Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

niskotemperaturowe

nigdy bym nie przypuszczała przed budową że będę to wiedzieć:) ani że vk, ani o kątowym podwójnym przyłączu itd.....

:D dobre

Też sobie czasami tak myślę (czego to ja nie wiedziałam i nie wiedziałam że wiedzieć*będę) ;)

Wy widzę*dalej w buderusach i innych junkersach :p

Witam się z poranną kawką, miłego dnia! :yes:

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spirea cenę masz kosmiczną a ja myslałam że mam drogo:(

to v lub vk róznie piszą dotyczy typu grzejnika tzn. jest przyłaczany z dołu ma tam wyjścia na rurki

w temacie rurek (sorry) ulżę sobie mentalnie

od 2 dni i to nie koniec zalepiamy dziury dziurska po instalatorze grzejników szt 6 (sam sobie te podejści robił przed tynkami i K-G )

niech to licho, u Ani machnął sie o 50 cm!!!!! (tak nie 5cm ) już go nikomu nie polecę oczywiście ten montaz to nie gratis do instalacji

monsabia miło mi Cie poznać! może gdybym wiedzia czego się muszę uczyć to bym sie nie porwała na budowe domu może:)?

Kasia, to jakaś plaga fuszerki. Ja mam w projekcie do garażu i kotłowni grzejunik płytowy profil - K typ 11 V i takie coś znalazłam tylko u jednego producenta. Nie wiem jak to przełozyć na inne firmy.

A jaki piec wy bierzecie?

Ten buderus to jakaś super nowość i jakość. Pytanie czy jest sens w to inwestować.

piec de dietrich MCR II 24 T podobno dobry?! nie nowy model więc ma opinie sa dobre

żeby jeszcze sie na tym znać było by łatwiej wybrać no i gdyby mniejsze kwoty wchodziły w grę co nie?

u mnie poszło to tak mam kolegę bardzo rozsądny człowiek (mgr inż) polecił mi swojego instalatora z z zielonej góry z którego jest b. zadowolony czyli w oparciu o autorytet czy jak?

oczywiście co i za ile sprawdziłam dokładnie

wcześniej miałam ofertę (nawet drożej) od furumowego polecanego hydraulika ale okazuje się że on wszystkim montuje taki sam zestaw to zapaliło mi alarmową kontrolkę a teraz po tych grzejnikach to niech spada:)

zobacz grzejniki stelrad novelo 11 chyba tam widziałam

Edytowane przez Kaśka73

Spireo

ja kupiłam de dietricha, chyba nawet tego samego co Kaśka i za zestaw ze zbiornikiem 150 l zapłaciłam niecałe 7.000.

Zarówno instalator jak i sprzedawca bardzo ten model polecali jako sprawdzony i niezawodny, a w rozsądnej cenie. Co do nowości to sami stwierdzili, że nikt tak naprawdę nie wie jak się sprawdzą, a już na pewno czy te minimalne udoskonalenia są warte dopłacania za nowy model...

dzięki Myszonik. Zastanawiam się czy nie wziąć tej pierwszej propozycji GB022 - wychodzi też niecałe 7tys. Ten 162 już od jakiegoś czasu funkcjonuje - jakieś osoby na forum wypowiadały się o nim pozytywnie po 2 sezonach grzewczych. Zobaczymy czy sprzedawca upuści jeszcze. No i czy 16kw starczy też na wodę użytkową.

lubię tu przychodzić rozmawiacie o konkretach (ja o moc pieca zapytałam na forum to pseudo doradca wyśmiał moje watpliwości)

calkowite zapotrzebowanie na ciepło: 15836W

wskaźnik cieplny budynku: 27,067W/m3

kubatura powierzchni ogrzewanych: 585m3

jak to wygląda?

(u mnie piec zasobnik i sterowanie 8600)

Zapotrzebowanie na ciepło podaje się w kWh, jeżeli przyjmiemy ze te 15836W to są kWh to nie jest to mała wartość.

Jeżeli przyjmiemy że chodzi tu o projektowe obciążenie cieplne budynku to ta wartość 15836 W czyli 15,836 kW to jest dość duża wartość,

dobrze ocieplone budynki mają ok od 5 do 7 kW

Wskaźnik cieplny budynku, tu chyba chodzi o współczynnik Ep lub Ek podajemy w W/m2 a nie W/m3.

Z podanych tu wartości nic konkretnego nie można wywnioskować

Zapotrzebowanie na ciepło podaje się w kWh, jeżeli przyjmiemy ze te 15836W to są kWh to nie jest to mała wartość.

Jeżeli przyjmiemy że chodzi tu o projektowe obciążenie cieplne budynku to ta wartość 15836 W czyli 15,836 kW to jest dość duża wartość,

Wskaźnik cieplny budynku, tu chyba chodzi o współczynnik Ep lub Ek podajemy w W/m2 a nie W/m3.

ja z tego wywodu ani słowa nie rozumiem :( i to nie chodzi o to, że Asolt pisze jakoś niekonkretnie, tylko chyba wszystko co dotyczy energii (nie tylko elektrycznej) do mnie nie dociera :(

co to jest to projektowe obciążenie cieplne? Jak mam rozumieć swoje dane?

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku Ah: 218,9 m2

Kubatura ogrzewana budynku Vh: 779,2 m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie Φ ΦΦ ΦT: 6382 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła Φ ΦΦ ΦV: 3727 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ ΦΦ Φ: 9972 W

Nadwyżka mocy cieplnej Φ ΦΦ ΦRH: 0 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku Φ ΦΦ ΦHL: 9972 W

Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:

Wskaźnik Φ ΦΦ ΦHL odniesiony do powierzchni φ φφ φHL,A: 45,5 W/m2

Wskaźnik Φ ΦΦ ΦHL odniesiony do kubatury φ φφ φHL,V: 12,8 W/m3

Roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh: 60,23 GJ/rok

Roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh: 16731 kWh/rok

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 275,1 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 76,4 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV: 77,3 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV: 21,5 kWh/(m3·rok)

Asolt, jak już wpadłeś tutaj, to może doradzisz (bo to chyba Ty robiłeś OZC Salikowi). Na forum mpoplaw napisał w wątku o obliczaniu OZC, że jak okna montowane są na piankę, to n50 - wymiana powietrza trzeba przyjąć 4krotność, a jak na taśmy typu Illbruck czy w warstwie ocieplenia to 0,5. Zmiana tego parametru zmienia mi powyższe dane - teraz jest Ea 76 a po zmianie na 0,5 66kW. Okna mam montowane na piankę, ale z każdej strony mam poszerzenia systemowe i z obu stron są obłożone styropianem. Na styku okno - ściana nie ma więc pianki. Czy mogę przyjąć tę wymianę na poziomie 0,5?

zapotrzebowanie na ciepło policzone na programie KORADO w takich jednostkach jak napisałam i bądź tu człowieku mądry???

a i całkowite zapotrzebowanie wyliczone w/g normy PN-91/B-02020 wynosi 15836W nie kW sprawdziłam???

Edytowane przez Kaśka73

Spireo ból głowy mam prawie codziennie, wiem co mówisz.Przy wyborze pieca sprawdź jeszcze serwis,bo podobno narzekają na Buderusa.Odnośnie drzwi to my kupiliśmy Hormanna ten model który był*w promocji w zeszłym roku.Będziemy mieć otwierane na zewnątrz.Nie wiem do kiedy musisz podjąć decyzję w sprawie drzwi,ale dam Ci znać jak mi zamontują czy jest ok-montaż w sierpniu.A wogóle to kiedy się drzwi wejściowe montuje?Przy wylewkach?My kupiliśmy z ciepłym progiem i elektrozamkiem.Ciekawa jestem po jakimod czasie od montażu ludzie narzekają na nie?Przecież jest też gwarancja-mnie montuje ekipa od sprzedawcy drzwi.Dodatkowo biorę przedstawiciela Soudala aby pokazać i nadzorować ciepły montaż.

Aha i mam pytanie odnośnie warstw na parterze 5+5+7. 7 to grubość wylewki?

Basia, miałam nawet dzisiaj się u Ciebie wpisać, bo kiedyś interesowałaś się tym GB162, ale z wpisów wynika, ze idziecie w pompę ciepła. Z tymi Renodoor jest jakiś problem z domykaniem chyba i tym, że nie mają deklarowanych wartości U. Dokładnie już nie pamiętam. Z drzwiami musimy jakoś na dniach, bo podobno podwyżki idą. Czeka się też trochę. Nie bierzemy montowanych na zewnątrz, bo Hormann robi typowo do wewnątrz i sprzedawca powiedział, że jak coś się będzie dziać, to może być problem z gwarancją. Nie wiem, czy faktycznie tak by się skończyło. Mamy brac elektrozamek i nie wiem jeszcze, co z tym ciepłym progiem. Te trzy warstwy to styropian. Do tego dochodzi 7 cm wylewki.

co to jest to projektowe obciążenie cieplne? Jak mam rozumieć swoje dane?

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku Ah: 218,9 m2

Kubatura ogrzewana budynku Vh: 779,2 m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie Φ ΦΦ ΦT: 6382 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła Φ ΦΦ ΦV: 3727 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ ΦΦ Φ: 9972 W

Nadwyżka mocy cieplnej Φ ΦΦ ΦRH: 0 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku Φ ΦΦ ΦHL: 9972 W

Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:

Wskaźnik Φ ΦΦ ΦHL odniesiony do powierzchni φ φφ φHL,A: 45,5 W/m2

Wskaźnik Φ ΦΦ ΦHL odniesiony do kubatury φ φφ φHL,V: 12,8 W/m3

Roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh: 60,23 GJ/rok

Roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh: 16731 kWh/rok

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 275,1 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 76,4 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV: 77,3 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV: 21,5 kWh/(m3·rok)

przeczytałam to swoje jeszcze raz - mam to projektowe obciążenie cieplne - 9972 W czyli jakies 9,9kW. Chyba poniosłam klęskę w budowie domu energooszczędnego :bash: WHY!!!

Tatarak, chyba nie można tak porównywać, chyba, że masz dokładnie taki dom z tych samych materiałów zbudowany.

A przy okazji, ja usiłuję rozgryźć grzejniki/suszarki łazienkowe.

Znacie jakies naprawdę płytkie (co 10mm) i wąskie (do 35cm) i elektryczne, bo po 5h szukania mam wrażenie, że się nie da.

Edytowane przez sheenaz

Barbara74 a te drzwi można montować otwierane na zewnątrz?

O ile pamiętam to Hoermann ma takie otwierane na zewnątrz ale za duże pieniądze (Thermo Pro Plus??.

Spirea, a jeśli chodzi o drzwi to na warszawskim forum polecana jest ta firma:

http://www.hardmet.com.pl/cieple_drzwi.php