Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałam z polecenia, ale co do ekip z polecenia i własnych poleceń mam ostatnio przemyślenia takie, że ciężko jest kogoś polecić. Po pierwsze dlatego, że nawet jeśli mi się z kimś w danym czasie dobrze współpracuje, to niekoniecznie inni w innym czasie będą mieć podobne odczucia. Każdy ma też inne oczekiwania wobec wykonawców. Ktoś przymknie oko na piwko, ktoś inny na wulgaryzmy, a ktoś inny chce mieć kulturalnych wykonawców. Itd.Itp. Ale co najistotniejsze - zaraz po wykonaniu danego etapu może się wydawać, że jest wszystko ok - kierownik też nie miał uwag, a potem przy jakichś sprawach wychodzą problemy, na które może powinno się od razu zwrócić uwagę, ale się nie wiedziało albo nawet nie przyszłoby do głowy, aby takie rzeczy sprawdzać. Dlatego uznałam, że nikogo nie będę polecać. Jeśli ktoś po lekturze moich wpisów spyta o kogoś to powiem co i jak, ale nie będę polecać, bo odbieram to trochę jako wzięcie na siebie częściowo odpowiedzialności (ktoś w końcu ufa moim poleceniom).

Masz rację, zresztą rotacja w ekipach budowlanych jest duża.Ja nie toleruję alkoholu, bezmyślności, głupoty i braku wiedzy.Przeklnąć można, mnie też się zdarza.No i wkurza mnie jak niszczą np. styropian stając na niego bo się drabiny nie chce podsunąć.

Cześć. :D Oglądałam Twój dziennik i mam zamówione u stolarza takie same drzwi wzorowane na tych co Twoje z firmy Hörmann , tyle ze będę szare (bo mam Dachówkę Creaton łupek angobowany i szare okna) i robimy tez naswietle boczne (szersze niz na inspiracji i cieńką ramkę i dużą mleczną szybą). ciekawa jestem jak Twoje wyjdą:yes: Będę podglądać i kibicować.

dzięki Basia, czytalam to wtedy, ale nie zwróciłam uwagi na te rozdzielacze. My mamy własnie taki zwykły rozdzielacz, a projektant sugeruje rozdzielacz z mozliwościa nastawienia. Pisał nam o górnej belce, ale na górnej widzę, że są odcinające zawory, a chodzi chyba o te nastawy na dolnym.

Malkul, możliwe że za miesiąc już będą. Zajrzyj do dziennika Anuli - wkleiła właśnie dzisiaj pełne z doświetleniem i wieeelkim portalem. Drewniane.

Spirea, gdzie zamówiłaś te drzwi? Kurczę, zależy mi na szybce w drzwiach. Ale wtedy Hormann Reno Door wychodzi sporo drożej? Jakie one ciepłe są?

zamawiałam w Master-Paps w Oleśnicy - przedstawiciel Hormanna i Wisniowskiego. Robił mi już drzwi kotłownia/ogród. Na pozostałe modele dostałam takie ceny:

1. RenoDoor w kolorze TitanMetallic o wym 1100x2100mm cena z VAT: 4266,00 zł 2. TPS 020 w kolorze RAL 7016 o wym 1100x2100mm cena z VAT: 3390,00 zł -szybka podłuzna

3. TPS 700 w kolorze RAL 7016 o wym 1100x2100mm cena z VAT: 4367,00 zł - model jak Renodoor, ale w kolorze antracytowym

Thermo Pro mają deklarowane U=1,1, ale zalezy to od wymiaru. Mój wymiat 1100x2100 pełne drzwi to 1,2. Te z szybą to podobno 1,6.

Malkul, ładnie wyglada. Nawet pierwotnie mieliśmy mieć tak daszek. U nas nie ma miejsca na doświetlenie boczne. Poza tym pogorszyłoby nam U, a wejście mamy od północy. Znajomi mówili mi coś kiedyś o jakichś ograniczeniach przy ubezpieczeniu domu przy naswietleniach, ale chyba się mylili

Jak robicie instalację pod solary, to może jednak od razu zasobnik z 2 wężownicami?

O ile mi wiadomo żadna 200-ka nie ma 2 wężownic, najmniejsze to 300-ki.

tutaj jest

http://allegro.pl/zasobnik-200l-2-wezownice-do-solarow-i-c-o-extra-i1691736333.html

ale ja już głupieję z tym. Wy tez nie robicie solarów tylko szykujecie się na przyszłość. Rozumiem, że bierzecie 300l. Jakiej firmy? Jaki wpływ ma taka pojemnosć do czasu montażu solarów.

My będziemy albo brali Biawar albo coś Junkersa.

Biawar 300L kosztuje podobnie do tego, który wkleiłaś.

Jest jeszcze kwestia pojemności każdej wężownicy - w mniejszym zasobniku może to być tak mała wartość, że potencjalne zyski będą niewielkie.

Pytaliście instalatora co on na to?

Madeleine - daj linka do tej nowości z Cala.

Spirea - a wybraliście już kierunek otwierania drzwi? (btw Renodoory są piękne).

Mam nadzieję, że ślusarz się spisze na medal i też go wykorzystamy :) Mąż się ostatnio zapalił do drzwi na konstrukcji metalowej. Kurczę, gdybyśmy ten dom z 5 lat budowali, to jeszcze bym go przekabaciła na podłogi z pandomo :D

Madeleine, co do U drzwi, to zwracaj w folderach uwagę na to, co małym druczkiem. Zwykle podają te wartości dla pełnych drzwi i węższych.

Tatarak, bierzemy do wewnątrz. Nie mamy zadaszenia żadnego i mogłoby to mieć niekorzystny wpływ na drzwi. Deszcz padałby bezpośrednio na uszczelni itd. Poza tym Hormann jest niechętny na robienie drzwi otwieranych na zewnątrz - dopłata, pewnych rzeczy się nie zamontuje i może nie działać tak jak trzeba. RenoDoory są bardzo ładne. Nam przeszkadza Titan Metallic - drzwi są na tyle blisko bramy, że byłoby widać różnicę w kolorze. Jakbyś miała się decydować, to nie wiem, czy nie brać Thermo Pro w identycznym układzie i dobrać kolor. Renodoory szykowano do promocji i były wypuszczane z dwoma zawiasami. Dużo problemów brało się właśnie z tego. Albo trzeba było dokupić trzeci albo Hormanna już potem sam dawał.

Ja wymyślam kolejne rzeczy dla ślusarza. Wszystko wskazuje na to, że zrobi nam stelaż do stołu. Planowaliśmy Manufakturę Drewna, jednak koszty są spore. Ważniejsze jednak jest to, że nasz stół nie będzie tylko stołem jadalnianym, ale z uwagi na brak wyspy będzie też wykorzystywany do przygotowywania posiłków itp. Obawiam się, że przez to szybciej się zniszczy. Dlatego myślę, aby zrobić taki stół, który w razie potrzeby umożliwi wymianę samego blatu. Nie będzie rozkładany - od razu zrobimy długi na 2 metry. Będę mieć rekompensatę za brak wyspy. Na stelaż są trzy opcje - zwykłe nogi przykręcane (nogi z Ligne Roset kiedyś wklejone odpadają, bo kosztują 4 tys.!), stelaż ze stali - takie dwa kwadraty i na to przymocowany drewniany blat (w nowym numerze Ładnego Domu jest o przerobionej stodole i tam jest taki stół) albo stelaż ze stali na kółkach (takie coś z kolei widziałam w gazecie wnętrzarskiej - dom jakiejś architektki i w domu a_poli na gazeta.pl). Ślusarz wycenił stelaż na 600-800 zł. Jeśli chcemy kółka, to porządne podobno mają kosztować drugie tyle. Nie weryfikowałam tego jeszcze. W nocy nie mogłam spać i wymyślałam dalej. Kiedyś upatrzyłam sobie taki długi zwisający pręt jako uchwyt na papier toaletowy - to wykorzystałabym na pewno na dole, ale może i w górnej łazience (chociaż tam mogłoby to być za ciężkie wizualnie) oraz taki pręt jako wieszak w wiatrołapie. Myślałam jeszcze o obudowie słupa, ale podał mi koszt ok. 5-8k, więc odpada. Na samym początku drzwi do pracowni na antresoli miały być obrotowe, więc gdyby pociągnąc ten temat do końca, też mógłby nam to zrobić. I ostatni pomysł na kominek, jakby nam się kiedyś odwidziało. Widziałam to w dwóch gazetach. Zamiast kozy zwykły kominek i obudowany ramą ze stali. Nie wiem tylko jak z bezpieczeństwem.

Edytowane przez Spirea

w domu, wrzucę wieczorkiem, bo po pracy jedziemy po aerograf. Nazywa się to siatka pleciona, ale nie jest taka jak te w marketach na ogrodzenia tylko tworzy oczka kwadratowe 4x4. Siatkę splata specjalna maszyna. Kolor to taki przybrudzony metal. Podpisałam właśnie umowę na te schody. Montaż do 10 września. Edytowane przez Spirea