Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brrrr, jak czytam te wasze rozterki, to niezmiernie cieszę się że to już nas nie dotyczy. I cieszę się, że mój mąż sie na tym zna i to on się głowił co i jak (a krótko to nie trwało)

Spirea, podziwiam! Należy Ci się*szampan na koniec - Dom Perignon idąć śladami Anuli :yes:

a ten szampan to nie ma być przypadkiem z okazji utrzymania spójności związku małżeńskiego do samego końca budowy? :D Spirea chyba nie ma kłopotów tego typu :)

tego rodzaju kłopotów nie mam, w naszym przypadku co najwyżej do niego nie dojdzie ;) a na Dom Perignon chyba nie starczy :(

Edytowane przez Spirea

U nas zapotrzebowanie cieplne wyszło w okolicy 9.5MWh.

Nie rozumiem czemu Ci tak powiedzieli - no bo chyba nie chodzi o ten jeden kilowat...

U Was mało wyszło, ale z tego co pamiętam nie macie garażu i macie mniejszą kubaturę. U nas wychodzi niecałe 12. Do tego dochodzi sprawa podgrzania CWU. Pan od obliczeń typuje na ten niższy model Pan z Buderusa na wyższy.

Dostałam plik ozd. i zmieniłam sobie też tę wymianę powietrza na 0,5. Na logikę mój montaż jest szczelny, chociaż okna są na piankę, to z obu stron miejsce montażu przykrywa styropian. Zmieniłam wiec sobie na pocieszenie parametr i wyszło mi zapotrzebowanie 66KW/m2. To już mi bardziej odpowiada. Ale wszystko wyjdzie w praktyce.

Salik, a tego Junkersa ktoś Wam dobierał czy sami wybraliście?

Ano nie mamy garażu - kubatury mamy ok. 600m3, więc chyba podobnie (ale nie mamy pustki w salonie).

Junkersa znaleźliśmy sami.

u nas kubatura 779,2m3

Nie wiem, co robić z piecem. Rozważam tego Buderusa. Sprzedawca mówi, ze jak jest dużo podłogówki, to lepiej dać więcej, a kotły i tak pracują na niższej mocy. Mam dzisiaj dostać wycenę. Ta poprzednia była chyba zbyt optymistyczna (7900 za komplet piec, zbiornik, sterowanie).

DO końca budowy jeszcze daleko i nie wnikałam jeszcze w certyfikaty energetyczne.

Potwierdźcie mi, proszę:

- taki audyt MUSI przejść każdy dom?

- do audytu jest potrzebne takie wyliczenie?

- czy w wyliczeniu proponują optymalny sposób ogrzewania / kocioł?

Do wniosku o pozwolenie na użytkowanie trzeba załączyć kopie świadectwa energetycznego budynku. Sporządzenie świadectwa poprzedzone jest własnie obliczeniem zapotrzebowania na ciepło.

Moje wyliczenie podaje zapotrzebowanie. Nie ma podanego kotla, to już sprawa każdego. Oczywiście można pewnie to konsultować.

Co do optymalnego sposobu ogrzewania, to można chyba samemu dojść - dostajesz info jakie ogólne zapotrzebowanie i przeliczasz wg stawki za 1KW ile rocznie będzie kosztować ogrzewanie.

lubię tu przychodzić rozmawiacie o konkretach (ja o moc pieca zapytałam na forum to pseudo doradca wyśmiał moje watpliwości)

calkowite zapotrzebowanie na ciepło: 15836W

wskaźnik cieplny budynku: 27,067W/m3

kubatura powierzchni ogrzewanych: 585m3

jak to wygląda?

(u mnie piec zasobnik i sterowanie 8600)

Edytowane przez Kaśka73

Spirea - ten sprzedawca Buderusa plecie 3 po 3.

Właśnie przy podłogówce nie ma sensu dawać mocnego kotła, bo podłogówka jaką Ty planujesz będzie miała sporą bezwładność (wolno się nagrzewa i wolno traci ciepło).

U Ciebie możnaby się jeszcze zastanowić w związku z zasobnikiem 150l, ale jak pisałaś wcześniej - Twoja siostra ma jeszcze mniejszy i nie narzeka :)

Ja bym brał jednak ten słabszy - raz że niższy dolny próg mocy, dwa że zużywa mniej gazu i mniej prądu, a trzy że kosztuje mniej.

Po co Ci kocioł, w którym nie wykorzystasz połowy mocy?

Kaśka73 - a jakie ogrzewanie?

Właśnie mam Salik wątpliwości :( Mnie się wydaje, że oni jadą na jakichś utartych schematach. Ale kto w takim razie dobierze mi właściwy piec o właściwej mocy.

Kasia, ja kiedyś pisałam w wątku o piecach, ale pytałam o Buderusa. Polecili mi własnie ten GB162 i mówili własnie raczej o 16kw.

Nie widzę innej możliwości, jak znowy szukać i czytac. Jedna sprawa to moc, a druga sprawa to firma. Nie wiem, czy jest sens pakować kasę w najnowszego Buderusa.

Sprzedawca skonsultował się z Buderusem i powiedzieli, że 15 powinna starczyć. Problem w tym, że poprzednio Pan podał mi tylko cenę pieca i cały zestaw GB162 15 zbiornik 150l i sterowanie RC35 z dwoma czujnikami (zewnętrzny i jeszcze jakiś) kosztuje 9150

Kasia, co to jest własnie to Vk?