BetaGreta 01.07.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 bo nie chcę żadnych murków i półeczek. popieram! A ja będę miała bo nie lubię koszyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.07.2011 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 cieszę się zabudowa całości skutkuje jednak utratą ok. 17cm łazienki. Pomysł był taki, że tam gdzie się da zachować wysokość zrobimy płytkie szafki zlicowane z zabudową, ale nie wiem, czy się uda. Coś takiego widziałam w projekcie łazienki Anuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 właśnie miałam zaproponować takie zamykane szafki ukryte w zabudowie z otwieraniem bez uchwytów, tylko na docisk. mnie też wkurza, że w łazience jest zawsze masa jakichś flakoników, pojemników, koszyczków i ogólnie bałagan, ale jeszcze nie mam pomysłu, jak to opanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.07.2011 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 na razie mam dwa pomysły - szuflady, które mają być na maksymalnie możliwą długośc. Będzie to jedna linia szuflad, na tym będą stać umywalki. Druga rzecz to te szafki ukryte. Najprawdopodobniej będzie coś jeszcze pod scianką kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 04.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Spirea, ściskam. Głowa do góry. W końcu już bliżej niż dalej do przeprowadzki, nie? A im dalej w las, tym ciężej. Z ciekawości - co takiego mówili wylewkarze, co się potwierdziło, a co nie Ci nie przypadło do gustu? O czym się w ogóle rozmawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 04.07.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ja też mam dzisiaj zły dzień.Jutro będzie nowy dzień i musimy mieć nadzieję, że będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 04.07.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dziewczyny, u każdego niestety coś.My sie dzisiaj kapnęliśmy, że zapomnieliśmy o doprowadzeniu rur z wodą do deszczownic a tynki tuż tuż.Do tego mamy błedy w projekcie, które na szczęście udalo mi sie zupełnie przypadkiem wykryć. Gdybym nie zauważyła to w łazience nie byloby miejsca na prysznic bo w tamtym miejscu stanąłby sedes i ciągle coś, i ciągle coś.. Wakacje są, dzieci dopytują o wyjazd, a tu ciagle budowa, budowa, budowa. Do teog w pracy zapier* bo koleżanka poszła na mcaierzyński i robie podwójną robotę, aaaa! Pocieszam się i Was, że im więcej teraz sie dopilnuje i wykryje to później będzie się lepiej mieszkać. Ale czy faktycznie jest taka zależność.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 05.07.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Przeczytałam, łączę się w "bólu" i przypominam że po burzy zawsze wychodzi słońce Jedno tylko mam - odnośnie odpływu liniowego. Sprawdziłaś czy te specjalne z niską wysokością*zabudowy też nie wejdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 to jest w ogóle jakiś kiepski tydzień.Spireo, może Cię pocieszę jesli chodzi owynik ozc dla domów Lipińskich - czytałaś, jakie oni mają założenia przy swoich projektach enerogooszczędnych? w jakims katalogu były wyszczególnione - np. okna Rehau do domów pasywnych itp. itd. budując z dobrych materiałów, ale "normalnych", nie ma mowy o takich osiągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.07.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Spirea, my tu sami budujący i wiemy co to znaczy jak błędy wyłażą po jakimś czasie. Na ogół jak już z ekipą od danego etapu jesteśmy rozliczeni i pożegnani... Ja mam teraz olbrzymie wątpliwości, bo przy doborze kotła, grzejników i podłogówki totalnie zawierzyłam hydraulikowi. Nie mam OZC i zastanawiam się czy nie zrobić chociaż samemu...może lepiej nie?Spirea może masz linka do jakiegoś programu, który pomoze mi z OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.07.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Spirea - wyniki z OZC takie wychodzą, bo wentylacja mechaniczna idzie według norm. Stąd wynikają bardzo duże straty na reku (u nas ponad 50% całości strat cieplnych budynku). Jakie Wam wyszło całościowe zapotrzebowanie cieplne budynku? Co do innych rzeczy - tak to już jest na budowie, pociesz się że to nic zagrażającego konstrukcji budynku (jak np. brakujące belki stropowe u nas). Zresztą - ja się powoli przyzwyczajam że nawet stojąc z bacikiem nad ekipą, nie ustrzeżemy się błędów. Szczególnie swoich A co się właściwie tym rurom spustowym stało? Jakiej długości trzpienie macie do tych swoich rur - 30-ki? I czy te rury od wody musicie puszczać nieogrzewanym garażem? Nie da się ich jakoś na około innymi pomieszczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 acha, tymczasowo, żeby wokół domu nie mieć trzęsawiska, to moi sąsiedzi do rur spustowych popodłączali takie żółte elastyczne rury - jak najdłuższe - które odprowadzają wodę na ogródek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.07.2011 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Dzięki za słowa otuchy. Dzisiaj przynajmniej wyszło słońce.W OZC faktycznie strata na wentylację to 46,7% wszystkich strat. Całościowe zapotrzebowanie 16731kWh/rok.Olgo, ja dostałam kiedyś plik od Ellik, Ona z kolei posiłkowała się instrukcji na wątku o obliczaniu OZC. Tam trzeba wprowadzić po kolei wszystkie wymiary ścian, zdefiniować każdą przegrodę. Siedziałam nad tym ok. 2 tyg. Teraz zrobił mi człowiek przed projektem podłogówki. Z tymi domami Lipińskich, to tak myślałam, że sa podrasowane materiałami i przyjęte idealne wykonawstwo. Madeleine - z wylewkarzami chodziło o proporcje styropian-wylewka i ilość warstw styropianu. Jestem po dwóch spotkaniach i dalej nie wiem. Jeden i drugi powiedzieli o 7 cm na dół, a obawiam się, że przy 15-17cm styropianu do za mało. Beton ma też pełnić rolę akumulatora ciepła. Kierownik powiedział, żeby odjąc cm i dać 8 cm wylewki. W garażu z kolei jeden chce dać więcej styro i mniej wylewki (tak też powiedział mi kierownik), a drugi więcej styropianu niż wylewki. Do tego mam w garażu robić schodki - co 1m 1 cm styropianu mniej, więc muszę kombinowac z grubościami przy zakupie. Jeden chce dać mi nawet 4 warstwy, a drugi 3. Wyczytałam u Janzara, że nie powinno być więcej niż 2 warstwy ze względu na uginanie się każdej z nich. Z dwoma będzie cięzko, ale 4 odpadają. I bądź tu mądry. Monsanbia - nie wejdzie nawet niski odpływ. One mają 80mm, tam musi wejść kolanko i rura z odpowiednim spadkiem. Brakuje paru cm, więc albo wkwamy się w strop albo robimy brodzik (ale tu też muszę posprawdzać wymiary). Ja do tej pory też zawierzyłam hydraulikowi, ale stwierdziliśmy, że jesli ma to być jedyne ogrzewanie, to nie możemy pozwolić sobie na robienie "na oko" czy "z doświadczenia". Zleciłam projekt, ale i tak za późno - mam już rozdzielacze na 8 sekcji, więc do tego trzeba się dopasować. Podobno też brakuje nam jakiegoś zaworka na górnej listwie. Potrzebne jest to do pierwszej regulacji. Kocioł w projekcie mieliśmy 24km. Taki też chciał zamawiać hydraulik "bo jaki inny?" Wyszło mi na razie w okolicach 12-16kw rury montowane na dyble 30 cm. Są ślady utleniania - srebrne, więc na naszym graficie widaćA rury w garażu już zamontowane (są na jednym zdjęciu w dzienniku). Nie wiem, wykonawcy robią, żeby zrobić. Nie zastanawiają się. Ja jako inwestor zaczynam myśleć za późno. Rury mogły być przecież poprowadzone w podłodze w styropianie. Ręcę opadają. Tatarak, dzięki za radę. Chyab skorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 05.07.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Spirea,stelaże Geberita Duofixy nie są marketowe. To najprostszy model z Duofixów i niestety jest ograniczony wybór przycisków:-(W sprawie drzwi to mi Stary od okien polecił firmę Dorn do której wysłałam zapytanie i dostałam info, że zrobią mi drzwi nakładkowe gładkie w konstrukcji stalowej wykończone płytą HDF fornirowaną dębem barwionym na orzech. Przeszklenia z szyby bezpiecznej izolowanej termicznie, mlecznej lub z reflexem brązowym (u nas jeszcze dwa naświetla boczne za najlepszą jak dotąd cenę 7500 - 20% rabatu).Pisz co postanowisz w sprawie schodów, bo to ciekawa opcja z tymi gotowymi stopniami.Acha, a w sprawie odpływu pod prysznicem - ja jestem zdecydowana na ten odpływ ścienny geberita - hydraulik musi sprawdzić co i jak, ale z nim chyba nie będzie problemu z wylewką. Napiszę, jak będę wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.07.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Spirea, rura nazywa się drenarska pełna, sprzedawana w zwojach po 50m lub na metry. Z kotłem wyszło nam podobnie z obliczeń - do ogrzewania wystarczy kilkanaście kW, ale jest jeszcze CWU, które wymaga dużego poboru mocy, żeby nie czekać Bóg wie ile na podgrzanie wody - stąd większa moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.07.2011 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Dostałam już projekt podłogówki. Kocioł 16kW. Do cwu, żeby nie czekać mamy miedzy innymi zrobioną cyrkulację. Poszukamy tej rury. No i muszę sprawdzić ten odpływ ścienny. Na razie widzę, że ma jedynie 50cm i przepustosowość 0,85l/s. Czy takie dane są ok do prysznica szero. na 1m i deszczownicy? Edytowane 6 Lipca 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.07.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Spirea - jeśli nie wciśniesz kotła 300l, to jaki w takim razie bierzesz?I jak rozumiem już nie Buderus, bo oni chyba nie mają kotłów z taką mocą modulowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.07.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Salik, jestem ciemna jeśli o to chodzi. Co do zbiornika, to 150l. Co do pieca - o co chodzi z tą mocą modulowaną? W ulotce jest coś takiego. Widzę, że nie ma 16. Salik, a Ty co bierzesz i jakie sterowanie? Bierzesz z pilotem? Logamax plus GB162Model GB162-25Moc kW 4,8-24,9Temp. wody grzewczej °C do 90Temp. ciepłej wody (c.w.u.) °C –Pobór mocy elektr. obciążenie pełne/częściowe W 70/37Sprawność normatywna przy 40/30°C (%) Hs/Hi do 99,5 / do 110,5Sprawność normatywna przy 75/60°C (%) Hs/Hi do 96,4 / do 107Pojemność podgrzewacza c.w.u. l –Wysokość/szerokość/głębokość mm 695 x 520 x 465+6Ciężar kg 45 Logamax plus GB162Model GB162-15Moc kW 2,7-15,2Temp. wody grzewczej °C do 90Temp. ciepłej wody (c.w.u.) °C –Pobór mocy elektr. obciążenie pełne/częściowe W 58/28Sprawność normatywna przy 40/30°C (%) Hs/Hi do 99,5 / do 110,5Sprawność normatywna przy 75/60°C (%) Hs/Hi do 96,4 / do 107Pojemność podgrzewacza c.w.u. l –Wysokość/szerokość/głębokość mm 695 x 520 x 465+6Ciężar kg 45 Edytowane 6 Lipca 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.07.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 O proszę, myślałem że najmniejszy GB162 jest ten 25kW.My bierzemy chyba ostatecznie Junkersa (CERAPUR SMART ZSB 14-3)- ma takie parametry jak potrzebujemy i atrakcyjną cenę.Buderus nam nie wejdzie rozmiarowo, więc odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.07.2011 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 a macie obliczenia, że taki piec Wam starczy? Dzwoniłam do Buderusa. Powiedzieli, ze przy zapotrzebowaniu na 16kw powinnam brać ten 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts