Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Mam mniejszą kubaturę, ale na pewno gorszy A/V, bo bryła rozrzeźbiona. Podobne rozwiązania - ceramika, ocieplenie jak w domach energooszczędnych, WM z reku itd. - więc spodziewałabym się mniejszych rozbieżności... dlatego zastanawia mnie, dlaczego są aż takie? czy w grę wchodzi jakiś czynnik, o którym zupełnie nie mam pojęcia?

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na opisach pieców podaje sie kilka mocy których nazw nie zacytuję Ci z głowy ale tak z grubsza bardzo z grubsza

jedno to moc co

drugie moc co i cwu (TA JEST GŁÓWNA)

a trzecia to nawet nie pamietam i pewnie są jeszcze inne

i to w przedziałach np. 6,3 -25,6 i później jedni mają ten sam piec o mocy 6kW inni 26kW i doktoryzują na temat powinniśmy pisać że od do już sama nie wiem?

myślę, ze chodzi o tę kubaturę. A masz garaż? Nie wiem, jak to jest. Może pompy inaczej się dobiera? U mnie moc ogrzewania w projekcie podłogówki jest na ok 12. To 16 wynika z cwu. Czekam na odpowiedź, czym się kierować tymi W w OZC czy W projekcie. Głupieje i nie umiem czytać tych wyników.

Parę rzeczy pozmieniałam w OZc i zeszłam poniżej 9, ale i tak to mnie nie zachwyca. Z ciekawości pozmieniam ustawienia i posprawdzam, co mi wyjdzie, jakbym nie pakowała kasy w energoszczędność. A potem się załamię ...

:hug:Spirea, głowa do góry. Widzę, że masz kryzys.

Czy przypadkiem garaż w bryle nie pogarsza Ci wyniku? anyway, to tylko liczby, najważniejsze jest, jak się będzie dom użytkować i ile to będzie faktycznie kosztować.

Ad materiałów - wyobraź sobie, co by było, jakbyś leciała standardowymi - ile byś wtedy płaciła za ogrzewanie...

Zamówiłaś styropian? pewnie dla Ciebie po ptakach, ale właśnie dostałam ofertę po 168,50. Swisspor WDV EPS100.

Asolt, jak już wpadłeś tutaj, to może doradzisz (bo to chyba Ty robiłeś OZC Salikowi). Na forum mpoplaw napisał w wątku o obliczaniu OZC, że jak okna montowane są na piankę, to n50 - wymiana powietrza trzeba przyjąć 4krotność, a jak na taśmy typu Illbruck czy w warstwie ocieplenia to 0,5. Zmiana tego parametru zmienia mi powyższe dane - teraz jest Ea 76 a po zmianie na 0,5 66kW. Okna mam montowane na piankę, ale z każdej strony mam poszerzenia systemowe i z obu stron są obłożone styropianem. Na styku okno - ściana nie ma więc pianki. Czy mogę przyjąć tę wymianę na poziomie 0,5?

Krotność wymiany powietrza n50 okresla nam ile wymian powietrza moze nastapić w ciągu jednej godziny przy róznicy cisnien 50 Pa.

W przybliżeniu mozemy okreslić ze w przypadku budynku szczelnego ta warkość wynosi ok 4,0. Przyjmowanie wartości 0,5 bez badań szczelności budynku i dzięki temu obniżeniu strat na wentylację jest tylko oszukiwaniem samego siebie i samozadowoleniem z posiadania energooszczędnego domu.

Na marginesie mogę dodać ze przeliczałem wiele budynków i porównywałem uzyskane dane z danymi które obliczyli sobie sami budujacy i zawsze były te wyniki

zanizone w stosunku do moich obliczeń. Wynika to z wielu uproszczeń, nie stosowania zasad wprowadzania danych, niedokładnego określania przegród i

wymiarów, a takze zanizania normowych wartości wymian powietrza dla poszczególnych pomieszczeń. Korzystanie z demo Audytor OZC również powoduje

róznice w obliczeniach w stosunku do wersji komercyjnej aktualizowanej.

:hug:Spirea, głowa do góry. Widzę, że masz kryzys.

Czy przypadkiem garaż w bryle nie pogarsza Ci wyniku? anyway, to tylko liczby, najważniejsze jest, jak się będzie dom użytkować i ile to będzie faktycznie kosztować.

Ad materiałów - wyobraź sobie, co by było, jakbyś leciała standardowymi - ile byś wtedy płaciła za ogrzewanie...

Zamówiłaś styropian? pewnie dla Ciebie po ptakach, ale właśnie dostałam ofertę po 168,50. Swisspor WDV EPS100.

Jakoś przeboleję te 169 zł. Zamówiłam i puściłam przelew. A dostałaś taką cenę w necie czy gdzieś na miejscu? Gdzie kupujesz folie pod styropian?

Ano dopada mnie kryzys, zmęczenie materiału.

Ile wyjdzie ze zwykłymi materiałami na pewno sprawdzę w wolnej chwili.... żeby się jeszcze bardziej pogrązyć ;)

Myślę, że u nas wynik może pogorszyć ten garaż, jak i kubatura. Ja mam garaż i kotłownię ogrzewaną. Tzn. będzie grzejnik odkręcany w razie potrzeby. Co do zasady nieogrzewany. Co ciekawe w OZC mam garaż liczony jednak do powierzchni ogrzewanej. Podobno liczy się nawet, gdy nie jest ogrzewany.

Krotność wymiany powietrza n50 okresla nam ile wymian powietrza moze nastapić w ciągu jednej godziny przy róznicy cisnien 50 Pa.

W przybliżeniu mozemy okreslić ze w przypadku budynku szczelnego ta warkość wynosi ok 4,0. Przyjmowanie wartości 0,5 bez badań szczelności budynku i dzięki temu obniżeniu strat na wentylację jest tylko oszukiwaniem samego siebie i samozadowoleniem z posiadania energooszczędnego domu.

Na marginesie mogę dodać ze przeliczałem wiele budynków i porównywałem uzyskane dane z danymi które obliczyli sobie sami budujacy i zawsze były te wyniki

zanizone w stosunku do moich obliczeń. Wynika to z wielu uproszczeń, nie stosowania zasad wprowadzania danych, niedokładnego określania przegród i

wymiarów, a takze zanizania normowych wartości wymian powietrza dla poszczególnych pomieszczeń. Korzystanie z demo Audytor OZC również powoduje

róznice w obliczeniach w stosunku do wersji komercyjnej aktualizowanej.

ok, nie kombinuję

Mam garaż, ale ma być nieogrzewany, może o to chodzi? wtedy mi powierzchni ogrzewanej wychodzi ok. 145 m2.

Jak ściągnęłam i otworzyłam to całe ozc, to od razu sobie dałam spokój - za głupia na to jestem. teraz nie mam kasy, żeby to komuś zlecić. warto? czego się właściwie dowiem?

Tatarak, OZC będzie potrzebne do świadectwa energetycznego przy odbiorze budynku. Zapłaciłam 300 zł. Potem dostanę rabat na świadectwo. Może się przydać przy podejmowaniu decyzji. W oparciu o swoje wypociny porównywałam opłacalność FTT Thermo - okien dachowych. Wyszły mi chyba oszczędności rzędu 100 zł rocznie, przy zakupie o ok. 3 tys. zł drożej.

Co ciekawe w OZC mam garaż liczony jednak do powierzchni ogrzewanej. Podobno liczy się nawet, gdy nie jest ogrzewany.
dlaczego? bez sensu, przecież to mocno wpływa na wynik.

Folię budowlaną, pod podłogówkę i taśmy zamówiłam na folnet.pl

A cenę mam taką z sieci (magbud), zobaczę, ile uda mi się urwać przy zamówieniu lokalnym.

Mam jeszcze justyr po 152/m3 (MSM) i się waham - różnica w cenie spora, nie wiem, jak z jakością.

Co ciekawe w OZC mam garaż liczony jednak do powierzchni ogrzewanej. Podobno liczy się nawet, gdy nie jest ogrzewany.
dlaczego? bez sensu, przecież to mocno wpływa na wynik.

Folię budowlaną, pod podłogówkę i taśmy zamówiłam na folnet.pl

A cenę mam taką z sieci (magbud), zobaczę, ile uda mi się urwać przy zamówieniu lokalnym.

Mam jeszcze justyr po 152/m3 (MSM) i się waham - różnica w cenie spora, nie wiem, jak z jakością.

Tatarak, sprawdź ofertę od forumowego Asolta :)

A u kogo zamawiałaś to ozc? możesz mi podesłać namiary?

Ja zamawiałam z projektem podłogówki u forumowicza Foczki. Mialam namiary od BetaGrety. Salik u Asolta. Na forum wiem, że jeszcze Henok się tym zajmuje. Na Grupie co jakiś czas reklamuje się ze świadectwami ktoś o nazwie Whisperr czy jakoś tak. Jak robi świadectwa, to pewnie też liczy.

A z tym garażem nie wiem jak jest. Jak pytałam dostałam taką odpowiedź "Oba pomieszczenia są wewnątrz izolacji termicznej domu. Nie można ich nie ogrzewać ponieważ wyciągną ciepło z sąsiednich pomieszczeń. Myśmy przyjęli niższe temperatury ale jednak ogrzewane. " I chyba ma to sens.

Jezeli chcemy aby garaż był nieogrzewany to musimy ocieplić ściany wewnętrzne stykajace się z garażem. Aby wyliczyć efekty nieogrzewania garazu lub jego ogrzewania musimy te ocieplone sciany wprowadzic do OZC oraz przyjąć garaż jako nieogrzewany, w drugim przypadku podajemy temp garazu. Po porównaniu

obliczeń uzyskujemy róznice w zapotrzebowaniu na ciepło, oraz w przypadku nieogrzewania garazu jego temperaturę dla temp minimalnej otoczenia tj. np -20 dla

III strefy

Barbara74 a te drzwi można montować otwierane na zewnątrz?

O ile pamiętam to Hoermann ma takie otwierane na zewnątrz ale za duże pieniądze (Thermo Pro Plus??.

Spirea, a jeśli chodzi o drzwi to na warszawskim forum polecana jest ta firma:

http://www.hardmet.com.pl/cieple_drzwi.php

My takie mamy czekają od kilku miesięcy na montaż, my zamawialiśmy w salonie u znajomych znajomych.Muszę się dopytać czy to był dodatkowy koszt.Albo poproszę moją drugą połowę nie ingerującą zbytnio w budowę żeby sprawdził.

Spireo, Zastanawiam się, dlaczego ja przy trochę mniejszym domu od Ciebie mam od wszystkich pompiarzy oferty na pc 8 kW - i to ma zapewnić ogrzewanie i ciepłą wodę. Przecież to jest o połowę kW mniej, niż dla Twojego kotła. Co mam o tym myśleć? :(

A jaką masz powierzchnię bo zobaczę co jaką pompę ja mam-zamówiona już jest i czeka na montaż też nie wiem kiedy

Spireo ja jeszcze o styropianie u Ciebie na dole 5+5+7,jaki dajesz styropian normalny podłoga, czy może garaż parking? Pytam bo mój wylewkarz powiedział*że przy mojej 20 cm warstwie styropianu ( 10+10) sugeruje 10 cm wylewki ( oczywiście ja tyle nie chce na podłogówkę).Zastanawiam się więc żeby dać właśnie 10+ 10 ale styropian parking i wtedy 7 wylewki.Tutaj nie wiem co on na to bo jeszcze z nim o tym nie dyskutowałam.W każdym razie on powiedział ,że 7 wylewki na 20 styro ( podłoga) to bedzie mało.U Ciebie wylewkarze nic nie mówili na ten temat , msz 17 to podobnie do mnie.