Może zależy który konkretnie model się porównuje. Ja się ciągle zastanawiam czy nie pójść właśnie w Wolfa, bo to podobno jedyne obecnie prawdziwie niemieckie kotły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.06.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 może i tak ale wiesz co innego cennik a co innego oferta chociaz i tak uważam że ceny są kosmicznemi wychodzi za MCR 24/28 MI 3.700+8% vat ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.06.2011 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 a czy tych zbiorników 300l nie bierze się tylko wtedy, jeśli planuje się/bierze się solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Możesz też je wziąć, jeśli masz rodzinę 2+2 i wszyscy się naraz kąpią. Z moich doświadczeń życia z bojlerem - 80l wystarcza na prysznic półtorej osoby jedna za drugą. Ekstrapolując, przy dwójce dzieci (te kąpiele...) - 200l pewnie i by wystarczyło, ale 300l też nie będzie bardzo od rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 29.06.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 btw Spirea u mnie odpowiedziałam Ci co i jak z kafelkarzem i o przyciskach do geberita nie wiem czy widziałaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.06.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Spirea - ile masz m2 sieni/hallu/wiatrołapu czy jak tam zwał piewsze pomieszczenie za drzwiami zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.06.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Gratulacje - z zewnątrz wygląda już jak dom, a nie jak budowa Ja jak zwykle z kilkoma pytaniami Dobrze widzę że macie rurki od wody też pociągnięte w suficie? I co to za końcówka odkurzacza przy drzwiach - wieszacie tam odkurzacz, czy robicie jakieś gniazdko tak wysoko? U nas pod skropliny z reku poszła normalna 50-ka w ścianę i kończy się kolankiem 90 stopni. Dobrze rozumiem że pod okna połaciowe prowadzicie drugi obieg wysokotemperaturowy pod normalne grzejniki? Kaśka73 - nie działa Ci podpis Edytowane 29 Czerwca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts