Spirea 09.07.2011 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Basia, daję EPS 100. Wylewkarz gwarantuje, że będzie ok. Kierownik powiedział, że może być 7-8. Wylewkarz do podłogówki zasugerował 7, więc przyjęłam jego wersję, bo on bierze za to odpowiedzialność. Garaż mam przyjęty jako ogrzewany, ściany wewnętrzne mam ocieplone 5cm EPS100 i strop 10cm zwykłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 09.07.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Mój natomiast mówi że na 20 cm 7 wylewki to będzie się uginało, sugeruje dać 10cm- no ale na podłogówkę to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.07.2011 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 u mnie 17 cm, zawsze 3 cm mniej. 10cm przy podłogówce to stanowczo za dużo. Przypomniało mi się, ze kierownik powiedział, ze ta siódemka może być, bo będą zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.07.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 U nas to samo - aby podłogówka dobrze działała, nie może być wylewki 10cm. Będzie 6-7 z plastyfikatorem i zbrojeniami. Styropianu 20-28cm. EPS100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.07.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Madeleine, kiedy masz zaplanowane te wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.07.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Myślałam, że już teraz, ale najpierw elektryk chce skończyć i postawić szafę, żeby ją zalać wylewką - zatem za 3 tygodnie. Wyjdzie przełom lipca/ sierpnia. Co robisz w garażu docelowo? płytki? betondur? to cudo, co robi Anula05? Korci mnie wariant z tańszych niż droższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.07.2011 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) My planujemy 18-23 lipca. W garaży skończymy chyba na płytkach. To, co robi Anula lub betondur musiałabym zobaczyć najpierw. Mam wrażenie, że to coś będzie chropowate i przez to trudniejsze w czyszczeniu czy odkurzeniu. Kafle zawsze łatwieć umyć. Poza tym będziemy już chyba to robić we własnym zakresie, czyli będzie to jedynie koszt materiału. Z wylewkarzem i hydraulikiem rozmawialiśmy też o spadku w garażu. Będziemy robić odpływ na zewnątrz połączony z deszczówką. Wylewkarz powiedział wtedy, że przy położeniu kafli jest lepiej, bo ta woda zejdzie się w fugach, które siłą rzeczy są minimalnie niżej od poziomu kafli i tamtędy spłynie. Więc to też argument za kaflami. najtańszy gres techniczny - 15zł/m2 http://www.dekordia.pl/index.php?s=produkt&id=39479&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-07&utm_content=039479#nclid=6de004086f7d03d8b485391c965d37aa a ten jest za 17 zł i nawet nieźle wyglądahttp://www.eplytki.pl/oferta.php?s=produkt&id=44415 Edytowane 10 Lipca 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.07.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 w castoramach jest sporo tego w cenach takich. Ale do ceny płytek dochodzi jeszcze koszt kleju, fugi i w naszym przypadku robocizny - sama tego nie ułożę, mąż też nie potrafi.Oprócz żywicy jest jeszcze betondur. Ale nie widziałam nigdzie zdjęć i nie wiem, jak się to ma po jakimś czasie, czy farba nie odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.07.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dziewczyny, za jakieś*2 tygodnie u nas (u mnie i Anuli) powinna być już wylewka żywiczna Będzie można podziwiać (mam nadzieję że podziwiać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.07.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Asolt, my własnie myślimy, żeby ściana między garażem a domem była ocieplona (od strony garażu). Barbara74 - powierzchnia ogrzewana u nas to 155m2. kilka firm, które robiły nam ofertę na pc gruntową, obliczyło, żeby dać 8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.07.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 U nas to samo - aby podłogówka dobrze działała, nie może być wylewki 10cm. Będzie 6-7 z plastyfikatorem i zbrojeniami. Styropianu 20-28cm. EPS100. Madeleine -- jakie zbrojenia będziesz mieć w tej wylewce? takie siatki druciane czy jakieś włókna w masie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 10.07.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Asolt, my własnie myślimy, żeby ściana między garażem a domem była ocieplona (od strony garażu). Tatarak- nawet nie myślcie tylko ocieplajcie! Koszt prawie żaden. Dobrze by tylko było przykleić chociaż pierwszą warstwę styro przed wylewkami, zwłaszcza jeśli kładziecie styro na podłogę w garażu, żeby zachować ciągłość izolacji. Garaż w bryle to zawsze jednak jakieś straty ciepła. My mamy 15cm na ścianie od str garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Włókna polipropylenowe. Razem z plastyfikatorem - koszt jakieś 1150 na 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.07.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 U nas to samo - aby podłogówka dobrze działała, nie może być wylewki 10cm. Będzie 6-7 z plastyfikatorem i zbrojeniami. Styropianu 20-28cm. EPS100. O rany to bijesz rekordy w grubości styropianu, ja jutro dzwonię do wylewkarza i mu o tych zbrojeniach wspomnę, aczkolwiek powinien sam zaproponować.Może to znak że powinnach wylewkarza zmienić.W każdym razie zobaczę jak tynki robi-jutro wchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.07.2011 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Tatarak- nawet nie myślcie tylko ocieplajcie! Koszt prawie żaden. Dobrze by tylko było przykleić chociaż pierwszą warstwę styro przed wylewkami, zwłaszcza jeśli kładziecie styro na podłogę w garażu, żeby zachować ciągłość izolacji. Garaż w bryle to zawsze jednak jakieś straty ciepła. My mamy 15cm na ścianie od str garażu. Tak nie do końca, że koszt żaden. My mamy 5cm EPS100 na ścianach wewnętrznych stycznych z domem i 10cm zwykłego na stropie. Zaciągnięte siatką i 2x klejem. Łącznie ok. 80-90m2 (mamy dwustanowiskowy garaż). Koszt 4200 zł - 2000zł robocizna, 2200 materiał. Opłacało się zrobić, bo nie robiliśmy tam tynków. W OZC zmieniłam parametry z 5 cm na 15cm i w żaden sposób nie wpłynęło to na ogólne OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.07.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Spireo miałaś ekipę od ocieplenia z polecenia ? zastanawiam się jak rekrutować ekipy, coś w moim rejonie Polski -na Śląsku nie umiem trafić na poleconą ekipę znającą się na rzeczy.Poza tym co to znaczy dobra, dla jednych wygląd i mili panowie, a dla nas budujących domy energooszczędne coś wiecej.Moja sąsiadka z naprzeciwka też by mi poleciła swoją, ale czy oni robią jak poznać, to poważna dcyzja, a czas nagli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 11.07.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Tak nie do końca, że koszt żaden. My mamy 5cm EPS100 na ścianach wewnętrznych stycznych z domem i 10cm zwykłego na stropie. Zaciągnięte siatką i 2x klejem. Łącznie ok. 80-90m2 (mamy dwustanowiskowy garaż). Koszt 4200 zł - 2000zł robocizna, 2200 materiał. Opłacało się zrobić, bo nie robiliśmy tam tynków. W OZC zmieniłam parametry z 5 cm na 15cm i w żaden sposób nie wpłynęło to na ogólne OZC Hmm, no u nas małż położył sam. Kładliśmy zwykły fasadowy, wyszło ok 40m2.Nie pamiętam dokładnie ile zapłaciliśmy, ale w 1000 się chyba zmieściliśmy. Sufit ocieplamy od zew., tzn mamy taras nad garażem i tam będzie hard core, bo trzeba kupić 42m2 XPSa o gr. 10cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.07.2011 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Spireo miałaś ekipę od ocieplenia z polecenia ? zastanawiam się jak rekrutować ekipy, coś w moim rejonie Polski -na Śląsku nie umiem trafić na poleconą ekipę znającą się na rzeczy.Poza tym co to znaczy dobra, dla jednych wygląd i mili panowie, a dla nas budujących domy energooszczędne coś wiecej.Moja sąsiadka z naprzeciwka też by mi poleciła swoją, ale czy oni robią jak poznać, to poważna dcyzja, a czas nagli. Miałam z polecenia, ale co do ekip z polecenia i własnych poleceń mam ostatnio przemyślenia takie, że ciężko jest kogoś polecić. Po pierwsze dlatego, że nawet jeśli mi się z kimś w danym czasie dobrze współpracuje, to niekoniecznie inni w innym czasie będą mieć podobne odczucia. Każdy ma też inne oczekiwania wobec wykonawców. Ktoś przymknie oko na piwko, ktoś inny na wulgaryzmy, a ktoś inny chce mieć kulturalnych wykonawców. Itd.Itp. Ale co najistotniejsze - zaraz po wykonaniu danego etapu może się wydawać, że jest wszystko ok - kierownik też nie miał uwag, a potem przy jakichś sprawach wychodzą problemy, na które może powinno się od razu zwrócić uwagę, ale się nie wiedziało albo nawet nie przyszłoby do głowy, aby takie rzeczy sprawdzać. Dlatego uznałam, że nikogo nie będę polecać. Jeśli ktoś po lekturze moich wpisów spyta o kogoś to powiem co i jak, ale nie będę polecać, bo odbieram to trochę jako wzięcie na siebie częściowo odpowiedzialności (ktoś w końcu ufa moim poleceniom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.07.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Hmm, no u nas małż położył sam. Kładliśmy zwykły fasadowy, wyszło ok 40m2.Nie pamiętam dokładnie ile zapłaciliśmy, ale w 1000 się chyba zmieściliśmy. Sufit ocieplamy od zew., tzn mamy taras nad garażem i tam będzie hard core, bo trzeba kupić 42m2 XPSa o gr. 10cm! A to inna sprawa. Materiał by się zgadzał, bo u nas było ponad drugie tyle i tyle kosztował materiał. Łącznie też 15 cm. Ocieplili nam tynkarze - zamiast kładzenia tynków. Ups, machnęłam się - wzięli za ocieplenie 3000 zł a nie 2000 zł Jakieś 33 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.07.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Tatarak- nawet nie myślcie tylko ocieplajcie! Koszt prawie żaden. Dobrze by tylko było przykleić chociaż pierwszą warstwę styro przed wylewkami, zwłaszcza jeśli kładziecie styro na podłogę w garażu, żeby zachować ciągłość izolacji. Garaż w bryle to zawsze jednak jakieś straty ciepła. My mamy 15cm na ścianie od str garażu. Mówiąc "myślimy", miałam na myśli "zrobimy" przypuszczam, że mąż zrobi osobiście, więc wchodzi "tylko" koszt materiału. Dzięki za radę, żeby zachować ciągłość izolacji z podłogową - od razu będzie dylatacja na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts