Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Hej hej, pięknie zapowiada się Wasz domek, taki prosty i oryginalny, pewnie niemożecie się doczekać rozpoczęcia budowy i widoku rosnących murów.

Widze że trafiłam na kolejnych miłośników płaskiej dachówki.

Jeśli chodzi o problem zawieszenia tablicy informacyjnej to u nas było tak, że zanim zdążyłam ją wypisać i zastanowić się gdzie zawiśnie to powstały mury i problem sam się rozwiązał :lol:

życzę powodzenia i szybkiego rozpoczęcia pracy, pewnie wszyscy czekamy na wiosnę :(

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spirea, fajnie, że pokazałaś ofertę na robociznę. My jeszcze czekamy.. jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie w porównaniu - ceny są teraz takie różne! No i rzeczywiście poddasze dość drogo wyszło. Ja też miałam przekonanie, że z porównaniem z parterem jest tańsze po prostu... :roll:

Czekam na posta z wyceną z płaską dachówką - jaka będzie w waszej wycenie?

cześć Basiu,

ta cena za poddasze nie dawała mi spokoju i postanowiłam spróbować sama przeliczyć materiały (przynajmniej te, które będę umieć). Policzyłam więc sam porotherm na ścianki kolankowe i ścianki szczytowe + zaprawa (bez odliczania powierzchni okna), potem ścianki działowe i zaprawa (tu na wyrost, bo podarowałam sobie skosy i otwory na drzwi), beton na wieniec i stal zgodnie z projektem. Do tego doliczyłam koszty robocizny, które mielismy zaproponowane od innego wykonawcy. Razem wyszło mi 26 tys. zł. Nie wliczyłam słupów stalowych, które mają być w ściankach działowych. Nie liczyłam też sufitu nad poddaszem, bo nie wiem jak. To by oznaczało, że ta cena jakoś masakrycznie nie jest wyśrubowana. Przy tej wczesniejszej musieli się machnąć. To może mieć tez związek z tym, że mamy wysoką ściankę - ok. 1,4, z czego murowana to jakieś 1,12m.

Kosztorys mamy dostać od projektantki, ale dopiero za jakieś 2 tygodnie. Wtedy dokładnie zweryfikujemy. Będziemy próbowac negocjować ile się da. Podejrzewam jednak, że raczej bedzie to na zasadzie dorzucenia prac niz obniżenia ceny (podobno tak jest prościej). Mnie się marzyło, że postawimy SSZ za 200 tys. Taka cena jest chyba jednak nierealna przy tak dużej powierzchni i przy zdecydowaniu się na wariant wykonawcy z materiałem. Tu zawsze wyjdzie trochę drożej, bo nie my biegamy i szukamy. Ten ostatni wariant u nas nie miałby szans na realizację.

Magdo, dziękuję, rzeczywiście lepiej widać. Bardzo ładne projekty. Powiedz mi, czy konkretne elementy wyposażenia Ty dobierasz czy są to sugestie "inwestora"? Na zdjęciach widzę "designerskie" wyposażenie, które choć piękne, to kosztowne.

pozdrawiam,

Magdo, dziękuję, rzeczywiście lepiej widać. Bardzo ładne projekty. Powiedz mi, czy konkretne elementy wyposażenia Ty dobierasz czy są to sugestie "inwestora"? Na zdjęciach widzę "designerskie" wyposażenie, które choć piękne, to kosztowne.

pozdrawiam,

Witaj Spireo :D

Wszystkie propozycje praktycznie wychodzą ode mnie, ale nie stosuję samowolki :D Wszystko konsultuję z inwestorem i trzymam się określonej półki cenowej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witaj Magda 34, wreszcie na Ciebie trafiłam kobito :D W jednym z wątków powiedziano mi że jest na tym forum Magda z takim samym avatarkiem, no i dzis miałam szczeście i trafiłam na Ciebie :D Ponieważ jesteś starsza stażem, ja chyba będe musiała zmienić swój avatar coby nas nie mylono :D Trochę żałuję bo fajny jest nie?? :D

Pozdrawiam imienniczkę

Spirea sorry że w Twoim wątku taki OT 8)

Witaj Magda 34, wreszcie na Ciebie trafiłam kobito :D W jednym z wątków powiedziano mi że jest na tym forum Magda z takim samym avatarkiem, no i dzis miałam szczeście i trafiłam na Ciebie :D Ponieważ jesteś starsza stażem, ja chyba będe musiała zmienić swój avatar coby nas nie mylono :D Trochę żałuję bo fajny jest nie?? :D

Pozdrawiam imienniczkę

Cześć Magdalenko. No wreszcie dwie doglądające żyrafy w jednym miejscu :lol:

Avatarki są super, ale nie zmieniaj go tylko dlatego, że jakimś zbiegiem okoliczności mamy je takie same, a do tego jeszcze takie same imiona i jesteśmy prawie w takim samym wieku. Dziewczyny już się zorientowały i myślę, że już nas nie będa mylić :roll:

Pozdrawiam i mam nadzieję, że gdzieś się jeszcze spotkamy we wontkach :wink:

Magda

ps. Spirea, przepraszam że w Twoim wątku, ale akurat tu się znalazłyśmy :D :D

Pozdrawiam imienniczkę

Cześć Magdalenko. No wreszcie dwie doglądające żyrafy w jednym miejscu :lol:

Avatarki są super, ale nie zmieniaj go tylko dlatego, że jakimś zbiegiem okoliczności mamy je takie same, a do tego jeszcze takie same imiona i jesteśmy prawie w takim samym wieku. Dziewczyny już się zorientowały i myślę, że już nas nie będa mylić :roll:

Pozdrawiam i mam nadzieję, że gdzieś się jeszcze spotkamy we wontkach :wink:

Magda

ps. Spirea, przepraszam że w Twoim wątku, ale akurat tu się znalazłyśmy :D :D

Równa z Ciebie Babka, a wiec żyrafka zostaje :D no to do zobaczenia we wontkach :D

no właśnie piękne, a mój facet kręci nosem hmm

Wiadomo, że identycznych się nie zrobi, bo na pewno muszą mieć poręcz (dzieci) i w projekcie mamy zabiegowe (efekt więc nie będzie taki powalający). Podoba mi się też pomysł z balustradą, ale kurcze u nas też nie wypali, bo jeszcze córka przez nią wyleci. Po świętach mamy odwiedzić znajomych siostry, którzy mają stalowe schody. Mamy też namiary na klientów architektki, którzy mają schody z blachy. Zobaczymy i coś trzeba będzie wybrać. Teraz na razie rozsyłam zapytania, aby zorientować się w kosztach.