Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Spirea, drzwi bardzo ładne i dobrą cenę mają!

Schody świetne, bardzo mi się podobają. Zazdroszczę tej lekkiej ażurowej konstrukcji.

U nas betonowe między ścianami, więc tak efektownych schodów raczej nie bedziemy mieć mimo kolorowych podstopni.

Madelaine, my mamy podobne wymagania co do drzwi: z przeszkleniem, szare, ciepłe i niedrogie.

Posobają mi się drzwi z Łomianek, ale cena troche odstrasza, podobnie jak Adecco.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak robicie instalację pod solary, to może jednak od razu zasobnik z 2 wężownicami?

O ile mi wiadomo żadna 200-ka nie ma 2 wężownic, najmniejsze to 300-ki.

Jest jeszcze inny

Podgrzewacz cwu TWS-2W (200L)

Wyposażenie: 1 wężownica, podwójnie emaliowana i 80 mm izolacja dennic

- zaw. 6/4" mufa do grzałki GW

- zaw. otwór rewizyjny

- zaw. anodę magnezową

- zaw. regulację posadowienia

- zaw. termometr analogowy

Średnica bez izolacji 500 mm

Średnica z izolacją 600 mm

Wysokość z izolacją 1232 mm

Wysokość w przechyle bez izolacji 1370 mm

Powierzchnia dolnej wężownicy 1,0 m˛

Powierzchnia górnej wężownicy 0,8 m˛

Znamionowa Liczba Mocy wg DIN 4708 3,6 l/h

Max. wydajność trwała wg DIN 4708 710 l/h

Zimna/Ciepła woda 1" (GZ)

Cyrkulacja 3/4" (GZ)

Wężownica (We/Wy) 1" (GZ)

Rewizja 110 DN

Tuleja czujnika 10 mm

Tuleja termometru M8 GW

Waga 73 kg

Max. ciśnienie robocze 10,0 bar

http://www.keno-energy.com

Asolt, ale jak jedna wężownica, to chyba nie da rady pod solary? Czy da radę?

Tatarak, nasze schody to też odwrócone C, więc nie wiem jak masz bez spocznika. Szerokość biegu to co najmniej 1m. Mamy 2m z kawałkiem między ścianą a słupami. Barierka na górze będzie miała słupy chyba co 2-2,5m.

Madeleine, nie wiedziałam, że Saloni są w Cermagu.

Edytowane przez Spirea

40zł dla kafelkarza to musisz się nameczyć by znależć - Arek Ci w tej cenie nie zrobi, więc każda wyżza stawka daje plus dla zywicznej.

Ja Ci podałem ceny brutto, więc do wylewki musisz doliczyć te 8%vatu - chyba, że bez papieru

może by i zrobił, ale dziś miałam z nim dłuższą rozmowę na ten temat - przy odpływie na środku generalnie jest problem, dużo cięcia płytek i w ogóle niefajna sprawa. A mąż chce żywicę, bo mu się bardziej widzi.

Spirea, jest Saloni, i to naprawdę sporo. A ja właśnie szukam ciepłej bieli, matowej płytki, 30x90.

madeleine,

a po co Ci odpływ na srodku? wyrzuc to na zewnatrz garazu a w środku zrób spad 5% by wszystlo sciekalo na zewnatrz.

Kanaliza w środku zawsze bedzie śmierdzieć. Poza tym już wylewka musi zrobiona pod koperte - trzeba mieć rozrysowane kafle, by zgrac koperte wylewkarza i jego dylatacje z koperta kafli

ja nie mam kanalizacji deszczowej (ani żadnej innej). Grunt gliniasty, wodę z rynien zbieramy do zbiornika/ studni/ whatever. Nie bardzo uśmiecha mi się tam pchać smary i inne.

Żywica - fakt, ale jej nie trzeba docinać ;) Zmartwiłeś mnie tym śmierdzeniem. Co się da zrobić, aby temu przeciwdziałać?

Madeleine - u nas jeszcze gorzej, bo nie ma sensu dawać studni (musiałaby mieć chyba ze 20m3) ani drenażu (bo nie ma dokąd odprowadzać wody), więc woda spływa po prostu na podwórko (acz jeszcze nie wiem jak to będzie z jakimś odpływem w garażu).

Ale garaż u nas będzie wolnostojący i do tego blisko studzienki kanalizacyjnej, więc się może po prostu tam wepniemy z odpływem z garażu...

Madeleine,

o jakich smarach Ty mówisz? Twój Małż lubi się bawić w mechanike samochodową?

jesli nie masz deszczówki, to zrób naturalny spływ w kierunku drogi.

w zasadzie z kanalizy, mimo założonego syfonu, predzej czy pózniej bedzie śmierdzieć - chyba, że raz w tygodniu bedziesz wlewać pól wiadra wody.

Znaczy co ma być niezgodne z prawem?

Podpięcie odpływu kanalizacyjnego garażu do kanalizacji?

Za to obawiam się że niezgodne z prawem może być 'zrobienie naturalnego spadku w kierunku drogi'.

Ostatnio nawet opisywano jakiś przypadek gdzie woda z posesji wylatująca na drogę zamarzła i była powodem wypadku w którym zginęło kilka osób.

Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić dlaczego spad w kierunku drogi miałby być naturalny?

Ok, jeśli droga posiada jakąś kanalizację burzową, ale mało która droga 'wiejska' ma coś takiego.

I raczej nie bardzo widzę cokolwiek pozytywnego w wylewaniu naszej (ogólnie, nie mam na myśli swojej) wody na drogę.

Co do Twojego znajomego, to być może on podpiął odprowadzenie deszczówki do kanalizacji.

To jest zabronione i np. u mnie w gminie srogo tępione i karane (kilka miesięcy temu przez takie działania prawie stanęła u nas oczyszczalnia)

być może chodziło o deszczówkę - tak jak pisałem cos mi dzwoni w głowie w temacie podpiecia się do kanalizy i temu Ci napisałem, abys sprawdził.

co do spadku - czy Twój dom jest posadowiony na równi? czy masz 2-3 stopnie powyzej?

ja nie mówie od razu, że musisz miec wjazd 1m wyzej ( jak mój sasiad) od drogi, ale trudno by woda z ulicy wpływała Ci na działkę czy tez pod dom.

U nas w pozwoleniu na budowę jest wyraźnie napisane, że nie możemy odprowadzać wód z działki do kanału.

Poza tym:

- ktoś się wypowiadał, że wystarczy wlać łyżkę oleju jadalnego do kratki i nie ma zapachów (bo zapachy podobno są jak woda wysycha, a zostaje szlam) - nie mogę tego potwierdzić, bo jeszcze nie próbowałam

- z tego co wiem garaż się ociepla pod wylewką styropianem eps 200 (tak mam zrobione)

- naczytałam się też o odpływach w garażu i skonsultowałam to z majstrem i kierbudem i obaj mi potwierdzili, że faktycznie lepiej jest zrobić odpływ przy bramie garażowej, ale od strony wewnętrznej (i tak zrobiłam, chociaż w projekcie mam na zew), ze spadkiem oczywiście - ponieważ zimą jak spływa woda z kół i przepływałaby pod bramą to przymarzałaby uszczelka pod bramą i przy otwieraniu by się wyrywała. I bez kratki na środku (chociaż w projekcie też była)

- i byłam wczoraj u znajomych co mają nowy dom i akurat pytałam jak się im sprawdzają płytki w garażu - stwierdzili, że to był duży błąd, bo nie mają jeszcze kostki na podjeździe i wwożą mnóstwo piachu i kilkakrotnie im sie zdażyło, że było na płytkach i tym piasku tak ślisko, że się koła boksowały i nie mogli wyjechać. To mnie jeszcze utwierdziło w słuszności decyzji co do żywicy. Też ją robię, jak tylko przeschną mi posadzki. I to w garażu, pom. gospodarczym, kotłowni i pralni:)