olgusieniunieczka 29.06.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 a czy tych zbiorników 300l nie bierze się tylko wtedy, jeśli planuje się/bierze się solary? Hmm, właśnie też mi się tak wydawało... chyba, że przy piecu, który ma mniejszą moc, to jest konieczność. Zasobnik 300l jest olbrzymi. Pod prysznicem zużywa się pewnie z max. 50l wody i to bez oszczędzania. Jeśli zasobnik będzie 300l tzn, że tyle wody będzie musiało być w stanie gotowości przez 24h w zadanej temp, a to podnosi zużycie gazu. A przecież przez większość czasu albo nas w domu nie ma albo śpimy. Nowoczesne kotły są też w stanie podgrzewać wodę na bieżąco jeśli odkręci się ją pod odpowiednim ciśnieniem- to już zależy od kotła. Tak przynajmniej mówił hydraulik i znajomy mgr inż dlatego ja mam zasobnik 150l. W mieszkaniu miałam bojler elektryczny 80l i brakowało wody czasem w weekend, gdy nie miałam jeszcze zmywarki i była kupa zmywania po piątkowej imprezie, plus dodatkowe 2 dorosłe osoby i dziecko u nas nocowały. Może wszystko zależy od tego jak się wodą gospodaruje, no nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.06.2011 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Tatarak - niecałe 7m2 Salik - dzięki , no tak zostanie co najmniej do wiosny/lata przyszłego roku. Jeśli się dobrze orientuję, to rurki pod sufitem są od ogrzewania i czegoś jeszcze - na pewno dwie idą od rozdzielacza z poddasza. Reszta to jest chyba ciepła woda właśnie. Końcówka to zatkana rurka. Robimy tylko instalację. Jak będą środki to kupimy odkurzacza i tam powiesimy. Ogólnie odkurzacz miał być zaraz przy wejściu do garażu i tam został zrobiony pod niego kontakt. Hydraulik przeniósł go do kotłowni. Taki był plan, żeby pod połaciowki doprowadzić rurki i tak zostawić w ścianie. Ludzie straszą, że podłogówka nie daje rady i skrapla się pod oknami. Inni mówią, że jak jest WM, to nie powinno tak być. Ale ktoś inny na forum napisał, że ma WM i też mu się skraplna. Więc te rurki na wszelki wypadek. Ale prawdę mówiąc nie wiem teraz czy to ma sens. Tatarak to kiedyś zgłębiała, więc muszę skoczyć do Jej dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.06.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Olgusienieczka, masz rację z tym zasobnikiem, podpytałam męża i my faktycznie będziemy mieć 210, a nie 300. Sorry za wprowadzenie w błąd. Moi rodzice mają na poddaszu podłogówkę, nic im się nie skrapla pod oknami. Wentylacja grawitacyjna, ale bardzo dobrze zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.06.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 to dobra wiadomość Madeleine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.06.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Spirea - ja rozumiem po co te rurki pod połaciówki, tylko pytałem pod jakie to grzejniki - wysokotemperaturowe, czy niskotemperaturowe?Co do zasobnika 300l - średniej wielkości wanna to ok. 150l, a u nas dzieci lubią się chlapać w wodzie.Poza tym przy 300l zasobniku z 2 wężownicami, można podpiąć na razie tylko jedną wężownicę i podgrzewać część zasobnika.Nieprawdą jest też jakoby te 300l wody musiało być non-stop podgrzewane.Większość nowoczesnych kotłów ma programy dzięki którym woda jest podgrzewana tylko w określonych godzinach, w określone dni tygodnia.Co do 'podgrzewania na bieżąco' - obawiam się że np. do takiego prysznica, czy deszczownicy to raczej kocioł 15-18kW średnio da sobie radę z podgrzewaniem przepływowym (bo i nie taka jest jego konstrukcja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.06.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Ale kwestia temperatury w zbiorniku. Można mieć wyższą, więc do kąpieli pójdzie więcej zimnej - wystarczy mniejszy zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.06.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Salik - nie wiem jakie grzejniki. Chyba niskotemperaturowe, bo pewnie lepiej współpracowałyby z kondensatem. Ale właśnie rozmawiamy, że chyba to sobie podarujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.06.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Wyższa temperatura = wyższe koszty podgrzewania. To jest trochę taki kompromis - albo ktoś chce mieć niższe koszty eksploatacyjne i wydaje więcej na początku albo na odwrót. No i tak jak pisałem - pozostaje kwestia mocy kotła i tego jak szybko jest w stanie podgrzać wodę. Nie zamierzam nikogo przekonywać do kupowania zasobnika 300l, podaję tylko argumenty za takowym, nawet bez kolektorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 29.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Poza tym przy 300l zasobniku z 2 wężownicami, można podpiąć na razie tylko jedną wężownicę i podgrzewać część zasobnika. Nieprawdą jest też jakoby te 300l wody musiało być non-stop podgrzewane. Większość nowoczesnych kotłów ma programy dzięki którym woda jest podgrzewana tylko w określonych godzinach, w określone dni tygodnia. Co do 'podgrzewania na bieżąco' - obawiam się że np. do takiego prysznica, czy deszczownicy to raczej kocioł 15-18kW średnio da sobie radę z podgrzewaniem przepływowym (bo i nie taka jest jego konstrukcja). zgadzam się w całej rozciągłości:) u mnie na razie będzie tylko działać jedna wężownica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.06.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 A czy to nie jest tak, że mniejszy zbiornik jest bardziej sterowalny? w sensie automatyki dobowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Przy CWU raczej nie ma problemu 'sterowalności'. No chyba że ktoś ustawi sobie program 'godzinę grzejemy, godzinę nie grzejemy'. Ale w normalnych warunkach to raczej nie ma znaczenia. Poza tym tak jak pisałem wcześniej - pomijając oczywistą wyższą cenę większego zasobnika, można albo korzystać z całej pojemności albo tylko z części. Z mniejszym zbiornikiem nie da rady nagle mieć więcej dostępnej pojemności (oczywiści przepinanie między wężownicami to nie jest takie hop-siup i wymaga instalatora, ale nie trzeba generalnie ruszać zbiornika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.06.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 dzięki A jaka jest różnica cenowa między zbiornikiem 210 a 300, ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 29.06.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 (edytowane) o to jest b.db pytanie ile powinien kosztować d o b r y zbiornik???spotkałam dwie skrajne teorie że jak naj mniej i tak go rdza zje i taką że najlepiej z tej firmy co kocioł czyli dużo to nie będzi problemów ps.uprzejmie donoszę że jak by co link do komentarzy działa:) Edytowane 29 Czerwca 2011 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.06.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Zależy od producenta, konkretnego modelu itd.Główna różnica w cenie wynika z tego że 200l zasobniki nie są dwuwężownicowe.Dzisiaj zerkałem np. Vaillanta i różnica między normalną 200-ką, a 300-ką dwuwężownicową 300-ką to było ok. 1500zł, ale przy kupnie zestawu z kotłem, różnica malała do 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 30.06.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Spirea ,jaki jest wymiar okna tego nad brama garazowa zaraz pod wiencem(to waskie)?Mam jeszcze jedno pytanie....Czy na scianie szczytowej po skosie tez macie wieniec,bo tak wyglada?Dziekuje z gory za odpowiedz. Ps. Domek piekny w moim stylu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.06.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Spirea odpowiedziałam Ci nt. kafelkarz i odpływy w brodziku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 30.06.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Dwa dni temu była taka dyskusja o odpływach do prysznica i pojawiło się info o odpływach w ścianie: http://catalog.geberit.com/File_Container/Graphics/JPG/00334704.jpg Bardzo mi się to podoba. Rozwiązuje problem wielkości kafelków - mogą być każde:-)Poprosiłam dzisiaj hydraulika o sprawdzenie jak to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.06.2011 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Spirea ,jaki jest wymiar okna tego nad brama garazowa zaraz pod wiencem(to waskie)?Mam jeszcze jedno pytanie....Czy na scianie szczytowej po skosie tez macie wieniec,bo tak wyglada?Dziekuje z gory za odpowiedz. Ps. Domek piekny w moim stylu:yes: dzięki okno ma 40 x 180 a wieńce idą wzdłuż skosów - uniemożliwiło nam to połozenie ocieplenia na szczytach ścian szczytowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.06.2011 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Balbina, widziałam to. U nas na dole nie wchodzi w rachubę, bo jesteśmy już po tynkach. Ale na górę może i rozważyć, bo chyba zabudujemy całą ścianę gdzie będą stelaże, bo nie chcę żadnych murków i półeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 bo nie chcę żadnych murków i półeczek. popieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts