Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Viessmanna odradzało mi kilku instalatorów.

Nie dość że podobno drogi na tle konkurencji, to jeszcze podobno wymaga stosowania elementów wyposażenia kotłowni od tego samego producenta.

A to powoduje że wyposażenie kotłowni może nas kosztować 2 razy tyle.

No i o ile pamiętam minimalna moc kotłów jednofunkcyjnych wiszących, się też zaczyna w okolicy 6kW.

Salik, a to kW ktoś Wam liczył? Mój instalator zdziwił się dzisiaj, że 24 będzie za dużo. Uwzględniasz przygotowanie cwu?

Madeleine, skontaktowałam się z Panem, u którego projekt robiła BetaGreta - użytkownik Foczki na forum (ma ogłoszenie) a w realu www.centino.pl

Właśnie szykuję wszystkie rzeczy do wysłania.

Mi Viesmanna proponowal pierwszy projektant gazu. Piec wychodził mi drugie tyle, co piec z Buderusa. Jest taki wątek na forum o doborze pieców, może tam zapytaj.

Viessmanna odradzało mi kilku instalatorów.

Nie dość że podobno drogi na tle konkurencji, to jeszcze podobno wymaga stosowania elementów wyposażenia kotłowni od tego samego producenta.

A to powoduje że wyposażenie kotłowni może nas kosztować 2 razy tyle.

No i o ile pamiętam minimalna moc kotłów jednofunkcyjnych wiszących, się też zaczyna w okolicy 6kW.

No właśnie z tymi cenami to nie do końca tak, robiliśmy jeszcze wycenę Buderusa i wyszła drożej o 1 czy 2 tysiące, jak się wszystko do kupy zebrało. Moc minimalna 4,8kW, maksymalna 19, albo 6-23 (co ma tę zaletę, że łatwiej jest się wykąpać całą rodziną po sobie, a nie na raty - zbiornik planujemy 300l). Ja jestem za mniejszym piecem, mąż za większym.

Spirea, dzięki :)

Edytowane przez Madeleine

O Buderusie czytałam i słyszałam wiele niepochlebnych opinii. Nasz instalator odradzał, mojemu fryzjerowi rozleciał się 3mies po gwarancji.

U nas stanęło w końcu na Immergasie. Mam nadzieję, ze nie będę żałowała. Mam tzw "lodówkę" czyli piec i zasobnik na wodę w jednym- plus- zasobnik jest z nierdzewki. Hydraulik proponował jeszcze Vaillanta i Viessmana jako "sprawdzone".

na forum czytałam sporo o Buderusie - były dobre i złe opinie. Złe przede wszystkim w kontekście tego, że gwarantem nie jest producent tylko autoryzowany sprzedawca. Pierwotnie miałam mieć gb22 - rodzice mają od 5 lat i wszystko jest ok. Na wątku o doborze pieca pocelono mi właśnie nowego Buderusa. Tu o tym modelu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168329-Buderus-GB162-i-inne-kotły-buderusa-proszę-o-opinie-użytkowników

Ok, faktycznie, było coś o serwisie.

A jak rozwiązaliście sprawę odpływu w garażu? Bo u nas miało być tak jak u Ciebie. Kratkę kanalizacyjną na środku zostawiliśmy, ale bardziej awaryjnie. A przed bramą zrobiliśmy odpływ liniowy połączony z deszczówką. Podobno tak najlepiej, bo woda z kół nie dociera do bramy i dzięki temu uszczelka nie przymarza.

DeDietrich ma dobre opinie, aczkolwiek są też głosy że seria kotłów MCA jest taka sobie.

Natomiast kotły te mają też wyższe ceny i konkurencja, przez to są mniej popularne.

Czy u Was też wszyscy instalatorzy robią wyceny z zasobnikami Biawiaru, a nie producenta kotła (oczywiście w związku ze sporą różnicą w cenie)?

Jak patrzyłem ostatnio DeDietrich, to model o porównywalnej mocy miał wyższe ceny niż Vaillant, Viessmann albo nawet Wolf.

Może zależy który konkretnie model się porównuje.

Ja się ciągle zastanawiam czy nie pójść właśnie w Wolfa, bo to podobno jedyne obecnie prawdziwie niemieckie kotły :)

Możesz też je wziąć, jeśli masz rodzinę 2+2 i wszyscy się naraz kąpią. Z moich doświadczeń życia z bojlerem - 80l wystarcza na prysznic półtorej osoby jedna za drugą. Ekstrapolując, przy dwójce dzieci (te kąpiele...) - 200l pewnie i by wystarczyło, ale 300l też nie będzie bardzo od rzeczy.

Gratulacje - z zewnątrz wygląda już jak dom, a nie jak budowa ;-)

Ja jak zwykle z kilkoma pytaniami :)

Dobrze widzę że macie rurki od wody też pociągnięte w suficie?

I co to za końcówka odkurzacza przy drzwiach - wieszacie tam odkurzacz, czy robicie jakieś gniazdko tak wysoko?

U nas pod skropliny z reku poszła normalna 50-ka w ścianę i kończy się kolankiem 90 stopni.

Dobrze rozumiem że pod okna połaciowe prowadzicie drugi obieg wysokotemperaturowy pod normalne grzejniki?

Kaśka73 - nie działa Ci podpis :)

Edytowane przez salik